4/5 - (2 stemmen)

Timmy Failure (2): Now Look What You’ve Done!

Niveau:
Genre: cartoons
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697706528410", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000034552831","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Timmy%20Failure%3A%20Now%20Look%20What%20You%27ve%20Done%20%28eboo...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Of all the items that can clog your plumbing, an overweight Arctic mammal is probably the worst. Because while a good plumber can clear your pipes of a spoon or a hair ball or a bar of soap, it is much harder to remove one of these:

That, you see, is a polar bear.
And today he is stuck in a different kind of pipe.
The Tube O’ Terror.
The Tube O’ Terror is the world’s fastest, curviest waterslide.
But it is not fast today.
Because it is clogged.
Clogged by an overeager polar bear who was much too plump to ride. And yet somebody let him.
And that is where the bribery comes in. Because a polar bear who fails to get his way will charm. And a polar bear who fails to charm will deceive. And a polar bear who fails to deceive will grab a big wad of dollar bills from his pocket and wink.

© Penguin Random House Company / Candlewick, 2016

^ Terug naar boven

Algemeen

Timmy woont met zijn moeder tijdelijk in bij zijn oudtante Colander (en haar duif Torpedo Bob). Samen met zijn ijsbeer Total heeft hij nog steeds zijn succesvolle detectivebureau ‘Failures, Inc.’
Hij is dan ook in zijn nopjes wanneer er door de scholen van de stad een prijsvraag wordt uitgeloofd naar aanleiding van een diefstal: er is een wereldbol gestolen. Timmy denkt de misdaad te kunnen oplossen zonder lang na te denken en/of te detecteren.
Dus verknoeit hij tijd met zijn beste vriend Rollo, met zijn assistent Total (bestuursvergaderingen), met zijn oudtante, zijn moeder en met zijn docenten. Oh ja, en helaas ook met zijn ‘vriendin’ Molly Moskins …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Stephan Pastis

Jaar van uitgave:
2014

Aantal pagina's:
288

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
Een niet nader genoemde plaats in de USA.

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 47 getitelde hoofdstukken met heel veel tekeningen.
In het Nederlands heet het boek ‘Flip Fiasco 2 - Wat nu weer?’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ is het tweede deel over de detective Timmy en zijn trouwe – maar luie – ijsbeer Total. Als je wilt weten hoe hij zich nu weer met al zijn eigenwijsheid in de nesten werkt, moet je dit boek lezen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ moet je toch wel goed Engelse teksten kunnen lezen. Er worden vaak moeilijke woorden gebruikt. Gelukkig maken de tekeningen heel veel duidelijk.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ zijn vaak lastig. Sommige zinnen zijn lang en dat geldt ook voor de hoofdstukken. Er zijn veel grappige dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ zal niet gemakkelijk zijn voor elke lezer: je moet echt wel veel Engelse woorden kennen.
Het verhaal is grappig en ook wel een beetje absurd: Timmy is een vrij domme leerling die denkt dat hij een heel slimme detective is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ een boek met een literair niveau B 2a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ is grappig geschreven. Er staan heel veel tekeningen in het boek waardoor duidelijk wordt dat de schrijver, Stephan Pastis, in de eerste plaats een cartoonist – een striptekenaar – is.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het jeugdboek ‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ is een verhaal met heel veel actie.


Tijd:

‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Het verhaal duurt in totaal maar een paar dagen.


Plaats:

De setting van ‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ is een stad ergens in de Verenigde Staten. De naam van de stad wordt niet genoemd. Veel  scenes spelen bij Timmy thuis of op zijn school.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’: zal het Timmy lukken de misdaden op te lossen – ondanks zijn domme uitspraken en nog onnozeler handelingen?


Verteller:

De jeugdroman ‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ zijn:
• Timmy Failure: een 11-jarige detective die alles en iedereen kan ontmaskeren (vindt hij zelf). Zijn naam ‘Failure’, klinkt niet echt hoopvol (‘Mislukking’), maar het is een verbastering van de oude naam ‘Fayleure’. Timmy zit op school en hij woont bij zijn moeder en (tijdelijk bij) zijn oudtante in huis. Timmy heeft een detectivebureau: ‘Failure Inc.’. Als er een misdaad gepleegd wordt kun je hem altijd inschakelen;
• Mrs. Failure (‘Mother’): de moeder van Timmy. Een aardige dame, die met haar zoon tijdelijk bij haar tante inwoont (ze is even werkloos);
• Total: het tweede lid van het detectivebureau – een luie ijsbeer van 1600 pond. Hij is ook detective – en lid van het bestuur van het bureau, maar hij zegt weinig: niks, namelijk;
• Rollo Tookus: de allerbeste vriend van Timmy. Hij steunt hem door dik en dun – ook wanneer Timmy hem sneu behandelt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ zijn:
• Great-Aunt Colander: de oudtante van Timmy. Zij heeft een groot huis, maar weinig geld;
• Lovebird Torpedo Bob: een wel heel lastige vogel van Great-Aunt Colander;
• Molly Moskins: de beste vriendin van Timmy (vindt zij zelf). Ze hoopt hem nog eens een keer voor haarzelf te kunnen interesseren;
• Corrina Corrina: een intelligente, populaire, aardige klasgenoot (vindt iedereen – behalve Timmy). Ook zij heeft een detectivebureau;
• Nunzio Benedici: een klasgenoot en vriend van Timmy. Hij stopt graag dingen – zoals gummetjes en eikeltje – in zijn neusgaten;
• Minnie: de neef van Nunzio, een grote, agressieve jongeman;
• Principal Alexander Scrimshaw: de directeur van de school van Timmy en zijn vrienden.

^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

Film:

Het boek ‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Timmy Failure – Now Look What You’ve Done!’ is het vervolg op ‘Timmy Failure – Mistakes Were Made’.
De Nederlandse titel van het boek is: ‘Flip Fiasco: Wat Nu Weer?’^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephan Pastis.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
A Series of Unfortunate Events, Book I: A Bad Beginning van Lemony Snicket
Diary of a Wimpy Kid, Book 2: Rodrick Rules van Jeff Kinney
Dork Diaries, Book 2: Tales from a Not-so-popular Party Girl van Rachel Renée Russell


Citaat:
Eraser tips are not the only menace in my life these days. There is also my great-aunt. Who right now seems far from great. I say that because she has attached wheels to her shoes and run into the bird-cage. And now she’s unconscious.
I’d help her, but it’s the second time today. And fourth time this week. Which is something I know because I live with her. I suppose I should explain. My mother, my polar bear, and I used to live in an apartment. But my mother lost her job. So we had to move in with my mother’s aunt Colander. (p.20)

Vragen over het boek:

1. Vind je Total een steun voor Timmy (als detective)? Leg uit waarom je dat vindt.
2. Is Corrina Corrina een echte tegenstander van Timmy in dit verhaal? Licht je antwoord toe.
3. Waardoor mislukt de detectivewedstrijd voor Timmy?
4. Wat vind je van de manier waarop de docenten met Timmy omgaan?
^ Terug naar boven

Comments are closed.