Summer and Smoke

Niveau:
Genre: drama
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

John: Hi, Preacher’s daughter. (he advances toward her.) I been looking for you.
Alma: (Hopefully.) You have?
John: Was it you that put them handkerchiefs on my desk? (Alma smiles uncertainly.) Answer up!
Alma: I put a box of handkerchiefs on your desk.
John: I figured it was you. What was the idea, Miss Priss?
Alma: You needed them.
John: Trying to make a fool of me?
Alma: Oh, no!
John: Then what was the idea?
Alma: You have a bad cold and your nose has been running all week. It spoils your appearance.
John: You don’t have to look at me if you don’t like my appearance.
Alma: I like your appearance.
John: (Coming closer.) Is that why you look at me all the time?
Alma: I – don’t!
John: Oh, yeh, you do. You been keeping your eyes on me all the time. Every time I look around I see them cat eyes of yours looking at me. That was the trouble today when Miss Blanchard asked you where the river Amazon was. She asked you twice and you still didn’t answer because you w’ lookin’ at me. What’s the idea? What’vey’got on y’ mind anyhow? Answer up?
Alma: I was only thinking how handsome you’d be if your face wasn’t dirty. You know why your face is dirty? Because you don’t use a handkerchief and you wipe your nose on the sleeve of that dirty old sweater.

© Penguin Random House Company / The Library of America, 2000^ Terug naar boven

Algemeen

John Buchanan en Alma Winemiller zijn buurkinderen. Alma is de dochter van de dominee en John is de zoon van de huisarts. De kinderen hebben geen zorgeloze jeugd: de moeder van John is overleden aan kanker en de moeder van Alma heeft een aantal zenuwinzinkingen gehad waardoor zij erg onevenwichtig is geworden en nauwelijks iets in huis kan doen.
Als Alma en John later al in de twintig zijn, krijgen ze weer meer contact met elkaar. Alma geeft thuis pianolessen en ze zorgt nog altijd voor het huishouden in de pastorie. John is een student medicijnen die veel tijd besteedt aan drank, aan gokken en aan vrouwen. Alma doet haar best John iets serieuzer te maken. Dat lijkt niet echt te lukken. Maar wanneer dat zou lukken – zou dat er dan voor zorgen dat John echt van Alma gaat houden?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tennessee Williams

Jaar van uitgave:
1948

Aantal pagina's:
82

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1900-1920

Plaats van handeling:
USA, Mississippi, een stadje

Bijzonderheden:
Een toneelstuk in twee delen (‘Summer’ en ‘A Winter’) en in 12 scenes.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het toneelstuk ‘Summer and Smoke’ is een verhaal over liefde: over de lichamelijke en de emotionele liefde, over liefdesverdriet, bedrog en illusie. Het verhaal maakt heel goed duidelijk hoe een persoon kapotgemaakt kan worden door een onmogelijke liefde.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Summer and Smoke’ is het nodig dat je je kunt inleven in de wereld van de (welgestelde) Amerikanen van de jaren 1900-1920. De setting is een dokterspraktijk en een pastorie van een dominee. Het is duidelijk uit het verhaal dat ‘nette’ meisjes maar het beste konden wachten totdat er een geschikte jongeman langskwam.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Summer and Smoke’ zijn zeker niet moeilijk. Het toneelstuk leest als een simpel verhaal – en dat is het eigenlijk ook. De zinnen zijn over het algemeen kort en dat zijn de verschillende scenes ook.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Summer and Smoke’ is heel toegankelijk.
Het verhaal is een liefdesverhaal waarbij je al snel begrijpt dat het niet voor iedere jongere verliefde even gelukkig zal aflopen. In het verhaal gaat het over een platonische liefde, maar ook over een zinnelijke liefde – eigenlijk is dat een belangrijk (sub)thema van het toneelstuk.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Summer and Smoke’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Het toneelstuk ‘Summer and Smoke’ is heel eenvoudig en boeiend geschreven. Je kunt het toneelstuk bekijken, maar het lezen van het stuk zal waarschijnlijk ook geen enkel probleem opleveren. Dit stuk is met name voor jongere lezers heel goed te volgen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het toneelstuk ‘Summer and Smoke’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Toch gebeurt er op een gegeven moment iets heel onverwachts …


Tijd:

‘Summer and Smoke’ speelt zich af in de jaren 1900-1920. De scenes verplaatsen zich telkens een paar maanden of een paar jaar verder. Dit is gedaan om aan te geven hoe de relaties tussen de jongeren verlopen.


Plaats:

De setting van ‘Summer and Smoke’ is een stadje in de Amerikaanse staat Mississippi. De meeste scenes spelen in een pastorie of in een dokterspraktijk; sommige scenes spelen zich daar vlakbij af: in en soort parkje, bij een fontein en bij een bankje.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Summer and Smoke’: hoe zal de relatie tussen Alma en John zich ontwikkelen?


Verteller:

Het toneelstuk ‘Summer and Smoke’ heeft geen verteller. De dialogen maken duidelijk hoe de karakters zich ontwikkelen.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Summer and Smoke’ zijn:
• Alma Winemiller: de dochter van een predikant. We zien haar in de eerste scene als een jong meisje, maar later is het een jonge vrouw. Alma is serieus. Ze runt het huishouden zo’n beetje (vanwege de toestand van haar moeder); in haar vrije tijd geeft ze privé muzieklessen;
• John Buchanan Jr.: de zoon van de huisarts van het stadje Glorious Hill in Mississippi. Ook hij komt als jongen in de eerste scene voor. Later is hij een jongeman: eerst een student medicijnen en later een arts. John is een beetje een vrijgevochten type; hij plaagt zijn buurmeisje Alma graag en veel.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Summer and Smoke’ zijn:
• Reverend Winemiller: de vader van Alma, de predikant van Glorious Hill. Hij is een serieuze man die veel hulp van zijn dochter krijgt;
• Mrs. Winemiller: de moeder van Alma. Zij is nogal in de war en ze moet constant in de gaten gehouden worden: soms steelt ze uit winkels, ze eet heel veel ijs en ze flapt er van alles uit. Haar onbevangenheid en haar onnozele opmerkingen maken soms pijnlijk duidelijk wat iemand denkt of wat iemand gedaan heeft;
• Dr. John Buchanan Sr.: de vader van John. Hij is huisarts, een zeer toegewijde en geliefde huisdokter. Dr. Buchanan is weduwnaar;
• Rosa Gonzales: een mooie en wulpse meid van Mexicaanse afkomst;
• Papa Gonzales: de vader van Rosa. Hij bezit een casino annex gokhal in het stadje;
• Nellie Ewell: een knappe meid die pianolessen krijgt van Alma;
• Mrs. Grace Bassett: een weduwe, een kennis van Alma en haar familie;
• Roger Doremus: een saaie jongeman die een oogje op Alma heeft;
• Mr. Archie Kramer: een jonge vertegenwoordiger die Glorious Hill bezoekt;
• Rosemary: een dienstmeid;
• Vernon: een kennis van Alma, een amateurdichter;
• Dusty: een kennis van John.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het toneelstuk ‘Summer and Smoke’ is in 1961 verfilmd als bioscoopfilm. Ook werden er meerdere TV-films van het toneelstuk gemaakt (onder andere in 1972 en in 1976).


Overig:

Het toneelstuk ‘Summer and Smoke’ is één van de vroegere stukken van Tennessee Williams. De thematiek is herkenbaar: mensen leven langs elkaar of begrijpen elkaar totaal niet. In dit geval zijn die karakters jongere mensen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tennessee Williams.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Look Back in Anger van John Osborne
Sanctuary van William Faulkner
The Member of the Wedding van Carson McCullers


Citaat:
Alma: You know what I mean, all right! So be honest with me. One time I said ‘no’ to something. You may remember the time, and all that demented howling from the cockfight? But now I have changed my mind, or the girl who said ‘no’, she doesn’t exist anymore, she died last summer – suffocated in smoke from something on fire inside her. (p.75)

Vragen over het boek:

1. Welke rol speelt Mrs. Winemiller in het verhaal?
2. Waarom is vader van Rosa belangrijk voor de plot van het toneelstuk?
3. Wat vind je van het gedrag van John tegenover Alma?
4. Verklaar de titel van het toneelstuk.

^ Terug naar boven

Comments are closed.