3/5 - (1 stemmen)

Diary of a Wimpy Kid, Book 3: The Last Straw

Niveau:
Genre: growing up
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697276221190", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000090534890","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Diary%20of%20a%20Wimpy%20Kid%203%20-%20The%20Last%20Straw%20%28Diary...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

January
New Year's Day

You know how you're supposed to come up with a list of ‘resolutions’ at the beginning of the year to try to make yourself a better person?
Well, the problem is, it's not easy for me to think of ways to improve myself, because I'm already pretty much one of the best people I know.
So this year my resolution is to try and help OTHER people improve. But the thing I'm finding out is that some people don't really appreciate it when you're trying to be helpful.
One thing I noticed right off the bat is that the people in my family are doing a lousy job sticking to THEIR New Year's resolutions.
Mom said she was gonna start going to the gym today, but she spent the whole afternoon watching TV.
And Dad said he was gonna go on a strict diet, but after dinner I caught him out in the garage, stuffing his face with brownies.
Even my little brother, Manny, couldn't stick with his resolution.
This morning he told everyone that he's a ‘big boy’ and he's giving up his pacifier for good. Then he threw his favorite binkie in the trash.
Well, THAT New Year's resolution didn't even last a full MINUTE.
The only person in my family who didn't come up with a resolution is my older brother, Rodrick, and that's a pity because his list should be about a mile and a half long.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 2009.

^ Terug naar boven

Algemeen

Deel 3 van ‘Diary of a Wimpy Kid, The Last Straw’, beschrijft een half jaar uit het leven van Greg Heffley, van de kerstvakantie tot aan de zomer. Greg en Rowley moeten naar school lopen, omdat de busroute verlegd is. Gregs kleine broertje Manny is nu een jaar of drie en Greg vindt dat hij nog steeds erg verwend wordt. Greg en Rowley bedenken snellere manieren om op school te komen. Zo nu en dan moet Greg op school nablijven (‘detention’). Greg mag thuis geen vieze of rare woorden gebruiken. Hij houdt een feestje waarbij klasgenoten bij hem thuis logeren. En er wordt aan sport gedaan, want Gregs vader wil nu toch wel eens een kerel van hem maken.
Helaas wordt Greg niet echt een goede sportman. En met de liefde lukt het ook niet zo goed. Alles goed nalezend gaat het eigenlijk overal mis met Greg: in huis, bij zijn vriend Rowley thuis, op straat, op school, in de kerk, op de sportvereniging, tijdens kampeerdagen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jeff Kinney

Jaar van uitgave:
2009

Aantal pagina's:
217

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000–2010

Plaats van handeling:
USA, stad

Bijzonderheden:
Een serie van meerdere delen van zo’n 217 pagina’s per deel.
In het Nederlands heet het boek ‘Het leven van een loser: bekijk het maar’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdboekenserieDiary of a Wimpy Kid’ is ondertussen wereldberoemd geworden. Iedere leerling die van grapjes houdt die thuis of op de middelbare school kunnen worden uitgehaald zal deze boeken kunnen lezen.
Leerlingen die willen lezen over onderwerpen zoals (Amerikaanse) scholen, feestdagen, sporten, maar ook over pesten, rotgeintjes uithalen, omgaan met je ouders, leven met een (oudere pest-)broer, zullen hier hun hart kunnen ophalen. Greg is het type leerling dat dit allemaal meemaakt (en nog optimistisch blijft ook, ondanks zijn chagrijnige gedrag zo nu en dan).


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet voor nodig om dit boek te kunnen lezen. Ja, je moet op een middelbare school zitten, dat is wel handig. Verder wordt van alles en nog wat heel duidelijk uitgelegd.
Ook specifieke culturele of literaire kennis is niet echt nodig. Het verhaal gaat over schoolvakken en cijfers, over sport en de kerk, over padvinders en Valentine’s Day (en dat allemaal in de Verenigde Staten), maar ook dat legt de schrijver uitstekend uit.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is zo nu en dan moeilijk, maar alles wordt duidelijk als je ook naar verhelderende tekeningen kunt kijken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn soms lang, maar nooit ingewikkeld.
‘Diary of a Wimpy Kid: The Last Straw’ is een grappig boek dat veel tweedeklassers zal aanspreken (maar een aantal zeker ook niet). Het is een zeer humoristisch boek, maar de humor zal (opnieuw) niet iedereen kunnen waarderen. Het is een boek met een paar grappen per pagina, maar dat kunnen ook boer-, scheetkussen- of neuspeutergrappen zijn. Zoals gezegd, je moet ervan houden.
Moeilijk is het boek nergens, ook niet qua taal. Vrijwel alle moeilijke woorden worden uitgelegd: ‘poo’, ‘benchwarmer’, ‘booger’, ‘drowsy’, alles wordt aan de hand van tekeningen duidelijk gemaakt; elke pagina heeft er minstens twee.
Om deze redenen is ‘The Last Straw’ een boek op literair niveau A 1c en op taalniveau A2.


Schrijfstijl:

Greg is een tweedeklasser die dit verhaal schrijft, dus ‘jerk’ en ‘butt’ en ‘awesome’ zijn woorden die je vaker leest dan ingewikkelde literaire termen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het boek vertelt over een jaar van een leerling in het tweede deel (semester 2) van de tweede klas van het voortgezet onderwijs. De hoofdpersoon vertelt bijna van dag tot dag wat hem overkomt, zowel op school als thuis.


Tijd:

Het verhaal wordt van dag tot dag, van januari tot en met juni verteld, dus de chronologie is heel helder.


Plaats:

The Last Straw’ speelt zich af in een niet nader genoemde stad in de Verenigde Staten.


Verhaallijn:

De verhaallijn is eenvoudig. Er is eigenlijk maar één verhaal: hoe komt Greg Heffley heelhuids (en met veel plezier en weinig ijver) het schooljaar door? Maar daarnaast gaat het verhaal ook over overleven bij sporten, over verliefd worden en over vriendjes pesten.


Verteller:

Er is een ik-verteller. Hij vertelt wat hij van plan is te gaan doen, en later wat er gebeurd is. Soms geeft hij achteraf commentaar, soms vertelt hij wat hij verwacht dat er gaat gebeuren. In beide gevallen weet de lezer – vaak ook door de tekeningen – dat het weer eens heel anders is gelopen dan de verteller had verwacht / gehoopt.
De lezer die dit verhaal volgt kan prima zijn eigen conclusies trekken. Het verhaal is duidelijk; er liggen geen ingewikkelde intriges of karakters op de loer die met het verhaal op de loop zullen gaan. Het is gewoon doorlezen en je verbazen over de onnozele hoofdpersoon.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Diary of a Wimpy Kid: ‘The’ zijn:
• Greg Heffley: de ik-verteller, een leerling van een ‘middle school’. Hij vindt zichzelf een hele kerel: dapper, populair en vol slimme trucjes. Helaas vinden andere mensen – zoals zijn familie en vrienden – dat niet. Zo nu en dan mislukt er wel eens iets wat hij onderneemt. Toch blijft Greg stug volhouden;
• Mrs. Susan (‘Mom’) Heffley: de moeder van Greg, een optimistische vrouw;
• Mr. Frank (‘Dad’) Heffley: de vader, een man – net als Greg – ook niet altijd even handig is;
• Rodrick Heffley: de oudere broer; dwars en pesterig, een muziekliefhebber, vooral van harde muziek;
• Manny Heffley (3): het kleine broertje, zo klein dat hij nog regelmatig op een potje moet. Manny is een verwend ventje dat niet altijd even aardig is;
• Rowley Jefferson: een speciaal figuur, een beetje een nerd, maar wel de beste vriend van Greg. Dat blijft hij ondanks dat Greg van alles en nog wat met hem doet.


Bijfiguren:

Verder is er nog familie Greg:
• Gramma: de oude oma, weduwe.
Dan zijn er de ‘vrienden’:
• Fregley: een beetje een griezel, maar soms een vriend, bij gebrek aan beter;
• Holly Hills: het op drie na mooiste meisje van de school (de eerste drie hebben al een vriendje);
• De familie Snella: buren met veel kinderen die hopen een mooi filmpje voor de TV te kunnen maken;
• Mr. Barrett: de leider van de Boy Scouts.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The Last Straw’ is niet verfilmd.


Overig:

The Last Straw’ is deel 3 uit een lange serie jongerenboeken rond de scholier Greg Heffley. Het beschrijft de tweede helft van het tweede schooljaar op de ‘middle school’ van Greg.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jeff Kinney.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Diary of a Wimpy Kid, Book 4: Dog Days van Jeff Kinney
Danny the Champion of the World van Roald Dahl
Fox in Socks van Dr. Seuss


Citaat:
‘It looks like things are finally going my way and, you know, it’s about time. I don’t know anyone who deserves to catch a break more than me, because, like I said before, I’m pretty much one of the best people I know.’ (p.216)

Vragen over het boek:

1. Waarom begraven Greg en Rowley een ‘time capsule’ en wat gebeurt daar later mee?
2. Geef een paar voorbeelden van de sportcarrière van Greg.
3. Wat doet Greg met zijn vuile wasgoed en in hoeverre zorgt dat voor grote problemen?
4. Hoe staat het met de liefdes van Greg in ‘The Last Straw’?
^ Terug naar boven

Comments are closed.