The Return

Niveau:
Genre: travel
Thema: religion

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697140900017", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30354552","familyId":"30354552","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Return%2C%20Sonia%20Levitin","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

There is a small village high in the mountains of Ethiopia. I can’t tell you its name. but often I dream of my village high in the Simien mountains, and when I wake up my face is wet with tears.
In the dream I stand with my shamma wrapped tightly around me, for the wind is chill. I wait for someone – perhaps for the spirits of my mother and father, both dead, to lead me away. I hear the sudden loud call of an eagle, and I cannot decide: Shall I follow? Or shall stay? How can I leave my home and those I love?
In the dream I see everything clearly. The mountains are blue-green in the distance. White mist clings to them in early morning. A dirt road leads to our synagogue, a fine building with a real tin roof and a star on top, made by our own blacksmiths. Now the government has locked up our synagogues and schools. They have taken away the keys. They oppress us – you will see. Why else would we have left our homes that were so beautiful?
Plain they were, but ours, built with our own hands. In my dreams I see the cluster of tukels, the round thatched huts where we lived. Beyond are fields for our crops and some pasture for the goats and sheep and a horse or two.
There is the hut of Gola, the weaver. Dug into the ground is a deep hole where Gola sits, his feet in the hole and threads attached to his great toes, the loom all around him, and the shuttle flying so!

© Fawcett Juniper Books / Ballantine Books, 1983/1987.

^ Terug naar boven

Algemeen

Het joodse meisje Desta woont met haar oudere broer Joas en haar jongere zusje Almaz bij haar oom en tante na de dood van haar ouders. Ze wonen in een joods dorpje in de bergen van Ethiopië. De kleine groep joden daar wordt van alle kanten gediscrimineerd: door de overheid, door landeigenaren, door mensen in andere dorpen. Christenen en moslims geven de joden de schuld van mislukkende oogsten en allerlei natuurrampen.
Dus wanneer enkele joden uit de USA langs komen om te vertellen dat alle joden in Israël welkom zijn, besluit Joas samen met een paar jonge mannen uit een ander dorp de reis naar Israël te maken. Lopend … Desta besluit mee te gaan: misschien krijgt ze in Jeruzalem een mooier leven.
Maar die tocht is vol gevaren. De groep moet lopend door de bergen, met een kind en met een invalide oude vrouw. Daar in die bergen trekken bloeddorstige soldaten en rovers rond, er zijn wilde dieren, het weer is soms heet en dan weer koud; eten en drinken is vrijwel nergens te vinden. En dat is dan Ethiopië. Maar ze zullen ook straks de grens over moeten gaan naar het land Sudan.
En dan zijn ze er nog lang niet …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Sonia Levitin

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
177

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Afrika, Ethiopië

Bijzonderheden:
Een roman in 16 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Return’ is een verhaal over een jong meisje dat opgroeit in een dorpje met joodse mensen. Maar dat dorp ligt midden in afgelegen gebergte waar mensen wonen die het niet zo op joden hebben. Vervolgens probeert het meisje weg te komen uit dit vijandige gebied. Het wordt een lange, levensgevaarlijke tocht.
Als je wilt weten hoe vluchtelingen het ervaren om huis en haard te verlaten dan is dit boek een goede keus voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

De jeugdroman speelt zich af in het land Ethiopië, een land dat al decennia lang verscheurd werd en wordt door conflicten en burgeroorlogen. Eerst was het land een kolonie van Italië, later was er een dictatoriale keizer (Haile Selassie), toen waren er andere autoritaire regeringen (militaire, communistische) en weer later was er een langdurige, allesvernietigende stammenoorlog (van mensen uit Ethiopië, Eritrea of Tigray). In dit verhaal zijn het de joden die als minderheid worden gediscrimineerd door de christelijke meerderheid. Overigens was een Ethiopische koningin uit de oudheid, de Koningin van Sheba, een vorstin die lang te gast was bij de Bijbelse koning Salomo, een koningin die later joods werd. Die bekering zou volgens de overlevering het begin zijn geweest van het jodendom in Ethiopië.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘The Return’ is goed te begrijpen. Soms worden er woorden in een Afrikaanse (Ethiopische/regionale) taal gebruikt, maar die worden allemaal vertaald in een woordenlijst achterin het boek.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman zeker toegankelijk.
Dat geldt ook voor het verhaal. Het is een spannend – maar vaak ook hard en triest – verhaal over een groep vluchtelingen die hun woonplaats ontvlucht omdat ze als joden worden gediscrimineerd.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Return’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Het verhaal is mooi geschreven. Nooit sentimenteel, maar wel heel hard en realistisch – zoals de situatie voor vluchtelingen in werkelijk helaas waarschijnlijk ook is.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman bevat een verhaal met heel veel actie.


Tijd:

De jeugdroman speelt in de jaren 1980-1990, in een tijd dat Ethiopië werd geteisterd door kleine, maar zeer dodelijke oorlogen.


Plaats:

De setting van ‘The Return’ is het land Ethiopië. De groep joodse dorpelingen wil naar Israël (Jeruzalem) gaan om daar een beter leven te krijgen. Ze hebben gehoord dat ze daar welkom zijn. Helaas hebben ze geen kennis van geografie: ze hebben geen idee hoe lang het lopen is van Ethiopië naar Israël, via Sudan en Egypte … En hoe gevaarlijk zo’n tocht is …


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Return’: zal het Desta lukken om het Heilige Land te bereiken?


Verteller:

De roman heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘‘The Return’ zijn:
• Desta: een jong joods meisje dat in een dorpje ergens in de bergen van Ethiopië woont. Haar ouders zijn overleden, Desta woont met haar broer en zusje bij haar oom en tante.
• Joas: de oudere broer van Desta. Hij wil graag uit het gevaarlijke gebied vertrekken: als jood is hij zijn leven niet zeker. Hij wil naar Jeruzalem – maar heeft geen idee hoe ver dat is. Joas is een dappere vent die veel om zijn zusjes geeft;
• Almaz: het 9-jarige zusje van Desta. Almaz is dapper, maar niet al te sterk;
• Dan: de zoon van een belangrijke joodse geestelijke uit een naburig dorp. Al jaren geleden is bepaald door de beide families dat Dan met Desta zal gaan trouwen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘‘The Return’ zijn:
• Uncle Tekle: de oom van Desta, een smid;
• Aunt Kibret: de tante van Desta. Zij maakt drinkkannen van klei. Zij en haar man hebben geen kinderen, maar ze zorgen voor de drie kinderen van haar overleden zus;
• Weizero Channa: de oma van Dan, een oude, wijze, invalide vrouw die veelzeggende dromen heeft;
• Melake: een neef van Dan;
• Kasa: een Ethiopische gids;
• Kess Haim: de vader van Dan;
• Dorpelingen van Desta: Kess Dawit (rabbi), Gola (een wever), Yagob (smid), Fanta (de moeder van Gola), Alemu (een jonge moeder), Simha (een vriendin),
• Anderen: Petros (een joodse man die langs de joodse dorpen trekt), Hagos, Yagi (vluchtelingen), Douglas, Itzhik, Asa, Ruth, Rifka (hulpverleners).





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Return’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Return’ is één van de vele jeugdromans die Ms Levitin schreef over het joodse volk, waar ze dan ook ter wereld woonden.
De jeugdroman is een fictioneel verhaal over echt gebeurde vluchtpogingen: tussen 1984 en 1985 werden veel joodse Ethiopiërs het land uit gesmokkeld en daarna naar Israël gebracht.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sonia Levitin.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Pied Piper van Nevil Shute
Maus van Art Spiegelman
What Is the What van Dave Eggers


Citaat:
We had been hearing rumors, Jews leaving Ethiopia, a few at a time, walking far, far, then getting to the land promised in the Bible. Zion. Israel. Every day of our lives we have prayed that we might someday return to Jerusalem. But a prayer is one thing, reality another. (p.10)

Vragen over het boek:

1. Waarom willen de oom en tante van Desta niet meegaan naar Israël?
2. Wat zijn de gevaren die de groep tegenkomt in Ethiopië?
3. Met welke problemen worden de vluchtelingen in Sudan geconfronteerd?
4. Hoe werden joodse mensen in de jaren tachtig van de vorige eeuw uit Ethiopië geëvacueerd?




^ Terug naar boven

Comments are closed.