3/5 - (1 stemmen)

The Chronicles of Narnia I: The Magician’s Nephew

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: fairy tale

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695757142990", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000014334396","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Chronicles%20of%20Narnia%20-%20The%20Chronicles%20of%20N...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

This is a story about something that happened long ago when your grandfather was a child. It is a very important story because it shows how all the comings and goings between our own world and the land of Narnia first began.
In those days Mr Sherlock Holmes was still living in Baker Street and the Bastables were looking for treasure in the Lewisham Road. In those days, if you were a boy you had to wear a stiff Eton collar every day, and schools were usually nastier than now. But meals were nicer; and as for sweets, I won't tell you how cheap and good they were, because it would only make your mouth water in vain. And in those days there lived in London a girl called Polly Plummer.
She lived in one of a long row of houses which were all joined together. One morning she was out in the back garden when a boy scrambled up from the garden next door and put his face over the wall. Polly was very surprised because up till now there had never been any children in that house, but only Mr Ketterley and Miss Ketterley, a brother and sister, old bachelor and old maid, living together. So she looked up, full of curiosity. The face of the strange boy was very grubby. It could hardly have been grubbier if he had first rubbed his hands in the earth, and then had a good cry, and then dried his face with his hands. As a matter of fact, this was very nearly what he had been doing.
‘Hullo,’ said Polly.
‘Hullo,’ said the boy. ‘What's your name?’
‘Polly,’ said Polly. ‘What's yours?’
‘Digory,’ said the boy.
‘I say, what a funny name!’ said Polly.
‘It isn't half so funny as Polly,’ said Digory.
‘Yes it is,’ said Polly.
‘No, it isn't,’ said Digory.
‘At any rate I do wash my face,’ said Polly. ‘Which is what you need to do; especially after –’ and then she stopped. She had been going to say ‘After you've been blubbing,’ but she thought that wouldn't be polite.

© HarperCollins / Grafton, 2002

^ Terug naar boven

Algemeen

Digory Kirke en zijn nieuwe vriendin Polly Plummer komen bij een speurtocht terecht in de kamer van de oom van Digory, Mr Ketterley (Uncle Andrew). Uncle Andrew doet daar allerlei wetenschappelijke experimenten. Hij waarschuwt het tweetal om niet aan de ringen te komen die hij op zijn kamer heeft liggen. Maar dat doet Polly dus wel; ze doet zo’n ring om. En dan verdwijnt ze.
Als Digory erop aandringt bij zijn oom, mag hij ook een ring omdoen en kan hij proberen Polly weer terug te halen. Dat met die ring lukt: Digory verdwijnt ook.
Maar dat terugkomen gaat niet zo gemakkelijk. Als Digory Polly ontmoet, bevindt ze zich in een bos. Daar treffen ze beelden van een soort middeleeuwse jonkvrouwen in een vervallen stad. Een van hen is Jadis, The White Witch. Polly en Digory bevinden zich in de dode wereld van Charn. Helaas brengt Digory de White Witch weer tot leven; en dat had niet gemoeten. De Witch heeft die wereld tot een dode wereld gemaakt; ze bedreigt de kinderen en ze slaagt er zelfs in naar Engeland te gaan om Uncle Andrew te bezoeken en te bedreigen.
En net als de Witch in Londen een chaos lijkt te veroorzaken, wordt in de andere wereld redding gebracht. Dat gebeurt door de Lion die zorgt voor het nieuwe koninkrijk Narnia. Maar Digory en Polly zullen wel terug moeten naar Narnia om daar aan mee te helpen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
C.S. Lewis

Jaar van uitgave:
1955

Aantal pagina's:
171

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd - maar ook in 1900

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats - maar ook Londen

Bijzonderheden:
Dit is deel 6 uit de serie 'The Chronicles of Narnia'. Maar het is een prequel (een voorloper) van 'The Lion, the Witch and the Wardrobe'; daarom wordt het vaak als deel 1 uit de serie genoemd (en ook meestal als eerste deel gelezen).
In het Nederlands heet het boek ‘De Kronieken van Narnia: Het neefje van de tovenaar’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het kinderboek ‘The Magician’s Nephew’ is een klassiek fantasy-boek. Maar omdat het een klassiek, en dus ook een oud boek is, is het voor veel lezers misschien wel een lastig te lezen boek.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Magician’s Nephew’ is een boek uit de serie ‘The Chronicles of Narnia’. De volgorde waarin de boeken uitkwamen is misschien niet de beste volgorde om ze in te lezen, want sommige latere boeken beschrijven een eerder avontuur.
De volgorde waarin je de boeken het beste zou kunnen lezen is:
1 ‘‘The Magician’s Nephew’’ (1955)
2 ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ (1950)
3 ‘The Horse and His Boy’ (1954)
4 ‘Prince Caspian’: The Return to Narnia’ (1951)
5 ‘The Voyage of the Dawn Treader’ (1952)
6 ‘The Silver Chair’ (1953)
7 ‘The Last Battle’ (1956)
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘The Magician’s Nephew’ is wat woorden betreft vrij lastig te lezen. Het is al een oud boek en in de tijd waarin het uitkwam was het ook al niet zo modern qua taal. De woorden zijn soms wat plechtig – bijna Bijbels soms – en de omschrijvingen zijn uitgebreid.
De alinea’s zijn soms lang. Maar er zijn wel veel hoofdstukken en het verhaal heeft veel dialogen die het lezen gemakkelijker maken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Magician’s Nephew’ is een oud kinderboek (het kwam uit in 1955). Het is een verhaal met een boodschap: het gaat over goed en kwaad, over zonde en verlossing. Maar dat klinkt allemaal moeilijker dan het verhaal is: dit is niet alleen een verhaal met een les, maar ook een spannend sprookjes-verhaal. Voor sommige lezers zal het soms moeilijk te begrijpen zijn, omdat de taal wel eens ouderwets is en omdat het tempo van het verhaal soms nogal traag is.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Magician’s Nephew’ een roman met een literair niveau A 2d en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘The Magician’s Nephew’ is goed geschreven. Wel eens wat plechtig en soms wel eens wat traag. Maar door de sprookjesachtige elementen en door het grote fantasy-gehalte is het een spannend boek. Een boek met een boodschap.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Magician’s Nephew’ kent de nodige actie. Als de kinderen zo maar verdwijnen naar een andere plaats en tijd, gebeuren er vreemde dingen. Niet alleen komen ze in een sprookjesrijk terecht; ook blijkt dat een kwaadaardige sprookjesfiguur ook naar Londen van 1900 kan reizen om daar van alles en nog wat uit te spoken.


Tijd:

‘The Magician’s Nephew’ speelt zich af in het jaar 1900 in Londen. Maar het verhaal verplaatst zich naar het koninkrijk Narnia. De kinderen zijn daar getuige van de schepping van Narnia, een land waar andere kinderen duizend jaar later nog eens terug zullen komen.


Plaats:

Het verhaal begint in Londen, waar Digory komt te wonen bij zijn oom en tante. Later gaat Digory Polly achterna en ze belanden in Narnia, waar ‘The Magician’s Nephew’ zich voor het grootste deel afspeelt.


Verhaallijn:

‘The Magician’s Nephew’ gaat over de schepping van Narnia, een gebeurtenis die 1000 jaar eerder plaats vond dan de andere verhalen uit de serie. Digory en Polly zijn in het verhaal – dat zich afspeelt in 1900 – een jaar of 11.


Verteller:

‘The Magician’s Nephew’ wordt verteld door een alwetende verteller. Hij vertelt het verhaal waarin Digory en Polly een hoofdrol spelen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Magician’s Nephew’ zijn:
• Digory Kirke: een jongen die bij zijn Uncle Andrew en diens zuster Leticia in Londen woont. Zijn moeder is ernstig ziek; zijn vader werkt ver van huis, in de Engelse kolonie in India;
• Polly Plummer: zij is 11 jaar oud als ze haar nieuwe buurjongen Digory ontmoet.


Bijfiguren:

The Magician’s Nephew’ kent niet veel bijfiguren. De belangrijkste zijn:
• Uncle Andrew (Mr Ketterley): hij is een uitvinder, een onderzoeker. Maar hij vindt wel eens dingen uit die hij beter niet had kunnen bedenken (zoals de ringen waarmee de kinderen kunnen reizen naar een andere wereld);
• Aunt Letty Ketterley: de zuster van Uncle Andrew;
• Cabby: de koetsier van het rijtuig dat Queen Jadis in Londen steelt;
• Strawberry (Fledge): het paard van de Cabby;
• Jadis: The White Witch. Zij is een echte heks, die de wereld waar zij woont, Charn, tot een dode wereld heeft gemaakt. Digory bevrijdt haar min of meer per ongeluk uit haar betoverde staat en daardoor kan ze de kinderen, maar later ook Uncle Andrew bedreigen;
• Mabel Kirke: de moeder van Digory;
• Aslan: The Lion. Hij is de stichter van het rijk Narnia.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The Chronicles of Narnia’ zijn verfilmd, maar niet alle delen van de boeken zijn als film uitgekomen.


Overig:

‘The Chronicles of Narnia’ is een serie klassieke kinderverhalen die hebben geleid tot veel andere sprookjesboeken, toneelstukken, verfilmingen en muziekbewerkingen.
Het geheel wordt vaak gezien als een verhaal met een (christelijke) boodschap: een verhaal over goed en kwaad waarin (onschuldige) kinderen het kwaad kunnen overwinnen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over C.S. Lewis.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Lion, the Witch and the Wardrobe van C.S. Lewis
• Through the Looking-glass van Lewis Carroll
• The Hobbit van J.R.R. Tolkien


Citaat:
Then there came a swift flash like fire (but it burned nobody) either from the sky or from the Lion itself, and every drop of blood tingled in the children’s bodies, and the deepest, wildest voice they had ever heard was saying:
‘Narnia, Narnia, Narnia, awake. Love. Think. Speak. Be walking trees. Be talking beasts. Be divine waters.’ (p.108)

Vragen over het boek:

1. In welke tijd speelt dit verhaal zich af? Hoe weet je dat?
2. Wat zijn de verschillen tussen de hoofdpersonen van het verhaal, Digory en Polly?
3. Hoe loopt het af met The White Witch, Jadis?
4. Waarom is Aslan zo belangrijk voor Narnia?
^ Terug naar boven

Comments are closed.