3/5 - (1 stemmen)

The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13 3/4

Niveau:
Genre: diary
Thema: growing-up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696361316109", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30477920","familyId":"30477920","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Secret%20Diary%20of%20Adrian%20Mole%20Aged%2013%203/4%2C%20S...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Thursday January 1st
Bank Holiday in England, Ireland, Scotland and Wales

These are my New Year’s resolutions:
1. I will help the blind across the road.
2. I will hang my trousers up.
3. I will put the sleeves back on my records.
4. I will not start smoking.
5. I will stop squeezing my spots.
6. I will be kind to the dog.
7. I will help the poor and ignorant.
8. After hearing the disgusting noises from downstairs last night, I have also vowed never to drink alcohol.

My father got the dog drunk on cherry brandy at the party last night. If the RSPCA hear about it he could get done. Eight days have gone by since Christmas Day but my mother still hasn’t worn the green lurex apron I bought her for Christmas! She will get bathcubes next year.
Just my luck, I’ve got a spot on my chin for the first day of the New Year!

Friday January 2nd
Bank Holiday in Scotland. Full Moon

I felt rotten today. It’s my mother’s fault for singing ‘My Way’ at two o’clock in the morning at the top of the stairs. Just my luck to have a mother like her. There is a chance my parents could be alcoholics. Next year I could be in a children’s home.
The dog got its own back on my father. It jumped up and knocked down his model ship, then ran into the garden with the rigging tangled in its feet. My father kept saying, ‘Three months’ work down the drain’, over and over again.
The spot on my chin is getting bigger. It’s my mother’s fault for not knowing about vitamins.

© Methuen, 1983

^ Terug naar boven

Algemeen

Adrian Mole besluit aan het begin van het nieuwe jaar (1 januari 1981) met veel goede voornemens te beginnen: blinden helpen bij het oversteken, zijn broek ’s avonds ophangen, niet roken, niet drinken, vriendelijk zijn tegen de hond, geen puistjes uitknijpen, enzovoort. Een aantal van die goede voornemens wordt uitgevoerd in de loop van het jaar, maar met anderen lukt dat helemaal niet. Dat komt door van alles en iedereen. Maar niet door Adrian, uiteraard.
Adrian is een min of meer perfecte jongeman. Vindt hij zelf. Hij is een intellectueel: hij leest veel en hij begrijpt nog veel meer. Het is alleen jammer dat anderen dat nog niet inzien: zijn moeder, zijn vader, het leukste meisje van de klas.
De problemen stapelen zich ondertussen maar op: de ouders van Adrian maken veel ruzie. Zijn moeder krijgt een nieuwe baan en een nieuwe vriend. Zijn vader krijgt geen nieuwe baan, maar wel een nieuwe vriendin. En Adrian heeft eigenlijk niemand. Ja, iemand die hem pest op school. En de hond, waar hij verder alleen maar last van heeft. O ja, en de 89-jarige Bert Baxter. Maar daar heeft hij ook alleen maar last van.
Als die mooie Pandora hem nu maar eens wat aandacht zou willen geven …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Sue Townsend

Jaar van uitgave:
1982

Aantal pagina's:
187

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Van 1 januari 1981 tot 3 april 1982

Plaats van handeling:
Een stad in Engeland

Bijzonderheden:
Een dagboek met elke dag een beschrijving gedurende een periode van meer dan een jaar.
In het Nederlands heet het boek ‘Het geheime dagboek van Adriaan Mole, 13 3/4 jaar’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet je als lezer interesseren in de onderwerpen waar Adrian in zijn dagboek over schrijft: over verliefdheid, school, vriendschap, familieproblemen, maar ook over politiek, ouderenzorg, werkloosheid, pesten. Dit alles wordt op een zeer humoristische manier verteld, waardoor ‘The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾’ een heel lezenswaardig boek is.


WAT MOET JE WETEN?

Het dagboek gaat over een Engelse jongen die bijna 14 is wanneer het verhaal begint. Maar het is zeker niet een verhaal voor iemand van 13-14 jaar. Zo iemand zou zowel de tijd (1981-1982) als de humor niet begrijpen. Adrian Mole doet vrij onnozele dingen; dingen die wel bij een puber horen, maar waarvan hij zelf de humor meestal niet kan inzien. Zo maakt hij zich enorm veel zorgen over zijn jeugdpuistjes. En hij leent een boek, wat hij een dag later weer terugbrengt, waarbij hij in zijn dagboek schrijft dat hij het een geweldig boek vond. Dat boek is ‘War and Peace’ van de Russische schrijver Tolstoj, een bijzonder lastig en heel dik boek (wat niemand dus in één dag kan uitlezen, laat staan een jongen van 13-14).
Verder veronderstelt ‘The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾’ de nodige kennis van Engeland in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw: het gaat over het conservatieve regeringsbeleid van Margaret Thatcher, over de groeiende werkloosheid, de matige ouderenzorg, het onderwijs en de komst van andere nationaliteiten naar de Engelse steden en wijken.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden van het dagboek zijn nergens echt moeilijk. Dat komt uiteraard omdat ze zogenaamd geschreven zijn door een 13-/14-jarige puber, die nog niet zo’n grote woordenschat heeft. De alinea’s zijn vaak erg kort, de dagboekentries zijn in sommige gevallen maar een paar regels. Kortom, ‘The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾’, is een prima te lezen boek voor een B1-lezer.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾’ is een humoristisch boek. De situaties zijn van lang geleden, dezelfde politieke figuren zijn er niet meer en de problemen met Argentinië zijn voorbij, maar de hoofdpersoon Adrian is behoorlijk tijdloos: zijn onnozelheid, zijn domme eigenwijsheid, zijn onzekerheid. Dat maakt het dagboek tot een zeer leesbaar boek.
Daar komt bij dat de taal nergens erg moeilijk wordt. De dagboekentries zijn vaak kort (soms maar een paar regels) en de anekdotes en avonturen daarin beschreven volgen wij als lezer van dag tot dag. Adrian schrijft als een puber; zijn taal is nergens ingewikkeld en grote, ingewikkelde problemen hoeft hij ook niet uit te leggen.
Daarmee is ‘The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Sue Townsend heeft een humoristische manier van schrijven. Ze kruipt in de huid van de naïeve Adrian, die klakkeloos opschrijft wat hem te binnen schiet (pukkels, de hond van de buren, het bejaardenhuis). En wij beleven als lezer plezier aan die naïviteit: Adrian lijkt de enige te zijn die niet begrijpt dat hij vaak lachwekkend is.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er gebeurt behoorlijk veel in het dagboek. En de lezer kan dat alles van dag tot dag volgen. Zo horen we dat Adrian wordt gepest op school; een volgende dag wordt dat verhaal vervolgd, enzovoort. Maar tegelijkertijd horen over de verhouding van Mr Lucas met de moeder van Adrian, bijvoorbeeld.


Tijd:

Het verhaal kent een zeer precieze tijdsaanduiding. Het dagboek begint op 1 januari en het eindigt op 3 april, de dag waarop Engeland de oorlog verklaarde aan Argentinië, in verband met de bezetting door Argentinië) van de Falkland Islands. Dus de tijd is van 1/1/1981 tot 3/4/1982.


Plaats:

Adrian Mole woont in een niet nader genoemde stad in Engeland. Het is waarschijnlijk dat het ergens in Noord-Engeland is, omdat hij op een gegeven moment naar Sheffield reist. Misschien is het Leicester, de woonplaats van de schrijfster. Maar de woonplaats van Adrian zou in principe overal in de UK kunnen zijn.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn: het leven van Adrian Mole. De lezer beleeft het leven met hem van dag tot dag. Maar daarnaast zijn er talloze andere verhalen: de relatie tussen Adrians ouders, de relaties tussen Adrians ouders en Mr Lucas enerzijds en Doreen Slater anderzijds, de wederwaardigheden van Bert Baxter, enzovoort. Aan de hand van al die verhalen komen we veel te weten over Engeland in de tachtiger jaren van de twintigste eeuw.


Verteller:

De ik-verteller van het verhaal is de dagboekschrijver, Adrian Mole. Hij is – zoals de titel van het boek aangeeft – dertien jaar en negen maanden. Een exacte tijdsaanduiding is belangrijk voor deze puber: hij is al bijna veertien.
Uiteraard is het perspectief van deze verteller zeer onbetrouwbaar: hij bekijkt de wereld en alles en iedereen daarin als een naïeve, egocentrische en niet altijd even slimme puber. Hij zegt en schrijft dingen waar hij zich later over schamen zal, zo veel is duidelijk.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersoon en verreweg de belangrijkste persoon – in ieder geval volgens hemzelf – is Adrian Mole. Hij is bijna veertien jaar oud (op drie maanden na) als het dagboek begint. Hij beschrijft zijn leven met zijn ouders, zijn vrienden, zijn (soms-niet-soms-wel) vriendin; het leven op zijn school, in zijn stad. Aan de hand van zijn naïeve dagboek volgen we hem van dag tot dag.


Bijfiguren:

Er zijn behoorlijk veel bijfiguren in de roman. De belangrijkste daarvan zijn:
• George Mole: de vader van Adrian, een tamelijk werkschuwe man;
• Pauline Mole: de moeder van Adrian, een soms wat hysterische vrouw (volgens Adrian);
• Grandma May Mole: de oma van Adrian, soms zijn steun en toeverlaat;
• Pandora Braithwaite: de grote liefde van Adrian;
• Bert Baxter: een 89-jarige bejaarde. Adrian zorgt – als ‘Good Samaritan’ – zo nu en dan voor hem;
• Mr Lucas: de buurman van Adrian, en de vriend van Adrians moeder;
• Barry Kent: de classroom bully, die Adrian chanteert;
• Doreen Slater: een vriendin van Adrians vader;
• De familie Singh: nieuwe buren van de Moles;
• Queenie: een vriendin van Bert Baxter.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾’ is bewerkt tot toneelstuk en tot een TV-serie.


Overig:

Er zijn veel vervolgen op dit eerste boek geschreven.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sue Townsend.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Growing Pains of Adrian Mole van Sue Townsend
• The Ex-Files van Pete Johnson
• Diary of a Wimpy Kid van Jeff Kinney


Citaat:
Friday March 27th
‘Pandora and Nigel have split up! It is all around the school. This is the best news I have had for ages.
I am reading Madame Bovary, by another frog writer.’ (p.53)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf het karakter van Bert Baxter. Wat vind je van de manier waarop hij omgaat met Adrian Mole?
2. Beschrijf het karakter van Pandora. Wat vind je van de manier waarop zij omgaat met Adrian Mole?
3. Welke kritiek laat de schrijfster doorschemeren op de Engelse politiek of op de Engelse samenleving in ‘The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾’?
4. Analyseer het karakter van Adrian Mole en geef aan in hoeverre (en of) het karakter van Adrian verandert in de loop van het verhaal.
^ Terug naar boven

Comments are closed.