5/5 - (1 stemmen)

Artemis Fowl (V) and the Lost Colony

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: fairy tale

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691915666114", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000030472964","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Artemis%20Fowl%20%28ebook%29%2C%20Eoin%20Colfer","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

‘Happy’ was not a word often used to describe Artemis Fowl's bodyguard. ‘Jolly’ and ‘contented’ were also words that were rarely applied to him or to people in his immediate vicinity. Butler did not get to be one of the most dangerous men in the world by chatting with anyone who happened to stroll past, unless the chat concerned exit routes and concealed weapons.
On this particular afternoon Butler and Artemis were in Spain, and the bodyguard's Eurasian features were even more taciturn than normal. His young charge was, as usual, making Butler's job more complicated than it needed to be. Artemis had insisted that they stand on the sidewalk of Barcelona's Passeig de Gracia for over an hour in the afternoon sun with only a few slender trees to provide them with cover from the heat or possible enemies.
This was the fourth unexplained trip to foreign locations in as many months. First Edinburgh, then Death Valley in the American West, followed by an extremely arduous trek to doubly landlocked Uzbekistan. And now Barcelona. All to wait for a mysterious visitor, who had not as yet made an appearance.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 2006

^ Terug naar boven

Algemeen

Artemis Fowl en Butler ontdekken dat er een demon boven de grond komt in Barcelona. Een demon kan heel veel geld opleveren: ze komen vrijwel nooit voor en het zijn angstaanjagende, sprookjesachtige monsters die veel mensen graag zouden willen zien in het echt. Een handig wezen voor een armlastige jongeman - zoals Artemis. Helaas kunnen Artemis en Butler hem niet op tijd grijpen; Artemis wordt zelf bijna meegesleurd naar een andere wereld.
Later, in een theater in Catania op Sicilië, komt er opnieuw een demon tevoorschijn. Ditmaal wordt hij ontvoerd door het hyperintelligente meisje Minerva Paradizo, voordat Artemis kan optreden. Minerva is een type zoals Artemis: jong, zeer slim, met veel trouwe volgelingen. En zonder scrupules.
Artemis en Holly achtervolgen Minerva door Italië en Frankrijk, maar veel succes hebben ze niet.
Uiteindelijk gaan ze op weg naar een andere wereld, naar Limbo, naar het rijk van de verbannen demons, waar ze de talentvolle maar apathische Demon No.1 moeten zien te redden uit de klauwen van de leider van de demons, Leon Abbot. Helaas heeft het reizen tussen twee werelden grote gevolgen voor de geestelijke gezondheid van Artemis.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Eoin Colfer

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
376

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd (maar wel ergens in de periode 2000 – 2012)

Plaats van handeling:
Onder de grond, in Ierland, op het eiland Hybras (in het rijk Limbo), op Sicilië en in Zuid-Frankrijk (Rivièra)

Bijzonderheden:
Dit is het vijfde deel uit een achtdelige serie van in totaal 2368 pagina’s
De delen zijn:
I ‘Artemis Fowl’
II ‘Artemis Fowl and the Arctic Incident’
III ‘Artemis Fowl and the Eternity Code’
IV ‘Artemis Fowl and the Opal Deception’
V ‘Artemis Fowl and the Lost Colony’
VI ‘Artemis Fowl and the Time Paradox’
VII ‘Artemis Fowl and the Atlantis Complex’
VIII ‘Artemis Fowl and the Last Guardian’

In het Nederlands heet het boek ‘Artemis Fowl en de verloren kolonie’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Dit is het vijfde deel van de avonturen van Artemis Fowl. Dit deel heeft meer te maken met de wereld van de demons dan met die van de elfen: even sprookjesachtig, maar veel beklemmender. Hoewel Artemis in het vorige deel behoorlijk het goede pad leek op te gaan, is het nu weer flink mis met hem. En dat heeft verstrekkende gevolgen voor zijn gezondheid.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er voor het verhaal niet nodig. Opnieuw zijn er reizen de hele wereld over, maar veel kennis van die wereld hoef je daarvoor niet te hebben; het gaat om het avontuur.
In dit deel komt Artemis in een andere wereld terecht, de wereld van de demons. Die wereld heet ‘Limbo’. Eigenlijk de wereld van het niets: het is niet langer de aarde, maar een hemel of een hel is het ook niet. Het is een soort tussenwereld, eigenlijk (‘Limbo’ genaamd).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is zo nu en dan lastig. Het is zeker niet een boek voor iedereen: het woordgebruik is specialistisch over bepaalde (informatie-)technologische en sprookjesachtige onderwerpen en het boek vraagt dan ook een behoorlijke woordkennis van de lezer.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn normaal van lengte. Er zitten veel dialogen in het verhaal.
‘Artemis Fowl and the Lost Colony’ is een boek bedoeld voor pubers met een bijzondere belangstelling voor technologie en voor sprookjes, een speciale combinatie. Die terreinen worden weerspiegeld in het vocabulaire van het boek: soms ouderwets, soms sprookjesachtig, soms specialistisch technisch.
De taal maakt het tot een lastig verhaal. Het taal-(ERK-)niveau is B1.
Uiteraard sluit het verhaal zeker niet aan bij de belevingswereld van de lezer, maar dat doen sprookjes meestal op geen enkel niveau. De duidelijkheid van het verhaal laat weinig te interpreteren over. Wie van fantasy/sprookjes houdt, zal zeker worden meegezogen in dit verhaal (en waarschijnlijk ook in de volgende delen van de serie). Vandaar dat het is ingedeeld op young adult niveau, literair niveau B 3b.


Schrijfstijl:

De stijl is direct en helder. Het is een spannend verhaal, waarbij er dingen gebeuren die in echte sprookjes ook gebeuren: behalve raadselachtige zaken zijn dat ook aangrijpende onderwerpen zoals de dood, geestesziekten en naargeestige karaktertrekken.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er is veel actie in het boek, je wordt gedwongen om door te lezen teneinde het hele avontuur mee te beleven.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Wel wordt er regelmatig iets uit het verleden verteld om een verhaal of een karakter toe te lichten. Soms vindt de actie op meerdere fronten plaats, maar dat wordt altijd duidelijk aangegeven.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken. Verwarrend is dat Artemis zich verplaatst naar andere werelden (zoals ‘Limbo’), waardoor het perspectief van tijd en plaats sterk wisselt.


Plaats:

Het verhaal begint in Spanje, maar gaat dan al heel snel naar andere landen en plaatsen: Italië, Frankrijk, Taiwan, Limbo.
Deze roman speelt zich maar voor een klein deel in de elfenwereld af.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke hoofdlijn in het verhaal: terwijl Artemis in eerste instantie probeert een lucratieve demon te ontvoeren, ontdekt hij dat hij zich beter voelt wanneer hij een demon redt uit zijn netelige situatie.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Maar de schrijver slaagt er tevens in het verhaal te laten ervaren door de ogen van de jonge crimineel (Artemis), van de lijfwacht (Butler) en van verschillende sprookjesfiguren (Holly, Mulch).
De schrijver heeft een aantal duidelijke boodschappen met dit boek (en met de volgende delen uit de serie). Wat doen mensen met deze wereld? Wat is goed en kwaad? Kun je met kwaad ook goed doen en omgekeerd? En waarom zou je zoiets willen?
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakter in ‘Artemis Fowl and the Lost Colony’ zijn:
• Artemis Fowl: een 14-jarige Ierse jongen. Briljant (vooral met computers), een beetje een crimineel, en vooral erg arrogant. Zijn karakter verbetert zich overigens al twee verhalen lang;
• Butler: de lijfwacht van Artemis. Oersterk, hondstrouw.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Artemis Fowl and the Lost Colony’ zijn:
• Captain Holly Short: een militair van de elfen. Ze is al meer dan tachtig jaar oud, maar ze ziet er nog geweldig uit voor haar leeftijd. Vrij opvliegend (letterlijk en figuurlijk);
• Foaly: een centaur. Zeer bedreven met computers en technologie. De vriend van Holly;
• Mulch Diggums: een dwerg. Zeer bedreven in het verplaatsen van aarde. Helaas verplaatst hij ook vaak lucht als niemand het verwacht (en dan meestal zijn eigen, onwelriekende lucht);
• Minerva Paradizo: een jong en hyperintelligent meisje dat geen scrupules kent (zoiets als Artemis dus). Zij woont in een villa in Zuid-Frankrijk;
• Demon No.1: een demon die in Limbo woont. Maar hij is alles wat een gewone demon niet is: aardig, slim en ook wel wat argeloos;
• Leon Abbot: de leider van de demons in het rijk Limbo.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Artemis Fowl and the Lost Colony’ is niet verfilmd.


Overig:

Artemis Fowl and the Lost Colony’ is zeker los te lezen, maar als lezer mis je dan wel veel. Dit vijfde avontuur van Artemis Fowl is afgerond, maar opnieuw wordt er gesuggereerd dat er nog het een en ander te vertellen valt. En dat is ook zo: hoe komt het met de onderlinge verhoudingen in het elfenrijk, en hoe zal het karakter van Artemis zich verder ontwikkelen? Allemaal vragen die in de volgende drie delen zullen worden beantwoord.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Eoin Colfer.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Artemis Fowl and the Time Paradox van Eoin Colfer
• Diggers (The Bromeliad Trilogy, Volume 2) van Terry Pratchett
Harry Potter (V) and the Order of the Phoenix van J.K. Rowling


Citaat:
‘Should I stun her?’ asked Foaly hopefully. ‘She knocked you out with sleeping gas.’ He was quite enjoying playing with his new toy. It was like a first-person computer game. (p.210)

Vragen over het boek:

Verklaar de titels van de volgende hoofdstukken:
1. ‘Blast to the Past’
2. ‘Doodah Day’
3. ‘Turned Tables’
4. ‘Out of Time’
^ Terug naar boven

Comments are closed.