4.5/5 - (2 stemmen)

Truth or Dare

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

The last place Joshua Parker wanted to be on a sunny day in late July was sitting in a car, stuck in heavy traffic, heading north on the M1. Cars towing trailers and caravans clogged the lane in front, almost bringing it to a standstill. Holiday traffic. But Josh was not going on holiday. He was being driven away from his friends, his summer, kidnapped by his own mother.
He glanced over to the driver’s seat, where his mother sat, her face frowning and tense, her fingers drumming the steering wheel. It was hot in here, and stuffy. The car was packed with gear. They were going to stay at his grandmother’s for an indefinite period. Josh did not like going there, even in the best of circumstances.
His mother stared forward, unresponsive, so Josh turned away again, studying the road ahead. The traffic was freeing up now. The speedo flickered through 50, to 60, and 70, climbing steadily. The cars and lorries kept pace with each other as they travelled toward a point where the motorway narrowed.

© Macmillan & Co Ltd, 2000.

^ Terug naar boven

Algemeen

Joshua Parker gaat met zijn moeder een tijdje logeren bij zijn oma. Zijn oma, een weduwe, is ernstig ziek en het lijkt erop dat ze niet lang meer te leven heeft. Joshua vindt het maar niks: zonder zijn vrienden ver van huis in een andere plaats logeren in een oud, kil huis bij een oude, zieke (en ook nogal kille) oma.
Maar al snel beseft Joshua dat hij zich niet hoeft te vervelen in dit huis. Hij slaapt op de zolder, op de oude kamer van Patrick. Patrick was de oudste broer van Joshua’s moeder. Hij overleed toen hij dertien was (net zo oud als Josh nu is). Longontsteking, zei Joshua’s moeder.
Josh ontdekt dat die Patrick een wel heel bijzondere jongen was. Hij was meestal heel erg op zichzelf, hij las van alles en nog wat (vooral over buitenaards leven) en hij kon geweldig tekenen. Josh vindt op de zolderkamer oude tijdschriften over aliens en ruimtereizen en tekeningen van ruimtevaartuigen en sterren en planeten. Hij ontdekt ook dat de kamer van Patrick jaren lang op slot was. En het raam van de zolder was dichtgespijkerd.
Joshua vermoedt dat er met die Patrick in 1959 iets anders is gebeurd dan er altijd werd verteld …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Celia Rees

Jaar van uitgave:
2000

Aantal pagina's:
227

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010 (met flashbacks naar 1959)

Plaats van handeling:
UK, een niet bij naam genoemd stadje

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 27 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van een mysterieus verhaal houdt, dan is ‘Truth or Dare’ waarschijnlijk een goede keus voor jou. Het is een jeugdroman over een geheim in de familie; een geheim dat te maken heeft met een stille jongen, met een stel vrienden en met buitenaardse wezens.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Truth or Dare’ is het handig wanneer je iets weet over science fiction, over buitenaardse wezens, over ruimtereizen en dat soort onderwerpen. In het boek worden momenten in de geschiedenis genoemd toen buitenaardse wezens misschien in contact kwamen met ons aardbewoners. Dat gebeurde op meerdere momenten (tenminste, als je de verhalen en verslagen mag geloven). Je zou je kunnen inlezen in onderwerpen zoals de aliens van Roswell (Arizona, USA) of in de Second World War Foo Fighters.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Truth or Dare’ zijn niet zo moeilijk, maar je moet wel aardig wat Engels hebben gelezen. De hoofdpersoon is dan wel een jongen van dertien jaar oud, maar voor de meeste dertienjarige (Nederlandstalige) lezers is dit boek echt te moeilijk.
De alinea’s zijn nooit lang en er zijn heel veel hoofdstukken. Ook kent het verhaal veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is dit een boek voor niveau-4-lezers (ondanks de jonge leeftijd van de hoofdpersoon). Als je al wat ervaring hebt met het lezen van Engelstalige boeken, dan is ‘Truth or Dare’ een heel geschikt verhaal qua taal.
Het verhaal is bovendien erg spannend en geheimzinnig. Je hebt heel lang niet in de gaten wat er vroeger met die oom van Joshua gebeurd is; niemand wil er iets over vertellen, en zeker de oma en de moeder van Josh niet. Maar stukje bij beetje komen wij – samen met Joshua – meer te weten. En dan blijkt er een groot geheim in de familie te zijn.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Truth or Dare’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Ms Celia Rees kan heel boeiend schrijven. Dat blijkt ook uit deze young adult novel. Ms Rees heeft vaak verhalen met een geheim uit een ver verleden, waarvan de gevolgen nog steeds te merken zijn. Dat is ook bij ‘Truth or Dare’ het geval: de levens van Joshua’s moeder, zijn oom Paul en zijn oma worden nog altijd beïnvloed door wat er vroeger met de oom van Joshua gebeurd is.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Truth or Dare’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Het zijn vooral gebeurtenissen uit een ver verleden waar je iets over hoort. Maar die gebeurtenissen hebben nu nog heel veel invloed op de levens van Joshua’s moeder, zijn oom en zijn oma. En dus ook op het leven van Joshua.


Tijd:

‘Truth or Dare’ speelt zich af ergens in de jaren 2000-2010. Joshua gaat dan een tijdje bij zijn oma in huis wonen. Maar al snel krijgen we meer te horen over het jaar waarin er van alles en nog wat in het huis van die oma gebeurd is. Dat was het jaar 1959. In flashbacks en in een verslag van de moeder van Josh krijgen we alles te horen.
Het verhaal over het ‘nu’ speelt zich af over een periode van een aantal weken.


Plaats:

De plaats die in ‘Truth or Dare’ vooral wordt beschreven, is een stadje ten noorden van Londen. Het stadje was vroeger heel klein: Josh’s moeder woonde met haar familie aan de rand van het plaatsje. Nu, jaren later, is er weinig meer van het landelijke gebied rond het stadje over.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Truth or Dare’: wat is er in 1959 met Patrick gebeurd?


Verteller:

De roman ‘Truth or Dare’ heeft twee vertellers: een alwetende en een ik-verteller. De alwetende verteller vertelt het grootste deel van het verhaal. Deze kiest het perspectief van de 13-jarige Joshua.
De ik-verteller is de moeder van Joshua. Zij wil het verhaal over haar broer opschrijven om het later aan Josh te laten lezen. Door deze twee – door elkaar lopende – verhalen krijg je als lezer uiteindelijk een compleet beeld van wat er in 1959 in werkelijkheid gebeurd is.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Truth or Dare’ zijn:
• Joshua (‘Josh’) Parker: een 13-jarige jongen die – tegen zijn zin – langere tijd in het huis van zijn oma logeert;
• Mrs Joanna (‘Jo’) Parker Jordan: de moeder van Josh. Zij woonde vroeger met haar ouders en haar broers Patrick en Paul in het huis waar ze nu met Josh een tijdje logeert. Zij is schrijfster van beroep;
• Katherine: het 15-/16-jarige buurmeisje van Gran. Zij is mooi, soms aardig of onaardig, maar vooral heel slim.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Truth or Dare’ zijn:
• Mrs Greta Reynolds: de 80-jarige buurvrouw van Gran;
• Uncle Paul Jordan: de oom van Josh;
• Aunt Jackie Jordan: de vrouw van Uncle Paul;
• Barry en John Jordan: de zoons van Uncle Paul en Aunt Jackie;
• Gran Evelyn (‘Evie’) Jordan: de 81-jarige oma van Josh. Zij is al jaren weduwe.
De kinderen die in 1959 veel bij elkaar waren:
• Patrick Jordan (13): de oudste zoon van de Jordans. Hij is heel slim, hij leest heel veel, hij is heel geïnteresseerd in buitenaards leven. Maar hij is ook heel vreemd; soms zegt hij niets en hij bemoeit zich weinig met andere mensen;
• Paul Jordan (11): de tweede zoon. Hij is heel avontuurlijk en hij is meestal de leider van de ‘gang’ in de buurt;
• Joanna Jordan (11); het zusje van de beide broers. Zij doet mee in de gang. Meestal mag ze verslagen maken; ze kan goed schrijven;
• Nigel Rogers (11): een vriend van Paul;
• Ian Bryant (‘Bry’): een vriend;
• William (‘Dumbo’) en Trevor (‘Radar’) James (9): een tweeling uit de straat.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Truth or Dare’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Truth or Dare’ is een verhaal over een familiegeheim. Maar het is ook een verhaal over de interesse in buitenaards leven en over een nogal autistische jongen (in een tijd – 1959 – waarin vrijwel niemand dat woord kende).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Celia Rees.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Fade van Robert Cormier
• Only You Can Save Mankind (‘The Johnny Maxwell-Trilogy, part I’) van Terry Pratchett
• ‘Skellig’ van David Almond


Citaat:
‘Truth?’ I asked him, knowing that I was speaking for the others.
‘Truth,’ he replied. ‘Anyway, Patrick saw it.’
The rest of us looked at each other. Patrick didn’t lie. He didn’t know how to. We knew that.
‘So it must be true.’ Paul surveyed us. After the near mutiny, he was back in command. ‘And we’re going to find out.’
‘Who is?’ Ian asked.
‘We are. The gang.’
‘Wait a minute.’ Nigel looked apprehensive. ‘Yarndale Common, that’s across Harley’s land. He doesn’t like trespassers. He’s got notices everywhere.’
‘And a gun,’ William added.
‘And dogs.’ Trevor didn’t like dogs.
‘What’s the matter? Scared?’ Paul looked at us, lip curled, he was still smarting from my challenge. ‘I tell you what. I dare you.’ Truth. Dare. Promise. Our most sacred ritual. (p.101)

Vragen over het boek:

1. Wanneer ontdekt Joshua dat er lang geleden iets vreemds gebeurd is met Patrick?
2. Waarom willen de moeder, de oom en de oma van Joshua het verhaal van Patrick geheim houden?
3. Wat heeft de tweeling William en Trevor met het lot van Patrick te maken?
4. Heeft dit verhaal een happy end? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.