3/5 - (1 stemmen)

The Outward Urge

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: science fiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692731636076", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000058852332","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Outward%20Urge%20%28ebook%29%2C%20John%20Wyndham","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Ticker Troon emerged from his final interview filled with an emulsion of astonishment, elation, respect, and conviction that he needed refreshment.
The interview had begun formally, as he had expected. Announced by the clerk, he had marched in smartly, and come to attention before the wide desk. The old boy behind it had turned out to be a considerably older boy than he had been prepared for, but his type was authentic. Lean, he was, with a handsome, slightly weathered, aristocratic face, carefully trimmed hair that was quite white, and rows of ribbon on his left breast.
He had raised his eyes from a clipful of forms to inspect his visitor carefully, and even at that point Ticker had begun to have a suspicion that the interview was not going to be entirely routine, for the old boy – or, to identify him more fully, Air Marshal Sir Godfrey Wilde – did not employ simply that keen-eyed air of summming one’s man up at leasure and appearing incompletely satisfied, which had been the drill at lower grades of interviews. He was really looking at Ticker as a person, and somewhat oddly, too. Still looking, he nodded slowly to himself two or three times.

© Michael Joseph Ltd / Penguin Books, 1961

^ Terug naar boven

Algemeen

1994. De ruimte. Ticker Troon is net als zijn grootvader: hij wil zich losmaken van de aarde. Maar terwijl die grootvader een beroemde piloot werd (en al vroeg in de oorlog sneuvelde), wil Ticker de ruimte in. Britten zijn bezig met het bouwen van ruimtestations (net als de Amerikanen en de Russen) teneinde een plek in het onmetelijke heelal te bemachtigen. Dus laat Ticker zijn zwangere vrouw achter op aarde en hij gaat aan het werk in de ruimte.
2044. De maan. George Michael Troon is gestationeerd op de maan, als Commander British Moon Station. Maar daar zijn ook Amerikanen en Russen werkzaam. En terwijl het noordelijk halfrond van de aarde aangevallen wordt, vechten de drie grootmachten hun strijd op de maan uit.
2094. Mars. Geoffrey Montgomery Trunho is de eerste mens die op Mars landt. Hij hoopt dat hij niet de laatste zal zijn …
2144. Venus. Geoffrey Montgomery Troon landt als eerste mens op Venus. Als Brit maakt hij daar kennis met zijn Braziliaanse neef …
2194. New Caledonia. Een man ontmoet een lid van het beroemde Troon-Trunho geslacht. De man lijkt niet goed bij zijn verstand: hij vraagt naar zijn ziel en waar deze gebleven kan zijn. Uiteindelijk ontdekt de man wie deze zielloze persoon is.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
John Wyndham

Jaar van uitgave:
1959

Aantal pagina's:
187

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2200

Plaats van handeling:
De ruimte en verre planeten

Bijzonderheden:
Een sciencefictionroman in 5 delen (hoofdstukken) die elk een periode uit een leven van een lid van het Troon-geslacht beschrijven.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van science fiction en van het werk van John Wyndham is ‘The Outward Urge’ een goede keus. Het verhaal wijkt enigszins af van de andere boeken van de schrijver: dit is echte, ouderwetse science fiction – zo wordt er bijvoorbeeld naar andere planeten en sterren gereisd.


WAT MOET JE WETEN?

De sciencefictionroman ‘The Outward Urge’ is een verhaal over ruimtereizen. In de tijd dat het geschreven werd (1959, 1961) was het verhaal spectaculair: op de maan was nog geen mens geweest. Nu lijken sommige scenes achterhaald: sigaret rokende astronauten, mensen die geen contact met elkaar kunnen maken (er was geen mobiele telefoon), dat soort zaken. Maar het blijft een interessant en origineel verhaal.
Oorspronkelijk kwam de roman uit in 1959. In een later stadium (1961) werd het laatste hoofdstuk – ‘The Emptiness of Space’ – eraan toegevoegd.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Outward Urge’ zijn vaak lastig. Wyndham beschrijft veel technische zaken: ruimtevaartuigen, communicatiemiddelen, klimaatomstandigheden op verre planeten. Maar omdat hij alles goed uitlegt, blijft de taal toegankelijk.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn de nodige dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Outward Urge’ is soms moeilijk, maar blijft toch wel toegankelijk voor lezers die een aantal jaren Engelstalige teksten hebben gelezen.
Het verhaal gaat over ruimtereizen en over de mogelijke kolonisatie van planeten en sterren. Het is pure science fiction: hoe reizen mensen zulke grote afstanden, hoe overleef je op onherbergzame sterren en planeten, van wie is zo’n heelal eigenlijk (politiek gezien)? Het zijn vragen die nog altijd zeer actueel zijn.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Outward Urge’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Outward Urge’ is met de nodige kennis van zaken geschreven: John Wyndham weet heel goed waar hij over praat. Dat geldt ook voor dit verhaal dat zich op verre planeten afspeelt: Mr Wyndham speculeert, maar dat doet hij met de kennis die toentertijd beschikbaar was.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De sciencefictionroman ‘The Outward Urge’ is een verhaal met vrij veel actie. Astronauten reizen naar verre oorden, ze krijgen te maken met barre omstandigheden, met ziekte en dood, met pech en politieke intriges.


Tijd:

‘The Outward Urge’ speelt zich af in de jaren 1990-2200. Het verhaal begint in 1994 wanneer een astronaut meehelpt aan het bouwen van een ruimtestation. De roman eindigt in 2194 wanneer verschillende politieke machten al twee eeuwen hebben gestreden om de hegemonie van de lege plekken in het heelal. In een heelal dat spot met tijd en plaats en met individuen.


Plaats:

De setting van ‘The Outward Urge’ is de ruimte. Die ruimte moet je heel ‘ruim’ zien: het is het heelal waar een ruimtestation wordt gebouwd, maar het is ook de maan, Mars en Venus waar astronauten moeten zien te overleven. Het laatste hoofdstuk beschrijft een plek op aarde waar de gevolgen van de ruimtevaart voor één persoon heel duidelijk zijn: een ver familielid van de Troons die op het eiland New Caledonia woont.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Outward Urge’: hoe zal het de leden van het geslacht Troon vergaan bij hun avontuurlijke ruimtereizen?


Verteller:

De roman ‘The Outward Urge’ heeft verschillende vertellers. Meestal is dat een auctoriale verteller, soms is het een ik-verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Outward Urge’ zijn:
Mannelijke leden van het geslacht Troon:
• George Montgomery (‘Ticker’) Troon: een Britse jongeman die in 1994 werkt aan een ruimtestation;
• Geoffey Michael Troon, Station Commander of the British Moon Station: een hoge militaire astronaut die op de maan woont en werkt (2044);
• Geoffrey Montgomery Trunho: de eerste astronaut die op Mars landt (2094);
• Geoffrey Montgomery Troon: de eerste astronaut die op Venus landt (2144);
• Jorge Manuel Trunho: een Braziliaanse neef van Geoffrey Montgomery Troon (2144);
• George Michael Troon (2194): een bewoner van New Caledonia in de Pacific.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Outward Urge’ zijn:
1994:
• Air Marshal Sir Godfrey Wilde: de officier die Tickers sollicitatie beoordeelt;
• Bemanninglseden van het ruimtestation: Nobby, Dobbin.
2044:
• Personeel van het maanstation: een arts, Subcommander Reeves, Sergeant Whitley;
• De Russiche officier die het Russische station commandeert: General Alexei Goudenkovitch Budorieff.
2094:
• Bemanningsleden van het ruimtevaartuig dat naar Mars reist: Commander Raul Capaneiro, Camilo Botoes.
2144:
• Bemanningslid van het ruimtevaartuig van George Montgomery Troon: Arthur Dogget
• Jayme Gonveia: een Braziliaanse zakenman en projectontwikkelaar.
2194:
• David Myford: de verteller van het laatste verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De sciencefictionroman ‘The Outward Urge’ is niet verfilmd.


Overig:

Op de kaft van het boek ‘The Outward Urge’ staat vermeld dat het geschreven werd door John Wyndham en Lucas Parkes. Dit is verwarrend: zowel de naam ‘John Wyndham’ als ‘Lucas Parkes’ zijn pseudoniemen van de man die officieel John Wyndham Parkes Beynon Harris heet. Hij gebruikte in het begin van zijn carrière de naam ‘John Beynon’ en later pas de naam ‘John Wyndham’. Voor de roman ‘The Outward Urge’ voegde hij de fictieve naam ‘Lucas Parkes’ toe omdat hij vond dat dit boek iets afweek van zijn andere werk: ‘The Outward Urge’ is veel meer een avontuurlijke sciencefictionroman dan zijn andere boeken (die veel filosofischer van toon zijn).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Wyndham.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The First Men in the Moon van H.G. Wells
2001: A Space Odyssey van Arthur C. Clarke
The Terranauts van T.C. Boyle


Citaat:
‘Next step,’ repeated the Air Marshal. ‘Not your crowning ambition, then? Next step towards what?’
‘I really don’t know, sir. Outwards, I think. There’s a sort of sense I can’t explain … a kind of urge onwards and outwards. It is not a sudden idea, sir. It seems always to have been there, at the back of my mind. I’m afraid it all sounds a bit vague …’ Ticker Troon let himself trail off, inadequately. (p.11)

Vragen over het boek:

1. Welke overeenkomsten zijn er tussen de eerste (mannelijke) leden van het Troon-geslacht?
2. Waarom reisden de astronauten naar de planeet Mars?
3. Waarom reisden de astronauten naar de planeet Venus?
4. Waarom werd het laatste hoofdstuk toegevoegd aan de roman, denk je?
^ Terug naar boven

Comments are closed.