4/5 - (2 stemmen)

Criminal

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696360001958", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000001208771","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Criminal%20%28ebook%29%2C%20Karin%20Slaughter","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

A cinnamon brown Oldsmobile Cutlass crawled up Edgewood Avenue, the windows lowered, the driver hunched down in his seat. The lights from the console showed narrow, beady eyes tracing along the line of girls standing under the street sign. Jane. Mary. Lydia. The car stopped. Predictably, the man tilted up his chin toward Kitty. She trotted over, adjusting her miniskirt as she navigated her spiked heels across the uneven asphalt. Two weeks ago, when Juice had first brought Kitty onto the corner, she’d told the other girls she was sixteen, which probably meant fifteen, though she looked no older than twelve.
They had all hated her on sight.
Kitty leaned down into the open window of the car. Her stiff vinyl skirt tipped up like the bottom of a bell. She always got picked first, which was becoming a problem that everyone but Juice could see. Kitty got special favors. She could talk men into doing anything. The girl was fresh, childlike, though like all of them, she carried a kitchen knife in her purse and knew how to use it. Nobody wanted to do what they were doing, but to have another girl – a newer girl – picked over them hurt just as much as if they were all standing on the sidelines at the debutante ball.

© Penguin Random House Company / Bantam Dell / Delacorte Press, 2012

^ Terug naar boven

Algemeen

Will Trent lijkt net een beetje te wennen aan het geluk dat hem eindelijk ten deel is gevallen: Sara Linton is een vrouw die alles voor Will over heeft en die geen enkel probleem heeft met zijn verleden of met zijn dyslexie. Maar dan komt het verleden van Will keihard bij hem terug.
Er is een vrouw vermoord en er is een andere vrouw ontvoerd. De moord op de vrouw doet heel veel denken aan moorden uit de jaren ’70 van de vorige eeuw; moorden waarvoor de vader van Will Trent is veroordeeld. En die vader is kortgeleden, na bijna veertig jaar gevangenisstraf, vrijgelaten …
In die jaren ’70, toen Will nog niet geboren was, was de baas van Will, Amanda Wagner, een onzekere maar zeer toegewijde politiedetective. Bij de politie werkten weinig vrouwen. En zij die er werkten hadden eenvoudige en slecht betaalde baantjes (als typiste, bijvoorbeeld). Maar Amanda wil meer. Samen met haar nieuwe vriendin Evelyn Mitchell (later de moeder van Faith, dezelfde Faith die de collega van Will zou worden) gaat ze als kersverse detective op zoek naar een seriemoordenaar. Een seriemoordenaar die rondwaart in de wereld van prostituees en agressieve pooiers. Een harde wereld waar Amanda en Evelyn keihard mee kennismaken …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2012

Aantal pagina's:
428

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, Georgia, Atlanta

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 33 hoofdstukken die worden aangegeven met een datum of met een naam (van een vrouw).
Dit is de laatste roman over Sara Linton en Will Trent.
In het Nederlands heet het boek ‘Genadeloos’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘Criminal’ is onmisbaar voor degenen die de verhalen van Sara Linton en van Will Trent kennen. Die twee protagonisten van de vorige romans van Karin Slaughter leren elkaar eindelijk veel beter kennen. Maar het verleden van Will hangt als een zwaard van Damocles boven die relatie. De moeder van Will is vermoord; Wills vader is een moordenaar. En die vader komt nu – na een gevangenisstraf van jaren –  vrij. En omdat Will hem wel eens wil spreken over vroeger, heeft hij weinig oog voor Sara.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Criminal’ is het handig wanneer je iets weet over het verleden van Sara Linton en van – vooral – Will Trent. Will is als wees opgegroeid in een tehuis. Hij heeft meerdere pleeggezinnen gehad, maar hij kwam altijd weer terug in het tehuis in Atlanta. Het is heel eigenaardig dat zijn baas, Amanda Wagner, hem al die jaren in de gaten heeft gehouden. Langzamerhand wordt duidelijker waarom dat zo is.
‘Criminal’ is de sleutelroman in het leven van Will Trent. Als je dit verhaal hebt gelezen, begrijp je veel beter waarom hij zich gedraagt zoals hij doet. Zowel tegenover zijn baas als tegenover Sara en zijn collega’s.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Criminal’ zijn niet moeilijk voor iemand die het Engels redelijk beheerst. Het verhaal is soms specialistisch als het over politiezaken gaat, maar voor de meeste lezers zal dat weinig problemen opleveren.
De alinea’s zijn vrijwel nooit lang. Het verhaal heeft veel dialogen. Er zijn veel hoofdstukken – vaak afgesloten met een cliffhanger.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Criminal’ is nooit echt moeilijk. Qua lengte van dialogen, hoofdstukken en alinea’s is dit een toegankelijk verhaal. ook wordt de taal nooit echt specialistisch.
Het verhaal maakt de roman echter tot een zeer boeiend geheel. Elke lezer zal willen weten wie die Will Trent nu eigenlijk is. Vooral wanneer deze lezer al eerder een verhaal over deze zonderlinge, maar briljante speurder heeft gelezen. Het verhaal is spannend, maar vaak ook heel ontroerend. Wel blijft het bij tijd en wijle een gruwelijke roman; vooral wanneer er misdaden of het onderzoek naar de slachtoffers worden beschreven. Daarnaast is dit een verhaal over de discriminatie van vrouwen (vooral in beroepen) en van zwarte Amerikanen.
‘Criminal’ is de sleutelroman van de Will Trent-verhalen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Criminal’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Criminal’ is heel spannend geschreven (zoals eigenlijk alle verhalen van Ms Slaughter). Maar deze roman is extra boeiend, omdat er veel losse eindjes van vorige verhalen aan elkaar worden geknoopt. Eindelijk wordt duidelijk waarom Will Trent is zoals hij is. We kunnen nu voor het eerst alles lezen over het verleden van Will en over de banden tussen hem, zijn baas Amanda Wagner, zijn collega’s en een aantal andere inwoners van de stad Atlanta.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Criminal’ is een verhaal met zeer veel actie. Opnieuw is het een verhaal met ontvoeringen en mishandelingen van vrouwen. Opnieuw gaat het over vrouwen aan de onderkant van de samenleving (drugsverslaafden en prostituees). Maar ditmaal leiden de sporen ook terug naar het raadselachtige verleden van die gekwelde speurder Will Trent.


Tijd:

‘Criminal’ speelt zich af in de jaren 1974 en 1975 en in het ‘heden’ (2012). Moorden en ontvoeringen in het jaar 2012 leiden terug naar soortgelijke ontvoeringen en moorden uit de jaren ’74 en ’75.
Het verhaal bestaat uit veel gebeurtenissen in het ‘nu’, maar uit minstens zo veel flashbacks naar de jaren ’74 en ’75 van de vorige eeuw; gebeurtenissen die hun schaduwen werpen op karakters uit 2012.


Plaats:

De plaats die in ‘Criminal’ vooral wordt beschreven, is de stad Atlanta. De meeste handelingen vinden plaats in de mindere wijken van de stad. Hoewel vrijwel alle karakters blank zijn, woont een aantal van die karakters in de armoedige straten en huizen die voornamelijk door Afro-Amerikaanse mensen (in de zeventiger jaren van de vorige eeuw consequent ‘negers’ genoemd) worden bewoond.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Criminal’: wie is die seriemoordenaar, die geheimzinnige ‘vader’ van Will Trent?


Verteller:

De roman ‘Criminal’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt de handelingen meestal vanuit de karakters van Will Trent (in het ‘nu’), zijn baas Amanda Wagner (in 1974 en 1975) en Wills geliefde Sara Linton (in het ‘nu’).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Criminal’ zijn:
• Dr. Sara Linton: een kinderarts en patholoog-anatoom. Zij was eerst kinderarts en patholoog-anatoom in Heartsdale, gelegen in Grant County. Na de dood van haar man, Chief Inspector Jeffrey Tolliver, nam ze een baan als arts in het ziekenhuis van Atlanta, de grootste stad van de staat Georgia;
• Special Agent Will Trent: Special Agent van de Georgia Bureau of Investigation (GBI). Hij werkt als detective voor de staat Georgia, vanuit de stad Atlanta. Hij is een bijzonder slimme (en toegewijde) politieman, ondanks zijn dyslexie en zijn traumatische verleden;
• Deputy Director Dr. Amanda Wagner: de leidinggevende van Will. Zij is het hoofd van de GBI in Atlanta. Ze is een taaie tante, gepokt en gemazeld in het politiewerk en gehard door de mensen met wie ze te maken heeft gehad (zowel uit de criminele als uit de politiewereld).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Criminal’ zijn:
• Detective Evelyn Mitchell: de collega van Amanda Wagner. Tevens haar beste vriendin;
• Special Agent Faith Mitchell: een detective van de GBI, de collega van Will Trent. De dochter van Evelyn (2012);
• Sergeant Luther Hodge: de leidinggevende van Detective Amanda Wagner (1970s);
• Detective Rick Landry: een Detective van de politie van Atlanta (170s);
• Dr. Pete Hanson: een patholoog-anatoom van de politie van Atlanta;
• Sergeant Deena Coolidge: een (zwarte) politiebeambte (1970s);
• Lucy Bennett: een 19-jarige drugsverslaafde prostituee (1970s);
• Mary Halston: een drugsverslaafde prostituee (1970s);
• Kitty Treadwell: een 15-jarige drugsverslaafde prostituee (1970s);
• Dwayne Mathison (‘Juice’): een zwarte crimineel, de pooier van Lucy, Kitty, Jane, Mary en Lydia (1970s);
• Mrs. Edna Flannigan: de directrice van het weeshuis waar Will Trent woont (1970s);
• James Ulster: een vrijwilliger die daklozen en armen van voedsel voorziet (vanuit een kerkelijke organisatie);
• Ashley Snyder: een 19-jarige studente van de Georgia Institute of Technology (2012);
• Suzanna Ford: een drugsverslaafde prostituee (2012);
• Henry (‘Hank’) Bennett: een advocaat van het advocatenkantoor van Treadwell;
• Angie Polaski: de vrouw (en jarenlange lotgenote in het weeshuis) van Will Trent (2012);
• Roz Levy: een fotografe van de politie van Atlanta, bevriend met Amanda en Faith (1970).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Criminal’ is niet verfilmd.


Overig:

De detectiveroman ‘Criminal’ is de laatste roman over Will Trent en Sara Linton. Het is ook de duidelijkste sleutelroman die het karakter van Will Trent verklaart aan de hand van gebeurtenissen uit het verleden.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Firm van John Grisham
• Zero Day van David Baldacci
• The Red Room van Nicci French


Citaat:
He had never stayed in a hotel suite before. He had never run on a beach. He had never flown in an airplane. He had never brought home a school report and watched his mother smile. The clay ashtray he’d made in kindergarten had been one of sixteen Mrs. Flannigan received on Mother’s Day. All the Christmas gifts under the tree were labeled ‘for a girl’ or ‘for a boy’. The evening Will graduated high school, he’d looked out at the crowd of cheering families and seen only strangers. (p.373)

Vragen over het boek:

1. Waarom lukt het de moordenaar om telkens weer jonge vrouwen te vinden voor zijn misdaden?
2. Waarom heeft Amanda Wagner nooit alle informatie die ze heeft aan Will Trent gegeven?
3. Wat is de rol van Sara Linton in (deze fase van) het leven van Will Trent?
4. Wat heeft de advocaat Bennett met Will Trent te maken?
^ Terug naar boven

Comments are closed.