4/5 - (1 stemmen)

So Much to Tell You

Niveau:
Genre: diary
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692461032479", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000094257120","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"So%20Much%20to%20Tell%20You%20%28ebook%29%2C%20John%20Marsden","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

(February 6)

I don’t know what I am doing here.
Well, I do really. It’s because I was getting nowhere at the hospital. I have been sent here to learn to talk again. Sent here because my mother can’t stand my silent presence at home. Sent here because of my face, I suppose. I don’t know.
This is my third day at this boarding school, Warrington. Today Mr Lindell, our English teacher, gave us these journals and told us we have to write in them every night, during homework (except that homework here is called Prep). We have Prep for two hours every weeknight. For that time we have to sit at our desks and be silent. This would suit me were it true but of course it isn’t … people whisper, talk, pass messages, exclaim out loud when they make a mistake. They do not whisper or pass messages to me, and the words break over my desk in soft waves, white foam washing around me.
I am in Prep now. On my left is a girl called Cathy Preshill. On the right is a girl called Sophie Smith. Cathy seems very thin to me and I wonder if she has anorexia, but she probably doesn’t. I do though – anorexia of speech.
This journal is starting to scare me already. When Mr Lindell gave them out, I felt the fear and promised myself that I would not write in it, that it would stay a cold and empty book, with no secrets. Now here I am on the first page saying more than I wanted to, more than I should. What if he reads them? He said he wouldn’t; that we were free to write almost anything and that he would glance through them once in a while to make sure we were using them, not just filling them with swear words. If he doesn’t keep his promise I am lost.

© Ballantine Books / Fawcett Juniper, 1987.

^ Terug naar boven

Algemeen

Marina zit op een kostschool. Maar het is eigenlijk een soort internaat voor moeilijke meiden en ook wel een beetje een gesloten inrichting. Zij is daar samen met veel andere meiden. De school bevindt zich in een stadje in Australië. Marina heeft al van alles en nog wat meegemaakt. Maar daar spreekt ze niet over. Want Marina spreekt helemaal niet …
Haar leraar Engels heeft haar gevraagd om in een dagboek op te schrijven wat ze kwijt wil. En hoewel ze daar weinig zin in heeft, vertelt ze toch nogal wat. Vriendinnen heeft ze niet op school; ouders, broers of zussen komen niet op bezoek.
Marina is pas veertien maar ze heeft in haar jonge leven een trauma opgelopen wat haar heeft gemaakt tot wie ze nu is: een eenzaam en zwijgend meisje met een afschuwelijk verhaal dat niet verteld kan worden. De gebeurtenissen in haar leven hebben haar getekend, letterlijk en figuurlijk. Langzamerhand vertrouwt Marina aan haar dagboek toe wat er is gebeurd. En ook kom je als lezer daardoor te weten wat er gebeurd is op die dag die het leven van Marina en haar ouders totaal veranderde …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
John Marsden

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
119

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980–1990

Plaats van handeling:
Australië, in een internaat op het platteland

Bijzonderheden:
Een boek in dagboekvorm


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novelSo Much to Tell You’ gaat over een meisje met veel problemen. Ze zegt in eerste instantie niets over die problemen (ze spreekt zelfs helemaal niet …), maar gaandeweg het verhaal krijgt de lezer een beeld van haar verleden en van de redenen waarom ze is geworden zoals ze nu is.
Als je een boek wilt lezen over een puber die zich door grote problemen niet uit het veld laat slaan, dan is ‘So Much to Tell You’ een mooi boek voor jou.
Het verhaal zal waarschijnlijk meisjes meer aanspreken dan jongens.


WAT MOET JE WETEN?

So Much to Tell You’ speelt zich af in Australië, maar dat had in feite in elk land kunnen zijn: het is een verhaal over gezinsproblemen en niet over een specifiek land. Voorkennis heb je niet nodig voor dit heftige verhaal. Wel moet je openstaan voor verhalen die over ingewikkelde (gezins-)problemen gaan.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden zijn nergens moeilijk. Er zijn heel korte hoofdstukken: het zijn allemaal dagboeknotities, wat het lezen gemakkelijk maakt. De zinnen zijn kort en helder. Sommige zinnen bestaan maar uit een paar woorden.
Elke B1-lezer zal dit verhaal zonder veel problemen kunnen lezen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

So Much to Tell You’ is heel spannend geschreven. De taal is nergens moeilijk, de problemen zijn goed te begrijpen voor een jongere lezer.
Het verhaal is erg toegankelijk en het wordt nergens op een overdreven of sensationele manier beschreven. Elk lezer – en dan met name een meisje – zal zich heel goed kunnen inleven in de situatie van Marina.
Op grond van deze gegevens is ‘So Much to Tell You’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

John Marsden heeft veel ervaring met jongeren met leer- en gedragsproblemen. Hij werkte jaren met dit soort jongeren en hij begreep vaak wat hen had gemaakt tot wie ze nu waren.
Die ervaring heeft zijn verhalen en romans enorm geïnspireerd. ‘So Much to Tell You’ is hier een goed voorbeeld van.
Marsden schrijft spannend, zonder omhaal van woorden en hij gebruikt situaties die jongeren zeker zullen herkennen terwijl hij onderwerpen bespreekt die (helaas) ook voor veel jongeren herkenbaar zijn.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘So Much to Tell You’ is een boek vol actie. Dat lijkt een beetje vreemd voor een dagboek, maar toch is het zo: bij elk dagboekverslag vraagt de lezer zich af wat er nu weer verteld wordt (en vooral ook: wat er nu nog niet verteld is …).


Tijd:

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. Marina vertelt bij stukjes en beetjes wat er de afgelopen tijd is gebeurd dat haar heeft gemaakt tot wie ze nu is. De dagboekfragmenten lezen dus als flashbacks.
Marina beschrijft een langere periode, met name over haar thuissituatie.


Plaats:

Marina schrijft haar dagboek op de kostschool, een internaat ergens in een dorpje in Australië. Maar ze beschrijft wat er een tijd geleden bij haar thuis gebeurd is. Die plek wordt verder niet genoemd, maar het ligt voor de hand dat het ook een plaats in Australië betreft.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: hoe is Marina de persoon geworden die ze nu is?


Verteller:

De verteller van het verhaal is Marina. Als dagboekschrijver vertelt zij haar verhaal in de ik-persoon. Haar verhaal is subjectief. Marina is uiteraard een onbetrouwbare verteller: vanaf de eerste dag geeft ze immers al aan dat ze niet alles wil vertellen (dan zou iedereen het immers kunnen lezen en dat wil ze niet). Wij als lezers beseffen dat ze uiteindelijk toch alles wel vertelt, maar omdat ze zoveel suggereert is de schok veel groter, wanneer we van haar de waarheid horen. Weliswaar haar waarheid, maar dat zal vast en zeker de waarheid zijn.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersoon in ‘So Much to Tell You’ is Marina, een Australisch meisje van 14 jaar oud.


Bijfiguren:

Er komen veel karakters in het boek voor. De meesten daarvan zijn docenten/schoolmedewerkers en medeleerlingen:
Docenten:
 Mr Lindell (docent Engels), Mrs Graham, Miss Curzon, Mrs Ransome (de counselor);
Medeleerlingen:
 Cathy Preshill, Sarah Vanville, Sarah Cassell, Sophie Smith, Lisa Morris, Kate, Emma en Tracey.
Tenslotte is er nog een bescheiden rol voor de ouders van Marina.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

So Much to Tell You’ is niet verfilmd.


Overig:

So Much to Tell You’ is een young adult novel over een heftig onderwerp. John Marsden is een auteur die dit soort onderwerpen op een heel eerlijke en aangrijpende manier vertelt zonder dat het verhaal sentimenteel wordt.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Marsden.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Silence Trap van Gloria Whelan
• A Sudden Silence van Eve Bunting
• The Granite Beast van Ann Coburn


Citaat:
I found myself wishing (I’m ashamed to say this) that my father hadn’t made his big mistake in that dark garage and that he had got her like he’d planned. (p.77-78)

Vragen over het boek:

1. Welke karakters uit ‘So Much to Tell You’ zijn volgens jou de belangrijkste? Waarom vind je dat? Geef je mening aan de hand van voorbeelden uit het boek.
2. Op welke momenten in het boek krijg je als lezer door dat er iets ernstigs gebeurd is in het leven van Marina? Geef een aantal voorbeelden uit het boek.
3. Wat vind je van de mensen om Marina heen (haar medeleerlingen, haar docenten)? Hadden ze haar beter en sneller kunnen helpen, volgens jou?
4. John Marsden is betrokken bij jongeren die het moeilijk hebben in het leven. Blijkt dat ook uit dit boek? Geef je mening aan de hand van fragmenten uit het boek.
^ Terug naar boven

Comments are closed.