The Cave of the Jaguar

Niveau:
Genre: adventure
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The light from Jim’s torch didn’t reach far along the dark tunnel. Jim was frightened but he knew he must hurry. He had to get out of the cave and find someone – anyone – to help.
For just a moment, he thought, Can I really be in a cave in the middle of Guatemala? He felt laughter growing inside him, but he knew it was the laughter of fear. He took a big breath and kept going. He thought he could feel warmer air on his face, and felt that the tunnel was gradually leading him upwards. He felt sure he wasn’t too far from the entrance now. He hurried on, his torchlight dancing across the ceiling of the tunnel. Suddenly he stopped and stood still. What was that sound?
Footsteps!
But not the footsteps of villagers – the footsteps of men wearing heavy shoes or boots.
Oh no – the thieves must be coming back! Jim felt his heart beating wildly in his chest. He crept behind a large stalagmite and turned off his torch. It was totally dark. The darkness seemed to press down on him. He thought he could hear his heart beating in his chest.

© International Language Teaching Services, 2017^ Terug naar boven

Algemeen

Jim woont samen met zijn moeder in de Canadese stad Vancouver. Zijn vader is een paar jaar geleden bij een ongeluk omgekomen. Jim heeft een vriendin, Katie.
Op een dag wordt Jim uitgenodigd om drie maanden bij zijn oom Simon te komen wonen, ergens midden in de jungle van het Midden-Amerikaanse land Guatemala. Jim vindt het geweldig: zo kan hij veel leren over zijn oom, misschien over zijn overleden vader, en hij kan foto’s maken van de bijzondere natuur in dat land. Zijn moeder en vriendin vinden dat minder leuk. Maar Jim gaat toch op reis: hij heeft er enorm veel zin in.
In Guatemala komt Jim bij zijn oom in een heel klein dorpje in het oerwoud te wonen. Zijn oom moet vaak weg: hij vertelt Jim dat hij kleren, voorwerpen en andere dingen zoekt die de bewoners van het oerwoud hebben gemaakt. Die spullen verhandelt hij in de westerse wereld. Jim ziet en snapt er niet zo veel van.
Maar hij vermaakt zich ook wel alleen in het dorpje. Hij krijgt een vriend, Gabor. Hij fotografeert en zwerft door het oerwoud.
En hij hoort op een dag een paar mannen in het oerwoud Engels praten. En langzamerhand beseft hij dat zijn oom Simon niet alles eerlijk aan hem verteld heeft …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Sue Murray

Jaar van uitgave:
2017

Aantal pagina's:
60

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
Midden-Amerika: het oerwoud van Guatemala

Bijzonderheden:
Een avonturenverhaal in 8 getitelde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Cave of the Jaguar’ is een spannend verhaal over een jongen die een maand of drie bij zijn oom in het oerwoud mag wonen. Daar ontdekt hij allerlei dingen: niet alleen over de natuur in zo’n enorme jungle, maar ook over zijn oom en over allerlei andere westerlingen die voordeel willen halen uit wat het land te bieden heeft.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Cave of the Jaguar’ heb je niet echt veel specialistische kennis nodig. Wel moet je beseffen dat het verhaal zich afspeelt in Guatemala. Dat is een land in Midden-Amerika: een land met veel oerwoud en weinig dorpen of steden. Als je in zo’n afgelegen dorp woont – zoals Jim dat een tijdje doet, merk je dat er veel natuur is: dieren, planten, bomen. Maar er is verder weinig anders: geen winkels, weinig vrienden, en bijna geen internet of andere moderne media.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Cave of the Jaguar’ zijn niet zo moeilijk wanneer je één of twee jaar Engels hebt gehad. De zinnen zijn over het algemeen kort en er zijn weinig moeilijke woorden. De alinea’s en de hoofdstukken zijn ook nooit erg lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Cave of the Jaguar’ is heel goed te begrijpen. Hoewel Jim al een jaar of zestien is, praat hij vaak als iemand die jonger is. En zo wordt het verhaal ook verteld: de taal is aan de gemakkelijke kant.
Het verhaal is spannend, maar je moet wel even doorlezen voordat je dat doorhebt. De hele tijd vermoed je wel dat er iets aan de hand is daar in dat verre land en met die onbekende oom, maar wat het precies is?
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Cave of the Jaguar’ een boek met een literair niveau A 2c en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De avonturenroman ‘The Cave of the Jaguar’ is spannend geschreven en je zult veel leren over een land dat je waarschijnlijk nog niet goed kent: Guatemala.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De avonturenroman ‘The Cave of the Jaguar’ is een verhaal met veel actie. Samen met Jim beleef je het een en ander in de jungle van een Midden-Amerikaans land.


Tijd:

‘The Cave of the Jaguar’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Dat merk je aan alles: Jim reist duizenden kilometers naar een ander land en hij belt en mailt met zijn moeder en zijn vriendin. Eigenlijk is alles heel modern – behalve in de verafgelegen jungle van Guatemala …


Plaats:

De setting van ‘The Cave of the Jaguar’ is het oerwoud van Guatemala. In het verhaal komen weinig grote steden voor. Maar des te meer jungle …


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Cave of the Jaguar’: zal Jim erachter komen wat er in het oerwoud van Guatemala allemaal voor vreemds gebeurt en in aansluiting daarop: zal hij het er zelf levend vanaf brengen?


Verteller:

De roman ‘The Cave of the Jaguar’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vooral vanuit het perspectief van de Canadese Jim.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Cave of the Jaguar’ zijn:
• Jim Franklin: een ongeveer 16-jarige Canadese jongen. Hij woont met zijn moeder in de stad Vancouver. Zijn vader is een aantal jaren geleden overleden;
• Simon Franklin: de oom van Jim, de broer van zijn overleden vader;
• Itzel: de huishoudster van Uncle Simon in het Maya-dorpje Balam;
• Gabor: een 14-jarige jongen uit Balam die vriendschap sluit met Jim.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Cave of the Jaguar’ zijn:
• Julie Franklin: de moeder van Jim. Zij werkt als verpleegster in een ziekenhuis in Vancouver;
• Katie: de vriendin van Jim;
• Johnny: de eigenaar van een bar aan de rivier Rio Dulce, aan de oostkust van Guatemala;
• Dorpelingen van het gehucht Balam;
• Twee onbekende ‘toeristen’ in het oerwoud (‘gringos’).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De avonturenroman ‘The Cave of the Jaguar’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Cave of the Jaguar’ is een verhaal over een jongen die een spannend avontuur beleeft in het oerwoud van Guatemala.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sue Murray.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Racing the Tide van Denise Kirby
• The Alati Collection van Pauline O’Carolan
Broken Wings van James Roy


Citaat:
Jim turned and looked at the ledge that he was standing next to. He could see five human skulls sitting in a row. They seemed to be staring at him. And then, out of the mouth of the nearest skull crept a tarantula!
Jim took a step backwards, kicking a stone by accident. The stone only made a small sound, but in the silence of the vast chamber it was loud.
The three men turned and saw Jim. (p.34)

Vragen over het boek:

1. Waarom heeft Jim zo veel zin om naar zijn oom Simon te gaan?
2. Wat is nogal verdacht aan de manier waarop Uncle Simon Jim ontvangt?
3. Waarom is ‘the cave of the jaguar’ belangrijk voor het verhaal?
4. Wie is de grootste ‘bad guy’ van het verhaal? Leg uit waarom je dat vindt.

^ Terug naar boven

Comments are closed.