4/5 - (1 stemmen)

When She Hollers

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: child abuse

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

She put the survival knife down on the table. It pointed across at him.
She couldn’t breathe.
‘From now on –‘ she said. ‘I’ll have this knife.’ Her knees were watery, and her mouth trembled. ‘All the time.’ She sat down.
He was pretending not to hear. He poured milk from the carton into his cereal.
‘You better –‘
‘She swallowed.
‘- listen –‘
She pushed the reluctant words up out of her throat to stand in a row on the table, standing in a straight row facing him.
‘You better believe –‘
He looked at her, looked down. Bored, for everyone to see.
‘Or the bathroom, either,’ she said.
He rolled his eyes. Is she crazy, or what? his face asked.
Mom wasn’t paying any attention. Mom was standing by the counter waiting for toast to pop up, so she could spread margarine on it and pile it up on a plate and then set the plate down on the table and watch all the hands grab, and then she’d take the empty plate back and pour more slices of bread into the toaster. Breakfast was a busy time for Mom, getting everyone fed and out the door with packed lunches.

© HarperCollins / Lions Tracks, 1994.

^ Terug naar boven

Algemeen

Tish wordt misbruikt door haar stiefvader. Dat is al duidelijk wanneer je twee bladzijden van het verhaal gelezen hebt. Ze heeft een mes gevonden dat ze meeneemt naar het ontbijt. Dan kan iedereen – ook Tonnie, de stiefvader – zien wat Tish zal doen wanneer ze weer lastiggevallen wordt: steken …
Maar iedereen – ook Tonnie – is het wel duidelijk dat je zoiets niet zo maar doet: je stiefvader neer- of doodsteken. Tish begrijpt dat ook wel. Doodongelukkig vertrekt ze naar school, haar mes in haar stoere schoen (Doc Martens).
Op school aangekomen wordt ze weer met haar grote geheim geconfronteerd. Een meisje van school, Miranda, heeft zich opgehangen. Werd zij ook misbruikt door haar vader? En aan gym kan Tish ook niet meedoen: die schoen met dat mes erin doet ze zeker niet uit waar iedereen bij is.
Ze kan haar geheim aan niemand vertellen. Niet aan de meiden van haar klas, niet aan haar vriend Kipper. En zeker niet aan die nietsvermoedende docenten. Tish zal altijd haar geheim bij zich moeten houden. Tenzij er hulp komt van een onverwachte kant …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Cynthia Voigt

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
177

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, een niet bij name genoemde plaats

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 9 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘When She Hollers’ is een verhaal over misbruik binnen een gezin: de stiefvader vergrijpt zich aan zijn dochter. Dat is een heel heftig onderwerp. Maar de manier waarop Cynthia Voigt dit verhaal vertelt, is zeer integer: het verhaal wordt nergens plat, of sensationeel of zelfs dramatisch. Dit is een heel bijzonder boek.


WAT MOET JE WETEN?

Het jeugdboek ‘When She Hollers’ gaat over een onderwerp waarover weinigen durven te spreken, maar waarover iedereen wel zou moeten kunnen spreken: misbruik. Een jonge meid die misbruikt wordt door haar stiefvader, hoe angstaanjagend is dat? Het meisje kan geen kant op: het gebeurt allemaal in haar eigen huis, onder het (gesloten) oog van haar moeder. De manier waarop dit grote onrecht wordt aangepakt, wordt op een heel mooie manier beschreven door Ms Voigt.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen van ‘When She Hollers’ zijn heel goed te begrijpen: Ms Voigt gebruikt nooit moeilijke woorden. Ondanks het feit dat dit een roman is uit 1994, is het op geen enkele manier verouderd. Dat Tish zo nu en dan moeite moet doen om iemand te bellen – ze heeft uiteraard geen mobiele telefoon, die bestonden toen nauwelijks – neem je als lezer op de koop toe.
De alinea’s zijn over het algemeen kort. De hoofdstukken zijn lang, maar nooit zo lang dat het lezen lastig wordt. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘When She Hollers’ is heel goed te begrijpen qua taal; de taal is heel helder voor jonge lezers. Ms Voigt gebruikt nette taal, maar ze schuwt een plat woord niet als ze dat nodig vindt (‘He fucks me.’)
Het verhaal is heel aangrijpend. Je hebt te doen met Tish die eigenlijk geen kant op kan: naar huis wil ze liever niet, maar ze moet wel – het is haar enige slaap- en woonplaats. Hoe ze dan moet omgaan met haar nare stiefvader – dat is waar dit boek over gaat.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘When She Hollers’ is heel mooi geschreven: ontroerend, spannend, gevoelig, maar nooit sentimenteel. Hier wordt geen sprookje verteld: dus ‘She lived happily ever after’ is er niet bij. Maar toch zal het einde van het boek je goed doen: lees zelf maar.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘When She Hollers’ is een verhaal met vrij veel actie. Die actie vindt plaats op die ene dag uit het leven van Tish: thuis, op school, op straat en op een kantoor.


Tijd:

‘When She Hollers’ speelt zich af in de jaren negentig van de vorige eeuw.
Het verhaal duurt in zijn totaliteit maar één dag en het wordt chronologisch verteld. Zo nu en dan is er een flashback die duidelijk maakt wat Tish zoal moet doormaken.


Plaats:

De setting van ‘When She Hollers’ is een stad in de Verenigde Staten. De naam van de stad wordt nergens genoemd. Het anonieme van deze roman – geen naam van een stad, straat, school of zelfs een achternaam van de hoofdpersoon – maakt dat het verhaal zich overal had kunnen afspelen.


Verhaallijn:

De jeugdroman ‘When She Hollers’ heeft één verhaallijn: zal Tish zich kunnen ontworstelen uit de klauwen van haar stiefvader?


Verteller:

‘When She Hollers’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt haar verhaal vanuit het perspectief van het meisje Tish.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘When She Hollers’ is:
• Tish: de 17-jarige hoofdpersoon van het verhaal. Zij wordt misbruikt door haar stiefvader, dat is al vanaf pagina 1 duidelijk. Hoe ze zich tegen hem verdedigt wordt duidelijk in de loop van het verhaal. De roman kent meerdere karakters, maar Tish is het enige hoofdkarakter.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘When She Hollers’ zijn:
• Barbie (Mom): de moeder van Tish. De biologische vader van Tish verliet het gezin toen Tish één jaar oud was. De moeder draaide alleen voor de opvoeding op, totdat ze Tonnie ontmoette. Zij is een stille, teruggetrokken vrouw die weinig laat merken van haar gevoelens;
• Tonnie: de stiefvader van Tish. Hij heeft Tish altijd als een eigen dochter opgevoed, ook toen hij en zijn vrouw ‘eigen’ kinderen kregen. Maar hij kan niet met zijn ogen en handen van zijn stiefdochter afblijven;
• Brad en Winny: de broertjes van Tish;
• Luley: het zusje van Tish;
• Kipper: de vriend van Tish. Hij is een rustige vent die – als eerste vriend, zo zegt ze zelf – goed bij Tish past;
• Docenten van de high school van Tish: Mr. Sutterfield (the Principal – directeur), Mrs. Wyse, Coach Marchon (docent sport), Ms. DelCippio (onderwijskundige);
• Klasgenoten van Tish: Angie, Tiffany, Megan, Chrissie, Jerry, Danielle, Heather, Jason, Larry, Andy;
• Miranda (‘Randy’): een meisje dat een week eerder zelfmoord pleegde;
• Mr. Ted Battle: de vader van Chrissie. Hij is advocaat.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘When She Hollers’ is niet verfilmd.


Overig:

‘When She Hollers’ is een heel mooi boek over misbruik binnen een gezin. ‘Mooi boek’ lijkt nogal vreemd in dit verband, maar als je het verhaal gelezen hebt, begrijp je wat daarmee bedoeld wordt: Ms Voigt beschrijft een probleem, dat analyseert ze en ze komt met een mogelijke oplossing. Geen feelgood verhaal, maar wel een verhaal dat afloopt zoals je mag hopen …^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Cynthia Voigt.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook de volgende boeken kunnen lezen:
Dark Silence van Maureen Wartski
Uncle Vampire van Cynthia D. Grant
So Much to Tell You van John Marsden


Citaat:
Then he looked at her. ‘You don’t have any children,’ he told her.
She shook her head, agreeing. And she thought: she might just tell Mr. Battle. She might be able to tell him. She waited for him to start guessing, so all she would have to do was nod ‘Yes’ when he named it.
Wasn’t there a fairy tale where the queen had to get the right name for the monster, or he would take her baby away?
If she just didn’t have to say it, she’d be grateful for that. (p.154)

Vragen over het boek:

1. Waarom worden volgens jou de broers, het zusje en de moeder van Tish beschreven op de manier waarop dat is gebeurd?
2. Als Tonnie het misbruik wil ontkennen tegenover zijn gezin, heeft hij dat dan op de (voor hem) beste manier gedaan volgens jou? Leg uit waarom je dat vindt.
3. Heeft Mr. Battle, de vader van Chrissie, Tish op de best mogelijke manier benaderd, volgens jou? Leg uit waarom je dat vindt.
4. Heeft het boek een happy end? Leg uit waarom je dat vindt.
^ Terug naar boven

Comments are closed.