3/5 - (1 stemmen)

The Trial of Anna Cotman

Niveau:
Genre: growing up
Thema: bullying

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693048009587", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30482231","familyId":"30482231","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Trial%20of%20Anna%20Cotman%2C%20Vivien%20Alcock","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It began innocently enough, nearly two years ago now. Anna wasn’t there when it started. There were only six of them at first, five boys and a girl they hadn’t wanted but had to have, because she was Jeremy Miller’s kid sister. Lindy Miller was a thin, sallow child, with a gift for worming her way into other people’s business.
‘Snub her at your own peril,’ Tom Smith had warned them, for he knew Lindy only too well.
He knew she was a teller of tales and a plotter of sly revenges. A bossy girl, quick to quarrel and slow to forgive. She had run through her friends at school like a dagger, and was now hardly on speaking terms with anyone. That was unfortunate.
‘You can ask one of your friends to join,’ her brother had told her. ‘Just one. No more.’
She could not bring herself to tell him she didn’t have any friends left. Then, just as she was beginning to feel sorry for herself, a new girl arrived, like a gift from heaven. A smiling girl, with light brown hair and a round freckled face. Her name was Anna Cotman.

© William Heinemann, New Windmill Series, 1990

^ Terug naar boven

Algemeen

Anna Cotman komt met haar oma in een ander deel van de stad Londen wonen. Ze gaat naar een nieuwe brugklas en het lijkt haar moeilijk om hier vriendinnen te vinden. Maar dat valt mee: al na een dag meldt zich een nieuwe ‘beste’ vriendin, Lindy. Die Lindy heeft zelf eigenlijk geen vriendinnen. Maar ze hoort wel bij een spannende club, ‘The Society of Masks’. Gemaskerde jonge mensen (jongens?) vergaderen met elkaar in een oud, leegstaand gebouw en Anna mag lid worden. Maar dan wel met minder rechten dan de rest; ze wordt vooral gevraagd om allerlei vervelende klusjes te doen: opruimen, schoonmaken, van die dingen. Anna vindt de groep wel spannend, maar het werk niet.
Dan verandert na een paar weken de sfeer in de ‘Society’. Andere leden komen erbij, jongens die nog meer de baas willen spelen en nog meer opdrachten willen geven. Anna doet hier niet aan mee. Ze besluit te protesteren.
Maar dat gaat zo maar niet. Eens lid van de ‘Society’, altijd lid. En anders …?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Vivien Alcock

Jaar van uitgave:
1989

Aantal pagina's:
172

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
GB, een voorstad van Londen

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 23 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Trial of Anna Cotman’ gaat over een jong meisje dat verhuist van Muswell Hill naar Redmarsh, in een andere wijk van de stad Londen. Daar heeft ze het eerst moeilijk om zich aan te passen: wie zouden je vrienden kunnen worden? Maar in plaats van dat ze eenzaam in een hoekje gaat zitten, vertrouwt ze zichzelf toe aan een meisje dat haar vriendin wil worden. Of dat zo verstandig is geweest, is nog maar de vraag …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Trial of Anna Cotman’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het gaat vooral over leerlingen uit de onderbouw van een middelbare school. En dan gaat het in dit geval niet over schoolvakken of docenten, maar over vriendschap, ruzie en pesten. Niet altijd vrolijke onderwerpen, maar helaas meestal wel onderwerpen van alle tijden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Trial of Anna Cotman’ zijn soms lastig als je in de eerste of tweede klas van de middelbare school zit. De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang – het probleem ligt meer in de woorden die worden gebruikt. Ms Alcock gaat uit van lezers met een grote woordkennis.
Wel zijn er veel dialogen die de spanning in het verhaal houden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Trial of Anna Cotman’ is niet heel moeilijk, maar zo nu en dan wel lastig. Je moet de Engelse taal goed beheersen als je alles wilt snappen.
Het verhaal is zonder meer spannend. De geheime club van de leerlingen lijkt een beetje een kinderachtig geintje, maar niets is minder waar: het gaat na een tijdje om pesten, soms om mishandelen, en sommige pesters drinken veel en gebruiken soms zelfs drugs.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Trial of Anna Cotman’ een boek met een literair niveau B 2b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Trial of Anna Cotman’ is heel spannend geschreven. De schrijfster is nergens sentimenteel: sommige jongeren hebben het nu eenmaal moeilijk en sommige jongeren worden nu eenmaal gepest. Het gaat er in dit verhaal om wie uiteindelijk kiest voor zijn vrienden of vriendinnen – en niet voor degene met de grootste mond.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘The Trial of Anna Cotman’ is een verhaal met veel actie. Vanaf het moment dat Anna in de club wordt toegelaten, wordt de sfeer grimmiger en gewelddadiger – en dat voel je als lezer.


Tijd:

‘The Trial of Anna Cotman’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Er is geen mobiele telefoon en ook computers zijn er nog niet. Toch is dat niet echt een gemis: de vrienden van de club hebben hun eigen geheime wereldje geschapen, en daar hebben ze geen pottenkijkers bij nodig.
Het verhaal duurt in zijn totaliteit ongeveer een jaar en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Trial of Anna Cotman’ is Redmarsh, een voorstadje van Londen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Trial of Anna Cotman’: zal het Anna lukken om zich te redden, terwijl het erop lijkt alsof iedereen tegen haar is?


Verteller:

De roman ‘The Trial of Anna Cotman’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van het meisje Anna Cotman.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Trial of Anna Cotman’ zijn:
• Anna Cotman: een vriendelijk meisje dat pas in het stadje Redmarsh (een voorstad van Londen) is komen wonen. Zij woont alleen met haar oma na de dood van haar ouders. Als het verhaal begint is ze ongeveer twaalf jaar oud; als het verhaal eindigt is ze bijna veertien;
• Mrs Cotman (‘Gran’): de oma van Anna. Zij heeft een wolwinkel met een woning erboven gekocht en daarom wonen ze nu in dit deel van de stad;
• Lindy Miller: een bazig meisje dat al haar vriendinnen om zich heen al heeft weggejaagd. Zij claimt direct de vriendschap van Anna, maar het is de vraag of zij wel een echte vriendin kan zijn.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Trial of Anna Cotman’ zijn:
• Jeremy Miller: de oudere broer van Lindy;
• Tom Smith: een vriend van Jeremy. Net als Jeremy is hij een paar jaar ouder dan Anna en Lindy;
• Leden van ‘The Society of Masks’ (‘Som’): The Goldmaster of the Som, The Silver Lady, The Red Lord, The Blue Lord, The White Lord, The Yellow Lord, The Purple Lord;
• Harry King: de stiefvader van Jeremy en Lindy. Hij is met Mrs King getrouwd na haar scheiding. Harry is een rijke zakenman die heel veel geld en bezittingen heeft;
• Mrs King: de moeder van Jeremy en Lindy. Zij is een vrij onverschillige dame die zich niet veel voor anderen lijkt te interesseren – niet voor haarkinderen en niet voor haar tweede man
• Peter Elkin: een verlegen jongen. Hij is een jaar jonger dan Anna en Lindy;
• Duncan Stretton, Ali Patel, Mark Bolan, Tony: leden van de ‘Som’;
• Miss Chivers: de muzieklerares.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Trial of Anna Cotman’ is niet verfilmd.


Overig:

De young adult novel ‘The Trial of Anna Cotman’ gaat over een belangrijk – en vaak vervelend – onderdeel van opgroeien tussen allemaal leeftijdgenoten: pesten. Je merkt in dit verhaal dat zoiets als pesten maar heel langzaam ontstaat: het lijkt alsof niemand zoiets wil, pesten – en toch lijkt bijna iedereen mee te doen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Vivien Alcock.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Nicola Mimosa van Jean Ure
Bully van Yvonne Coppard
The Bailey Game van Celia Rees


Citaat:
‘You’ve come from the Som, haven’t you?’ she said bitterly. ‘I knew you had. I wasn’t taken in –‘
‘I haven’t been taken in either,’ he said plaintively. ‘Here I am, left out on your doorstep like an empty milk bottle. That’s no way to treat me. No, don’t shut the door, Anna. I am your friend. It’s official: The Goldmaster has appointed me your friend and defender. You know, for your trial.’
‘Why you?’
‘No one else volunteered,’ he told her. (pp.103-104)

Vragen over het boek:

1. Waarom sluit Anna zo snel vriendschap met Lindy?
2. Waarom is het belangrijk dat Tom al een tijdlang geen lid meer van de club is?
3. Wat gebeurt er wanneer ‘the trial of Anna Cotman’ plaatsvindt?
4. Wie is/zijn uiteindelijk de meest betrouwbare vriend(en) van Anna?
^ Terug naar boven

Comments are closed.