3/5 - (1 stemmen)

The Bronze Bow

Niveau:
Genre: history
Thema: religion

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

A boy stood on the path of the mountain overlooking the sea. He was a tall boy, with little trace of youth in his lean, hard body. At eighteen Daniel bar Jamin was unmistakably a Galilean, with the bold features of his countrymen, the sun-browned skin, and the brilliant dark eyes that could light with fierce patriotism and blacken with swift anger. A proud race, the Galileans, violent and restless, unreconciled that Palestine was a conquered nation, refusing to acknowledge as their lord the Emperor Tiberius in far-off Rome.
Looking down into the valley, the boy could see the silver-gray terraces of olive trees splashed with burgeoning thickets of oleander. He remembered that in the brown, mud-roofed town every clump of earth, every cranny in a stone wall, would have burst into springtime flower. Remembering, he scowled up against the hot noonday sun.
He was waiting for two figures to reappear among the boulders that tumbled on either side of the path just above him. He was puzzled and uneasy, at odds with himself. Who were these two who had been so foolhardy as to climb the mountain? He was resentful that they had reminded him of the village, fearful that they might look back and discover him, yet unwilling to let them out of his sight. Why was he so bent on following them, when all he had wanted for five years was to forget that other world in the valley?
He glimpsed the boy again, some distance up, then the girl. Some memory nagged at him. Brother and sister, that was evident. They moved alike, with a sort of free, swinging ease. They had the same high cheekbones and dark ruddy complexions. Their voices were sharp in the clean air. Daniel could see the girl clearly. She had stopped to snatch a cluster of pink flax blossoms and she stood now, poised on a rock, her face lifted, her yellow head covering slipped back off her dark hair.

© Houghton Mifflin Co./Lion Publishing plc, 1961/1993.

^ Terug naar boven

Algemeen

Daniel heef zijn ouders verloren door toedoen van de Romeinen; als slaaf werkt hij daarna voor een kwaadaardige smid. Zijn zus is na de dood van haar ouders een bang wezen geworden dat nooit buiten het huis komt. Daniel en zij wonen bij hun oma, totdat Daniel ontsnapt uit zijn slavenbestaan. Hij sluit zich aan bij rebellen in de heuvels en hij hoopt op een echte, grote opstand tegen de Romeinen.
Maar die komt er niet. En Daniel verliest de moed op een oorlog tegen de overheersers. Totdat hij een nieuwe profeet ontmoet: Jezus. Een man die zo veel macht en overwicht heeft dat hij heel veel volgelingen krijgt. Daniel denkt er ook over om hem te gaan volgen.
Maar dan moet die Jezus wel bereid zijn om oorlog te voeren tegen de Romeinen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Elizabeth George Speare

Jaar van uitgave:
1961

Aantal pagina's:
253

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
0-100 na Christus

Plaats van handeling:
Israël, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 24 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De bronzen boog’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Bronze Bow’ is een verhaal dat gaat over de vrijheidsstrijd van joodse mensen tegen de Romeinse overheersers. Maar in feite gaat het nog meer over de invloed van de jonge profeet Jezus, een man die wel veel macht kreeg maar die deze macht niet wilde gebruiken om zelf een leider van de joden te worden.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Bronze Bow’ gaat over de opkomst van het christendom – dat toen nog niet zo heette, uiteraard. Simpele mensen, maar ook mensen met gewaardeerde beroepen (zoals smeden en vissers) lieten alles in de steek om hun nieuwe heiland te kunnen volgen. Velen hoopten dan ook op een nieuw koninkrijk, waarvan ze dachten dat het al heel snel zou komen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘The Bronze Bow’ is wel oud, maar zeker niet moeilijk. Soms kunnen woorden en zinnen tegenwoordig als ouderwets overkomen, maar dat heeft vaak ook te maken met de tijd die beschreven wordt (de eerste jaren na onze jaartelling).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman niet echt moeilijk.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het is een verhaal over de opkomst van het christelijk geloof in het toenmalige Israël. Joden gingen Jezus volgen en besloten bij hem te blijven, omdat ze hem als de nieuwe leider van het volk zagen. Hij verrichtte wel ‘wonderen’, maar die werden in die tijd lang niet door iedereen gezien (en dus ook niet geloofd).
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Bronze Bow’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.

 


Schrijfstijl:

Het verhaal is spannend geschreven. Sommige, vooral niet-christelijke lezers, zullen zich wellicht ergeren aan de schrijfstijl van Ms Speare, maar zeker is dat zij een vaardige hand van schrijven heeft. Daar komt bij dat ze redelijk kritisch is op al te – opstandige of te goedgelovige – mensen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Bronze Bow’ bevat een verhaal met veel actie.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren vlak na de christelijke jaartelling. Het verhaal speelt in de tijd van Jezus die toen ongeveer dertig jaar oud was: het zal dus ongeveer het jaar 30 na Christus zijn.


Plaats:

De setting van ‘The Bronze Bow’ is het noorden van het land Israël: Galilea. Veel scenes spelen zich af in een dorp in de buurt van de stad Capernaüm. Israël werd, net als de rest van Palestina en de meeste landen rond de Middellandse Zee, eeuwenlang overheerst door de Romeinen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Bronze Bow’: zal Daniel kiezen voor een gewapend verzet tegen de Romeinse onderdrukker of zal hij de geweldloze kant van Jezus kiezen?


Verteller:

De roman heeft een alwetende verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Bronze Bow’ zijn:
• Daniel bar Jamin: een 18-jarige Galileër, een jood uit het noorden van Palestina. Zijn ouders zijn gestorven door toedoen van de Romeinen, zijn zusje kan door dat trauma geen gewoon leven meer leiden en Daniel heeft zich aangesloten bij een groep opstandelingen in de heuvels in het noorden. Daar werkt hij als smid in een grot;
• Joel bar Hezron: een 16-jarige rijke jongeman. Hij is de zoon van een machtige rabbi die vanuit het dorp naar de stad Capernaum is verhuisd met zijn gezin. Ook Joel wil echter een vrijheidsstrijder worden, net als Daniel – maar zijn vader wil dat hij rabbi wordt;
• Malthace (‘Thace/Thacia): de tweelingzus van Joel, een mooie, vriendelijke en dappere meid. Maar ze wil haar broer wel beschermen tegen zijn eigen roekeloze gedrag;
• Leah: de 15-jarige zus van Daniel. Zij woont na de dood van haar ouders bij haar oude oma. Daar weeft ze kleren waar ze een karig loon mee verdient. Leah heeft zo’n trauma opgelopen dat ze nooit haar huis uitkomt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Bronze Bow’ zijn:
• Grandmother: de oma van Daniel en Leah. Na de dood van haar kinderen heeft ze haar kleinkinderen bij zich in huis genomen, hoewel ze zelf vrijwel geen geld heeft;
• Simon the Zealot: de beste vriend van Joel, een jongeman die als smid werkt in het dorp – totdat hij Jezus leert kennen;
• Rosh: de leider van de opstandelingen in de heuvels. Hij houdt zijn groep mannen in leven door vee en voedsel van de boeren op te eisen en door geld en dure spullen van rondtrekkende reizigers en Romeinen te roven;
• Handlangers van Rosh: Ebol, Samson (een Afrikaanse ex-slaaf), Joktan (Jok);
• Jezus (Jesus): de zoon van een timmerman, een talentvolle prediker die in de loop van de tijd veel volgelingen en bewonderaars krijgt. Er gaan verhalen over hem dat hij zieken kan genezen – en dat hij misschien een volksopstand zal gaan leiden;
• Rabbi Hezron: een rijke, strenge, maar rechtvaardige rabbi die sinds een tijdje in een groot huis in Capernaum woont, samen met zijn vrouw en zijn kinderen Joel en Malthace;
• Nathan bar Shomer: de zoon van een belastingambtenaar;
• Volgelingen van Jesus: Simon, James, John, Andrew;
• Jairus: een leider uit de synagoge van Capernaum;
• Marcus: een Romeinse soldaat, een jongeman uit Gallië die in Romeinse dienst is om over een aantal jaren Romeins staatsburger te kunnen worden.

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Bronze Bow’ is verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The Bronze Bow’ won in 1962 de prestigieuze Newbery Medal, een belangrijke prijs voor jeugdboeken.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Elizabeth George Speare.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Prophet van Khalil Gibran
The Small Miracle van Paul Gallico
The Teacher & the Soul van Diane Dupuy


Citaat:
Thacia stood looking down at it. ‘A bronze bow!’ she whispered.
‘Do you remember? It was you who thought of it, that night – that the bronze bow might mean some impossible thing – the thing we could not do alone? I never forgot it. I don't know how to say it, but it came to stand for everything we are working for. For our oath. For the kingdom.’ (p.184)

Vragen over het boek:

1. Waarom is Danile zo vol wraak ten opzichte van de Romeinen?
2. In hoeverre helpt zijn vriend Simon Daniel?
3. In hoeverre helpt Thacia Daniel?
4. Kan Daniel zijn zus Leah helpen? En gebeurt dat ook?

 
^ Terug naar boven

Comments are closed.