Rate this post

Six of Crows

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: adventure

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Joost had two problems: the moon and his mustache.
He was supposed to be making his rounds at the Hoede house, but for the last fifteen minutes, he'd been hovering around the southeast wall of the gardens, trying to think of something clever and romantic to say to Anya.
If only Anya's eyes were blue like the sea or green like an emerald. Instead, her eyes were brown – lovely, dreamy ... melted chocolate brown? Rabbit fur brown?
‘Just tell her she's got skin like moonlight,’ his friend Pieter had said. ‘Girls love that.’
A perfect solution, but the Ketterdam weather was not cooperating. There'd been no breeze off the harbor that day, and a gray milk fog had wreathed the city's canals and crooked alleys in damp. Even here among the mansions of the Geldstraat, the air hung thick with the smell of fish and bilge water, and smoke from the refineries on the city's outer islands had smeared the night sky in a briny haze. The full moon looked less like a jewel than a yellowy blister in need of lancing.
Maybe he could compliment Anya's laugh? Except he'd never heard her laugh. He wasn't very good with jokes.
Joost glanced at his reflection in one of the glass panels set into the double doors that led from the house to the side garden. His mother was right. Even in his new uniform, he still looked like a baby. Gently, he brushed his finger along his upper lip. If only his mustache would come in. It definitely felt thicker than yesterday.
He'd been a guard in the stadwatch less than six weeks, and it wasn't nearly as exciting as he'd hoped. He thought he'd be running down thieves in the Barrel or patrolling the harbors, getting first look at cargo coming in on the docks. But ever since the assassination of that ambassador at the town hall, the Merchant Council had been grumbling about security, so where was he? Stuck walking in circles at some lucky mercher's house. Not just any mercher, though. Councilman Hoede was about as high placed in Ketterdam government as a man could be. The kind of man who could make a career.
Joost adjusted the set of his coat and rifle, then patted the weighted baton at his hip. Maybe Hoede would take a liking to him. Sharp-eyed and quick with the cudgel, Hoede would say. That fellow deserves a promotion.
‘Sergeant Joost Van Poel,’ he whispered, savoring the sound of the words. ‘Captain Joost Van Poel.’

© Indigo, 2015.^ Terug naar boven

Algemeen

Kaz Brekker woont al lang in Ketterdam waar hij een leven leidt in de onderwereld van de stad. Hij heeft zich opgewerkt tot een belangrijke pion in het criminele schaakspel. Het is dan ook geen wonder dat zijn baas hem vraagt om een gevaarlijke, maar zeer lucratieve klus uit te voeren. In het rijk Fjelda wordt een wetenschapper vastgehouden die een middel heeft ontwikkeld waarmee de gehele mensheid kan worden vernietigd.
Kaz neemt de klus aan – vooral wanneer hij hoort hoeveel geld die klus hem oplevert. Bovendien heeft Kaz nog een rekening te vereffenen met zijn baas; dat zou hij kunnen doen wanneer hij succesvol is met de ontvoering.
Kaz verzamelt zijn helpers om zich heen en merkt dat de één enthousiaster is dan de ander. Zo is Inej hem toegewijd – hij heeft haar immers bevrijd uit een bordeel. Nina wil ook graag mee – zij heeft nog een appeltje te schillen met de soldaten van Fjelda. Jesper wil wel mee (en zal wel moeten) – hij heeft hoge schulden bij Kaz. Wylan Van Eck wil dolgraag mee - al was het alleen maar om zijn vader te bewijzen dat hij een echte kerel is. De meest onzekere factor is Matthias – hij hoort bij de Fjelda en hij is tegen zijn zin ingelijfd bij de bende van Kaz. Maar Matthias heeft een zwak voor de heks-achtige Nina, net zoals Kaz een zwak heeft voor de ongrijpbare atletische Inej.
En toch wordt het een riskante onderneming: Kaz is niet altijd even snel met zijn vele verwondingen, Nina is roekeloos, Inej moet haar kwelgeesten van vroeger zien te ontwijken, Wylan is onervaren, Jesper is een ongeleid projectiel. En Matthias – ja, wie is die Matthias echt …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Leigh Bardugo

Jaar van uitgave:
2015

Aantal pagina's:
512

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats, onder andere een stad die erg veel op het Amsterdam van lang geleden lijkt.

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 6 delen en uit 46 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘List & leugens’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Six of Crows’ is een fantasy-roman over overleven, over geschiedenis, over helden en over lafaards. Wanneer je van boeken en films houdt als The Hunger Games of A Game of Thrones, dan is dit zeker een aanrader voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Six of Crows’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt in een fantasietijd – maar het lijkt op een soort Middeleeuwen. De setting is een fantasieplaats – maar die lijkt voor een deel heel veel op de stad Amsterdam van vroeger (of op een andere oude Nederlandse of Vlaamse stad). Woorden (Ketterdam) en namen (Tante Heleen) doen soms Nederlands aan, maar er zijn ook veel Scandinavisch klinkende namen (Helvar, Jarl), evenals duidelijke fantasienamen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Six of Crows’ zijn van een pittig niveau, maar het verhaal blijft altijd goed leesbaar. Soms is de taal nogal specialistisch – vooral wanneer er iets technisch wordt uitgelegd (het forceren van een deur, het onklaar maken van een wapen).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Six of Crows’ regelmatig lastig te lezen. Dit is niet alleen een dik boek – het is ook een boek dat uitgaat van ervaren lezers.
Het verhaal is heel spannend, maar soms – vooral bij het plan om de wetenschapper te ontvoeren – wordt het verhaal een beetje omslachtig verteld, waardoor het tempo iets uit het verhaal gaat.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Six of Crows’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Six of Crows’ is heel spannend geschreven: origineel, met de nodige flashbacks.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De fantasyroman ‘Six of Crows’ bevat een verhaal met heel veel actie.


Tijd:

‘Six of Crows’ speelt zich af in een fantasietijd.


Plaats:

De setting van ‘Six of Crows’ is een soort Europa van vroeger. De stad waar het verhaal begint is Ketterdam, een soort Amsterdam van heel lang geleden, gelegen in het rijk Kerch. Er zijn nauwe straatjes en stegen, veel grachten en vaarten, grote koopmanshuizen en kleine, benauwde bovenwoningen in achterbuurten.
Later verplaatsen de handelingen zich naar de stad Djerholm, gelegen in het noordelijke land Fjelda (een soort Scandinavisch land). Daar proberen de zes metgezellen de onneembare burcht, The Ice Court, binnen te komen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Six of Crows’: zullen de zes erin slagen om de wetenschapper te bevrijden en zo de snode plannen van de mensen in Fjelda te dwarsbomen?


Verteller:

De roman ‘Six of Crows’ heeft een alwetende verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Six of Crows’ zijn:
• Kaz Brekker (‘Dirtyhands’) (echte naam: Kaz Rietveld): een 17-jarige bendeleider. Hij leidt de Dregs, een bende in dienst van de onderwereldfiguur Per Haskell. Kaz groeide op op het platteland, maar hij ging met zijn oudere broer Jordie naar Ketterdam na de dood van hun ouders. Daar wist hij op het nippertje te overleven. Door zijn sluwheid en keiharde gedrag is hij één van de meest gevreesde boeven van de stad;
• Inej Ghafa (‘The Wraith’): een 16-jarig meisje, ooit behorend tot de donkere mensen van de Suli. Inej is gekaapt, verkocht als ‘meisje van plezier’ aan Tante Heleen, een keiharde dame die een bordeel runt. Kaz heeft Inej vrijgekocht – in naam van zijn baas Per Haskell – om haar te laten werken voor zijn bende, de Dregs. Inej is lenig en snel (ze groeide ooit op in een circus) en ze kan overal en nergens inbreken;
• Nina Zenik: een 17-jarige Grisha, een lid van een volk dat als heksen of als tovenaars wordt gezien. Nina is een Heartrender, een persoon die anderen kan verlammen of zelfs doden. Nina is ontvoerd, maar tijdens een schipbreuk wist ze te ontsnappen, samen met haar bewaker, Matthias;
• Matthias Helvar: een witchhunter uit Fjelda, een militair die heksen uit Grisha opspoort en ze daarna ontvoert en berecht (lees: verbrandt). Matthias is een zeer behoudende, preutse jongen die niet weet wat hij met de wulpse Nina moet (ondanks zijn fascinatie voor haar);
• Jesper Fahey: een boerenzoon die zijn geluk in de stad Ketterdam beproefde. Hij deed alsof hij ging studeren, maar al snel raakte hij gokverslaafd en sindsdien moet hij bij de bende de Dregs meedoen om zijn schulden af te betalten;
• Wylan Van Eck: de 15-jarige zoon van een rijke stadsbestuurder. Wylan sluit zich aan bij de Dregs om avonturen te beleven en om zich te onttrekken aan het gezag (en het saaie leven) van zijn vader.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Six of Crows’ zijn:
In Ketterdam:
• Joost VanPoel: een jonge schildwacht (guard) in de wacht (stadwatch);
• Rutger en Henk: andere guards;
• Hoede: één van de bestuurders van de stad Ketterdam;
• Yuri, Anya, Retvenko: personeel van Hoede;
• Per Haskell: de baas van Kaz, een grote (en al wat oudere) onderwereldfiguur;
• Handlangers van Kaz: Dirix, Rotty, Muzzen, Keeg, Anika, Pim, Big Boliger, Rojakke;
• Handlangers van Geels: Elzinger, Oomen, Willem Holst, Bert Van Daal;
• Jan Van Eck: één van de machtigste stadsbestuurders, lid van de Merchant Council;
• Mikka: een Tidemaker, een gedrogeerde jongeman;
• Pekka Rollins: de grootste onderwereldfiguur van de stad;
• Tante Heleen Van Houden: een hoerenmadam die allerlei meiden in haar huis als prostituee laat werken (waaronder Inej);
• Cobbet: een handlanger van Tante Heleen;
• Specht: de kapitein van het schip dat de zes avonturiers naar het rijk Fjerda brengt;
• Doughty: de bediende van Pekka Rollins.
In Fjelda:
• Jarl Brum: de commandant van de Fjelda, de bevelhebber van Matthias en de zijnen;
• Jakob Hertzoon, Margit, Filip en Saskia: een handelaar, zijn echtgenote en zijn zoon en dochter die Kaz en zijn broer willen helpen in de grote stad Ketterdam;
• Nestor: een vroegere kennis van Nina, een Fabrikator, iemand die werkt met metaal en glas;
• Militairen in het leger van de Fjelda: Ahlgren, General Eklund, Lars, Claas, Giert;
• Kuwei Yul-Bo: de zoon van Bo Yul-Bayur (een belangrijke wetenschapper).
The Grisha:
• Soldiers of the Second Army;
• Masters of the Small Science;
• Corporalki (Heartrenders & Healers);
• Etherealki (Squallers & Inferni & Tidemakers);
• Materialki (Durasts & Alkemi).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Six of Crows’ wordt bewerkt tot een filmserie voor Netflix.


Overig:

‘Six of Crows’ is het eerste deel van de ‘The Six of Crows Duology’.
Het tweede deel heet Crooked Kingdom.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Leigh Bardugo.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Crooked Kingdom (Six of Crows Duology, Book II) van Leigh Bardugo
Tehanu van Ursula le Guin
A Feast for Crows van George R.R. Martin


Citaat:
Kaz remembered her perched on the sill of his attic window, sometime during that first year after he’d brought her into the Dregs. She’d been feeding the crows that congregated on the roof.
‘You shouldn’t make friends with crows,’ he’d told her.
‘Why not?’ she asked.
He’d looked up from his desk to answer, but whatever he’d been about to say vanished on his tongue.
‘Why not?’ she’d repeated, yes still closed.
He said the first thing that popped into his head. ‘They don’t have any manners’. (p.426)

Vragen over het boek:

1. Analyseer het karakter van Inej aan de hand van drie scenes uit het verhaal.
2. Analyseer het karakter van Kaz aan de hand van drie scenes uit het verhaal.
3. Analyseer het karakter van Nina aan de hand van drie scenes uit het verhaal.
4. Analyseer het karakter van Jesper aan de hand van drie scenes uit het verhaal.

^ Terug naar boven

Comments are closed.