Re-entry (a.k.a. Dear Pakistan)

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: multi cultural

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697047213811", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000108607897","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Dear%20Pakistan%20%28ebook%29%2C%20Rosanne%20Hawke","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

I knew I was in Australia when I noticed all the legs – men’s legs! I never thought there could be so many variations: short, long, muscled, knobbly-kneed. Then there were the hairy ones. I think the thick curly red hairs fascinated me the most – that is, until Mum caught me staring.
‘Jaime!’ She looked shocked for a second, then grinned. ‘Quite a sight, isn’t it? I’m sorry – I forgot to warnyou about the shorts. Men here wear them all the time in summer.’
The shocks didn’t stop there, of course. Meeting everyone in the airport lounge was almost like an elephant stampede. People who I’d never met before called me by my name and hugged me – even the guys! Mum kept trying to introduce people.
‘This is Aunty Pat – don’t you remember? And this is your cousin John. Hasn’t he grown?’ Cousin John even kissed me! I managed to wipe it off when he wasn’t looking. I think it’s disgusting to kiss someone when you don’t even know if they want you to or not.

© Albatross Books Pty Ltd, 1995.

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Jaime na Jaren weer met haar familie terugkeert naar Australië, vindt ze het eerst vreselijk. Mensen zijn heel lichamelijk, jongens en mannen lopen in korte broeken, meisjes en vrouwen hebben heel uitdagende kleren. Jaime heeft dan ook sinds haar derde jaar in Pakistan gewoond: een streng islamitisch land met hoge straffen voor iedereen die niet doet wat de godsdienst voorschrijft. Hoewel Jaime een ‘blanke’ Australische is (en ze is ook geen moslima) voelde ze zich heel goed thuis in dat land. Ze mist haar vrienden en vriendinnen en de gezelligheid van het altijd-bij-elkaar-zijn.
Ook op school heeft ze moeite zich aan te passen. Ze krijgt wel een paar vriendinnen, maar die gedragen zich vaak erg vrijgevochten (volgens Jaime). Ze krijgt ook een vriend: de aardige en knappe Danny. Maar Danny wil waarschijnlijk meer van Jaime dan ze hem geven wil …
Langzamerhand went Jaime iets meer in Australië. Toch sluit ze vriendschap met de Pakistanen die ze tegenkomt. En ze schrijft een verhaal over een donkere, geheimzinnige jongen die haar helpt tijdens een gevecht in de bergen van Pakistan …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Rosanne Hawke

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
187

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Australië (de stad Adelaide) en Pakistan (het platteland)

Bijzonderheden:
Een young adult novel in 21 getitelde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Re-entry’ bevat een verhaal over een meid die terugkeert naar haar geboorteland. Ze is een Australische die haar hele jeugd en schooltijd in Pakistan heeft gewoond. Nu ze weer terug is met haar familie, vindt ze het heel moeilijk om zich aan te passen aan het moderne Australië met al die afwijkende zeden en gewoonten (tenminste, voor een Pakistaanse – want zo voelt ze zich).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Re-entry’ moet je beseffen dat Jaime van een religieus islamitisch land in een modern maar (in haar ogen) zedeloos Australië terugkeert. Ze voelde zich geborgen bij vrome, maar vriendelijke mensen en nu moet ze leren om te gaan met mensen die modern zijn – maar die ook minder oprecht lijken te zijn.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Re-entry’ zijn van een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Je moet het Engels behoorlijk beheersen als je het verhaal wilt kunnen waarderen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen niet land en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Re-entry’ niet gemakkelijk – maar meestal ook niet echt moeilijk.
Het verhaal is spannend, maar soms ook lastig. Dat komt doordat het verhaal regelmatig wordt onderbroken door het zogenaamde dagboek van Jaime.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Re-entry’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Re-entry’ is boeiend geschreven, maar kan soms een beetje chaotisch overkomen: het grootste deel van het verhaal speelt in Australië, maar er is ook een soort dagboek dat (denkbeeldige) gebeurtenissen in Pakistan beschrijft.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Re-entry’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat uit de gebeurtenissen die Jaime meemaakt in Australië. Maar er zijn ook herinneringen aan eerdere jaren in Pakistan en die herinneringen zorgen voor avonturen die Jaime bedenkt in haar dagboek.


Tijd:

‘Re-entry’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal duurt in totaal ongeveer een (school)jaar en het wordt chronologisch verteld. Er zijn flashbacks waarin Jaime terugdenkt aan haar tijd in Pakistan.


Plaats:

De setting van ‘Re-entry’ is de Australische stad Adelaide, in het zuiden van het land. Adelaide is één van de grootste steden van Australië. Het is een stad waar niet alleen ‘allochtone’ (lees: blanke) Australiërs wonen, maar ook ‘nieuwe’ Australiërs, zoals Grieken, Libanezen, Pakistanen, Afghanen en vele anderen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Re-entry’: zal Jaime zich kunnen aanpassen aan de manier waarop ‘de’ Australiërs leven?


Verteller:

De jeugdroman ‘Re-entry’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Re-entry’ zijn:
• Jaime (Jameela) Richards: een meid die vanaf haar derde in Pakistan heeft gewoond. Nu keert ze terug naar haar geboorteland Australië – en dat zorgt voor veel aanpassingsproblemen;
• Mr Richards: de vader van Jaime. Hij werkte voor een internationale organisatie (een soort ontwikkelingshulp) in Pakistan. Terug in Australië heeft hij moeite om werk te vinden;
• Mrs Richards: de moeder van Jaime;
• Andrew: de jongere broer van Jaime;
• Elly: het jongere zusje van Jaime;
• Danny Dimitriadis: een vriend die Jaime op school leert kennen. Danny’s ouders komen oorspronkelijk uit Griekenland;
• Suneel: een jongen die in de bergen van Pakistan woont, de zoon van de leider van het bergvolk.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Re-entry’ zijn:
• Familieleden van Jaime: Aunt Pat, Cousin John, Mama (oma), Papa (opa);
• Klasgenoten van Jaime: Sarah, Kate Sample, Debra,
• Docenten van Jaime’s school: Principal (directeur), Mrs Whitehead, Mr Bolden, Mr Williams;
• Yasmeen Rasheed: een meid die Jaime leert kennen. Yasmeen en haar familie houden vast aan de oude, Pakistaanse tradities;
• Shezad: een broer van Yasmeen;
• Rosina: een zuster van Yasmeen;
• Blake Towsend: een oudere leerling (Year 12) die Jaime later ontmoet.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Re-entry’ is niet verfilmd.


Overig:

De young adult novel ‘Re-entry’ kwam uit in 1995. Omdat het nu zo veel jaar later is en omdat er zoveel veranderd is, herschreef Rosanne Hawke het boek in 2016. Zij heeft daarin ‘ouderwetse’ onder-delen (namen van filmsterren en popsterren, het gebruik van oude telefoons) aangepast. Het ‘nieuwe’ boek heet: ‘Beyond Border, Book1: Dear Pakistan’.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Rosanne Hawke.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Jihad van Rosanne Hawke
• No Tigers in Africa van Norman Silver
• Noughts & Crosses van Malorie Blackman


Citaat:
She asked me if I was a Muslim.
‘No’, I replied simply, knowing this wouldn’t offend her. She wouldn’t expect me to be one. ‘I believe in one God, though, like you,’ I added.
‘The there isn’t much difference between us.’ She looked pleased. I knew there was an ocean of dif-ference really yet, talking to her like that, I felt closer to her than I did to any of the Australian kids at school. (p.50)

Vragen over het boek:

1. Wie van het gezin van Jaime kan zich het beste aanpassen aan het nieuwe leven in Australië? Waaruit blijkt dat?
2. Welke vriend(inn)en zijn het belangrijkst voor Jaime? Waarom vind je dat?
3. Welke voorbeelden van discriminatie lees je in dit verhaal?
4. Denk je dat Jaime aan het eind van het verhaal een echte vriend krijgt? Waaruit blijkt dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.