3/5 - (1 stemmen)

The House by the Sea

Niveau:
Genre: love
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697704720851", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000018045223","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20House%20By%20the%20Sea%20%28ebook%29%2C%20Santa%20Montefiore","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The little girl stood outside the imposing black gates of Villa La Magdalena and peered up the drive. A long avenue of cypresses cut straight through the grounds, climaxing at the end in a tantalizing glimpse of a primrose-yellow palazzo. La Magdalena sat with the dignity and poise of a grand empress. Her tall, shuttered windows were an elegant teal green, her crown a decorative balustrade built along the top of the façade, her walls as resplendent as silk; she belonged to a world as enchanting and inaccessible as fairy tales.
The bright Tuscan sun threw inky shadows across the drive, and the little girl could smell the sweet scents of the garden that rose in the midday heat and saturated the air. She stood in her sandals and grubby sundress, her long brown hair matted with dust and seawater, hanging down her back and over eyes that were dark and troubled and full of craving. Around her neck she wore a Virgin Mary pendant her mother had given her before running off with a man she had met over the tomato stall in Piazza Laconda, taking her younger brother with them.
The little girl came to La Magdalena often. She liked to climb the wall where a part of it had crumbled, leaving it low enough for her to scale. She’d sit on the top and survey the beautiful gardens of stone fountains, graceful umbrella pines, and marble statues of elegant ladies and semi naked men twisted into theatrical poses of love and longing. She liked to imagine that she lived there surrounded by such heavenly splendour – a young lady with expensive dresses and sparkly shoes, cherished by a mother who threaded her hair with ribbons, and a father who indulged her with presents and tossed her into the air before catching her in his strong, protective arms; she came to La Magdalena to forget her won drunken father and the little apartment on Via Roma that she struggled to keep clean.

© Simon & Schuster, 2010

^ Terug naar boven

Algemeen

1966. In een dorpje in Toscane woont een arm en eenzaam meisje. Deze Floriana woont samen met haar drankzuchtige vader; haar moeder en haar broertje zijn een paar jaar geleden verdwenen. Floriana zorgt voor het huishouden. Toch is ze, ondanks haar verdriet en haar eenzaamheid, op haar tiende een heel positieve meid. Stiekem gaat ze vaak naar het enorme landhuis aan de rand van het dorp, Villa Magdalena.
Op een dag ontmoet ze daar de zoon des huizes, de 17-jarige Dante. Floriana wordt smoorverliefd op hem. Dat kan natuurlijk niet – ze is te jong en te arm. Maar desalniettemin besluit Floriana te wachten totdat ze oud genoeg is om met Dante te trouwen.

2009. Aan de kust van het graafschap Devon beheert de familie Turner een hotel. Moeder Marina ziet het hotel als haar kind, vader Grey helpt zijn vrouw en de (stief)kinderen Jake en Clementine helpen mee, Jake als manager en Clementine omdat het moet. Ze hebben de grootst mogelijke moeite om het hotel rendabel te houden.

En dan komt er een Argentijnse kunstschilder de zomer in het hotel doorbrengen. Hij gaat schilderscursussen geven. Hij is jong, knap en getalenteerd; de vrouwen in de omgeving vinden hem geweldig. Maar hij heeft ook en geheime missie. Een missie die het heden van Devon aan het verleden van Toscane verbindt …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Santa Montefiore

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
512

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-2010

Plaats van handeling:
GB (Devon) en Italië (Toscane)

Bijzonderheden:
Een roman in 37 genummerde hoofdstukken, afgesloten door een epiloog.
In het Nederlands heet de roman ‘Villa Magdalena’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The House by the Sea’ is een romantisch verhaal over een Italiaans meisje en haar rijke vriend, maar ook over de eigenaars van een hotel in Devon en hun kinderen. Langzaam maar zeker komen deze karakters bij elkaar en wordt duidelijk wat de plot van het verhaal is.
Dat verhaal is mysterieus, spannend en knap geschreven. Maar vooral is het romantisch …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The House by the Sea’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel speelt het verhaal voor een deel in een tijd dat de standsverschillen (in Italië) groot waren. Het verhaal gaat over rijke zakenlieden, arme landadel en gewone (arme) mensen in Toscane. En over de toeristische wereld in zuidwest Engeland: een hotel aan de kust van het graafschap Devon.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The House by the Sea’ zijn nooit moeilijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The House by the Sea’ heel leesbaar.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal. Het is een romantisch verhaal met heel veel cliffhangers. Heel lang heb je geen idee wat die Italianen uit de jaren zestig van de vorige eeuw met die Engelsen uit 2009 te maken hebben.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The House by the Sea’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The House by the Sea’ is goed geschreven: een knappe plot met de nodige flashbacks en cliffhangers. En met veel romantiek.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The House by the Sea’ is een verhaal met veel actie. Die actie is heel vaak de (inter)actie tussen de verschillende karakters.


Tijd:

‘The House by the Sea’ speelt zich af in de jaren ’60 van de vorige eeuw en de jaren ’00 van deze eeuw.


Plaats:

De setting van ‘The House by the Sea’ is twee plaatsen (landen): een dorpje op het platteland van Toscane in Italië en een dorp op het platteland (aan de kust) van het graafschap Devon in zuidwest Engeland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The House by the Sea’: wat hebben die Argentijnse kunstschilder en die Engelse hoteleigenaren te maken met die jonge Italianen van vijftig jaar geleden?


Verteller:

De roman ‘The House by the Sea’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The House by the Sea’ zijn:
In Toscane (Italië):
• Floriana Farussi: een 10-jarig meisje (in 1966) dat bij haar alcoholistische vader woont. Haar moeder is samen met haar broertje op een dag verdwenen om te gaan samenwonen met een andere man. Floriana is eerlijk en heel onbevangen;
• Dante Bonfanti: de 17-jarige zoon (in 1966) van een rijke Italiaanse zakenman. Hij is heel aardig en hij bekommert zich graag om zwerfkatten en –honden en mensen die het iets minder hebben dan hij. Desalniettemin zal hij na zijn studie in het buitenland de drukke zaak van zijn vader in Milaan over moeten nemen;
• Costanza Aldorisio: de 13-jarige beste vriendin van Floriana. Haar ouders zijn van adel, maar veel geld hebben ze niet (meer). Costanza is trouw aan haar vriendin, maar ze is ook vaak benauwd voor haar bemoeizuchtige moeder.
In Devon (GB):
• Clementine Turner: de 23-jarige dochter van Grey Turner en de stiefdochter van Marina. Clementine is nogal onrustig; ze voelt zich slecht thuis in Devon en bij haar ouders en ze wil het liefst snel weer op reis. Ze werkt voor haar reisgeld tijdelijk op een kantoor in het dorp;
• Marina Turner: de ongeveer 50-jarige eigenares van Hotel Polzance – een idyllisch, maar niet erg succesvol hotel aan de kust van het graafschap Devon. Het grootste verdriet van Marina lijkt te zijn dat ze zelf nooit (eigen) kinderen heeft gekregen;
• Grey Turner: de echtgenoot van Marina. Hij heeft zijn baan als advocaat in Londen opgezegd om samen met zijn tweede vrouw het hotel te kunnen bestieren;
• Jake Turner: de zoon des huizes. Hij werkt als manager in het hotel van zijn ouders;
• Rafael (Rafa) Santoro: een super knappe Argentijnse kunstschilder die in de zomer schilderslessen komt geven in het hotel.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The House by the Sea’ zijn:
In Toscane (Italië):
• Signora Bruno: de buurvrouw van Floriana, een lieve oude dame die zich regelmatig ontfermt over haar eenzame buurmeisje;
• Elio Farussi: de vader van Floriana. Hij is alcoholist;
• Conte Carlo Aldorisio en Contessa Aldorisio: de ouders van Costanza;
• Giovanna en Damiana Bonfanti: de zussen van Dante;
• Beppe Bonfanti: de vader van Dante, een rijke, maar keiharde zakenman;
• Violetta Bonfanti: de moeder van Dante, een lieve, zachtaardige vrouw;
• Zazzetta: de assistent van Beppe Bonfanti;
• Padre Ascanio: de priester van het dorp, een vertrouwenspersoon voor iedereen;
• Padre Severo: de hulppriester van het dorp, een man die veel drinkt.
In Devon (GB):
• Personeel van Hotel Polzance: Shane Black (bediende), Jennifer (receptionist), Heather (serveerster), Harvey Dovecote (manusje-van-alles), Bertha (schoonmaakster), Mr Potter (tuinman), Arnaud (sommelier);
• Mr Nigel Atwood: de eigenaar van een kantoor, de baas van Clementine. Hij is een getrouwde man met een maîtresse;
• Sylvia Helvin: de secretaresse bij het kantoor van Mr Atwood;
• Freddie: de minnaar van Sylvia, een getrouwde man;
• Joe: de 32-jarige vriend van Freddie, een aardige, maar niet al te complexe vrijgezel;
• ‘Brigadier’ Geoffrey: een vaste gast in het hotel, een weduwnaar;
• Amateur schilderessen die een cursus komen volgen: Veronica Leppley, Grace Delennor, Pat Pitman, Jane Meister;
• Charles en Celeste Rueben: twee Londenaars die belangstelling hebben voor het hotel;
• (in Argentinië): Marian Carmela Santoro: de moeder van Rafa, een weduwe.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The House by the Sea’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘The House by the Sea’ is een verhaal met de overbekende Montefiore-elementen: romantiek, grote landhuizen, arm-en-rijk en veel knappe mannen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Santa Montefiore.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Jane Eyre van Charlotte Brontë
Jamaica Inn van Daphne Du Maurier
The Copper Beech van Maeve Binchy


Citaat:
But it was a poem, torn from a book called ‘My Marine Marina’, from 1968, by John Edgerton. He read it and tears filled his eyes, for it could have been about her. ‘Oh, sad soul, yearning for the sea / restless and never free / Your dream ship, now a wreck in the ocean / When it was destroyed on the cliffs of your emotion.’ (pp.366-367)

Vragen over het boek:

1. Wat heeft de Villa Magdalena met Hotel Polzance te maken?
2. Wat vind je van de keuzes die Clementine maakt?
3. Wat kun je vertellen over het karakter van Beppe Bonfanti, de vader van Dante?
4. Wat is de relatie tussen Rafa en Dante?
^ Terug naar boven

Comments are closed.