Harry Potter (V) and the Order of the Phoenix

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691837090965", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30221151","familyId":"30221151","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Harry%20Potter-%20Harry%20Potter%20and%20the%20Order%20of%20th...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The hottest day of the summer so far was drawing to a close and a drowsy silence lay over the large, square houses of Privet Drive. Cars that were usually gleaming stood dusty in their drives and lawns that were once emerald green lay parched and yellowing; the use of hosepipes had been banned due to drought. Deprived of their usual car-washing and lawn-mowing pursuits, the inhabitants of Privet Drive had retreated into the shade of their cool houses, windows thrown wide in the hope of tempting in a nonexistent breeze. The only person left outdoors was a teenage boy who was lying flat on his back in a flowerbed outside number four.
He was a skinny, black-haired, bespectacled boy who had the pinched, slightly unhealthy look of someone who has grown a lot in a short space of time. His jeans were torn and dirty, his T-shirt baggy and faded, and the soles of his trainers were peeling away from the uppers. Harry Potter’s appearance did not endear him to the neighbours, who were the sort of people who thought scruffiness ought to be punishable by law, but as he had hidden himself behind a large hydrangea bush this evening he was quite invisible to passers-by. In fact, the only way he would be spotted was if his Uncle Vernon or Aunt Petunia stuck their heads out of the living-room window and looked straight down into the flowerbed below.
On the whole, Harry thought he was to be congratulated on his idea of hiding here. He was not, perhaps, very comfortable lying on the hot, hard earth but, on the other hand, nobody was glaring at him, grinding their teeth so loudly that he could not hear the news, or shooting nasty questions at him, as had happened every time he had tried sitting down in the living room to watch television with his aunt and uncle.

© Bloomsbury Publishing Plc., 2003.

^ Terug naar boven

Algemeen

Wanneer Harry Potter verwacht dat hij binnenkort weer naar de tovenaarsschool Hogwarts zal gaan, gebeurt er iets vreemds: Harry en zijn dikke neef Dudley worden aangevallen door Dementors, de dodelijke zielenzuigers uit de wereld van de tovenaars. Nooit eerder kwamen zij in de mensenwereld te voorschijn …
En wanneer Harry later hoopt op een ‘gewoon’ schooljaar, gebeuren er weer vreemde dingen: hij wordt beschuldigd van wangedrag (magie gebruiken in de mensenwereld) en hij duikt onder in het oude(rlijke) huis van Sirius Black waar ook de geheime Order of the Phoenix vergadert.
Gelukkig begint het schooljaar daarna. Maar opnieuw gaat daar van alles mis: Voldemort – of zijn handlangers – krijgen meer greep op de tovenaarswereld en ze hebben hun zinnen gezet op Hogwarts, de tovenaarsschool …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
J.K. Rowling

Jaar van uitgave:
2003

Aantal pagina's:
766

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
UK, Londen, een tovenaarsschool en een tovenaarsdorpje.

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 38 hoofdstukken.
In het Nederland sheet de roman ‘Harry Potter en de orde van de feniks‘.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ is het vijfde deel van de meest succesvolle jeugdboekenserie die er de afgelopen vijftig jaar is geschreven: de avonturen van de jonge tovenaar Harry Potter.
Als je houdt van fantasy, van sprookjes, van magie of van spannende verhalen, dan is dit zeker een boek voor jou.
Waarschuwing: in dit boek overlijdt opnieuw een belangrijk personage …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het vijfde deel uit de serie, ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’, heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het is een verhaal dat zich afspeelt in Engeland. De tovenaarsschool bevindt zich in een oud spookachtig kasteel. Er zijn donkere gangen, geheimzinnige tunnels en torenkamers, vreemdsoortige spoken en sprookjesachtige wezens en er is een verboden bos, maar verder is het een verhaal over vrij normale jongeren. En als er iets voorkomt in dit verhaal wat alleen maar in de Harry Potterboeken voorkomt – zoals ‘The Advance Guard’ of ‘The Hearing’ – dan legt de schrijfster haarfijn uit wat daarmee bedoeld wordt.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ zijn soms lastig, maar een goede lezer zal vaak kunnen raden wat er bedoeld wordt met een moeilijk woord.
De alinea’s zijn nooit erg lang. De hoofdstukken hebben een normale lengte; ze zijn spannend, ook vanwege hun mysterieuze titels (‘Detention with Dolores’, ‘The Hog’s Head’, bijvoorbeeld).
Qua taal is dit vijfde Harry Potter-deel niet eenvoudig.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ heeft veel hoofdstukken. Er gebeurt heel veel in elk hoofdstuk en het hoofdverhaal houdt de nodige raadsels in petto voor de lezer. Er zijn veel dialogen en het verhaal is heel spannend geschreven.
Het thema van dit deel, ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’, is wantrouwen. Tovenaars die elkaar zo langzamerhand weer begonnen te vertrouwen na het verdwijnen van Voldemort wantrouwen elkaar opnieuw. Sommigen denken dat Voldemort weer machtig wordt en zal terugkeren; anderen denken dat Professor Dumbledore, Harry Potter en ‘de moordenaar’ Sirius Black niet te vertrouwen zijn. Dat wantrouwen dringt ook door tot in de tovenaarsschool.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ is geweldig spannend geschreven. Het verhaal is bovendien ontroerend en heel vaak angstaanjagend. Ms Rowling, van wie dit het vijfde boek is, schreef dit deel in een hoge versnelling: het is niet alleen dikker dan de voorgaande vier boeken, het verhaal wordt nog grimmiger en nog angstaanjagender.
Wees erop voorbereid: er vallen zelfs doden in dit verhaal …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ zit boordevol actie. Dat wordt in het begin al duidelijk: Dementors bedreigen Harry en zijn neef Dudley. Harry kan zichzelf en zijn neef op het nippertje redden, maar dat zorgt wel voor enorme problemen ….


Tijd:

‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ beschrijft een jaar uit het leven van Harry. Hij is vijftien jaar oud geworden en hij gaat zijn vijfde jaar op de school in. Die middelbare school is een kostschool, maar dan wel een heel speciale: Hogwarts, een opleidingsschool voor tovenaars.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en we volgen Harry een jaar lang, bijna van dag tot dag.


Plaats:

De plaatsen waar ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ zich voornamelijk afspeelt zijn:
• 4 Privet Drive, Little Whinging (in het graafschap Surrey): het adres waar Harry Potter woont, in het huis van zijn oom, zijn tante en zijn neef;
• Een geheimzinnig en oud huis waar The Order of the Phoenix bijeenkomt;
• Londen: het Ministerie van Magic;
• (vooral) Hogwarts, de tovenaarsschool: een kostschool op het Engelse platteland;
• Het sportveld waar de Quidditch-wedstrijden worden gehouden;
• De omgeving van Hogwarts, zoals het bos en het meer;
• Hogsmeade: het tovenaarsdorpje waar de leerlingen een paar keer per jaar naar toe mogen gaan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’: hoe zal het vijfde jaar voor Harry en de zijnen verlopen, met name op zijn school, Hogwarts, de school voor jonge tovenaars? Andere verhaallijnen hebben te maken met zaken uit de toekomst: wat zal Harry kunnen doen om die slechte tovenaar, Voldemort, te bestrijden, en wie kunnen hem bijstaan in die strijd?


Verteller:

‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ wordt verteld door een alwetende verteller. Het verhaal wordt bekeken vanuit het perspectief van de vijftienjarige Harry Potter.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zijn:
• Harry Potter: een 15-jarige jongen. Hij groeit op bij zijn oom en tante en hoort pas op zijn elfde dat hij de zoon is van de wizard (tovenaar) James en de witch (heks) Lily Potter. Bij de moord op zijn ouders werd Harry geraakt door de toverstaf van Voldemort, waardoor hij een bliksemvormig litteken op zijn voorhoofd heeft. In dit deel zit Harry in het vierde jaar van de tovenaarsschool;
• Ron Weasley: de klasgenoot en de beste vriend van Harry. Ron komt uit een groot gezin met allemaal broers en één zus: iedereen is (of was) leerling van Hogwarts;
• Hermione Granger: een klasgenote en de beste vriendin van Harry. Hermione is de ijverigste leerling die Hogwarts ooit gehad heeft. Haar beide ouders zijn overigens geen tovenaar of heks, maar gewone mensen (‘Muggles’) – en tandartsen;
• Rubeus Hagrid, ‘Keeper of the Keys and Grounds at Hogwarts’: de onderhoudsman op het terrein en bos bij de tovenaarsschool – en de beste vriend van de volwassenen van Harry op Hogwarts. Hagrid woont in een boshut op het terrein vlak bij een geheimzinnig bos. Hij heeft een grote hond (‘boarhound’) die Fang heet.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zijn:
In Londen:
• Uncle Vernon Dursley: de oom van Harry. Een saaie en opvliegende man. Net als zijn vrouw en zoon is hij geen tovenaar, maar een ‘gewoon’ mens (‘Muggle’) – en daar is hij trots op;
• Aunt Petunia Dursley: de tante van Harry. Een saaie en bange vrouw (en de zus van Harry’s moeder). Het blijkt dat zij meer weet van tovenaars dan Harry eerst gedacht had;
• Dudley Dursley: de neef van Harry. Een bijzonder naar, verwend, pesterig en dik ventje;
• Malcolm en Gordon: de akelige vrienden van Dudley;
• Mrs Figg: een buurvrouw in Privet Drive. Harry denkt dat ze een beetje gek is, maar dat blijkt niet helemaal waar te zijn;
• Mundungus Fletcher: een buurman (en kennis van Mrs Figg).
In Londen, in het huis van Sirius Black, waar The Order of the Phoenix bijeenkomt:
• Sirius Black: een ontsnapte gevangene – tevens een Animagus (een tovenaar die in een ander wezen kan veranderen). Hij is veroordeeld voor deelname aan de moord op de ouders van Harry Potter. Veel tovenaars denken dat hij nog altijd van plan is om ook Harry te vermoorden wanneer hij de kans krijgt – maar Harry en zijn vrienden weten wel beter: Sirius is zelfs de peetvader van Harry …;
• Professor Alastor ‘Mad-Eye’ Moody: de oud-docent van Hogwart. Moody werkte lang als ‘Auror’, een tovenaar die kwade machten kan verslaan;
• Professor Remus Lupin: ook een oud-docent van Hogwarts. Lupin is een weerwolf: een mens die eens per maand in een bloeddorstige wolf verandert;
• Nymphadora Tonks: een vriendelijke dame die haar gezicht en haardracht kan veranderen. Iedereen kent haar als ‘Tonks’;
• Kingsley Shacklebolt: een tovenaar die op het ministerie werkt (bij Mr Weasley);
• Anderen: Elphias Doge, Dedalus Diggle, Emmeline Vance, Sturgis Podmore, Hestia Jones.
De leden van de familie Weasley, de familie van Ron:
• Mr Arthur Weasley: Head of the Misuse of Muggle Artifacts Office at the Ministry of Magic: de vader van een groot gezin, een ambtenaar (maar wel een tovenaar) die bij het ministerie werkt;
• Mrs Molly Weasley: de moeder van het gezin, een zorgzame, lieve vrouw, een heks;
• Charlie Weasley: de oudste zoon; hij werkt al een paar jaar met draken in Roemenië;
• Bill Weasley: de tweede zoon, een beetje een hippiefiguur die bij de bank Gringotts werkt;
• Percy Weasley: de derde – en verreweg de meest saaie – zoon. Vorig jaar was hij een ambtenaartje op het ministerie die alles deed wat zijn baas van hem vroeg. Hij werkt momenteel als assistent-secretaris van de Minister of Magic, Fudge. Door zijn trouw aan de minister en door zijn argwaan voor Professor Dumbledore en de zijnen heeft hij ruzie gekregen met de rest van de familie Weasley;
• Fred en George Weasley: de 17-jarige tweeling – zij maken hun leven spannend door allerlei experimenten uit te voeren (en daarmee de levens van anderen soms tot een puinhoop). Na hun schooltijd willen ze een winkel beginnen waarin ze allerlei zelfgemaakte attributen verkopen waarmee je iemand de stuipen op het lijf kunt jagen;
• Ginny Weasley: de 14-jarige dochter van de familie. Zij bloost snel – vooral wanneer ze met Harry praat. Sinds kort heeft ze trouwens een vriendje (dus niet Harry Potter …).
Op Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry:
• Professor Albus Dumbledore: de directeur, Headmaster van de tovenaarsschool, Hogwarts, een vriendelijke, wijze en rechtvaardige man. Een man die in Harry gelooft;
• Professor Minerva McGonagall: de onderdirecteur (‘Deputy Headmistress’) en Professor Transfiguration van de tovenaarsschool. Een strenge, maar rechtvaardige docent. Professor McGonagall hoort bij House Gryffindor;
• Professor Severus Snape, Master of Potions: een docent die vanaf het begin laat merken dat hij Harry haat. Snape heeft geen enkel gevoel voor humor en Harry en zijn vrienden vertrouwen hem voor geen cent. Hij hoort bij House Slytherin;
• Andere professoren en andere personeelsleden op Hogwarts, zoals:
– Professor Wilhelmina Grubbly-Plank: Care of Magical Creatures;
– Professor Dolores Umbridge: de nieuwe docent Defence Against the Dark Arts;
– Professor Sprout: ‘Herbology’, plantkunde/kruiden, zij hoort bij House Hufflepuff;
– Professor Sinistra: Astrology, sterrenkunde;
– Professor Binns: History of Magic, Geschiedenis van de Magie, een overleden hoogleraar;
– Professor Flitwick: ‘Charms’, toverspreuken;
– Professor Sybill Trelawney: Divination, Voorspellingen;
– Argus Filch: ‘caretaker’, conciërge, die een nare kat heeft die Mrs Norris heet;
– Madame Pince: librarian, bibliothecaresse;
– Madame Poppy Pomfrey: de verpleegster van de ziekenboeg;
– Madame Hooch (Quidditch teacher);
– Professor Vector (Arithmancy, rekenen en magie);
– Firenze: een centaur (en tevens Professor Divination).
Leerlingen en andere medewerkers van Hogwarts:
De onderstaande personen zijn ingedeeld per ‘House’. Een House is een deel van de school waar alle personen van zo’n House na de lessen bij elkaar wonen. Je komt het House in via een geheime deur (met een speciaal wachtwoord), het House heeft leerlingen uit elk leerjaar, een eigen House ghost en elk House heeft ook een Professor (die overigens niet in het House slaapt). Elk House heeft een eigen Quidditch-team.
• House Gryffindor: Neville Longbottom (een beetje een stuntel), Lavender Brown, Parvati Patil, Euan Abercrombie (eerstejaars), Colin Creevey, Dennis Creevey (broertje van Colin), Seamus Finnigan, Dean Thomas, Angelina Johnson (Quidditch Captain), Katie Bell, Vicky Frobisher, Geoffrey Hooper, Alicia Spinnet (Quidditch Chasers), Lee Jordan, Andrew Kirke en Jack Sloper (Quidditch Beaters);
• House Slytherin: Draco Malfoy, de grootste tegenstander van Harry, de zoon van een (belang)rijke en akelige man;
• Andere Slytherin bewoners: Vincent Crabbe en Gregory Goyle (de vriendjes van Malfoy), Pansy Parkinson, Miles Bletchley, Montague (Captain Quidditch), Pucey (Quidditch), Theodore Nott, Millicent Bulstrode, Warrington;
• House Ravenclaw: Luna (‘Loony’) Lovegood, Cho Chang (Quidditch Seeker), Anthony Goldstein, Padma Patil, Michael Corner, Terry Boot, Susan Bones, Marietta Edgecombe, Roger Davies (Quidditch Captain), Bradley, Chambers, Eddie Carmichael.
Anderen:
• Cornelius Fudge, Minister of Magic: een hoge ambtenaar, voorzitter van de rechtbank die Harry berecht. Fudge is in de loop der jaren veranderd in een achterdochtige man die een hekel heeft aan Professor Dumbledore (die hij als een rivaal ziet);
• Mr Lucius Malfoy: de vader van Draco, een invloedrijke, maar niet al te aardige man;
• Andere leden van de rechtbank, de Wizengamot: Amelia Bones (Head of the Department of Magical Law Enforcement), Dolores Umbridge (Senior Undersecretary to the Minister, later Professor op Hogwarts), Griselda Marchbanks, Tiberias Ogden, Professor Tofty;
• Victor Krum: de Seeker van het Bulgaarse Quidditch-team. Later een kampioen voor de tovenaarsschool van Durmstrang – en tegenwoordig de pen-pal van Hermione;
• Augustus Pyle (Trainee), Miriam Strout: Healers in Mungo’s Hospital;
• Professor Gilderoy Lockhart: de oud-professor Defence Against the Dark Arts van een paar jaar geleden. Hij wordt verpleegd in Mungo’s Hospital omdat hij lichtelijk gestoord is;
• Agnes, Broderick: andere patiënten in het ziekenhuis;
• Mrs Longbottom, haar zoon en haar schoondochter Alice: de oma en de ouders van Neville. De ouders van Neville hebben hun verstand verloren en ze liggen al jaren in het ziekenhuis;
• Stan Shunpike: de conducteur van de ‘Knight Bus’;
• Madame Puddifoot: de herbergierster van een café-restaurant;
• Rita Skeeter: een journaliste die heel sensationeel (en vaak ‘fake news’) schrijft;
• Willy Widdershins: een drinkebroer die Harry afluistert;
• Lord Voldemort (oftewel ‘You-Know-Who’, ‘The Dark Lord’, Tom Riddle): de slechte tovenaar. Hij doet in het begin mee in dit deel en hij speelt later in het verhaal een belangrijke rol. We weten dat hij lang geleden de ouders van Harry vermoord heeft;
• Lily en James Potter: de ouders van Harry. Zij zijn al dood (vermoord) wanneer het verhaal begint, maar ze spelen een rol in de achtergrond in het verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ is in 2007 verfilmd met in de hoofdrollen Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson.


Overig:

De eerdere delen van de serie zijn:

I Harry Potter and the Philosopher’s Stone (a.k.a. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone)
II Harry Potter and the Chamber of Secrets
III Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
IV Harry Potter and the Goblet of Fire

In dit boek maak je opnieuw kennis met:
Tovenaarsspullen, –attributen en magische wezens, zoals:
– de ‘owl’: de uil voor de brieven, zoals Hedwig, de uil van Harry, ‘Pig’ (Pigwigeon), de uil van Ron, Hermes, de uil van Percy Weasley;
Erroll, de uil van de familie Weasley en
– house-elves (Kreacher, Dobby);
– de kat van Hermione (Crookshanks);
– Trevor, de pad van Neville);
• Boggarts, ‘shape shifters’: een verschijning die de gedaante kan aannemen van een persoon, dier of wezen waar je heel bang voor bent (zoals een reuzenspin, bijvoorbeeld);
• – de ‘wand’: de toverstaf;
– ‘broomsticks’ (bezemstelen) om Quidditch mee te spelen (zoals Harry’s Firebolt);
– een phoenix (de feniks): Fawkes, de fenisk van Dumbledore;
– een ‘Hippogriff’ (Buckbeat), een kruising tussen een adelaar en een paard;
– een ‘Niffler’: een dier dat van alles en nog wat kan opgraven;
– The Invisibility Cloak: de jas die je onzichtbaar maakt;
– een ‘Pensieve’: een soort badkuip die gedachten kan opslaan en weergeven.
• Aurors: tovenaars die de Death-Eaters kunnen verslaan;
• Allerlei sprookjesdieren, -wezens en -figuren: giants, warlocks, goblins, fairies, centaurs (zoals Magorian, Bane, Ronan), trolls;
• Geesten, spoken en andere vreemde wezens:
– Nearly Headless Nick: de Gryffindor ghost);
– The Fat Lady: de dame die de ingang van Gryffindor bewaakt met ingewikkelde en telkens wisselende wachtwoorden;
– Peeves: ‘poltergeist’, klopgeest;
– Sir Kadogan (een ridder in een schilderij);
– Mrs Black: de overleden moeder van Sirius, een vrouw die vanuit haar schilderij iedereen uitscheldt;
– Headmasters van Hogwarts van jaren (eeuwen?) geleden: Dilys Derwent, Everard, Phineas Nigellus, Armando Dippet, Fortescue.
• Dementors: bewakers van de gevangenis Azkaban. Zij dragen mantels en kappen en hebben geen (duidelijk) gezicht. Als ze andere wezens aankijken (of zelfs ‘kussen’), zuigen ze alle gelukkige gevoelens uit zo iemand, waardoor deze persoon uiteindelijk sterft. Je kunt ze alleen bestrijden door een Patronus’ uit te spreken een toverspreuk waardoor ze op afstand blijven (en misschien zelfs verdwijnen);
Werewolf: een weerwolf. Een mens die bij volle maan verandert in een – zeer gevaarlijke – wolf. Als de maan afneemt, verandert de weerwolf opnieuw in een mens;
• Death Eaters: wezens die dood en verderf verspreiden (maar het zijn tovenaars, dus het kan in principe vrijwel iedereen in de tovenaarswereld zijn). Zij hielpen (en helpen?) Voldemort. Death Eaters zijn bijvoorbeeld Walden Macnair, Antonin Dolohov, Algernon Rookwood, Bellatrix Lestrange, Nott, Jugson, Rodolphus, Goyle, Crabbe, Rabastan, Avery, Mulciber.

In dit boek maak je voor het eerst kennis met:
• Doxy: een akelig (en gevaarlijk) soort insecten die zich verstopt hebben in de gordijnen van het oude huis van Sirius Black;
• OWLs (Ordinary Wizard Levels): de examens die de vijfdejaars leerlingen per vak moeten doen voor hun eerste examen;
• Bowtruckles: kleine mannetjes die de bomen bewaken (en die gevaarlijk kunnen krabben);
Gargoyles (waterspuwers): griezelig uitziende stenen figuurtjes die boven op gebouwen (paleizen, kastelen, kerken) gemetseld zijn vanwaar ze het water uit de dakgoten ‘spuwen’;
• Thestrals: gevleugelde paarden (die bijvoorbeeld de koetsen naar Hogwarts trekken). Alleen personen die iemand hebben zien doodgaan kunnen deze Thestrals zien;
• Occlumency: een ingewikkelde techniek waarbij iemand zijn geest afsluit voor anderen die je gedachten willen lezen;
• Grawp: een enorme sterke en agressieve reus – familie van Hagrid.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.K. Rowling.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Harry Potter (VI) and the Half-Blood Prince van J.K. Rowling
Groosham Grange van Anthony Horowitz
The Austere Academy (A Series of Unfortunate Events, Book V) van Lemony Snicket


Citaat:
‘You’ve given Harry plenty of information. Any more and you might just as well induct him into the Order of the Phoenix straight away.’
‘Why not?’ said Harry quickly. ‘I’ll join, I want to join, I want to fight.’
‘No.’
It was not Mrs Weasley who spoke this time, but Lupin.
‘The Order is comprised only of average wizards,’ he said. (p.91)

Vragen over het boek:

1. Wat of wie wordt bedoeld met ‘The Order of the Phoenix’?
2. Wat gebeurde er bij ‘The Hearing’?
3. Wat of wie wordt bedoeld met ‘Dumbledore’s Army’?
4. Hoe kan Professor Umbridge de macht in Hogwarts naar zich toetrekken?
^ Terug naar boven

Comments are closed.