Het begin!
I had a long walk home and no company, but I usually lone it anyway, for no reason except that I like to watch movies undisturbed so I can get into them and live them with the actors. When I see a movie with someone it's kind of uncomfortable, like having someone read your book over your shoulder. I'm different that way. I mean, my second-oldest brother, Soda, who is sixteen-going-on-seventeen, never cracks a book at all, and my oldest brother, Darrel, who we call Darry, works too long and hard to be interested in a story or drawing a picture, so I'm not like them. And nobody in our gang digs movies and books the way I do. For a while there, I thought I was the only person in the world that did. So I loned it.
© Penguin Random House Company, 1967.
^ Terug naar boven
Algemeen
De drie jongens horen bij een jeugdgroep (niet echt een 'gang', maar wel een groep die zich vaak niet helemaal aan de wet houdt), de 'Greasers'. Hun grootste vijanden zijn de 'Socs', rijkeluiskinderen die vaak gevechten met de Greasers uitlokken. Die gevechten worden met messen en stokken gehouden en zo nu en dan belandt er iemand in het ziekenhuis.
Maar tijdens één van de gevechten gaat het helemaal mis: Ponyboy raakt betrokken bij een heel ernstige knokpartij en pas wanneer hij weer bijkomt, realiseert hij zich wat er is gebeurd: een drama dat de levens van veel Greasers en Socs zal veranderen.
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
S.E. HintonJaar van uitgave:
1967Aantal pagina's:
136Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1955-1970Plaats van handeling:
USA, Oklahoma, TulsaBijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 hoofdstukken, verteld door de ik-persoon.In het Nederlands heet het boek ‘De outsiders’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De young adult novel ‘The Outsiders’ is een typisch jongensboek (hoewel het door een 17-jarig meisje geschreven werd …): het is een verhaal over vriendschap en haat, over groepsgedrag en ruzies, over loden buizen en stiletto’s, over goed en kwaad.
De lezer moet geïnteresseerd zijn in de problemen van de Amerikaanse grote stad (maar dan uit de periode 1950–1965), en dan met name in de problemen waar leden van jeugdgroepen tegenaan lopen.
WAT MOET JE WETEN?
Veel algemene kennis is er niet nodig voor het begrijpen van het verhaal. De roman heeft het over knokpartijen, wapens en (soms) over illegale praktijken, maar deze wereld is – hoewel gewelddadig – zeker niet zo hard beschreven als de wereld die jongeren zullen kennen uit de verhalen en films over de (vaak zwarte) ghetto’s van de Amerikaanse steden.
Veel culturele en literaire kennis is er niet nodig voor het begrijpen van het verhaal. Zo nu en dan wordt een filmster of popster van lang geleden genoemd (Paul Newman en Elvis Presley, bijvoorbeeld), maar als de lezer deze namen niet kent zal dat weinig problemen opleveren.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
Het vocabulaire is vaak de taal van de straat, maar dan de taal van jongeren uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Dat maakt het vocabulaire soms moeilijk. Niet alleen vanwege ‘slang’-taal zoals ‘hood’, ‘greaser’, en afkortingen zoals ‘ain’t gonna’, maar ook vanwege verouderde woorden zoals ‘rumble’, ‘bopper’ en ‘cowlick’.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De zinnen zijn kort en dat geldt ook voor de alinea’s. Vandaar dat het verhaal gemakkelijk leest.
De taal van ‘The Outsiders’ is hier en daar enigszins verouderd: woorden als ‘rumble’, ‘cowlick’, ‘bopper’ zal de lezer van nu misschien niet kennen. Maar vaak wordt uit de context wel duidelijk wat er met zo’n woord bedoeld wordt. De auteur gebruikt woorden die zij kende uit de school- en straatcultuur, maar ze legt gelukkig alle situaties duidelijk uit. Al met al is het taal-(ERK-)niveau B2.
Het literaire niveau is eenvoudig. ‘The Outsiders’ is een spannend verhaal met een heldere plot en een duidelijke boodschap. Ms Hinton gebruikt een enkele keer lange flashbacks, maar omdat ze duidelijk de context aangeeft, zal dit nergens tot enige verwarring leiden. Andere literaire stijlmiddelen worden nauwelijks gebruikt. Vandaar dat het literair niveau B 3b is.
Schrijfstijl:
De stijl is direct en helder. S.E. Hinton weet precies hoe ze jongeren uit 1967 moet laten praten, omdat ze zelf een jongere was op het moment dat ze het verhaal schreef. Dat maakt het verhaal erg geloofwaardig.
Het nadeel kan zijn dat het boek erg oud is (1967); dat blijkt soms ook uit de manier waarop Ms Hinton schrijft.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
‘The Outsiders’ is een boek boordevol actie. Vanaf het eerste hoofdstuk krijgt de lezer te maken met Ponyboy, zijn broers en de groep waar ze bij horen (de ‘Greasers’). De tegenstanders in dezelfde stad zijn de ‘Socs’, een groep rijkere jongeren.
Tijd:
Het verhaal wordt chronologisch verteld, maar zo nu en dan is er een flashback, bijvoorbeeld wanneer Ponyboy zich herinnert wat er met Johnny is gebeurd. De flashbacks zijn duidelijk aangegeven in het verhaal.
Plaats:
De roman speelt zich grotendeels af in de Amerikaanse stad Tulsa, in de staat Oklahoma.
Verhaallijn:
Er zijn verschillende verhaallijnen, maar ze hebben allemaal te maken met het overleven van Ponyboy en zijn vrienden in een vijandige, onverschillige omgeving.
Verteller:
Het verhaal wordt verteld vanuit de eerste persoon. Dit karakter, Ponyboy, is een intelligente jongen van 14, die zo eerlijk mogelijk vertelt wat er gebeurd is. Hoewel hij heel goed kan weergeven wat er aan de hand is, is hij soms ook een onbetrouwbare verteller: zijn groep – de ‘Greasers’ – zijn eerlijke vechtersbazen, die vaak buiten hun schuld in de problemen zijn geraakt, terwijl de andere partij, de ‘Socs’, verwende en oneerlijke karakters zijn. Gaandeweg ontdekt de ik-persoon echter dat veel karakters genuanceerder zijn. De lezer komt erachter, samen met Ponyboy, wie wel en wie niet te vertrouwen zijn bij beide partijen.
Hinton vertelt met ‘The Outsiders’ niet alleen maar een spannend verhaal dat een goed tijdsbeeld geeft van een grote Amerikaanse stad (Oklahoma) in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zij maakt ook duidelijk hoe zinloos de ruzies en gevechten zijn die de groepen hebben: ruzies die kunnen leiden tot diep verdriet en jarenlange ellende.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdpersonen in ‘The Outsiders’ zijn:
• ‘Ponyboy’: een 14-jarige, gevoelige jongen die bij zijn twee broers in huis woont na de dood van zijn ouders. Ponyboy wil graag zijn school afmaken en hij doet zijn best om iets van het leven te maken;
• Darrel (‘Darry’): de oudste broer van Ponyboy. Hij werkt keihard om voor het ouderloze gezin te zorgen;
• ‘Sodapop’ (‘Soda’): de 16-jarige broer van Ponyboy. Hij lijkt, net als zijn oudere broer, een stoere knaap, maar hij gaat door het vuur voor zijn broers;
• De vrienden van de ‘gang’, de Greasers: Johnny, Dally, Two-Bit.
Bijfiguren:
Naast de Greasers zijn er Socs die met naam en toenaam worden genoemd. Daarbij zijn ook meisjes, die zo nu en dan wel contact met de Greasers hebben. Al met al komen er redelijk veel karakters in het boek voor, Maar deze hoeveelheid aan karakters zorgt niet voor verwarring.
Er zijn good guys (de Greasers) en bad guys (de Socs), maar gaandeweg het verhaal ontdekt Ponyboy – en de lezer met hem – dat de scheidingslijn tussen goed en kwaad vaak niet zo gemakkelijk te trekken is.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Website:
Film:
De young adult novel ‘The Outsiders’ is verfilmd.
Overig:
‘The Outsiders’ was de eerste echte jeugdroman die uitkwam. Bovendien was het jarenlang het best verkochte jeugdboek. Een hele prestatie voor een meisje van zeventien …
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over S.E. Hinton.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• That Was Then, This Is Now van S.E. Hinton
• Winners (a.k.a. Jordy) van Mary-Ellen L. Collura
• The Chocolate War van Robert Cormier
Citaat:
They lined up silently, facing us, and we lined up facing them. I looked for Randy but didn't see him. I hoped he wasn't there. A guy with a madras shirt stepped up. ‘Let's get the rules straight – nothing but our fists, and the first to run lose. Right?’ (p.)Vragen over het boek:
- Waarom zijn de relaties tussen Ponyboy en bepaalde jongens uit de Greasers zo goed (of zo slecht)?
- Hoe is de band tussen de drie broers: Darry, Sodapop en Ponyboy? Leg uit hoe die verhouding tussen de broers zo ontstaan is.
- Welke rol spelen overheidsorganisaties (school, politie, gevangenis) in dit verhaal? Geef een voorbeeld van zo’n organisatie uit het verhaal. Is deze rol anders dan in ons land, volgens jou?
- Geef aan in hoeverre Ponyboy het slachtoffer of de dader is, als je kijkt naar de problemen die er zijn tussen de Greasers en de Socs.
^ Terug naar boven
Comments are closed.