Harry Potter (IV) and the Goblet of Fire

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691836908589", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000022408675","familyId":"9200000022408675","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Harry%20Potter%204%20-%20Harry%20Potter%20and%20the%20Goblet%20o...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The villagers of Little Hangleton still called it ‘the Riddle House,’ even though it had been many years since the Riddle family had lived there. It stood on a hill overlooking the village, some of its windows boarded, tiles missing from its roof, and ivy spreading unchecked over its face. Once a fine-looking manor, and easily the largest and grandest building for miles around, the Riddle House was now damp, derelict, and unoccupied.
The Little Hangletons all agreed that the old house was ‘creepy.’ Half a century ago, something strange and horrible had happened there, something that the older inhabitants of the village still liked to discuss when topics for gossip were scarce. The story had been picked over so many times, and had been embroidered in so many places, that nobody was quite sure what the truth was anymore. Every version of the tale, however, started in the same place: Fifty years before, at daybreak on a fine summer's morning when the Riddle House had still been well kept and impressive, a maid had entered the drawing room to find all three Riddles dead.
The maid had run screaming down the hill into the village and roused as many people as she could.
‘Lying there with their eyes wide open! Cold as ice! Still in their dinner things!’
The police were summoned, and the whole of Little Hangleton had seethed with shocked curiosity and ill-disguised excitement. Nobody wasted their breath pretending to feel very sad about the Riddles, for they had been most unpopular. Elderly Mr and Mrs Riddle had been rich, snobbish, and rude, and their grown-up son, Tom, had been, if anything, worse. All the villagers cared about was the identity of their murderer - for plainly, three apparently healthy people did not all drop dead of natural causes on the same night.

© Bloomsbury Publishing Plc., 2000.

^ Terug naar boven

Algemeen

Harry Potter begint aan zijn vierde jaar op Hogwarts. Maar eerst mag hij met de familie Weasley naar een wereldkampioenschap Quidditch kijken. Vreemd genoeg gaat daar van alles mis: vreemde figuren houden zich op in een bos in de buurt en zorgen voor enorme paniek.
En terug op school is er ook van alles aan de hand. Er is een nieuwe docent ‘Defense against the Dark Arts’ (voor de vierde keer op rij) en er lopen allerlei belangrijke hoge ambtenaren rond. Er komt een strijd tussen de kampioenen van drie verschillende tovenaarsscholen en drie oudere studenten worden uit de drie scholen gekozen door de Goblet of Fire, een vuurbeker.
Maar uit deze beker komt onverwacht een vierde naam. Het is de naam van de veertienjarige (en dus veel te jonge) Harry Potter …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
J.K. Rowling

Jaar van uitgave:
2000

Aantal pagina's:
636

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
UK, een tovenaarsschool en een tovenaarsdorpje (Hogsmeade)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 37 hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘Harry Potter en de vuurbeker‘.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ is het vierde deel van de meest succesvolle jeugdboekenserie die er de afgelopen vijftig jaar is geweest: de avonturen van de jonge tovenaar Harry Potter.
Als je houdt van fantasy, van sprookjes, van magie of van spannende verhalen, dan is dit zeker een boek voor jou.
Waarschuwing: lees dit boek niet aan wanneer je weinig tijd hebt. Het lezen van dit vierde deel werkt even verslavend als de vorige drie delen …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het vierde deel uit de serie, ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’, heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het is een verhaal dat zich afspeelt in Engeland. De tovenaarsschool bevindt zich in een oud spookachtig kasteel. Er zijn donkere gangen, geheimzinnige tunnels en torenkamers, vreemdsoortige spoken en sprookjesachtige wezens en er is een verboden bos, maar verder is het een verhaal over vrij normale jongeren. En als er iets voorkomt in dit verhaal wat alleen maar in de Harry Potterboeken voorkomt – zoals ‘The Quidditch World Cup’ of ‘The Triwizard Tournament’ – dan legt de schrijfster haarfijn uit wat daarmee bedoeld wordt.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ zijn soms lastig, maar een goede lezer zal vaak kunnen raden wat er bedoeld wordt met een moeilijk woord.
De alinea’s zijn nooit erg lang. De hoofdstukken hebben een normale lengte; ze zijn spannend, ook vanwege hun mysterieuze titels (‘The Hungarian Horntail’, ‘The Egg and the Eye’, bijvoorbeeld).
Qua taal is dit vierde Harry Potter-deel niet eenvoudig.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ heeft veel hoofdstukken. Er gebeurt heel veel in elk hoofdstuk en het hoofdverhaal houdt de nodige raadsels in petto voor de lezer. Er zijn veel dialogen en het verhaal is heel spannend geschreven.
Een belangrijk thema in dit deel van de serie is ‘discriminatie’. Huiselfen, mensen, reuzen, buitenlanders, arme mensen, domme mensen: ze worden allemaal wel door iemand gediscrimineerd. Gelukkig is er Hermione – de bestrijder van elke vorm van discriminatie …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ is geweldig spannend geschreven. Het verhaal is bovendien ontroerend en heel vaak angstaanjagend. Ms Rowling, van wie dit het vierde boek is, schreef dit deel in een veel hogere versnelling: het is niet alleen veel dikker dan de voorgaande drie boeken, het verhaal wordt ook grimmiger en (nog) angstaanjagender.
Wees erop voorbereid: er vallen zelfs doden in dit verhaal …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ zit boordevol actie. Dat wordt in het begin al duidelijk: Voldemort wordt machtiger en hij heeft geen enkel respect voor de levens van anderen. Hoewel de rol van Voldemort eerst nog maar klein is, merk je aan alles de dreiging: dit vierde schooljaar van Harry is heftiger dan de drie jaren hiervoor ….


Tijd:

‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ beschrijft een jaar uit het leven van Harry. Hij is veertien jaar oud geworden en hij gaat zijn vierde jaar op de school in. Die middelbare school is een kostschool, maar dan wel een heel speciale: Hogwarts, een opleidingsschool voor tovenaars.
Het verhaal begint met Voldemort die zich verborgen houdt, geholpen door een handlanger (Wormtail) en door een enorme slang (Nagini). De rest van het boek gaat vooral over het vierde schooljaar van Harry. Maar ook daar verschijnt Voldemort ergens …
Het verhaal wordt chronologisch verteld en we volgen Harry een jaar lang, bijna van dag tot dag.


Plaats:

De plaatsen waar ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ zich voornamelijk afspeelt zijn:
• Een geheimzinnig en oud huis waar Voldemort zich ophoudt;
• Een sportveld waar de wereldkampioenschappen Quidditch worden gehouden;
• 4 Privet Drive, Little Whinging (in het graafschap Surrey): het adres waar Harry Potter woont, in het huis van zijn oom, zijn tante en zijn neef;
• (vooral) Hogwarts, de tovenaarsschool: een kostschool op het Engelse platteland;
• De omgeving van Hogwarts, zoals het bos en het meer;
• Hogsmeade: het tovenaarsdorpje waar de leerlingen een paar keer per jaar naar toe mogen gaan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’: hoe zal het vierde jaar voor Harry en de zijnen verlopen, met name op zijn school, Hogwarts, de school voor jonge tovenaars? Andere verhaallijnen hebben te maken met zaken uit de toekomst: wat zal Harry later kunnen doen om die slechte tovenaar, Voldemort, te bestrijden, en wie zullen hem bijstaan in die strijd?
Het thema van dit deel, ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’, gaat over een Quidditch-toernooi en over andere wedstrijden, maar ook over pesten en discrimineren.


Verteller:

‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ wordt verteld door een alwetende verteller. Het verhaal wordt bekeken vanuit het perspectief van de veertienjarige Harry Potter.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ zijn:
• Harry Potter: een 14-jarige jongen. Hij groeit op bij zijn oom en tante en hoort pas op zijn elfde dat hij de zoon is van de wizard (tovenaar) James en de witch (heks) Lily Potter. Bij de moord op zijn ouders werd Harry geraakt door de toverstaf van Voldemort, waardoor hij een bliksem-vormig litteken op zijn voorhoofd heeft. In dit deel zit Harry in het vierde jaar van de tovenaarsschool;
• Ron Weasley: de klasgenoot en de beste vriend van Harry. Ron komt uit een groot gezin met allemaal broers en één zus: iedereen is (of was) leerling van Hogwarts;
• Hermione Granger: een klasgenote en de beste vriendin van Harry. Hermione is de ijverigste leerling die Hogwarts ooit gehad heeft. Haar beide ouders zijn overigens geen tovenaar of heks, maar gewone mensen (‘Muggles’) – en tandartsen;
• Rubeus Hagrid, ‘Keeper of the Keys and Grounds at Hogwarts’: de onderhoudsman op het terrein en bos bij de tovenaarsschool. Eén van de grootste vrienden van Harry. Hagrid woont in een boshut op het terrein vlak bij een geheimzinnig bos. Hij heeft een grote hond (‘boarhound’) die Fang heet. Dit jaar wordt hij Professor Care of Magical Creatures.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ zijn:
De leden van de familie Weasley, de familie van Ron:
• Mr Arthur Weasley: Head of the Misuse of Muggle Artifacts Office at the Ministry of Magic: de vader van een groot gezin, een ambtenaar (maar wel een tovenaar) die bij het ministerie werkt;
• Mrs Molly Weasley: de moeder van het gezin, een zorgzame, lieve vrouw, een heks;
• Charlie Weasley: de oudste zoon; hij werkt al een paar jaar met draken in Roemenië;
• Bill Weasley: de tweede zoon, een beetje een hippiefiguur die bij de bank Gringotts werkt;
• Percy Weasley: de derde – en verreweg de meest saaie – zoon. Vorig jaar was hij nog Head Boy op Hogwarts. Sinds kort werkt hij voor de overheid waar hij afmetingen en gewichten van toverketels onderzoekt. Hij adoreert zijn baas, Mr Crouch;
• Fred en George Weasley: de 16-jarige tweeling – zij maken hun leven spannend door allerlei experimenten uit te voeren (en daarmee de levens van anderen soms tot een puinhoop);
• Ginny Weasley: de 13-jarige dochter van de familie. Zij bloost snel – vooral wanneer ze met Harry praat.
Op Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry:
• Professor Albus Dumbledore: de directeur, Headmaster van de tovenaarsschool, Hogwarts, een vriendelijke, wijze en rechtvaardige man;
• Professor Minerva McGonagall: de onderdirecteur (‘Deputy Headmistress’) en Professor Transfiguration van de tovenaarsschool. Zij hoort bij House Gryffindor;
• Professor Severus Snape, Master of Potions: een docent die vanaf het begin laat merken dat hij Harry haat. Hij hoort bij House Slytherin;
• Professor Alastor ‘Mad-Eye’ Moody: de nieuwe docent voor het vak ‘Defence Against the Dark Arts’. Hij werkte lang als ‘Auror’, een tovenaar die kwade machten kan verslaan;
• Andere professoren en andere personeelsleden op Hogwarts, zoals:
– Professor Flitwick: ‘Charms’, toverspreuken;
– Professor Sprout: ‘Herbology’, plantkunde/kruiden, zij hoort bij House Hufflepuff;
– Professor Sinistra: Astrology, sterrenkunde;
– Professor Sybill Trelawney: Divination, Voorspellingen;
– Professor Binns: History of Magic, Geschiedenis van de Magie, een overleden hoogleraar;
– Argus Filch: ‘caretaker’, conciërge, die een nare kat heeft die Mrs Norris heet;
– Madame Poppy Pomfrey: de verpleegster van de ziekenboeg;
– Professor Grubbly-Plank: Care of Magical Creatures, een tijdelijke hoogleraar;
– Madame Pince: librarian, bibliothecaresse.
Leerlingen en andere medewerkers van Hogwarts:
De onderstaande personen zijn ingedeeld per ‘House’. Een House is een deel van de school waar alle personen van zo’n House na de lessen bij elkaar wonen. Je komt het House in via een geheime deur (met een speciaal wachtwoord), het House heeft leerlingen uit elk leerjaar, een eigen House ghost en elk House heeft ook een Professor (die overigens niet in het House slaapt). Elk House heeft een eigen Quidditch-team.
• House Gryffindor: Seamus Finnigan, Dean Thomas, Oliver Wood (Quidditch Captain), Neville Longbottom (een beetje een stuntel), Colin Creevey, Dennis Creevey (broertje van Colin, een eerstejaars leerling), Lavender Brown, Parvati Patil, Angelina Johnson, Alicia Spinnet;
• House Slytherin: Draco Malfoy, de grootste tegenstander van Harry, de zoon van een (belang)rijke en akelige man;
• Andere Slytherin bewoners: Vincent Crabbe en Gregory Goyle (de vriendjes van Malfoy), Warrington, Pansy Parkinson;
• House Ravenclaw: Cho Chang (Quidditch Seeker), Fawcett, Padma Patil, Roger Davies (Quidditch Captain);
• Hufflepuff: Ernie Macmillan, Hannah Abbott, Cedric Diggory, Summers, Justin Finch-Fletchley.
In Londen:
• Uncle Vernon Dursley: de oom van Harry. Een saaie en opvliegende man. Met vrouw en zoon is hij geen tovenaar, maar een ‘gewoon’ mens (‘Muggle’): en daar is hij trots op;
• Aunt Petunia Dursley: de tante van Harry. Een saaie en bange vrouw (en de zus van Harry’s moeder);
• Dudley Dursley: de neef van Harry. Een bijzonder naar, verwend, pesterig en dik ventje.
Anderen:
• Frank Bryce: de tuinman van de familie Riddle. Hij onderhoudt de tuin bij een huis waar niemand meer woont (hoewel …?);
• Peter Pettigrew (‘Wormtail’): lang geleden een tovenaarsleerling en vriend van James Potter, de vader van Harry. Maar eigenlijk ook een dienaar (knecht, slaaf) van Voldemort;
• Lord Voldemort (oftewel ‘You-Know-Who’): de slechte tovenaar. Hij doet in het begin mee in dit deel en hij speelt later in het verhaal een belangrijke rol. We weten dat hij lang geleden de ouders van Harry vermoord heeft;
• Ludo Bagman, Department of Magical Games and Sport: een soort minister van Sportzaken;
• Mr Bartemius (‘Barty’) Crouch: het hoofd van het kantoor waar Percy werkt, een deftige, modieus geklede man (maar vrij ongeïnteresseerd in anderen); tevens een man die het Quidditch-toernooi leidt;
• Mrs Crouch en Barty Crouch Jr: de echtgenote en zoon van Barty Crouch;
• Amos Diggory, Department for the Regulation and Control of Magical Creatures: een ambtenaar en goede kennis van Mr Weasley; tevens de vader van Cedric;
• Mrs Diggory: de vrouw van Amos, en de moeder van Cedric;
• Basil: een tovenaar die het Quidditch-toernooi in goede banen leidt;
• Victor Krum: de 18-jarige Seeker van het Bulgaarse Quidditch-team. Later een kampioen voor de tovenaarsschool van Durmstrang;
• Cornelius Fudge, Minister of Magic: een hoge ambtenaar;
• Mr Lucius Malfoy: de vader van Draco, een invloedrijke, maar niet al te aardige man;
• Mrs Narcissa Malfoy: de moeder van Draco, een knappe, maar zeer nare vrouw;
• Leden van het Bulgaarse Quidditch-team (naast Victor Krum): Dimitrov, Ivanova, Zograf, Levski, Vulchanov, Volkov;
• Leden van het Ierse Quidditch-team: Connolly, Ryan, Troy, Mullet, Moran, Quigley, Aidan Lynch;
• Hassan Mostafa: de scheidsrechter van de internationale Quidditch-wedstrijd;
• Stan Shunpike: de conducteur van de ‘Knight Bus’;
• Rita Skeeter: een journaliste die heel sensationeel (en vaak ‘fake news’) schrijft;
• Bozo: de fotograaf van de krant die samenwerkt met Rita Skeeter;
• Professoren, studenten en anderen van de tovenaarsschool Beauxbatons Academy: Professor Madame Olympe Maxime, Fleur Delacour, Gabrielle Delacour (het jonge zusje van Fleur);
• Professoren en studenten van de tovenaarsschool Durmstrang Institute: Professor Igor Karkaroff, Poliakoff;
• Mr Ollivander: de ontwerper en verkoper van toverstaffen (‘wands’) in Diagon Alley;
• Madame Rosmerta: de herbergierster van het café in het stadje Hogsmeade waar de tovenaarsleerlingen vanaf hun derde studiejaar een paar keer naar toe mogen gaan;
• Sirius Black: een ontsnapte gevangene – tevens een Animagus (een tovenaar die in een ander wezen kan veranderen). Hij is veroordeeld voor deelname aan de moord op de ouders van Harry Potter. Veel tovenaars denken dat hij nog altijd van plan is om ook Harry te vermoorden wanneer hij de kans krijgt – maar Harry en zijn vrienden weten wel beter: Sirius is zelfs de peetvader van Harry …;
• Lily en James Potter: de ouders van Harry. Zij zijn al dood (vermoord) wanneer het verhaal begint, maar ze spelen een rol in de achtergrond in het verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ is in 2005 verfilmd met in de hoofdrollen Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson.


Overig:

De vorige delen van de serie zijn:
I Harry Potter and the Philosopher’s Stone (a.k.a. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone)
II Harry Potter and the Chamber of Secrets
III Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

In dit boek maak je (opnieuw) kennis met:
• Tovenaarsspullen, –attributen en magische wezens, zoals:
– de ‘owl’: de uil voor de brieven, zoals Hedwig, de uil van Harry, Erroll, de uil van de familie Weasley en ‘Pig’ (Pigwigeon), de uil van Ron;
– de pad van Neville, Trevor;
– de kat van Hermione, Crookshanks;
– house-elves, zoals Winky en Dobby;
– de ‘wand’: de toverstaf;
– ‘broomsticks’ (bezemstelen) om Quidditch mee te spelen (zoals Harry’s Firebolt);
– ‘The Marauder’s Map’: om je weg te kunnen vinden door de doolhofgangen van Hogwarts;
– ‘The Invisibility Cloak’: de jas die je onzichtbaar maakt;
– de ‘Veela’: betoverende, sprookjesachtige, maar zeer verleidelijke Bulgaarse dames;
– the giant squid: een reuzeninktvis die in het meer huist;
– merpeople: ‘meermensen, meermannen en meerminnen’, waaronder de merchieftainess Murcus;
– een phoenix (de feniks): Fawkes, de feniks van Dumbledore;
– een ‘Hippogriff’ (Buckbeat), een kruising tussen een adelaar en een paard;
– een ‘Niffler’: een dier dat van alles en nog wat kan opgraven;
– een ‘Pensieve’: een soort badkuip die gedachten kan opslaan en weergeven;
• Allerlei sprookjesdieren, -wezens en -figuren: leprechauns, gnomes, goblins, draken, banshees, fairies, giants, unicorns, hags, water demons, een sphinx (een sfinx, een wezen met het lichaam van een leeuw en het hoofd van een vrouw).
• Geesten, spoken en andere vreemde wezens:
– Peeves: ‘poltergeist’, klopgeest;
– Nearly Headless Nick: de Gryffindor ghost;
– The Fat Lady: de dame die de ingang van Gryffindor bewaakt met ingewikkelde wachtwoorden;
– The Bloody Baron: de Slytherin ghost;
– Moaning Myrtle: een lang geleden verdronken meisje dat in een toilet woont;
• Dementors: bewakers van de gevangenis Azkaban. Zij dragen mantels en kappen en hebben geen (duidelijk) gezicht. Als ze andere wezens aankijken (of zelfs ‘kussen’), zuigen ze alle gelukkige gevoelens uit zo iemand, waardoor deze persoon uiteindelijk sterft. Je kunt ze alleen bestrijden door een Patronus’ uit te spreken een toverspreuk waardoor ze op afstand blijven (en misschien zelfs verdwijnen).

In dit boek maak je voor het eerst kennis met:
• Nagini: een enorme slang die Voldemort gehoorzaamt;
• Death Eaters: wezens die dood en verderf verspreiden (maar het zijn tovenaars, dus het kan in principe vrijwel iedereen in de tovenaarswereld zijn). Zij hielpen (en helpen?) Voldemort. Een paar Death Eaters uit het verleden zijn Lucius Malfoy, Avery, Macnair, Goyle, Crabbe, Nott;
• Aurors: tovenaars die de Death-Eaters kunnen verslaan;
• Blast-Ended Screwts: zeer gevaarlijke dieren die door Hagrid gefokt worden. Ze verplaatsen zich door kleine ontploffingen, ze groeien enorm snel, ze hebben de stekels van een schorpioen en ze eten elkaar op.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.K. Rowling.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Harry Potter (V) and the Order of the Phoenix van J.K. Rowling
The Earthsea Quartet (Book IV) – Tehanu van Ursula le Guin
A Series of Unfortunate Events (Book IV) – The Miserable Mill van Lemony Snicket


Citaat:
‘The champions will be chosen by an impartial selector … the Goblet of Fire.’
Dumbledore now took out his wand, and tapped three times upon the top of the casket. The lid creaked slowly open. Dumbledore reached inside it, and pulled out a large, roughly hewn wooden cup. It would have been entirely unremarkable, had it not been full to the brim with dancing, blue-white flames. (p.225)
‘The champions will be chosen by an impartial selector … the Goblet of Fire.’
Dumbledore now took out his wand, and tapped three times upon the top of the casket. The lid creaked slowly open. Dumbledore reached inside it, and pulled out a large, roughly hewn wooden cup. It would have been entirely unremarkable, had it not been full to the brim with dancing, blue-white flames. (p.225)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn de rollen van Bagman en Crouch in dit avontuur van Harry Potter?
2. Welke rol speelt de Goblet of Fire voor Harry en zijn medeleerlingen en docenten?
3. Hoe helpen de Death Eaters de macht van Voldemort?
4. Welke voorbeelden van discriminatie kom je tegen in dit verhaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.