FANTASY:

A Series of Unfortunate Events (Book V) – The Austere Academy

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

If you were going to give a gold medal to the least delightful person on Earth, you would have to give that medal to a person named Carmelita Spats, and if you didn't give it to her, Carmelita Spats was the sort of person who would rip it from your hands anyway. Carmelita Spats was rude, she was violent, and she was filthy, and it is really a shame that I must describe her to you, because there are enough ghastly and distressing things in this story without even mentioning such an unpleasant person.
It is the Baudelaire orphans, thank goodness, who are the heroes of this story, not the dreadful Carmelita Spats, and if you wanted to give a gold medal to Violet, Klaus, and Sunny Baudelaire, it would be for survival in the face of adversity. Adversity is a word which here means ‘trouble’, and there are very few people in this world who have had the sort of troubling adversity that follows these three children wherever they go. Their trouble began one day when they were relaxing at the beach and received the distressing news that their parents had been killed in a terrible fire, and so were sent to live with a distant relative named Count Olaf.

© HarperCollins, 2000^ Terug naar boven

Algemeen

'The Austere Academy', deel V van 'A Series of Unfortunate Events' begint niet heel erg akelig: Mr. Poe brengt de kinderen naar een kostschool, de Prufrock Preparatory School. Maar het motto boven de ingang van de school belooft niet veel goeds: ‘Memento Mori’. Klaus weet wat die Latijnse woorden betekenen: ‘Remember You Will Die’ …
De onderdirecteur, Vice Principal Nero, lijkt niet erg blij om hen te zien. Zo wordt hij bijvoorbeeld niet graag onderbroken in zijn vioolspel; hij ziet zichzelf als een genie op de fiedel. Een mening die de Baudelaires niet delen. Ook wil Vice Principal Nero Sunny niet als leerling hebben; een baby hoeft niet naar een kostschool te gaan vindt hij. In plaats daarvan geeft hij Sunny werk te doen: vooral administratief werk. De schooltijd belooft niet veel goeds voor de Baudelaires. Bovendien worden ze ondergebracht in een hut met schimmel op de muren en agressieve krabben op de vloer.
Gelukkig ontmoeten ze – behalve vervelende schoolleiders, slechte docenten en een enkele nare leerling – ook aardige leeftijdgenoten: broer en zus Duncan en Isadora Quagmire, twee mede-kostschoolleerlingen. Ze zijn een drieling; helaas is hun drielingbroer Quigley bij een brand omgekomen. Ook de ouders van de Quagmires worden al langere tijd vermist.
Duncan weet heel veel van literatuur; Klaus en hij wisselen veel feitjes met elkaar uit. Het ziet er naar uit dat de Baudelaires en de Quagmires eindelijk echte vrienden in elkaar hebben gevonden. Het leven op de kostschool lijkt iets gemakkelijker te worden, ondanks die vervelende Carmelita Spats, de nare docenten, de gemene onderdirecteur en de vervelende krabben.
Maar dan – helaas – wordt de situatie weer ellendiger. Er komt een nieuwe docent aan de school werken. Hij heet Coach Genghis en hij geeft gymnastiek. Maar wat nog erger is: hij lijkt heel veel op Count Olaf …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Lemony Snicket

Jaar van uitgave:
2000

Aantal pagina's:
221

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
een fantasietijd

Plaats van handeling:
een fantasieplaats

Bijzonderheden:
‘The Austere Academy’ is het vijfde deel uit een dertiendelige serie van in totaal 3387 pagina’s.
De serie ‘A Series of Unfortunate Events’ bestaat uit:
1 ‘The Bad Beginning’ (1999)
2 ‘The Reptile Room’ (1999)
3 ‘The Wide Window’ (2000)
4 ‘The Miserable Mill’ (2000)
5 ‘The Austere Academy’ (2000)
6 ‘The Ersatz Elevator’ (2001)
7 ‘The Vile Village’ (2001)
8 ‘The Hostile Hospital’ (2001)
9 ‘The Carnivorous Carnival’ (2002)
10 ‘The Slippery Slope’ (2003)
11 ‘The Grim Grotto’ (2004)
12 ‘The Penultimate Peril’ (2005)
13 ‘The End’ (2006)

In het Nederlands heet het boek ‘Ellendige avonturen V: De krabbige kostschool’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van fantasy die regelmatig flink uit de bocht giert, dan is dit net een boek voor jou. Ook moet je houden van ietwat melige verhalen.
Wat leuk is voor veel lezers is de hilarische manier waarop Snicket zijn verhaal vertelt. Als je van die schrijfstijl houdt, dan heb je meer dan 3000 (!) pagina’s leesplezier. Lemony Snicket speelt met taal en met literaire stijlen.


WAT MOET JE WETEN?

Het zou mooi zijn als je al veel sprookjes kent. Dan weet je wat je verwachten kunt. En omdat je verwachting juist niet uitkomt (geen happy endings), is dit zo’n origineel verhaal. Dit deel van de serie speelt zich geheel af op een kostschool.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is uitgebreid, maar goed te volgen. Moeilijke woorden worden keurig door Mr. Snicket uitgelegd (adversity, distressing, territorial, understatement, assumptions).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinsconstructies zijn soms lang, maar nooit erg ingewikkeld.
The Austere Academy is een sprookje, maar dan wel een sprookje zonder ‘They lived happily ever after’… Toch maakte het sprookjesachtige dat dit een boek op niveau A 2b is: er is een duidelijk verschil tussen goed en kwaad en tussen slim en dom. Je ziet de problemen al van ver aankomen, maar toch loopt iedereen er telkens weer in. Het interessante is dat Lemony Snicket heel veel verklapt en heel veel leed van tevoren aankondigt. Op zo’n manier dat het verhaal – al hoe triest ook – bijzonder humoristisch is. Maar de taal is wel heel veelzijdig en soms moeilijk.
In dit deel behandelt een karakter als Duncan verschillende literaire termen, zoals rhyme, couplet en stanza.
Door het rijke vocabulaire dat uitgebreid wordt uitgelegd is dit een boek op taalniveau A2.


Schrijfstijl:

Je moet ironie begrijpen om het verhaal op waarde te kunnen schatten. Lemony Snicket lardeert zijn boek ermee. Zie bijvoorbeeld de eerste twee alinea’s van het boek (hierboven).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

The Austere Academy is een boek met veel spanning. Vrijwel elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger, en dat geldt ook voor elk deel van de serie (ophouden voordat je alle dertien delen hebt gelezen is dus ook geen optie …).


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Soms vertellen karakters iets over wat er vroeger gebeurd is. Dat geldt trouwens ook voor de schrijver, die het verhaal soms onderbreekt om te vertellen dat er al eerder iets vreselijks gebeurd is.


Plaats:

De roman speelt zich af in een denkbeeldige wereld (die overigens veel op de Verenigde Staten lijkt). Dit vijfde deel heeft als decor de nieuwe school van de Baudelaires, de Prufrock  Preparatory School, ergens op het platteland.


Verhaallijn:

De verhaallijnen zijn simpel: het gaat er uiteindelijk om of de Baudelaire siblings hun geluk (en misschien zelfs hun ouders) weer zullen vinden. Misschien krijgen ze enige rust op de kostschool. Ze houden hoop. Zij wel …


Verteller:

Er is een alwetende verteller. Mr. Snicket vertelt het verhaal, maar soms onderbreekt hij een avontuur om delen van zijn eigen – al even ellendige – levensverhaal te vertellen.
Een lezer van niveau A 2a zal dit verhaal wel kunnen begrijpen. Waarderen is iets anders: dat hangt af van het gevoel voor humor (en/of het begrijpen van ironie) van de lezer.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in The Austere Academy zijn:
De drie Baudelaire-kinderen:
• Violet Baudelaire (14): zij bedenkt altijd alle slimme plannen;
• Klaus Baudelaire (12): hij kan alles lezen en begrijpen;
• Sunny Baudelaire (1, ongeveer): zij kan alles bijten met haar vier tanden.
En een ander hoofdkarakter. De echte ‘bad guy’:
• Count Olaf: de slechterik van de verhalen. De rest van de wereld vertrouwt Count Olaf meestal meer dan de kinderen. Count Olaf weet zich altijd behoorlijk goed te vermommen (met name Mr. Poe herkent hem maar heel zelden).

 


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in The Austere Academy zijn:
• Mr. Poe: een vriend van de familie Baudelaire, een bankier. Hij heeft – na de dood van de ouders van de Baudelaires – de voogdij over de drie kinderen gekregen;
• Carmelita Spats: een klasgenote van de Baudelaires (en een naar type);
• Vice Principal Nero: de onderdirecteur van de Prufrock Preparatory School;
• Duncan Quagmire: een mede-kostschoolleerling, de drielingbroer van Isadora;
• Isadora Quagmire: een mede-kostschoolleerling, de drielingzus van Duncan;
• Mr. Remora, Mrs. Bass: docenten van de Prufrock Preparatory School;
• ‘Coach Genghis’: een nieuwe docent gymnastiek (die heel erg veel op Count Olaf lijkt);
De verhoudingen liggen duidelijk. Wij weten als lezer wie te vertrouwen is en wie niet. Voor de bewoners van deze vreemde wereld is dat niet altijd even duidelijk.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het boek is verfilmd als Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events. Daarin zijn verhalen uit meerdere boeken gecombineerd. De hoofdrol wordt gespeeld door Jim Carrey (als Count Olaf). Verder zijn er bijvoorbeeld rollen voor Meryl Streep, Jude Law en Billy Connolly.
Denk erom: de film gaat anders (echt: heel anders …) dan het boek (of de boeken).


Overig:

The Austere Academy (evenals elk ander deel uit A Series of Unfortunate Events) is afwijkend van alle andere boeken die je waarschijnlijk ooit gelezen hebt. Sommige lezers zullen het niks vinden (maar dat merk je al na 1 of 2 bladzijden), andere lezers zullen ervan smullen. Lemony Snicket heeft de gek met literatuur, met sprookjes, met volwassenen, met tijd en plaats.
O ja, en met happy endings …Je bent gewaarschuwd.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Lemony Snicket.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Ersatz Elevator van Lemony Snicket
• Artemis Fowl and the Opal Deception van Eoin Colfer
• The Horse and His Boy van C.S. Lewis


Citaat:
Assumptions are dangerous things to make, and like all dangerous things to make – bombs, for instance, or strawberry shortcake – if you make even the tiniest mistake you can find yourself in terrible trouble. Making assumptions simply means believing things are a certain way with little or no evidence that shows you are correct, and you can see at once how this can lead to terrible trouble. (p.187)

Vragen over het boek:

1. In welk opzicht is de Prufrock Preparatory School een ‘austere academy’?
2. Wat maakt Vice Principal Nero tot zo’n slechte schoolleider? Noem meerdere redenen.
3. Wat weet je (uit dit verhaal) over de niet-aanwezige triplet Quigley en over de ouders van de Quagmire triplets?
4. Op welke manier wordt Count Olaf deze keer ontmaskerd?

^ Terug naar boven

Comments are closed.