4/5 - (2 stemmen)

Black Swan Green

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691520762881", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000020406418","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Black%20Swan%20Green%20%28ebook%29%2C%20David%20Mitchell","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Do not set foot in my office. That’s Dad’s rule. But the phone’d rung twenty-five times. Normal people give up after ten or eleven, unless it’s a matter of life or death. Don’t they? Dad’s got an answering machine like James Garner’s in 'The Rockford Files' with big reels of tape. But he’s stopped leaving it switched on recently. Thirty rings, the phone got to. Julia couldn’t hear it up in her converted attic ’cause ‘Don’t You Want Me?’ by Human League was thumping out dead loud. Forty rings. Mum couldn’t hear ’cause the washing machine was on berserk cycle and she was hoovering the living room. Fifty rings. That’s just not normal. S’pose Dad’d been mangled by a juggernaut on the M5 and the police only had this office number ’cause all his other ID’d got incinerated? We could lose our final chance to see our charred father in the terminal ward.
So I went in, thinking of a bride going into Bluebeard’s chamber after being told not to. (Bluebeard, mind, was waiting for that to happen.) Dad’s office smells of pound notes, papery but metallic too. The blinds were down so it felt like evening, not ten in the morning. There’s a serious clock on the wall, exactly the same make as the serious clocks on the walls at school. There’s a photo of Dad shaking hands with Craig Salt when Dad got made regional sales director for Greenland. (Greenland the supermarket chain, not Greenland the country.) Dad’s IBM computer sits on the steel desk. Thousands of pounds, IBMs cost. The office phone’s red like a nuclear hotline and it’s got buttons you push, not the dial you get on normal phones.

© Hodder & Stoughton / Sceptre, 2006

^ Terug naar boven

Algemeen

Jason Taylor woont met zijn vader en moeder en vijf jaar oudere zus Julia in het dorp Black Swan Green in Worcestershire in West-Engeland. Het is een klein, landelijk dorp, grenzend aan een bos. Er zijn geen zwanen, geen zwarte en geen groene, volgens Jason en zijn vrienden.
De ouders van Jason hebben regelmatig mot met elkaar. De vader krijgt geheimzinnige telefoontjes en hij pocht veel over zijn geweldige baan bij een diepvriesbedrijf. Jasons moeder voelt zich een beetje nutteloos nu haar kinderen al wat ouder zijn: zij wil graag haar eigen geld verdienen en een baan hebben. Julia is bezig met haar laatste jaar van de middelbare school, waarna ze naar de universiteit zal gaan.
Jason is veel buiten. Bij vrienden – zoals Dean Moran, meestal 'Moron' genoemd door iedereen – en bij stoere binken zoals Pluto Noak en zijn maten. Soms krijgt hij bezoek van zijn oom en tante uit Londen met drie wereldwijze neven. Daarnaast is hij verliefd op de grootste spetter van het dorp, Dawn Madden. De meest stoere jongens uit het dorp stellen Jason op de proef en Jason lijkt het helemaal te maken: hij lijkt er uiteindelijk bij te horen.
Maar dan gaat het zo maar mis. Jason krijgt veel meer last van zijn stotterprobleem (‘stamelen’ noemt hij het zelf), meisjes zien hem niet staan, klasgenoten beginnen hem te pesten en de sfeer tussen zijn vader en moeder wordt hoe langer hoe slechter.
En het pesten neemt akelige vormen aan. Van flauwe geintjes (met modder en tassen gooien) gaat het van kwaad tot erger: Jason wordt bespuugd en in elkaar getimmerd, klasgenoten chanteren hem en bijna niemand bemoeit zich meer met hem. Het leven in Black Swan Green wordt vrijwel onmogelijk voor deze dertienjarige.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
David Mitchell

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
371

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1985

Plaats van handeling:
UK, Worcestershire, een denkbeeldig dorpje (Malvern)

Bijzonderheden:
Een roman in 13 getitelde hoofdstukken (‘January Man’, ‘Hangman’, ‘Relations’, enzovoort).
In het Nederlands heet het boek ‘Dertien’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Black Swan Green’ lijkt op een jeugdroman, maar is dat zeker niet: het is een roman over de jeugd en over jongeren, maar geschreven vanuit het perspectief van een volwassene (en meer dan twintig jaar later opgeschreven). De oorspronkelijke geintjes en puberproblemen maken al snel plaats voor een sfeer van pesterijen en akelige voorvallen waaruit duidelijk blijkt hoe zwaar sommige jongeren het hebben in de benauwende sfeer van een bekrompen dorpsgemeenschap.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘Black Swan Green’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Toch is het verhaal soms lastig te lezen. De roman is geschreven in 2006, maar het verhaal speelt zich af in 1982. Het was een andere tijd in Engeland: de technologie was minder vergevorderd dan nu, er was andere TV en andere muziek, de politieke situatie was heel anders dan in 2006 of op dit moment. Het zou goed zijn om je enigszins in te lezen in de jaren ’80 van de vorige eeuw: de politiek van Margaret Thatcher, de problemen tussen de werknemers en de overheid, de popmuziek uit de jaren tachtig.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Black Swan Green’ zijn niet echt moeilijk te noemen. De alinea’s zijn van een normale lengte en er zijn veel dialogen. Wel zijn de hoofdstukken behoorlijk lang; maar gebeurtenissen in zo’n hoofdstuk worden wel weer regelmatig afgewisseld door witregels.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Black Swan Green’ niet echt een moeilijke roman te noemen. De taal is nog steeds modern, hoewel het verhaal zich al in 1982 afspeelt. Uitdrukkingen (‘brill’, ‘epic’’) zijn vaak niet langer gebruikelijk – zoals jongerentaal altijd snel veroudert – maar die woorden geven wel weer authenticiteit aan het verhaal. Daarnaast beschrijft Mitchell de wereld van de jongeren op een manier waarop zij dat zelf zouden doen: met de nodige aandacht voor sensatie, voor geweld en voor seksueel getinte zaken (zoals Jason, de puber, die met zijn leeftijdgenoten ervaart).
De roman geeft in 13 hoofdstukken een jaar weer uit het leven van een 13-jarige dorpsjongen die niet echt in zo’n dorp past: hij is geen oorspronkelijke bewoner, zijn ouders zijn te ontwikkeld, hij schrijft gedichten en hij stamelt heel veel als hij spreekt. De onverschilligheid van Jasons leeftijdgenoten van het begin maakt langzamerhand plaats voor een nare pestsfeer, waarin Jason moeite heeft om zich staande te houden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Black Swan Green’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

David Mitchell is een schrijver die verschillende stemmen gebruikt in zijn romans. Terwijl veel van zijn romans een fantasy (magisch-realistisch) element hebben, heeft ‘Black Swan Green’ dat nauwelijks. Het is vooral een roman over een leven op een plattelandsdorp, een leven over de ups-and-downs van een 13-jarige jongen. De gebeurtenissen in het gezin, buiten en op school zijn het belangrijkst voor de hoofdpersoon in dit verhaal. Het verhaal is daardoor gewoner, maar ook vaak ontroerender dan sommige van zijn andere romans.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De actie in ‘Black Swan Green’ is van een speciaal soort: de gebeurtenissen zijn gecentreerd rond een jongen van 13 en zijn vrienden en familie. Die gebeurtenissen gaan vaak over het gezin, over school, over (jongens)avonturen in het dorp of in het bos, over pesten en lol trappen en andere puberzaken.


Tijd:

De roman ‘Black Swan Green’ speelt zich af in het jaar 1982. Dat is te merken aan de muziek en de artiesten die Jason noemt (zoals The Police, Talking Heads, The Pretenders), maar ook aan de politiek (Prime-Minister Margaret Thatcher, het sluiten van mijnen en scheepswerven) en de verouderde techniek en computerspelletjes.

 


Plaats:

De plaats waar ‘Black Swan Green’ voornamelijk is gesitueerd, is Malvern, een fictief dorpje in het graafschap Worcestershire, in het westen van Engeland, niet al te ver van Wales verwijderd. Maar wel weer ver van de grotere steden, zoals Oxford of Birmingham.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Black Swan Green’: hoe kan Jason Taylor zich handhaven: thuis, op school, maar vooral in het dorpsleven waar jongeren keihard omgaan met afwijkende types.


Verteller:

De roman ‘Black Swan Green’ heeft een ik-verteller, een onbetrouwbare verteller dus. Hij is dertien jaar wanneer het verhaal zich afspeelt. Duidelijk is dat het verhaal een tijd geleden plaatsvond (in 1982): muziek, politiek en techniek zijn sindsdien drastisch veranderd.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Black Swan Green’ zijn:
• Jason Taylor: een Engelse jongen van 13 jaar oud. Zijn grootste probleem is dat hij stamelt (wat minder erg dan stotteren is – vindt hij zelf);
• Mr Michael Taylor: de vader van Jason: succesvol als ‘sales director’ op zijn (geweldige) bedrijf (vindt hij zelf), enigszins arrogant en bazig;
• Mrs Helena Taylor: de moeder van Jason, huisvrouw, een aardige moeder en echtgenote die zich vaak neerlegt bij de wensen van haar man;
• Julia: de 18-jarige zuster van Jason. Zij is alles wat Jason niet is: mooi, succesvol op school, en rap van de tongriem gesneden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Black Swan Green’ zijn:
• Klasgenoten van Jason, zoals Dean Moran (‘Moron’);
• Brian en Alice Lamb: de oom en tante van Jason (Alice is Helena’s zuster);
• Hugo Lamb: de 15-jarige, zeer succesvolle neef van Jason;
• Alex (20) en Nigel (9) Lamb: de andere neven van Jason;
• Dawn Madden: de meest ontwikkelde jongedame van het dorp (lichamelijk dan);
• Holly Deblin: een vriendin van Jason;
• Ross Wilcox, Grant Burch, Philip Phelps: de grootste pestkoppen van het dorp;
• Pluto Noak, Gilbert Swinyard en Pete Redmarley: stoere binken uit het dorp;
• Veel jongeren, buren en andere dorpsgenoten.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Black Swan Green’ wordt bewerkt tot een TV-serie.


Overig:

Black Swan Green’ verwijst een aantal malen naar eerdere romans van David Mitchell. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer Jason Taylor de excentrieke oude dame Madame Crommelynck ontmoet; zij is de dochter van Vyvyan Ayrs, een Engelse componist die in België woont (zie Cloud Atlas). Later gebeurt dat wanneer Jason en Holly praten over een favoriete song: ‘number9dream’ van John Lennon (zie ‘number9dream’).



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over David Mitchell.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• To Kill a Mockingbird van Harper Lee
• It van Stephen King
• Dying to Know You van Aidan Chambers


Citaat:
‘I’m a patient man,’ Samuel Swinyard stood feet planted apart. ‘Patient and tol’rant. I’m a farmer, I’m proud of it, an’ farmers ain’t people to get a bee in their bonnets about nothin’.’ (A rash of good-humoured mutterings broke out.) ‘I ain’t sayin’ I’d be objectin’ to perm’nent campment’n all for gypsies if they was pure gypsies. My Dad Abe used to employ a few pure gypsies come harvest-time. When they put their minds to it they was hard ‘nough workers.’ (p.289)

Vragen over het boek:

1. In hoeverre verschilt het eerste hoofdstuk (‘January Man’) van  het laatste (‘January Man’) en waarom heeft het desalniettemin dezelfde titel?
2. Wat is het belang van ‘Spooks’ voor de jongens uit het dorp en in hoeverre is ‘Spooks’ wel en niet een succes voor Jason?
3. Waarom is het belangrijk voor Jason dat hij anoniem gedichten schrijft (en instuurt)?
4. In welk opzicht is het hoofdstuk ‘Goose Fair’ een kantelpunt in het verhaal?




^ Terug naar boven

Comments are closed.