Diary of a Wimpy Kid

Niveau:
Genre: growing up
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

September
Tuesday

First of all, let me get something straight: This is a JOURNAL, not a diary. I know what it says on the cover, but when Mom went out to buy this thing I SPECIFICALLY told her to get one that didn't say ‘diary’ on it.
Great. All I need is for some jerk to catch me carrying this book around and get the wrong idea.
The other thing I want to clear up right away is that this was MOM's idea, not mine.
But if she thinks I'm going to write down my ‘feelings’ in here or whatever, she's crazy. So just don't expect me to be all ‘Dear Diary’ this and ‘Dear Diary’ that.
The only reason I agreed to do this at all is because I figure later on when I'm rich and famous, I'll have better things to do than answer people's stupid questions all day long. So this book is gonna come in handy.
Like I said, I'll be famous one day, but for now I'm stuck in middle school with a bunch of morons.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 2008^ Terug naar boven

Algemeen

De hoofdpersoon van Diary of a Wimpy Kid is Greg Heffley, die op verzoek van zijn moeder een ‘journal’ (en niet een ‘diary’) moet schrijven over zijn belevenissen op school en thuis. Hij wil namelijk opschrijven wat er met hem gebeurt, en niet zijn gevoelens, waarbij hij ook nog elke dag met ‘Dear Diary’ moet beginnen.
Het boek doet verslag van Gregs ervaringen op de middle school, een verhaal over een brugklasser in de Verenigde Staten dus. Maar Greg vertelt ook uitgebreid over zijn moeder, over zijn vader en over zijn oudere broer, Rodrick. Waar hij ook is, thuis of op school, zijn leven is niet echt gemakkelijk: zijn broer neemt hem constant te grazen en zijn klasgenoten hebben ook altijd het slechtste met hem voor. Maar, hoewel vrijwel iedereen ervan overtuigd is dat Greg een echte Wimpy Kid is, de sukkel van de klas dus eigenlijk, ziet hij zichzelf als slim, sportief, knap en als de leukste, zowel thuis als op school. Er is één grotere sukkel dan Greg en dat is zijn beste vriend, Rowley. Meestal wordt Rowley dan ook door Greg er ingeluisd. Niet altijd met succes trouwens.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jeff Kinney

Jaar van uitgave:
2007

Aantal pagina's:
217

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000 – 2010

Plaats van handeling:
USA, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
Een serie van meerdere delen van zo’n 217 pagina’s per deel.
In het Nederlands heet het boek 'Het leven van een loser'.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het boek ‘Diary of a Wimpy Kid’ is ondertussen wereldberoemd geworden. Iedere leerling die van grapjes houdt die thuis of op de middelbare school kunnen worden uitgehaald zal dit boek kunnen lezen.
Leerlingen die willen lezen over onderwerpen zoals (Amerikaanse) scholen, feestdagen, sporten, maar ook over pesten, rotgeintjes uithalen, omgaan met je ouders, leven met een (oudere pest-) broer, zullen hier hun hart kunnen ophalen. Greg is het type leerling dat dit allemaal meemaakt (en nog optimistisch blijft ook, ondanks zijn chagrijnige gedrag zo nu en dan).


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet voor nodig om dit boek te kunnen lezen. Ja, je moet op een middelbare school zitten, dat is wel handig. Verder wordt van alles en nog wat heel duidelijk uitgelegd.
Ook specifieke culturele of literaire kennis is niet echt nodig. Het verhaal gaat over de zomervakantie en over feestdagen (4th of July), over zwembaden en het strand, over vakantiebaantjes en over boeken lezen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is zo nu en dan moeilijk, maar alles wordt duidelijk als je ook naar verhelderende tekeningen kunt kijken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn soms lang, maar nooit ingewikkeld.
‘Diary of a Wimpy Kid’ is een grappig boek dat veel brugklasleerlingen zal aanspreken (maar een aantal zeker ook niet). Het is een zeer humoristisch boek, maar de humor zal (opnieuw) niet iedereen kunnen waarderen. Het is een boek met een paar grappen per pagina, maar dat kunnen ook boer-, scheetkussen- of neuspeutergrappen zijn. Zoals gezegd, je moet ervan houden.
Moeilijk is het boek nergens, ook niet qua taal. Vrijwel alle moeilijke woorden worden uitgelegd: ‘meanie’, ‘pillowcase’, ‘puddle’, alles wordt aan de hand van tekeningen duidelijk gemaakt; elke pagina heeft er minstens twee.
Om deze redenen is het een boek op literair niveau A 1b en op taalniveau A2.


Schrijfstijl:

Het is een brugklasser die dit verhaal schrijft, dus ‘prank’ en ‘stuff’ en ‘moron’ zijn woorden die je vaker leest dan ingewikkelde literaire termen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het boek vertelt over een jaar van een leerling in de eerste klas van het voortgezet onderwijs. De hoofdpersoon vertelt van dag tot dag wat hem overkomt, zowel op school als thuis.


Tijd:

Het verhaal wordt van dag tot dag, van september tot en met juni verteld, dus de chronologie is heel helder.


Plaats:

‘Diary of a Wimpy Kid’ speelt zich af in een niet nader genoemde stad in de Verenigde Staten.


Verhaallijn:

De verhaallijn is eenvoudig. Er is eigenlijk maar één verhaal: hoe komt Greg Heffley heelhuids (en met veel plezier en weinig ijver) het schooljaar door?


Verteller:

Er is een ik-verteller. Hij vertelt wat hij van plan is te gaan doen, en later wat er gebeurd is. Soms geeft hij achteraf commentaar, soms vertelt hij wat hij verwacht dat er gaat gebeuren. In beide gevallen weet de lezer – vaak ook door de tekeningen – dat het weer eens heel anders is gelopen dan de verteller had verwacht / gehoopt.
De lezer die dit verhaal volgt kan prima zijn eigen conclusies trekken. Het verhaal is duidelijk; er liggen geen ingewikkelde intriges of karakters op de loer die met het verhaal op de loop zullen gaan. Het is gewoon doorlezen en je verbazen over de onnozele hoofdpersoon.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De karakters zijn eenvoudig te doorgronden. De hoofdpersoon Greg is niet echt slim (maar denkt dat hij dit wel is), zijn broer Rodrick pest hem regelmatig en behandelt hem als een klein ventje, Gregs vriend Rowley loopt in elke val die Greg voor hem opzet, Gregs ouders zijn aardig maar ze willen wel dat hun zoon het goed doet op school. Verder zijn er de nodige aardige en minder aardige klasgenoten.


Bijfiguren:

De hoeveelheid karakters is gemakkelijk te overzien. Greg en zijn familie (Mum, Dad en Rodrick) worden aangevuld met goede vrienden (Rowley), minder goede vrienden (Fregley) en vijanden (Chris Hosey en Lionel James).
De verhoudingen liggen simpel. Er zijn aardige en minder aardige klasgenoten. Soms valt een ‘moron’ erg mee (Rowley), soms zijn je ouders minder stom dan je denkt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Diary of a Wimpy Kid’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Diary of a Wimpy Kid’ heeft geleid tot meerdere vervolgen. Het is speciaal dat dit het eerste boek is, dat oorspronkelijk ‘alleen maar’ een Internetverhaal was en dat daarna leidde tot een papieren versie.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jeff Kinney.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Diary of a Wimpy Kid, Book 2: Rodrick Rules van Jeff Kinney
• The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾  van Sue Townsend
• Not Dressed Like That, You Don’t! van Yvonne Coppard

 


Citaat:
‘Well, me and Rowley have officially been ex-friends for about a month now, and to be honest with you, I’m better off without him.’ (p.196)

Vragen over het boek:

1. Schrijf een dagboek (of een journal) van een aantal dagen of een week. Probeer te schrijven op de manier waarop Diary of a Wimpy Kid geschreven is. Je kunt je dagboek uiteraard met tekeningen verfraaien.
2. Vergelijk ‘Diary of a Wimpy Kid’ met een ander dagboek dat in het Engels geschreven is: The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾ (Sue Townsend), Red, White & Blue (Robert Leeson), Not Dressed Like That, You Don’t! (Yvonne Coppard), of It’s Not the End of the World (Judy Blume), bijvoorbeeld. Geef aan wat de verschillen en overeenkomsten tussen beide boeken zijn.
3. Diary of a Wimpy Kid speelt zich af in de Verenigde Staten van Amerika. Beschrijf ten minste drie typisch Amerikaanse situaties uit het boek en leg uit waarom je dit interessante / saaie / spannende / grappige / mooie delen van het boek vindt.
4. Zou Jeff Kinney een bepaalde bedoeling met het boek kunnen hebben gehad? Wat denk je dat hij met de verhalen over Greg Heffley zou hebben willen bewijzen?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply