1.5/5 - (2 stemmen)

The Ghost from the Grand Banks

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: science fiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694029915333", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"38281341","familyId":"38281341","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Ghost%20From%20The%20Grand%20Banks%2C%20Arthur%20C.%20Clarke","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

There must be better ways, Jason Bradley kept telling himself, of celebrating one's twenty-first birthday than attending a mass funeral; but at least he had no emotional involvement. He wondered if Operation JENNIFER's director, or his CIA sidekicks, even knew the names of the sixty-three Russian sailors they were now consigning to the deep.
The whole ceremony seemed utterly unreal, and the presence of the camera crew added yet another dimension of fantasy. Jason felt that he was an extra in a Hollywood movie, and that someone would shout ‘Action!’ as the shrouded corpses slid into the sea. After all, it was quite possible – even likely – that Howard Hughes himself had been in the plane that had circled overhead a few hours before. If it was not the Old Man, it must have been some other top brass of the Summa Corporation; no one else knew what was happening in this lonely stretch of the Pacific, a thousand kilometers northwest of Hawaii.
For that matter, not even Glomar Explorer's operations team – carefully insulated from the rest of the ship's crew – knew anything about the mission until they were already at sea. That they were attempting an unprecedented salvage job was obvious, and the smart money favored a lost reconnaissance satellite. No one dreamed that they were going to lift an entire Russian submarine from water two thousand fathoms deep – with its nuclear warheads, its codebooks, and its cryptographic equipment. And, of course, its crew …

© Victor Gollancz / Orion, 1990

^ Terug naar boven

Algemeen

Jason Bradley houdt zich bezig met schepen. En dan vooral met gezonken schepen. Hij is heel handig geworden in het bergen van scheepswrakken, waar dan ook ter wereld. Met zijn werk verdient hij een goed belegde boterham.
Die boterham kan nog beter belegd worden wanneer een enorm en kostbaar schip als de ‘Titanic’ zou worden geborgen. Er zijn al tientallen jaren plannen geweest om het wrak te bergen. Maar het ligt heel diep in de Atlantische Oceaan, op een ijskoude plaats waar de zee onrustig is. Bovendien ligt het schip verzonken in de bodem. Toch wordt Jason benaderd. En dat gebeurt gelijktijdig door twee bedrijven.
Er is een Brits bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in glas. Met minuscule glasbolletjes zou het scheepswrak naar boven kunnen worden gehaald volgens de onderzoekers. Maar een bedrijf in Japan heeft een ander plan: de ‘Titanic’ zou met ijs omgeven naar boven kunnen drijven. Jason begrijpt het fijne er niet van wanneer hem het een en ander wordt uitgelegd. Wat hij wel snapt is dat er veel geld kan worden verdiend aan zo’n scheepswrak. Niet alleen vanwege de kostbaarheden die zich nog aan boord bevinden, maar ook vanwege de historische waarde van zo’n wrak: wie zou dit beroemdste wrak te wereld niet eens in het echt willen bezichtigen?
En terwijl wetenschappers en onderzoekers de handen ineenslaan, kan Jason zich verhuren aan de meest geschikte werkgever …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Arthur C. Clarke

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
274

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-2015

Plaats van handeling:
Atlantisch Oceaan, USA, GB, de Cariben

Bijzonderheden:
Een sciencefictionroman in 3 delen en 44 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Ghost from the Grand Banks’ is een sciencefictionverhaal, maar het is ook een verhaal over wiskunde en over andere wetenschappen. Soms wordt er gegoocheld met formules en er worden allerlei theorieën uitgeprobeerd. Lang niet elke lezer zal dit interessant vinden.
Wel is het boeiend om te weten hoe een originele denker en schrijver als Arthur C. Clarke denkt een enorm scheepswrak als de ‘Titanic’ boven water te kunnen krijgen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Ghost from the Grand Banks’ moet je van wetenschappelijke ideeën houden. Vooral de wiskunde komt ruimschoots aan bod in dit boek. Die wiskunde is nodig om de ideeën te kunnen uitwerken die het mogelijk maken om de ‘Titanic’ te bergen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Ghost from the Grand Banks’ zijn behoorlijk lastig. Niet alleen is dit een verhaal over een mogelijke toekomst, maar het is ook een nogal specialistisch verhaal: het gaat over wiskunde en over meetkunde, over logaritmen en de snelheid van het licht. De technische en wetenschappelijke woorden maken de taal ingewikkeld, met name voor de niet-wiskundeknobbels.
De alinea’s zijn vrijwel nergens lang en het boek telt heel veel hoofdstukken.
Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Ghost from the Grand Banks’ maakt het voor een groep lezers tot een lastig te lezen boek: het verhaal is nogal specialistisch en dat zorgt voor een ingewikkeld vocabulaire.
Ook het verhaal zal niet voor iedereen overal toegankelijk zijn. Het uiteindelijke doel – het boven water brengen van het scheepswrak – is een spannende exercitie, maar voordat het zover is, moeten de nodige onderzoeken worden gedaan en moeten de verschillende bedrijven het met elkaar eens zijn geworden over geld en  het verdelen van de (mogelijke) opbrengst.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Ghost from the Grand Banks’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Arthur C. Clarke is een zeer originele denker en een fantasierijke schrijver. Zijn voorspellingen, met name op het gebied van de ruimtevaart, zijn nogal eens uitgekomen. Dat zou met ‘The Ghost from the Grand Banks’ ook zo maar het geval kunnen zijn. Maar omdat dit verhaal gaat over het boven water brengen van een enorm schip dat al bijna honderd jaar onder op de oceaanbodem ligt, komt er de nodige techniek bij kijken om deze reddingsoperatie te kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt Clarke wetenschappelijke formules en fantasierijke ideeën: wel origineel, maar vaak niet altijd even gemakkelijk te begrijpen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De sciencefictionroman ‘The Ghost from the Grand Banks’ is een verhaal met veel actie. Deze actie bestaat vooral uit op onderzoek gaan naar de ‘Titanic’; hoewel dat echte onderzoek heel lang niet aan de orde is, gaan de onderzoekers langere tijd zowel onder als boven het water hun ideeën uitproberen om te kijken welke problemen ze tegenkomen bij het bovenhalen van het scheepswrak.


Tijd:

‘The Ghost from the Grand Banks’ speelt zich af in de periode 1970-2020 (maar het is uiteraard een fantasietijd). Het verhaal begint in 1974 als de hoofdpersoon Jason Bradley bezig is ergens in de buurt van Hawaii een scheepswrak boven water te halen. Dan slaat het verhaal een aantal jaren over. Op weg naar 2000 zijn er meerdere onderzoeken. Wetenschappers en ondernemers willen de mysterieuze (en met schatten beladen) ‘Titanic’ boven water halen: om daarin te slagen moeten ze meerdere experimenten uitvoeren, met verschillende bedrijven onderhandelen en het nodige honorarium bieden om de beste deskundigen te kunnen inhuren.


Plaats:

De setting van ‘The Ghost from the Grand Banks’ is vooral de diepzee. Er vinden veel scenes plaats op de bodem van de Atlantische Oceaan, ter hoogte van Newfoundland, de plek waar het grote passagiersschip de ‘Titanic’ gezonken is.
Andere plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zijn de USA (Florida), GB (Londen), Ierland (het platteland) en de Cariben (Barbados).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Ghost from the Grand Banks’: zullen de hoofdpersonen van het verhaal erin slagen om (delen van) de ‘Titanic’ boven water te halen?


Verteller:

De roman ‘The Ghost from the Grand Banks’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van verschillende hoofdpersonen (met als voornaamste karakter Jason Bradley).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Ghost from the Grand Banks’ zijn:
• Jason Bradley: een Amerikaanse avonturier en ondernemer. Hij heeft veel ervaring met het bergen van scheepswrakken, een klus die hij in meerdere oceanen uitgevoerd heeft;
• Donald Craig: een Amerikaanse wiskundige. Hij woont in een enorm, oud huis in Ierland; hij heeft het materieel zeer goed, samen met zijn vrouw en dochter, maar echt gelukkig is hij zeker niet;
• Rupert Parkinson: één van de eigenaren en directeuren van Parkinson, een bedrijf dat zich specialiseert in glas en in technieken die met glas te maken hebben.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Ghost from the Grand Banks’ zijn:
• Edith Craig: de Ierse vrouw van Donald. Een uitzonderlijk slimme computer programmeur, maar ook een vrij kil en onaangenaam figuur;
• Ada Criag: de 9-jarige dochter van de Craigs. In haar eerste jaren op school leek ze niet zo slim te zijn, maar plotseling werd ontdekt dat zij origineler en sneller denkt dan de meeste stervelingen;
• Roy Emerson: een rijke zakenman. Hij heeft zijn schaapjes al lang op het droge, maar met het bergen van de ‘Titanic’ zou hij nog iets rijker kunnen worden;
• Dr. Kato Mitsumasa: de Japanse president van een groot commercieel bedrijf dat marktleider is op het gebied van invriezen, koelen en dergelijke technieken;
• Patrick: de Ierse butler van de Craigs;
• Dr. Evelyn (‘Eva’) Merrick: de arts van een deftige kliniek in de buurt van Londen;
• Professor Franz Zwicker: een Zwitserse wetenschapper.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Ghost from the Grand Banks’ is niet verfilmd.


Overig:

De sciencefictionroman ‘The Ghost from the Grand Banks’ lijkt een beetje op een rampenverhaal over een schipbreuk (zoals The Poseidon Adventure). Maar dat is niet waar dit verhaal over gaat. Het is een roman over de voortschrijdende technologie die ervoor zorgt dat er gaandeweg de tijd steeds meer kan worden gedaan (zoals bijvoorbeeld het veiligstellen van een belangrijk scheepswrak).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Arthur C. Clarke.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Indian Clerk van David Leavitt
• Generation A van Douglas Coupland
• Digital Fortress van Dan Brown


Citaat:
‘Another of my monomanias,’ said Franz Zwicker,’ is the sunspot cycle. Especially the current one.’
‘What’s particular about it?’ asked Bradley, as they walked down to the lab together.
‘First of all it will peak in – you guessed it! – 2012. It’s already way past the 1990 maximum, and getting close to the 2001 record.’
‘So?’
‘Well, between you and me, I’m scared. So many cranks have tried to correlate events with the eleven-year cycle – which isn’t always eleven years anyway! – that sunspot counting sometimes gets classed with astrology. But there’s no doubt that the sun influences practically everything on Earth. I’m sure it’s responsible for the weird weather we’ve been having during the last quarter century. To some extent, anyway; we can’t put all the blame on the human race, much as Bluepeace and Company would like to. ‘ (p.197)

Vragen over het boek:

1. Analyseer het karakter van Jason en geef aan of de keuzes die hij maakt de jouwe ook zouden zijn geweest.
2. Welke rol speelt Ada bij de berging van het scheepswrak?
3. Waarom is Evelyn (en de kliniek) belangrijk voor het verhaal?
4. Wat is de ‘Ghost from the Grand Banks’?
^ Terug naar boven

Comments are closed.