Het begin!
The work is called trashing out, and he belongs to a four-man crew employed by the Dunbar Realty Corporation, which subcontracts its ‘home preservation’ services to the local banks that now own the properties in question. The sprawling flatlands of south Florida are filled with these orphaned structures, and because it is in the interest of the banks to resell them as quickly as possible, the vacated houses must be cleaned, repaired, and made ready to be shown to prospective buyers. In a collapsing world of economic ruin and relentless, ever-expanding hardship, trashing out is one of the few thriving businesses in the area. No doubt he is lucky to have found this job. He doesn’t know how much longer he can bear it, but the pay is decent, and in a land of fewer and fewer jobs, it is nothing if not a good job.
© Henry Holt, 2010
^ Terug naar boven
Algemeen
Het huis in Brooklyn wordt behalve door Bing ook nog bewoond door Ellen Brice en Alice Bergstrom. Langzamerhand komt de lezer meer te weten over de twee vrouwen, over Bing, maar ook over Pilar, die nu ook in het huis in Sunset Park woont. En uiteindelijk wordt de verhouding tussen Miles Heller en zijn vader Morris duidelijker.
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
C1Schrijver:
Paul AusterJaar van uitgave:
2010Aantal pagina's:
308Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000 – 2010Plaats van handeling:
New York City (Brooklyn) en (het begin van de roman in) FloridaBijzonderheden:
De delen en de hoofdstukken zijn genoemd naar de hoofdkarakters.In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Sunset Park’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De lezer moet een geoefende lezer zijn. Het verhaal is weliswaar redelijk spannend en het gaat over jonge Amerikanen, maar het vergt wel de nodige concentratie van de lezer, vooral vanwege de zijpaden die Auster zo nu en dan inslaat.
WAT MOET JE WETEN?
Auster refereert regelmatig aan bekende personen: degenen die begraven liggen op Green-Wood Cemetery, de verwijzingen naar de schrijver Salman Rushdie en naar Liu Xiabo, een Chinese dissident; lezers worden wel geacht de nodige namen te (her)kennen.
Het verhaal begint met het ‘thrash out work’ van de hoofdpersoon: het leegmaken van huizen die abrupt door Amerikaanse gezinnen zijn verlaten in verband met de bankencrisis uit het eerste decennium van de eeuw (2008).
Veel literaire kennis veronderstelt Auster niet in dit boek. Ook leunt hij in de roman – in tegenstelling tot veel van zijn vorige boeken – niet op veel bronnen uit de Engelstalige literatuur.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
Het vocabulaire is zo nu en dan lastig. Niet tijdens de beschrijvingen van de handelingen van de hoofdpersonen, maar des te meer wanneer Auster meer beschouwende alinea’s schrijft (zoals over de maatschappelijke problemen in de V.S.).
DE TAAL EN HET VERHAAL
Er zijn veel lange, samengestelde zinnen in vaak ook lange alinea’s. Dat maakt de roman vaak lastig te lezen en het zorgt ervoor dat Sunset Park een roman is met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau C1.
In het oeuvre van Paul Auster is dit zeker niet het meest complexe boek: Sunset Park kan gelezen worden als een ontwikkelingsroman van jongeren die hun plek in de Amerikaanse maatschappij trachten te vinden. Aan de andere kant past het werk goed binnen het oeuvre van Auster, die al jaren achtereen verschillende kanten van het leven in de USA, in New York City (en vooral in Brooklyn) belicht. De persoonswisselingen en het gegoochel met de tijd – wat vaak kenmerkend is in het werk van Auster – zal de lezer hier vergeefs zoeken. Vandaar dat het een boek op niveau C 4b is.
De taal is voor de near-native lezer: Auster gebruikt een gevarieerd vocabulaire en hij schrijft regelmatig lange alinea’s met complexe, samengestelde zinnen. Het taal-(ERK-)niveau komt daarmee op C1.
Schrijfstijl:
De stijl is literair. Auster is een woordkunstenaar, die heel goed weet zijn verhalen voor het voetlicht te brengen. Dat maakt het verhaal een genot om te lezen, maar het kan de minder geoefende lezer zeker verwarren (en misschien zelfs vervelen).
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
Er zit betrekkelijk weinig actie in het verhaal. De hoofdpersoon werkt in Florida, hij gaat na een tijdje weer terug naar Brooklyn. Zijn vriendin komt ook bij hem en de wederwaardigheden van de (meerdere) vrienden in Sunset Park worden beschreven.
Tijd:
Het verhaal wordt chronologisch verteld. De roman speelt zich af over een periode van een aantal maanden (in het eerste decennium van de 21e eeuw). Er zijn zo nu en dan flashbacks (en dan heel lange).
Plaats:
Het verhaal begint in Florida, maar het speelt zich voor een groot deel af in Sunset Park, gelegen in Brooklyn (New York).
Verhaallijn:
Er zijn een paar verhaallijnen, waarbij die van Miles Heller de belangrijkste is. Maar ook komen we veel te weten over zijn vader, Morris. En verder over de levens van Pilar, Bing Nathan, Alice Bergstrom en Ellen Brice.
De roman gaat over relaties en hoe die (waar nodig) te herstellen zijn. In het verleden van veel karakters uit het boek is er iets gebeurd dat hen heeft gevormd / beïnvloed en het gaat er in het verdere verhaal om, of het karakter in het reine kan komen met zijn of haar verleden.
Verteller:
Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, hoewel er een alwetende verteller is. Maar door de verschillende hoofdstukken (soms: delen) over de verschillende karakters krijgt de lezer een divers beeld van de karakters in het verhaal.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdpersoon is Miles Heller. De andere karakters staan ten dienste van zijn ontwikkeling als persoon.
Bijfiguren:
Er zijn weinig karakters in de roman en ze hebben allemaal met Miles Heller te maken. Het zijn: zijn vader Morris en de vrouwen in diens leven, Mary-Lee Swann en Willa. Dan is er de vriendin van Miles, Pilar en haar Mexicaanse familie. Tenslotte zijn er Bing Nathan, Alice Bergstrom en Ellen Brice, de bewoners van het huis in Sunset Park.
Gaandeweg de roman komen we meer te weten over de onderlinge verhoudingen tussen de karakters en de redenen waarom Miles zo weinig lijkt te geven om zijn vader.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Website:
Film:
Sunset Park is niet verfilmd.
Overig:
Sunset Park is afwijkend van de meeste andere Paul Auster-romans. Soms lijkt het zelfs een beetje op een young adult novel vanwege de leeftijden van de hoofdkarakters en de problemen waarmee zij te maken krijgen. Maar later wordt het toch weer een adult novel, vooral wanneer Auster meer weglaat dan hij beschrijft (en daarmee wordt het ook weer een echte Auster-roman).
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Auster.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Brooklyn van Colm Toíbín
• Falling Man van Don DeLillo
• Everyman van Philip Roth
Citaat:
‘The cemetery is more than half the size of Central Park, ample enough space for a person to get lost in there, to forget that he is a prisoner serving out his time in a dreary part of Brooklyn, and to walk among the thousands of trees and plantings, to climb the hillocks and traverse the sweeping paths of this vast necropolis is to leave the city behind you and enclose yourself in the absolute quiet of the dead.’ (p.135)Vragen over het boek:
- Het boek kent een aantal – lange – flashbacks. Kies er twee uit. Wat maken zij duidelijk over Miles en in hoeverre hebben zij invloed op wat er later in het verhaal gebeurt?
- Analyseer een karakter uit het huis in Sunset Park: Alice, Ellen of Bing. Geef aan wat dit karakter te maken heeft met het geluk (of het gebrek daaraan) van Miles Heller.
- Analyseer een van de vrouwen met wie Morris Heller te maken heeft en geef aan in hoeverre zij erin slaagt om de band tussen Miles en zijn vader te verbeteren.
- Paul Auster wordt vaak gekarakteriseerd als een schrijver die absurdistische of existentialistische elementen in zijn romans verweeft. Is dat in Sunset Park ook het geval? Zo ja, in welk opzicht? Zo nee, hoe zou je zijn roman dan willen karakteriseren?
^ Terug naar boven
Comments are closed.