The Bells of Freedom

Niveau:
Genre: history
Thema: war

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...





Het begin!

The loft was in deep shadow. Jed lay sprawled in a corner of it, bruised and aching from Silas Clark’s whip, and listened to his master complaining of him.
‘The boy’s ungrateful, lazy, clumsy, muddleheaded and ignorant. I’ve rued the day I ever hired him out.’
The words did not surprise Jed. He had heard them every day for two years and he guessed that he would hear them every day for the next five years, but it no longer mattered. In his twelve years of living Jed had learned to take each day as it came. The important thing was never to think ahead more than a day or two, because another few years of service to Silas Clark was more than anyone could bear.
From the smithy below a man answered. ‘Where did you buy him?’ The voice was a strange one to Jed. Men came and went at the smithy and all of them loved to talk – about horses and politics, the King, or Silas Clark’s ungrateful bound boy.
Silas Clark spit into the dying fire. ‘Down at the Long Wharf two years ago. ‘E was brought in by ship from England, and it’s my opinion he should ha’ been left there.’

© Fawcett Juniper Book/Ballantine Books, 1963/1995.

^ Terug naar boven

Algemeen

Jed Crane is een twaalfjarige jongen die twee jaar geleden uit Liverpool (Engeland) ontvoerd is naar Noord-Amerika, waar hij als slaaf aan een smid in de stad Boston is verkocht. Daar wordt hij slecht behandeld: hij krijgt weinig te eten en hij wordt veel geslagen.
Maar op een dag keren Jed’s kansen. Een boekdrukker koopt Jed van de smid en hij laat hem allerlei (gemakkelijke) klusjes doen. Deze drukker, Mr. Box, hoopt dat Jed hem kan helpen bij het drukken van zijn teksten. Jed vindt het prachtig. Ook wanneer hij merkt dat Mr. Box valse bankbiljetten drukt vindt hij dat niet erg.
Maar dan komt Jed in aanraking met de ‘rebels’: rebellen die in opstand zijn gekomen tegen de wrede Engelsen. Het zijn de nieuwe Amerikanen – mensen die hun koloniën vrij willen maken van Groot-Brittannië. Jed wordt gevraagd ook voor hen klusjes te doen: boodschappen overbrengen, spioneren wat de Engelsen doen.
Jed doet zijn best. Hij probeert zo lang mogelijk uit de handen van de Engelsen te blijven.
Maar Mr. Box vindt het maar niks. Die wil geld verdienen. aan de rebellen of van de Engelse 'Tories', dat maakt hem niet uit …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Dorothy Gilman

Jaar van uitgave:
1963

Aantal pagina's:
164

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1700-1800

Plaats van handeling:
USA, de stad Boston

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 20 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘The Bells of Freedom’ uis een heel spannend boek over de Amerikaanse strijd voor onafhankelijkheid. De Amerikaans (noord)oostkust was al eeuwen in handen van de Engelsen, die de bevolking uitbuitten en de producten uit die koloniën snel naar Groot-Britannië vervoerden. De Amerikanen waren dat op een gegeven moment beu.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Bells of Freedom’ gaat over de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (War of Independence). De Engelsen stuurden hun troepen naar de staat Massachusetts en ze bezetten de belangrijkste havenstad, Boston. Zo dachten ze de koloniën wel weer rustig te kunnen krijgen. Maar dat was niet het geval: hoe langer hoe meer ’Amerikanen’ steunden de onafhankelijkheidsstrijd en uiteindelijk werden zeven koloniën (‘staten’) onafhankelijk: Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Hampshire, Vermont en Maine.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Bells of Freedom’ zijn goed te begrijpen. Veel moeilijke woorden zul je niet tegenkomen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Bells of Freedom’ nooit moeilijk.
Dat geldt ook voor het verhaal. Dit is een heel spannend verhaal over oorlog, onderdrukking, ontsnappingen en zo meer.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Bells of Freedom’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘The Bells of Freedom’ is heel spannend geschreven. Bovendien leer je heel veel over de eerste jaren van de republiek USA (voordat het land zo heette).



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘The Bells of Freedom’ bevat een verhaal met veel actie. Jed beleeft veel spannende avonturen in Boston en daarbuiten.


Tijd:

‘The Bells of Freedom’ speelt zich af in de jaren 1700-1800. Het jaar dat genoemd wordt is 1774. Het was de tijd waarin de Engels-Amerikaanse koloniën in opstand kwamen tegen de Britten die de oostkust van Noord-Amerika al eeuwen uitbuitten. Het verzet vond vooral plaats in de stad Boston.


Plaats:

De setting van ‘The Bells of Freedom’ is de Amerikaanse stad Boston, die in dit verhaal meestal Boston Town genoemd wordt. Boston is (nog altijd) de grootste en belangrijkste stad in de staat Massachusetts.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Bells of Freedom’: zal het Jed lukken om met succes te strijden voor de vrijheid van de stad Boston?


Verteller:

De jeugdroman ‘The Bells of Freedom’ heeft een alwetende verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Bells of Freedom’ zijn:
• Jed Crane: een 12-jarige jongen die twee jaar eerder uit Liverpool ontvoerd is en als slaaf naar Boston is gebracht. Zijn vader kent hij niet, zijn moeder is gestorven en nu moet hij in totaal vijf jaar als slaaf werken voordat hij zijn vrijheid krijgt;
• Mr. Titherming Box, printer/engraver: een drukker die ook valse bankbiljetten drukt (‘counterfeiter’). Een vriendelijke man die Jed van de smid koopt. Maar of hij helemaal te vertrouwen is?
• Hovey Parker: de knecht en vriend van Mr. Box;
• The Red-Haired Captain (later Major Duncan): de leider van de vrijheidsstrijders (‘the rebels’) in de buurt van Boston;
• Mrs. Mary Muffet: een weduwe, de eigenaresse van het café ‘Ship’s Mermaid’ die Jed als hulpje in dienst neemt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Bells of Freedom’ zijn:
• Silas Clark: een wrede smid, die Jed als slaaf gebruikt;
• Ben Wheeler: een ongeveer 13-, 14-jarige jongen die klusjes doet voor de rebels;
• ‘Rebels’, strijders voor de Amerikaanse onafhankelijkheid: Tim, Jacoby, Morse;
• Mr. Dustin: een man die illegaal valse biljetten koopt;
• Master Paul Revere, silversmith: een bekende zilversmid uit Boston – en ook in het geheim een rebel;
• Betty: de dienstmeid van Paul Revere;
• Mrs. Duncan: de echtgenote van Major Duncan, die met haar twee kinderen uit Boston wegvlucht.





^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

Film:

De jeugdroman ‘The Bells of Freedom’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Bells of Freedom’ is de twaalfde en laatste jeugdroman die Ms Gilman schreef onder het pseudoniem Dorothy Gilman Butters.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dorothy Gilman.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Witch’s Brat van Rosemary Sutcliff
The Pacher’s Son van Rachel Anderson
Kezzie van Theresa Breslin


Citaat:
‘… but you’ve such a regard for those fools who want to fight the Crown?’
‘Yes, sir, I have,’ said Jed doggedly.
‘Why?’
Jed hesitated. ‘Because they fight to be free. Because they believe that men are born equal. And because I can never forget the sound of the bells I heard at Concord.’
Mr. Box shook his head sadly. (p.126)

Vragen over het boek:

1. Waarom loopt Jed niet weg bij zijn wrede (of aardige) bazen?
2. Welke gevaarlijke klusjes moet Jed voor Mr. Box doen?
3. Welke gevaarlijke klusjes moet Jed voor ‘the rebels’ doen?
4. Hoe loopt de belegering van Boston voor Jed en voor Mr. Box af?




^ Terug naar boven

Comments are closed.