1.8/5 - (6 stemmen)

Artemis Fowl (I)

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691914787784", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000030472824","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Artemis%20Fowl%20%28ebook%29%2C%20Eoin%20Colfer","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

How does one describe Artemis Fowl? Various psychiatrists have tried and failed. The main problem is Artemis’s own intelligence. He bamboozles every test thrown at him. He has puzzled the greatest medical minds. And sent many of them gibbering to their own hospitals.
There is no doubt that Artemis is a child prodigy. But why does someone of such brilliance dedicate himself to criminal activities? This is a question that can be answered by only one person. And he delights in not talking.
Perhaps the best way to create an accurate picture of Artemis is to tell the by-now famous account of his first villainous adventure. I have put together this report from firsthand interviews with the victims, and as the tale unfolds, you will realize that this was not easy.
The story began several years ago at the dawn of the twenty-first century. Artemis Fowl had devised a plan to restore his family’s fortune. A plan that could topple civilizations and plunge the planet into a cross-species war.
He was twelve years old at the time.

© Penguin Random House Company / Viking, 2001

^ Terug naar boven

Algemeen

Artemis Fowl (the Second) is een 12-jarig ettertje uit Ierland. Hij woont samen met zijn moeder en twee lijfwachten (Butler en diens zus Juliet) op Fowl Manor, een zwaarbeveiligd landgoed bij Dublin. Artemis gaat niet naar school, in de eerste plaats omdat hij zichzelf daar te slim voor vindt en in de tweede plaats omdat hij zijn moeder zo ver heeft gekregen hem zijn eigen leven te laten leiden. Zijn moeder is regelmatig tamelijk in de war nadat haar man in de Noordelijke IJszee bij Moermansk verdween bij een illegale handel in 250.000 blikjes cola met de Russische maffia. De afwezigheid van de man des huizes zorgt voor de nodige financiële problemen. Artemis besluit daarom zelf maar voor de nodige pecunia te zorgen.
In deel 1 van de serie (Artemis Fowl) bemachtigt Artemis hét boek van de elfen ('The Booke of the People'), dat hij met een slim computerprogramma en zijn nog slimmere geest weet te ontcijferen. Nu hoeft hij alleen nog maar op een elf te wachten.
Elfen komen zo nu en dan nog boven de grond nadat ze door de mensen (de Mud People) tot een ondergronds leven zijn veroordeeld: de mensen hebben de natuur en het leefgebied van de elfen dusdanig verknoeid dat daar nauwelijks meer te leven is voor een gewone elf. Die elfen komen zo nu en dan nog even boven de grond (als het niet anders kan). En dan vaak in Ierland, hun favoriete plek zoals iedereen weet. Elfen zijn onzichtbaar voor gewone mensen.
En daar, bij een oude stroom en een nog oudere boom, wacht Artemis een elf op: door zijn kennis van het boek weet hij zo’n elf te vinden, te overmeesteren en te ontvoeren. Deze ongelukkige elf is Captain Holly Short van de LEP (Lower Elements Police), een mooie, agressieve, maar ook roekeloze elf van een jaar of tachtig. Ontvoerder en ontvoerde zijn onder de indruk van elkaar, ondanks het aanzienlijke leeftijdsverschil.
Butler (die wel een voornaam heeft, maar die komen we pas in deel 3 van de serie te weten) en Artemis brengen de elf naar Fowl Manor. En nu is het wachten op de losprijs. En die bestaat uit goud, heel veel goud. Genoeg om de Fowl-dynastie weer lange tijd in stand en ook op stand te houden. Maar helaas heeft Artemis geen rekening gehouden met de enorme woede van dit super technologische volkje …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Eoin Colfer

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
280

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd (maar wel ergens rond het jaar 2000)

Plaats van handeling:
Onder de grond en in Ierland

Bijzonderheden:
Dit is het eerste deel uit een achtdelige serie van in totaal 2368 pagina’s
De delen zijn:
I 'Artemis Fowl'
II 'Artemis Fowl and the Arctic Incident'
III 'Artemis Fowl and the Eternity Code'
IV 'Artemis Fowl and the Opal Deception'
V 'Artemis Fowl and the Lost Colony'
VI 'Artemis Fowl and the Time Paradox'
VII 'Artemis Fowl and the Atlantis Complex'
VIII 'Artemis Fowl and the Last Guardian'


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet bereid zijn de onderaardse wereld van de elfen (en dwergen en trollen en centaurs) te betreden. ‘Artemis Fowl’ is een fantasyverhaal en daar houdt niet iedere lezer van.
Het boek is informatief over de verschillen tussen de bovengenoemde sprookjesfiguren. Enige interesse in deze materie is dan ook wenselijk.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er voor het verhaal niet nodig. Wel is Artemis een computer wizard (naast al het andere wat hij ook nog is); maar dat zal voor de moderne lezer weinig problemen opleveren.
Er is enige kennis nodig van de westerse cultuur van sprookjes en volksverhalen: de schrijver stoeit met sprookjesfiguren zoals elfen, dwergen, trollen en centaurs. Maar Mr Colfer legt zoveel uit dat een gebrek aan kennis over deze sprookjesfiguren grotendeels zal worden gecompenseerd.
Veel specifieke literaire kennis is er niet nodig voor het begrijpen en appreciëren van het verhaal. Uiteraard staat Eoin Colfer wel in de traditie van Carroll, Milne, Grahame, Tolkien, Lewis, Rowling, Pullman en vele anderen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is zo nu en dan lastig. Het is zeker niet een boek voor jonge (Nederlandstalige) kinderen: het woordgebruik is specialistisch over bepaalde (informatie-)technologische en sprookjesachtige onderwerpen en het boek vraagt dan ook een behoorlijke woordkennis van de lezer.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn normaal van lengte. Er zitten veel dialogen in het verhaal.
Artemis Fowl’ is een boek bedoeld voor jongere lezers. Zijn hoofdpersoon is 12 jaar oud in deel 1; in elk deel groeit hij verder op (vergelijkbaar met Harry Potter). Jonge Engelstalige kinderen zouden deel 1 waarschijnlijk wel kunnen lezen. Maar misschien wel met moeite; zie hierboven in het fragment welke woorden zoal gebruikt worden: bamboozles, gibbering, prodigy, villainous, enzovoort. Vandaar dat het boek in de Angelsaksische wereld ook wordt gecategoriseerd als children’s literature/young adult fantasy. De taal maakt het tot een lastig verhaal. Het taal-(ERK-)niveau is B1.
Dat de hoofdpersoon zo jong is komt wel vaker voor in een moeilijk boek dat niet specifiek voor kinderen bedoeld is (Lord of the Flies, The Secret Diary of Adrian Mole, Extremely Loud & Incredibly Close, Room). Voor Nederlandstalige jongeren – zij die het Engels niet als moedertaal hebben – is dit boek veel lastiger. Uiteraard sluit het verhaal zeker niet aan bij de belevingswereld van de lezer, maar dat doen sprookjes vaak op geen enkel niveau. De duidelijkheid van het verhaal laat weinig te interpreteren over. Wie van fantasy/sprookjes houdt, zal zeker worden meegezogen in dit verhaal (en waarschijnlijk ook in de volgende delen van de serie). Vandaar dat het is ingedeeld op young adult niveau, literair niveau B 2a.


Schrijfstijl:

De stijl is direct en helder. De schrijver vertelt wat er gebeurt, wat er gebeurd (flashbacks) is en wat er wellicht staat te gebeuren (flash forwards).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er is veel actie in het boek, je wordt gedwongen om door te lezen teneinde het hele avontuur mee te beleven.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Wel wordt er regelmatig iets uit het verleden verteld om een verhaal of een karakter toe te lichten. Soms vindt de actie op meerdere fronten plaats, maar dat wordt altijd duidelijk aangegeven.
De schrijver vertelt aan het begin dat hij vertelt over het leven van Artemis Fowl zoals hem dat verteld is door anderen. Ook maakt hij duidelijk dat Artemis in 2000-2001 nog maar 12 jaar oud is.


Plaats:

Het verhaal speelt zich voor een deel af op het platteland van Ierland. Maar het gaat vooral over een fantasieland onder de grond, over het rijk van de elfen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke hoofdlijn in het verhaal: hoe Artemis aan het goud komt om  zijn familiebezit te kunnen behouden. Maar daarnaast komen we terloops ook veel te weten over de (politieke en persoonlijke) verhoudingen in het elfenrijk en in de mensenwereld en over de verhouding tussen de onderlinge karakters (verhoudingen die pas later, in volgende delen, verder zullen worden uitgewerkt).


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Maar de schrijver slaagt er tevens in het verhaal te laten ervaren door de ogen van de jonge crimineel (Artemis), van de lijfwacht (Butler) en van verschillende sprookjesfiguren (Holly, Root, Mulch).
De schrijver heeft een aantal duidelijke boodschappen met dit boek (en met de volgende delen uit de serie). Wat doen mensen met deze wereld? Wat is goed en kwaad? Kun je met kwaad ook goed doen en omgekeerd? En waarom zou je zoiets willen?
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakter in ‘Artemis Fowl’ zijn:
• Artemis Fowl: een 12-jarige Ierse jongen. Briljant (vooral met computers), een beetje een crimineel. En vooral erg arrogant;
• Butler: de lijfwacht van Artemis. Oersterk, zeer ijverig, hondstrouw.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘Artemis Fowl’ zijn:
• Captain Holly Short: een militair van de elfen, een belangrijk lid van de LEP (the Lower Elements Police). Ze is al meer dan tachtig jaar oud, maar ze ziet er nog geweldig uit voor haar leeftijd. Vrij opvliegend (letterlijk en figuurlijk);
• Commander Julius Root: het hoofd van de geheime politie van de elfen (en dus ook van Holly). Lijdt aan hoge bloeddruk (die hij zelf regelmatig tot gevaarlijke hoogten opstuwt);
• Foaly: een centaur. Zeer bedreven met computers en technologie, ondanks zijn vier hoeven. De vriend van Holly, maar de plaag van Commander Root;
• Mulch Diggums: een dwerg. Zeer bedreven in het verplaatsen van aarde. Helaas verplaatst hij ook vaak lucht als niemand het verwacht (en dan meestal zijn eigen, onwelriekende lucht);
• Angeline Fowl: de moeder van Artemis. Nogal gestoord, waarschijnlijk omdat haar man spoorloos verdwenen is;
• Juliet Butler: een lijfwacht bij de familie Fowl. Zij is de jongere zus van Butler; ze is een zeer getalenteerde worstelaar.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Artemis Fowl’ is verfilmd.


Overig:

‘Artemis Fowl’ is zeker los te lezen, maar als lezer mis je dan wel veel. Het eerste avontuur is afgerond, maar er wordt wel gesuggereerd dat er nog het een en ander te vertellen valt. En dat is ook zo: waar is die vader van Artemis eigenlijk gebleven, hoe komt het met de onderlinge verhoudingen in het elfenrijk, en hoe zal het karakter van Artemis zich verder ontwikkelen? Allemaal vragen die in de volgende zeven delen zullen worden beantwoord.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Eoin Colfer.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Artemis Fowl and the Arctic Incident van Eoin Colfer
• Only You Can Save Mankind (Johnny Maxwell Trilogy, Volume 1) van Terry Pratchett
• Harry Potter and the Philosopher’s Stone van J.K. Rowling


Citaat:
‘The Fowls were not left destitute, far from it. But billionaire status was no longer theirs. Artemis the Second vowed to remedy this. He would restore the family fortune. And he would do it in his own unique fashion.’ (p.29)

Vragen over het boek:

Verklaar de titels van de volgende hoofdstukken:
1. ‘The book’
2. ‘Abduction’
3. ‘Siege’
4. ‘Ace in the hole’
^ Terug naar boven

Comments are closed.