Belonging

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

Our center forward had just missed the goal, and now Blue team had the ball. The coach was yelling for Green – us – to get moving, and what were we, anyway, a bunch of old ladies playing croquet?
‘Hustle, girls! Let's see some hustle out there,’ he was bellowing.
The ball was coming midfield – halfback territory. ‘Get it, Monica!’ one of my teammates shouted.
The big girl who was playing center halfback for us ran for a tackle but fumbled it. It was my chance.
The coach's voice, the girls on the field, everything fell away as I concentrated on that ball. Watch it, watch it, Jenny, watch – now!
Ms. Landry, my old soccer coach back at Wallford High, would have been proud of me. My tackle was swift and hard – and it worked.
‘That's more like it, Green!’ yelled the coach. ‘Blue, stop daydreaming and clear the ball!’
Out of the corner of my eye I saw our center forward raising her hand. She didn't know my name, so she called, ‘Here, Halfback!’ at me and waved her hand. There was a phalanx of Blues in front of me and a wall of them rushing up from behind. I had less than a second, enough to direct a chip shot toward our center forward. She executed a perfect head shot into the Blue goal.
‘Score!’ someone on the Green team shouted as Blues' goalie missed the careening soccer ball. ‘Way to go, Lisi!’
The Greens converged on our center forward, me with the rest. ‘Great goal,’ I told her, and she came back, ‘Great chip shot! You timed it just right.’
We grinned at each other then broke apart as the coach blew his whistle. ‘Line up on the end line,’ he ordered. ‘Let's move, girls – sprints!’

© Ballantine Books / Fawcett Juniper, 1993.^ Terug naar boven

Algemeen

De vijftienjarige Jenny Dowling verhuist met haar moeder naar een rustig stadje in de buurt van de stad Boston, waar ze naar de high school gaat. Ze past zich vrij snel aan bij de andere leerlingen op school, vooral omdat ze behoorlijk sportief is: voetbal (soccer) is haar favoriete sport. Ze sluit vriendschap met de rijke Lisi en de nog rijkere Zach. En dan heeft ze het gemaakt.
Totdat ze op een dag op het strand met haar vrienden en vriendinnen de oude dronkenlap Petrus tegenkomen. Ze geven de beschonken man nog meer drank. Het is helemaal hartstikke cool en spannend. Totdat Petrus niet meer beweegt … Daarna zit iedereen diep in de problemen. Nu pas komt Jenny erachter wie haar ware vrienden zijn en zal ze belangrijke keuzes moeten maken.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Maureen Wartski

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
172

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980–1990

Plaats van handeling:
USA, Massachusetts (een stadje bij Boston in de buurt)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet als lezer geïnteresseerd zijn in de jongerenwereld in een kleine stad, waar de problemen misschien minder groot, maar wel even belangrijk zijn: drankmisbruik, groepsgedrag en pesten, bijvoorbeeld.
Een 15-jarige lezer, vooral een meisje van die leeftijd, zal ‘Belonging’ zeker een heel spannend verhaal vinden: het is een zeer toegankelijke roman met – helaas – tijdloze puberproblemen zoals drankmisbruik, pesten en stoer gedrag.


WAT MOET JE WETEN?

Specifieke algemene kennis is niet noodzakelijk voor het begrijpen van deze jeugdroman.
‘Belonging’ gaat over sporten (voetbal), over het leven op de high school, het samenleven met één ouder (de moeder), het krijgen en verliezen van vrienden, kortom over gewone puberzaken. Daar komen dan nog andere problemen bij: drankmisbruik, de dood van een zwerver, joyriding, liegen en bedriegen, en de waarheid boven water krijgen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is goed te begrijpen voor de niveau 3 lezer: het is geschreven voor deze lezersgroep. Er staat weinig slang of typisch Amerikaans in het verhaal.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De alinea’s zijn nergens lang. De zinnen zijn van een gemiddelde lengte. Er staan veel dialogen in het verhaal, die de leesbaarheid nog verder bevorderen.
‘Belonging’ is een vlot leesbaar boek. Het beschrijft het verhaal van een 15-jarig meisje in haar nieuwe woonplaats, een slaperig stadje in de buurt van de grote stad Boston. Jenny merkt dat ze via haar sport snel vrienden maakt. Maar die vrienden zijn ook geïnteresseerd in buitensporige feesten, in veel drinken en in geintjes uithalen. Geintjes die soms iemand zelfs het leven kosten. Jenny moet kiezen voor haar groep, samen met haar vrienden, of voor de waarheid, die niet zo gemakkelijk te vertellen valt. Het gaat in dit verhaal om het maken van de goede keuzes. Vandaar dat  ‘Belonging’ een boek op niveau B 3b is.
De alinea’s zijn niet lang, de zinnen zijn van een gemiddelde lengte, er staan veel dialogen in het verhaal. De woordkeus is afgestemd op jongeren, die dit verhaal probleemloos zullen kunnen lezen. Vandaar dat het taal-(ERK-)niveau B1 is.


Schrijfstijl:

De schrijfstijl van Maureen Wartski is helder. Het is te merken dat hier een docent aan het woord is, iemand die verstand heeft van het onderwijs en van deze leeftijdsgroep.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er zit redelijk veel actie in het verhaal. Jenny is een fanatieke sporter die veel tijd aan haar voetbal besteedt. Daarnaast speelt er zich het een en ander af op haar school. En verder is er een gebeurtenis op het strand die het leven van Jenny behoorlijk op zijn kop zet.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Het begint wanneer Jenny in haar nieuwe woonplaats voor het eerst voetbalt en dan merkt dat ze door haar talent en haar inzet snel nieuwe vrienden kan maken. Daarna volgen de gebeurtenissen thuis, op school en uiteindelijk bij haar vrienden en vriendinnen elkaar in snel tempo op.


Plaats:

De roman speelt zich af in de Amerikaanse staat Massachusetts, in een stadje in de buurt van Boston.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn (die van Jenny): hoe ze met haar leven moet omgaan, wie haar echte vrienden zijn en hoe ze eerlijk kan blijven tegenover zichzelf en tegenover anderen.


Verteller:

Het perspectief is zo nu en dan onbetrouwbaar. Jenny vertelt het verhaal over haar vrienden en vriendinnen en alle gebeurtenissen alleen. We zien deze wereld door haar ogen.
De moraal van het verhaal is: wees eerlijk, zowel tegenover jezelf als tegenover anderen.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdpersonage in ‘Belonging’ is:
• Jenny Dowling: een vijftienjarig meisje, dat samen met haar moeder verhuist naar een slaperig stadje in de buurt van de grote stad Boston in Massachusetts. Ze heeft een heel goede band met haar moeder, Helen. Jenny is heel goed in sport (met name in voetbal) en ze maakt snel vrienden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Belonging’ zijn:
• Lisi: de rijke en populaire durfal op school en daarbuiten;
• Zach: de bink van de school. Hij is stoer en sterk en hij durft alles;
• Wes: een andere, maar minder opvallende vriend;
• Petrus: een zwerver die veel op het strand rondhangt;
• Sportvrienden (voetballers) op de club, coaches, docenten en leerlingen op school.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Belonging’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Belonging’ is een eerlijk verhaal over een meisje dat zich wil aanpassen in een nieuwe omgeving. Ze kan erbij horen omdat ze zo sportief is, maar ze merkt ook al snel dat ze dan bepaalde keuzes moet maken, die indruisen tegen haar principes. Het gaat er nu om of ze de keuzes kan maken waarmee ze zelf echt verder kan leven.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Maureen Wartski.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Sudden Silence van Eve Bunting
• Dancing on Dark Water van Alden R. Carter
• Who’s the Kid around Here, Anyway? van Carol McAfee


Citaat:
‘Okay, then.’ Zach held out his hand. We’re all in this together, right? We’re a society of six. As long as we hang tough, this will all blow over.’ (p.89)

Vragen over het boek:

1. Verklaar de titel van het boek. Vind je dit een goed gekozen titel, of kun je zelf een betere titel bedenken?
2. Wanneer komt Jenny erachter welke jongens en meiden ze echt kan vertrouwen? Geef voorbeelden uit de tekst die dit duidelijk maken.
3. Vind je dat Jenny schuld aan de dood van Petrus heeft? Verklaar je antwoord aan de hand van fragmenten uit het verhaal.
4. Welke les kan de lezer trekken uit dit boek? Ligt dat er dik boven op of laat Maureen Wartski ruimte aan de lezer om zelf keuzes te maken? Verklaar je antwoord met behulp van fragmenten uit de tekst.

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply