2/5 - (1 stemmen)

At Bertram’s Hotel

Niveau:
Genre: crime
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694027764354", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30075615","familyId":"30075615","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"AT%20BERTRAMS%20HOTEL%20Miss%20Marple%2C%20Agatha%20Christie","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

In the heart of the West End, there are many quiet pockets, unknown to almost all but taxi drivers who traverse them with expert knowledge, and arrive triumphantly thereby at Park Lane, Berkeley Square, or South Audley Street.
If you turn off on an unpretentious street from the Park, and turn left and right once or twice, you will find yourself in a quiet street with Bertram's Hotel on the right-hand side. Bertram's Hotel has been there a long time. During the war, houses were demolished on the right of it, and a little farther down on the left of it, but Bertram's itself remained unscathed. Naturally it could not escape being, as house agents would say, scratched, bruised, and marked, but by the expenditure of only a reasonable amount of money it was restored to its original condition. By 1955 it looked precisely as it had looked in 1939 - dignified, unostentatious, and quietly expensive.
Such was Bertram's, patronized over a long stretch of years by the higher echelons of the clergy, dowager ladies of the aristocracy up from the country, girls on their way home for the holidays from expensive finishing schools. (‘So few places where a girl can stay alone in London but of course it is quite all right at Bertram's. We have stayed there for years.’)

© Simon & Schuster / Pocket, 1966

^ Terug naar boven

Algemeen

De nicht van Miss Marple en haar man hebben Miss Marple een hotelvakantie in Londen aangeboden. Miss Marple zou wel weer eens in het deftige hotel Bertram’s willen logeren. Een beetje door Londen lopen, een beetje winkelen, lekker verwend worden in het ouderwetse hotel. Het is behoorlijk duur; gelukkig wordt het hotel voor haar betaald.
Maar wanneer Miss Marple eenmaal in het hotel geïnstalleerd is, ontdekt ze allerlei vreemde zaken. Het personeel is te zorgzaam en te professioneel om waar te zijn, er logeren alleen maar oude, geridderde militairen, hoge geestelijken, rijke weduwen en superrijke Amerikanen in het hotel.
En wat hebben die wilde rijke dame, die stille jonge dame en die patserige autocoureur met elkaar te maken? Miss Marple weet het niet, maar - zoals altijd - houdt ze haar ogen open.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Agatha Christie

Jaar van uitgave:
1965

Aantal pagina's:
180

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970

Plaats van handeling:
UK, Londen

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 27 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘In Hotel Bertram’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van nette misdaadverhalen houdt, dan is ‘At Bertram’s Hotel’ vast en zeker een goed verhaal voor jou. Agatha Christie schrijft over misdaad en moord, maar ze doet dat eigenlijk altijd op een bedaarde, keurige manier.


WAT MOET JE WETEN?

De misdaadroman ‘At Bertram’s Hotel’ is een verhaal met een hoofdrol voor Miss Marple, de ietwat oudere, bescheiden, maar zeer slimme dame die op het platteland van Engeland woont. In dit verhaal logeert Miss Marple twee weken in een hotel. En als Miss Marple ergens is, gebeuren er vreemde dingen, uiteraard.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘At Bertram’s Hotel’ zijn nergens erg moeilijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘At Bertram’s Hotel’ is heel begrijpelijk.
Dat geldt – in mindere mate – ook voor het verhaal. Het is een misdaadverhaal, maar die misdaad (of misdaden) lijkt (lijken) niet zo ernstig te zijn. Heel lang heb je als lezer niet in de gaten of er überhaupt wel een misdaad gepleegd is (wordt).
Op basis van deze eigenschappen is ‘At Bertram’s Hotel’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘At Bertram’s Hotel’ is ingetogen geschreven. Veel geweld wordt er niet gebruikt, er zijn weinig spectaculaire gebeurtenissen en er is nauwelijks een element van horror in het verhaal. Toch blijft het een spannend verhaal; dat komt door de vertelkunst van de oude meesteres van de whodunit, Agatha Christie.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De misdaadroman ‘At Bertram’s Hotel’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Toch mis je die actie als lezer niet zo – dat komt omdat er een flinke hoeveelheid suspense in het verhaal zit.


Tijd:

‘At Bertram’s Hotel’ speelt zich af in de jaren 1960-1970. Het verhaal duurt in totaal een week of twee en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘At Bertram’s Hotel’ is voornamelijk de Britse hoofdstad Londen – en dan ook nog vooral Bertram’s Hotel. Er is één (gedwongen) uitstapje van één van de karakters naar het platteland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘At Bertram’s Hotel’: wat heeft het hotel – en haar personeel – met de recentelijk gepleegde misdaden te maken?


Verteller:

De roman ‘At Bertram’s Hotel’ heeft een auctoriale verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘At Bertram’s Hotel’ zijn:
• Miss Jane Marple: een keurig dametje. Zij woont in het rustieke dorpje St Mary Mead (een vredig oord, op een enkele moord na). Veel geld en bezittingen heeft ze niet, maar ze bezit wel een prima stel hersens, waarmee ze ingewikkelde misdaden oplost (als amateurdetective);
• Chief Inspector Fred Davy (‘Father’): de politieambtenaar belast met de recente misdaden in en rondom Londen;
• Bess Sedgwick: een wilde dame, meerdere malen gescheiden. Zij haast zich door het leven, reizend van stad naar stad en van hotel naar hotel;
• Elvira Blake: een 20-jarige jongedame. Ze heeft zojuist haar ‘finishing-school education’ afgerond en wacht op het moment dat ze kan beschikken over haar niet onbelangrijke erfenis.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘At Bertram’s Hotel’ zijn:
• Colonel Derek Luscombe: een oud-militair en weduwnaar. Hij is betrouwbaar, maar soms wel erg behoudend (vooral als het contacten met vrouwen betreft). Hij is de peetvader en voogd van Elvira Blake;
• Lady Selina Hazy: een nieuwsgierige oude dame, een vaste gast van Bertram’s Hotel;
• Miss Gorringe: de keurige receptioniste van het hotel. Zij kent iedereen en onthoudt alles;
• Mr Humfries: de manager van Bertram’s Hotel;
• Mrs Carpenter: de gouvernante van Elvira Blake;
• Ladislaus Malinowski: een autocoureur, tevens een berucht rokkenjager;
• Canon Pennyfather: een verstrooide geestelijke die vaak in Bertram’s Hotel logeert wanneer hij in Londen is;
• Michael (Mick) Gorman: een oude kennis van Bess. Een Ierse oud-militair, die tegenwoordig als portier bij Bertram’s Hotel werkt;
• Bridget: de beste vriendin van Elvira;
• Mr Egerton: een advocaat, tevens voogd van Elvira;
• Mrs McCrae: de huishoudster van Canon Pennyfather;
• Archdeacon Simmons: een goede vriend van Canon Pennyfather;
• Robert Hoffman: een rijke zakenman-belegger;
• Ander personeel van Bertram’s Hotel: Henry (butler), Rose Sheldon;
• Andere gasten van Bertram’s Hotel: Lady Berry, Mrs Posselthwaite, Sybil Kerr, General Radley;
• Personeel en leidinggevenden van de Londense politie: Sir Ronald Graves (Assistant Commissionar of Scotland Yard), Comstock, Superintendent Andrews, Inspector McNeill, Inspector Campbell, Detctive Sergeant Wadell;
• Mr en Mrs Wheeling: een echtpaar dat op het platteland woont;
• Mr Robinson: een man die van alles veel weet (vooral van louche zaakjes);
• Mrs Melford en Mildred Melford: de zus en nicht van Colonel Derek Luscombe.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De misdaadroman ‘At Bertram’s Hotel’ is meerdere malen verfilmd, met name door de BBC.


Overig:

De misdaadroman ‘At Bertram’s Hotel’ is de tiende roman met Miss Marple in een (altijd bescheiden) hoofdrol.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Agatha Christie.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Man Who Was Thursday van G.K. Chesterton
Striding Folly van Dorothy L. Sayers
The Franchise Affair van Josephine Tey


Citaat:
It meant no good. Miss Marple was sure of that. Miss Marple seldom gave anyone the benefit of the doubt; she invariably thought the worst, and nine times out of ten, so she insisted, she was right in so doing. (p.77)

Vragen over het boek:

1. Waarom is alles in Bertram’s Hotel zo sjiek en gedistingeerd?
2. Wat is de relatie tussen Bess Sedgwick en Elvira Blake?
3. Welke rol vervulde Ladislaus bij de misdaden die gepleegd werden?
4. Wat was de echte reden dat Michael Gorman beschoten werd?




^ Terug naar boven

Comments are closed.