You’ll Never Guess the End

Niveau:
Genre: crime
Thema: adventure

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

The whole sting started because my brother JJ wrote a book that got on the New York Times bestseller list. The book was called ‘Stirring Constantly’ and it is the worst story I ever read in my life. It’s a first-person narrative done in the voice of a dumb blonde – a New Yorker named Merry Graves – and the big thing about Merry is that she does coke. She does it in the morning, and at night, in her apartment and at her job – and she loves it so much that she would do anything to get high. I mean, anything. The name Merry Graves, of course, is meant to be symbolic – but the point I want to make here is that when JJ’s book reached number two on the bestseller list, I knew for certain that life is not fair. My father had always assured me that life is not fair, but deep down I hadn’t believed him. Then JJ’s book hit the charts, and on top of that, ‘Manhattan Magazine’ called him the J.D. Salinger of the 1990s.

© Penguin Random House Company / Red Fox, 1994^ Terug naar boven

Algemeen

Joel is niet zo heel gelukkig. Hij doet overal en altijd goed zijn best, maar veel succes heeft hij niet; niet bij de meiden, niet met zijn studie. Maar gelukkig heeft hij rijke en begrijpende ouders.
Het probleem is dat Joel een broer heeft die altijd en overal succes heeft: JJ. Deze JJ doet het geweldig op school en hij versiert de mooiste meiden. Hij schrijft een verhaaltje – het wordt langer en langer: en het wordt een bestseller. Erg frustrerend allemaal. Zo kabbelt het treurige leventje van Joel maar wat door.
Maar dan op een dag wordt Marilyn Schumacher ontvoerd: de ex van JJ – heel rijk, heel mooi, maar vaak ook heel dom. Niemand heeft een idee wie dat kan hebben gedaan. Is het een ontvoerder die op geld uit is? Is het de maffia die Marilyns vader wil blackmailen? Is het een politieke groepering die Marilyns vader wil dwingen hen te helpen? Niemand weet het.
Joel besluit alles rond die ontvoering te onderzoeken. Misschien kan hij Marilyn vinden. Hij heeft in ieder geval al een speurhond: Sherlock. Sherlock is een (driekwart) bloedhond, een speurder. Groot en trouw. En voornamelijk geïnteresseerd in hondenbrokken, bomen en paaltjes, en slaap …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Barbara Wersba

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
119

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, New York City (Manhattan)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 11 genummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een grappig en een beetje spannend verhaal over een ontvoering, dan is ‘You’ll Never Guess the End’ een leuk boek om te lezen. Het verhaal is nooit gewelddadig of heel spannend, het is eerder grappig en vermakelijk.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘You’ll Never Guess the End’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in de betere milieus van New York City. Maar iedereen zal deze wereld wel een beetje kennen: uit de film of de literatuur, of van de TV of het Internet.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘You’ll Never Guess the End’ is niet heel moeilijk, maar de auteur gaat wel uit van een behoorlijke kennis van de Engelse (Amerikaanse) taal. De taal is modern – de taal van jongeren – en die is nog nergens verouderd (ondanks het feit dat dit een verhaal uit 1992 is).
De hoofdstukken zijn nooit lang, er zijn veel dialogen en de alinea’s en zinnen zijn ook nooit erg lang.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘You’ll Never Guess the End’ is boek dat goed te lezen is. Wel moet je het Engels goed beheersen.
Het verhaal is een zoektocht naar een ontvoerd persoon. Maar het is nergens een enorm spannend verhaal. je wilt wel weten hoe het afloopt, dat wel. Deze roman is eerder een humoristische dan een spannende roman.
Op basis van deze eigenschappen is de roman van ‘You’ll Never Guess the End’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘You’ll Never Guess the End’ is leuk geschreven. Gruwelijk spannend wordt het nergens, maar grappig is het heel vaak wel. Sommige karakters zijn niet echt slim; dat geldt voor de zwerver Solo, voor Marilyn, maar regelmatig ook voor de hoofdpersoon Joel.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘You’ll Never Guess the End’ kent vrij veel actie. Vanaf het moment dat Joel hoort dat de ex van zijn broer, Marilyn Schumacher, ontvoerd is, gaat hij op zoek naar haar.


Tijd:

De young adult novel ‘You’ll Never Guess the End’ speelt zich af in de periode 1990-2000. Het verhaal duurt in zijn geheel ongeveer een week en het wordt chronologisch verteld.
Wel is het een jaar later wanneer het eigenlijke verhaal zich afspeelt. Dus je zou het als één lange flashback kunnen zien.


Plaats:

De setting van ‘You’ll Never Guess the End’ is de stad New York. Het verhaal speelt zich geheel af in het deftige deel van de stad, ergens in de buurt van Park Avenue en Central Park. Er zijn een paar uitstapjes naar andere wijken (zoals Greenwich Village).


Verhaallijn:

De belangrijkste verhaallijn in ‘You’ll Never Guess the End’ is: wie heeft Marilyn ontvoerd en waarom is dat gedaan?


Verteller:

De roman ‘You’ll Never Guess the End’ heeft een ik-verteller, wat zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De verteller is de (nu) 16-jarige Joel, die niet alles heel goed begrijpt wat er om hem heen gebeurt.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘You’ll Never Guess the End’ zijn:
• Joel Greenberg: een 16-jarige jongen. Hij woont in Manhattan, in een sjiek deel van de stad (van New York City), samen met zijn ouders en zijn oudere broer. Joel heeft weinig vrienden en vriendinnen – zijn hond Sherlock is zijn grootste vriend. Joel vertelt zijn verhaal een jaar later (over toen hij nog vijftien was); hij heeft juist zijn ‘sophomore’ jaar afgesloten en hij heeft vakantie;
• JJ (echte naam: Jonathan) Greenberg: de 19-jarige broer van Joel. Hij doet eigenlijk nooit veel (voor school, om vriendinnen te krijgen), maar hij heeft overal succes mee. Zo krijgt hij de knapste meiden en nu heeft hij ook nog eens een bestseller geschreven (zonder daar enige moeite voor te doen);
• Mr. Lou Greenberg: de ongeveer 55-jarige vader van Joel en JJ. Hij heeft een goede baan als advocaat;
• Mrs. Buffy Greenberg: de ongeveer 45-jarige moeder van de twee jongens. Zij is overal bij betrokken (milieuzaken, arme mensen, spiritualiteit), maar dat duurt meestal maar heel kort;
• Sherlock: de hond van Joel. Joel heeft hem als hond uit het asiel gekregen. Sherlock is een bloedhond, een goede speurder dus, maar tot nu toe is hij meestal alleen maar lui.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘You’ll Never Guess the End’ zijn:
• Marilyn Schumacher: de 23-jarige ex van JJ. Zij is heel rijk, heel mooi – maar ook wel behoorlijk dom. Als het verhaal begint is de relatie met JJ al een tijdje uit;
• Donald Schumacher: de vader van Marilyn. Hij is een vastgoedhandelaar met veel bezittingen in New York. Maar hij heeft ook veel connecties bij de overheid – en misschien zelfs wel bij de maffia;
• Hannah: de oude huishoudster van de Greenbergs. Zij behandelt Joel nog altijd als een jongetje;
• Solo Jones: een zwerver in Central Park. Hij is één van de vertrouwenspersonen van Joel;
• Maude en Mabel: twee zwerfsters uit Central Park;
• Mr. Cleo Allen Hibbs: een medium. Mrs. Greenberg huurt hem in om erachter te komen waar Marilyn zich bevindt;
• Robert Winkler: een ex van Marilyn, een ongeveer 30-jarige, vrij oud uitziende rijke uitgever;
• Ashley Brooks: een ex van Marilyn, een investeerder die bij een bank werkt;
• George: de portier van het appartement waar de Greenbergs wonen;
• Solly en Mike: twee mannen die een wasserette runnen;
• Jenny Tamowitz: een vriendin van JJ. Zij heeft ook een succesvol boek geschreven, net als JJ;
• Meerdere New Yorkse taxichauffeurs.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘You’ll Never Guess the End’ is niet verfilmd.


Overig:

De young adult novel ‘You’ll Never Guess the End’ is een vermakelijk, maar niet echt een gruwelijk spannend verhaal over een ontvoering. Het verhaal leest heel snel – je hebt het zo uit.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Barbara Wersba.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook de onderstaande romans kunnen lezen:
• Who’s the Kid Around Here Anyway? van Carol McAfee
• The Undertaker Goes Bananas van Paul Zindel
• The Meaning of Sisterhood van Beverly Sommers


Citaat:
All of a sudden he was getting up at six in the morning and heading for the computer. All of a sudden he had a purpose in life. But the strangest part of it was he would read me the manuscript, chapter by chapter, as though it was the Bible. ‘You’ll never guess the end,’ he would say to me in hushed tones. ‘The ending is going to be a shocker.’ (p.5)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn de redenen volgens jou dat Joel wil proberen om Marilyn te vinden?
2. Waarom doet JJ zo onverschillig?
3. Wie heeft Marilyn ontvoerd en waarom is dat gebeurd?
4. Wat betekent de titel van het boek, ‘You’ll Never Guess the End’?

^ Terug naar boven

Comments are closed.