5/5 - (2 stemmen)

A Song of Ice and Fire (Book I) – A Game of Thrones

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: adventure

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692458143453", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30206234","familyId":"30206234","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Game%20Of%20Thrones%20Boxed%20Set%20Books%201%20to%205%2C%20george...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

‘We should start back,’ Gared urged as the woods began to grow dark around them. ‘The wildlings are dead.’
‘Do the dead frighten you?’ Ser Waymar Royce asked with just the hint of a smile.
Gared did not rise to the bait. He was an old man, past fifty, and he had seen the lordlings come and go. ‘Dead is dead,’ he said. ‘We have no business with the dead.’
‘Are they dead?’ Royce asked softly. ‘What proof have we?’
‘Will saw them,’ Gared said. ‘If he says they are dead, that's proof enough for me.’
Will had known they would drag him into the quarrel sooner or later. He wished it had been later rather than sooner. ‘My mother told me that dead men sing no songs,’ he put in.
‘My wet nurse said the same thing, Will,’ Royce replied. ‘Never believe anything you hear at a woman's tit. There are things to be learned even from the dead.’ His voice echoed, too loud in the twilit forest.
‘We have a long ride before us,’ Gared pointed out. ‘Eight days, maybe nine. And night is falling.’
Ser Waymar Royce glanced at the sky with disinterest. ‘It does that every day about this time. Are you unmanned by the dark, Gared?’
Will could see the tightness around Gared's mouth, the barely suppressed anger in his eyes under the thick black hood of his cloak. Gared had spent forty years in the Night's Watch, man and boy, and he was not accustomed to being made light of. Yet it was more than that. Under the wounded pride, Will could sense something else in the older man. You could taste it; a nervous tension that came perilous close to fear.
Will shared his unease. He had been four years on the Wall. The first time he had been sent beyond, all the old stories had come rushing back, and his bowels had turned to water. He had laughed about it afterward. He was a veteran of a hundred rangings by now, and the endless dark wilderness that the southron called the haunted forest had no more terrors for him.
Until tonight. Something was different tonight.

© Penguin Random House Company / Bantam Books, 2011

^ Terug naar boven

Algemeen

Zeven rijken (Seven Kingdoms) zijn door een bloedige machtswisseling in handen gekomen van King Robert (uit het adellijke Huis Baratheon), maar vooral van zijn vrouw, Queen Cersei (uit het Huis Lannister). De koning regeert vanuit de hoofdplaats King’s Landing. In het noorden woont zijn trouwste vriend en aanhanger, Lord Eddard van het Huis Stark. Ten noorden van het rijk bevindt zich achter The Wall een spookachtige wereld met monsters en vreemde wezens.
Eddard leidt tot dat moment een gelukkig leven op zijn kasteel Winterfell, samen met zijn vrouw Catelyn en zijn kinderen Robb, Sansa, Arya, Brandon, Rickon en zijn bastaardzoon Jon Snow. Maar dan valt Bran bij een bezoek van de Lannisters aan het kasteel van een muur (of wordt hij geduwd?) en hij raakt verlamd.
Aan het hof in King’s Landing wordt Koning Robert Baratheon omringd door de leden en vertrouwelingen van het Huis Lannister: zijn vrouw Cersei, haar broer – en minnaar – Jaime, de dwerg Tyrion en de drie kinderen (die alle drie kinderen van Cersei en Jaime blijken te zijn).
Het grote conflict begint wanneer Eddard naar King’s Landing wordt ontboden om de rechterhand van de koning, The Hand, te worden. Eddard vertrekt met zijn dochters Sansa en Arya en met een aantal trouwe volgelingen. Robb neemt de leiding op Winterfell over van zijn vader, Catelyn, Bran en Rickon blijven achter. En Jon Snow vertrekt voorgoed naar The Wall, om daar in dienst van het rijk zijn verdere leven als grenswacht te slijten.
Ondertussen zijn de enige twee overlevenden van de vermoorde koning van weleer, Daenerys en Viserys Targaryen, gevlucht over de zee naar het oosten, waar Daenerys wordt uitgehuwelijkt aan de woeste paardenvorst Khal Drogo.
En hierna begint de sage met veel strijd, verraad, heldendom, bedrog, toernooien en veldslagen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
George R.R. Martin

Jaar van uitgave:
1996

Aantal pagina's:
835

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Fantasietijd (een soort middeleeuwen)

Plaats van handeling:
Fantasieplaats (een soort Engeland en Schotland)

Bijzonderheden:
Dit is deel 1 uit een serie: elk van de – meer dan 70 – hoofdstukken heeft de naam van de hoofdpersoon van dat hoofdstuk als titel. De serie heet ‘A Song of Ice and Fire’; het eerste deel heet ‘A Game of Thrones’.
In het Nederlands heet het boek ‘Het spel der tronen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Wie bereid is zich meer dan 70 hoofdstukken lang te verdiepen in meer dan tien hoofdpersonages en meer dan 100 minor characters, en dat meer dan 800 pagina’s lang, zal dit een mooi boek vinden. Daarna volgen de – minstens zo dikke – volgende delen … De serie ‘A Song of Ice and Fire’ is een sage voor doorzetters.
De lezer die houdt van epische vertellingen (zoals The Lord of the Rings en The Once and Future King) zal smullen van dit complexe verhaal. De lezer die hier niet van houdt, moet er niet aan beginnen. ‘A Game of Thrones’ is een prachtig boek voor de liefhebber van dit soort verhalen. Wel is het veel gewelddadiger en extremer dan een gemiddeld fantasy-verhaal.


WAT MOET JE WETEN?

Het boek doet niet echt een beroep op algemene kennis. Het gaat behalve over een specifieke denkbeeldige tijd en plaats ook over goed en kwaad, over vriendschap en bedrog, over heldendom en lafheid.
Specifieke culturele en literaire kennis is belangrijk voor het waarderen van dit boek. Het verhaal speelt zich af in een fantasiewereld die sterk lijkt op de Europese middeleeuwen. Het gaat over ridders, koninkrijken, zwaarden, paarden, burchten, toernooien, hoofse liefde, horigheid  en vleierijen.
Qua literair werk lijkt de roman op ridderverhalen zoals die van King Arthur en Robin Hood; maar het doet ook denken aan de modernere sagen en queesten van J.R.R. Tolkien, T.H. White en Jean Auel.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is niet echt moeilijk, op een flink aantal oude of middeleeuws aandoende woorden na (‘halbard’, ‘cordwainer’, ‘jostler’, enz., enz.). De lezer die zich deze woorden in de loop van het verhaal kan eigen maken, zal verder weinig problemen met betrekking tot het vocabulaire ondervinden.
In sommige alinea’s wordt veel uitgelegd en die alinea’s kunnen lastig zijn. Maar alle hoofdstukken zijn zeer toegankelijk door de vele dialogen en door de actie.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘A Game of Thrones’ begint lastig. Er komen ontzettend veel karakters in voor; sommigen verdwijnen ook weer om later (soms wel honderd pagina’s later) opnieuw terug te komen. Bovendien beschrijft het boek een voor ons totaal onbekende wereld: een fantasiewereld in een fantasietijd en –plaats, compleet met niet-bestaande gebruiken, zeden en gewoonten, godsdiensten en middeleeuwse maaltijden. Het taal-(ERK-)niveau is vanwege de vaak specialistische taal niveau B2. Het literaire niveau is complex vanwege de vele karakters, de meerdere plaatsen van handeling en de talloze subplots, maar de karakters zijn goed te doorgronden. Vandaar dat het literaire niveau C 5b is.


Schrijfstijl:

Mr. Martin schrijft in een boeiende stijl. Hij weet de lezer geïnteresseerd te houden, zelfs na 800 bladzijden blijft het verhaal nog spannend.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman is een epos, een epische fantasy-vertelling. Het vertelt tientallen verhalen – misschien wel honderd, als je alle zijverhalen meerekent – over een onbekende wereld met niet-bestaande karakters en plaatsen en landen; desalniettemin komt het op de lezer over alsof dit een verhaal is over een land als Groot-Brittannië: de namen doen soms middeleeuws Engels aan (zowel Old English/Saxon – als Middle English), zowel de namen van de karakters als die van de plaatsen en rijken; zelfs de vorm van het rijk lijkt op die van het Britse eilandrijk.
‘A Game of Thrones’ zit vol actie. De kritische lezer zou verwachten dat deze vele verhalen zouden kunnen leiden tot verwarring en tot saaiheid, maar niets is minder waar: omdat Martin een achttal karakters in hun eigen hoofdstukken opeenvolgend aan het woord laat, wordt de lezer telkens opnieuw een (vervolg)verhaal ingezogen.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld; de roman beslaat een periode van meer dan een jaar. Er zijn de nodige flashbacks om duidelijk te maken wat de personages en de ‘Houses’ met elkaar te maken hebben en waar de vijandschappen en vriendschappen hun oorsprong vinden.


Plaats:

De roman speelt zich af in een fantasieland, dat een beetje lijkt op het eilandenrijk waaruit Groot-Brittannië bestaat.


Verhaallijn:

Er zijn veel verhaallijnen. De belangrijkste verhaallijn is ‘the game of thrones’: welke familie van de zeven koninkrijken krijgt door strijd en manipulatie de leiding over het volledige rijk?
Behalve deze verhaallijn zijn er veel andere verhaallijnen. Zo is er het verhaal van de bastaardzoon van Eddard Stark, Jon Snow, die wel een leider van het House Stark zou kunnen (en willen) zijn, maar die het formeel niet kan worden omdat hij een ‘onechte;  (‘bastard’) zoon is.
Er is het verhaal van de ‘dwerg’ Tyrion Lannister, die ook de capaciteiten heeft om het House Lannister te leiden, maar die dat niet lijkt te kunnen doen vanwege zijn korte en mismaakte gestalte.
Als laatste voorbeeld is er het verhaal van Daenerys Targaryen. Haar vader, de koning van het rijk, en haar familie werden vermoord tijdens de machtsstrijd die plaatsvond vóór het begin van dit boek. Zij vluchtte uiteindelijk met haar tirannieke broer Viserys naar het land van de Dothraki, waar haar broer haar op haar dertiende uithuwelijkt aan de leider van de Dothraki, Khal Drogo. Viserys hoopt van de Khal een leger te krijgen om zijn vaders koninkrijk op te eisen, maar door zijn wrede karakter en zijn ongedurige gedrag loopt alles anders dan hij denkt. Met grote gevolgen voor Daenerys (en voor het hele verhaal).


Verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit veel (8) perspectieven: een hoofdstuk heeft als titel vaak de naam van het hoofdpersonage. De hoofdkarakters van die hoofdstukken zijn:
• Bran (House of Stark), de hoofdstukken: 1, 8, 17, 24, 37, 52, 65;
• Catelyn (House of Stark), de hoofdstukken: 2, 6, 14, 18, 28, 34, 40, 54, 58, 62, 70;
• Daenerys (House of Targaryen), de hoofdstukken: 3, 11, 23, 36, 46, 53, 60, 63, 67, 71;
• Eddard (House of Stark), de hoofdstukken: 4, 12, 16, 20, 25, 27, 30, 33, 35, 39, 43, 45, 47, 48, 57;
• Jon (House of Stark), de hoofdstukken: 5, 10, 19, 26, 41, 51, 59, 69;
• Arya (House of Stark), de hoofdstukken: 7, 22, 32, 49, 64;
• Tyrion (House of Lannister), de hoofdstukken: 9, 13, 21, 31, 38, 42, 55, 61, 68;
• Sansa (House of Stark), de hoofdstukken: 15, 29, 44, 50, 56, 66.
Uiteraard is ‘A Game of Thrones’ een boek dat de lezer wil vermaken. Dat zoiets gelukt is, blijkt wel uit het feit dat er miljoenen exemplaren van het boek over de toonbank zijn gegaan en dat het boek daarna met veel succes tot een TV-serie werd bewerkt. Maar een betekenis heeft het verhaal zeker ook, en dat is de boodschap die meer van dit soort verhalen (over hobbits, over Koning Arthur, over Robin Hood, enzovoort) hebben: het is een strijd tussen goed en kwaad, waarbij de lezer uiteraard hoopt dat het goede zal overwinnen. Maar, zoals vaak in dit soort verhalen, blijken de goeden soms de kwaden te zijn en andersom. Wat ‘A Game of Thrones’ een extra dimensie geeft, is dat de sympathie van de lezer gaandeweg verschuift van de heldhaftige naar de minder stoere karakters, en dat veel karakters een belangrijke ontwikkeling doormaken.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

A Game of Thrones kent – net als de volgende delen uit de serie – heel veel karakters: meer dan 20 personages per ‘House’, waarbij er acht ‘Houses’ zijn. De hoofdpersonages (tevens de hoofdpersonages  van een hoofdstuk) zijn:
• Lord Eddard (Ned) (House of Stark)
• Zijn vrouw, Lady Catelyn (Cat) (House of Tully);
• Hun dochter Sansa, 11 jaar oud (House of Stark);
• Hun dochter Arya, 9 jaar oud (House of Stark);
• Hun zoon Brandon (Bran), 7 jaar oud (House of Stark);
• De zoon van Eddard, Jon Snow, 14 jaar oud, de ‘bastaardzoon’ (House of Stark);
• Princess Daenerys (Daenerys Stormborn), 13 jaar oud (House of Targaryens);
• Tyrion (‘ the Imp’), de dwerg, broer van Queen Cersei en Ser Jaime (House of Lannister).


Bijfiguren:

Er zijn zo’n 20 tot 30 personages per ‘House’ in dit deel van de serie. Een House is een adellijk geslacht dat koningen, koninginnen of andere belangrijke edellieden voortbrengt. De Houses zijn:
• House Baratheon-Lannister: het geslacht van King Robert Baratheon (de koning van alle zeven rijken) gekoppeld aan de Lannisters, met als hoofdstad King’s Landing;
• House Stark: het geslacht van Eddard (de koningen uit het noorden);
• House Baratheon: de koningen uit het oosten, met als hoofdstad Dragonstone;
• House Arryn: een oud koningsgeslacht, verwant aan andere koningen;
• House Tully: een adellijk geslacht, het geslacht van Lady Catelyn;
• House Tyrell: een adellijk geslacht met veel stewards van de koning;
• House Greyjoy: een adellijk geslacht;
• House Martell: een adellijk geslacht van prinsen;
• House Targaryen: het eeuwenoude geslacht van koningen dat door King Robert Baratheon van de troon werd gestoten.
De verhoudingen lijken simpel, maar ze zijn dat meestal niet.
Zo lijkt de koning, King Baratheon, met zijn familie betrouwbaar. Maar de koningin, Queen Cersei Lannister, heeft duistere plannen en ze spant samen met haar tweelingbroer Jaime. Haar andere broer, de dwerg Tyrion, is juist weer van een ander kaliber dan zijn broer en zus. Terwijl de koning uitzonderlijk dapper is, is zijn oudste zoon Joffrey dat niet. Joffrey blijkt later, net als de andere kinderen van de koning, trouwens een kind van Cersei en haar broer Jaime te zijn.
Bij het House Stark is er iets soortgelijks aan de hand. Lady Catelyn Tully is een geweldige moeder voor haar kinderen, maar ze haat Jon Snow, de ‘bastaardzoon’ van haar man.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

A Game of Thrones’ is met zeer veel succes verfilmd voor TV (HBO).


Overig:

Het eerste deel van deze serie was zo’n enorm succes dat er meerdere delen volgden. De serie zal uiteindelijk uit 7 delen bestaan, maar het is onduidelijk of de schrijver zijn belofte kan nakomen. De complexiteit van de verhalen maakt dat een enorme opgave.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over George R.R. Martin.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Clash of Kings (deel II van A Song of Ice and Fire) van George R.R. Martin
• The Fellowship of the Ring (The Lord of the Rings, Part I) van J.R.R. Tolkien
• The Once and Future King (4 delen) van T.H. White

 


Citaat:
‘You should have taken the realm for yourself. It was there for the taking. Jaime told me how you found him on the Iron Throne the day King’s Landing fell, and made him yield it up. That was your moment. All you needed to do was climb those steps, and sit. Such a sad mistake.’
‘I have made more mistakes than you can possibly imagine,’ Ned said. ‘But that wasn’t one of them.’
‘Oh, but it was, my lord,’ Cersei insisted. ‘When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground.’ (p.488)

Vragen over het boek:

1. Verklaar de titel van het boek, ‘A Game of Thrones’. Wat kun je zeggen over de betekenis van de titel van de gehele serie, ‘A Song of Ice and Fire’, op grond van dit eerste deel?
2. Welke van de volgende karakters maakt volgens jou de grootste ontwikkeling door: Eddard, Catelyn, Bran, Sansa, Arya, Jon, Tyrion of Daenerys? Kies twee karakters en geef aan met behulp van voorbeelden uit de tekst waaruit deze ontwikkeling blijkt.
3. Tot welk genre behoort ‘A Game of Thrones’ volgens jou het meest: fantasy, sage, epos, queeste, oorlogsverhaal, ridderroman, of behoort het tot een ander genre? Of is het misschien een combinatie van een aantal genres? Waarom vind je dat? Illustreer je antwoord met karakteristieke fragmenten uit de roman.
4. Vind je dat de schrijver erin geslaagd is de spanning al die 800 pagina’s vol te houden? Waarom vind je dat? Illustreer je antwoord met behulp van voorbeelden uit de tekst.
^ Terug naar boven

Comments are closed.