4/5 - (1 stemmen)

Faithless

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695926467430", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"36366317","familyId":"36366317","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Faithless%2C%20Karin%20Slaughter","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Sara Linton stood at the front door of her parents’ house holding so many plastic grocery bags in her hands that she couldn’t feel her fingers. Using her elbow, she tried to open the door but ended up smacking her shoulder into the glass pane. She edged back and pressed her foot against the handle, but the door still would not budge. Finally, she gave up and knocked with her forehead.
Through the wavy glass, she watched her father making his way down the hallway. He opened the door with an uncharacteristic scowl on his face.
‘Why didn’t you make two trips?’ Eddie demanded, taking some of the bags from her.
‘Why is the door locked?’
‘Your car’s less than fifteen feet away.’
‘Dad,’ Sara countered. ‘Why is the door locked?’
He was looking over her shoulder. ‘Your car is filthy.’ He put the bags down on the floor. ‘You think you can handle two trips to the kitchen with these?’
Sara opened her mouth to answer, but he was already walking down the front steps. She asked, ‘Where are you going?’
‘To wash your car.’
‘It’s fifty degrees out.’
He turned and gave her a meaningful look. ‘Dirt sticks no matter the climate.’ He sounded like a Shakespearean actor instead of a plumber from rural Georgia.
By the time she had formed a response, he was already inside the garage.
Sara stood on the porch as her father came back out with the requisite supplies to wash her car. He hitched up his sweatpants as he knelt to fill the bucket with water. Sara recognized the pants from high school – her high school; she had worn them for track practice.

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2005

^ Terug naar boven

Algemeen

Sara Linton en Jeffrey Tolliver hebben na hun scheiding weer een voorzichtig contact opgebouwd. Als ze op dag door het bos in de buurt van het huis van Sara wandelen, struikelen ze over een half-begraven kist met daarin het lijk van een jonge vrouw.
Als Jeffrey Tolliver, het hoofd van de politie van Grant County, de zaak onderzoekt samen met zijn assistente en detective Lena Adams, komen ze terecht bij een religieuze sekte buiten de stad. De leden van die sekte werken op het land, kinderen worden er kort gehouden, en oudere mannen zijn de onbetwiste leiders van de gemeenschap. De sekte wordt geleid door familieleden van de stichter, Thomas Ward.
Tolliver en Adams komen erachter dat het slachtoffer de jonge vrouw Abigail ('Abby') Bennett is, de dochter van één van de leiders van de gemeenschap en kleindochter van Thomas.
Maar die Abby had blijkbaar ook contacten buiten haar sekte. Ze bezocht regelmatig een stripteasetent (‘titty bar’), waar ze waarschijnlijk buiten haar ouders om een jongen ontmoette. En ze blijkt ook nog zwanger geweest te zijn. Als Tolliver en Adams de zaak verder onderzoeken, vermoeden ze dat er waarschijnlijk meer slachtoffers zijn …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
528

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000 – 2005

Plaats van handeling:
USA, Georgia, platteland

Bijzonderheden:
Een roman in 17 hoofdstukken en in 7 delen (de dagen van de week).
In het Nederlands heet het boek ‘Trouweloos’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Faithless’ is een spannende detective over het zuiden van de USA. Slaughter is een auteur voor lezers met sterke zenuwen (en een sterke maag): haar beschrijvingen van moorden en de autopsie op moorden zijn vaak heel plastisch en zijn niet ieders kopje thee.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘Faithless ‘heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af bij de armere bevolking in het zuiden van de Verenigde Staten. En dat is te lezen: de gemeenschap is een plattelandsgemeente in de zuidelijke staat Georgia, er zijn veel laagopgeleiden, er is veel geweld en misdaad en er is volop ruimte voor mensen die een geïsoleerd leven willen leiden (zoals de leden van een strenge geloofsgemeenschap).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘Faithless’ zijn begrijpelijk en toegankelijk, maar ook wel plat zo nu en dan; sommige lezers zullen hier zeker aanstoot aan nemen.
Het verhaal is opgedeeld in zeven delen (de dagen van de week). Die delen zijn weer opgedeeld in overzichtelijke hoofdstukken.
Er zijn veel korte alinea’s en het verhaal bevat veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De detective ‘Faithless’ is opnieuw een spannend verhaal van een talentvolle auteur, een auteur die meestal zeer plastisch is in haar beschrijvingen. In deze roman is dat iets minder het geval; maar de suspense is er niet minder om.
De taal van de roman is begrijpelijk met veel dialogen en overzichtelijke delen en hoofdstukken. Wel wordt er vaak plat en soms ordinair gesproken door veel karakters (inclusief de hoofdpersonen): four-letter-words komen veelvuldig voor.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Faithless’ een roman met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Faithless’ is geschreven volgens het beproefde recept van Slaughter: een intrigerende moord die een complexe wereld bloot legt.
De moord wordt (achteraf) klinisch en kil beschreven, het plegen van de moord niet (in tegenstelling tot de meeste andere romans van Slaughter).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De vijfde roman van Karin Slaughter, ‘Faithless’, zit opnieuw vol actie, die deze keer te maken heeft met de moord op een jonge vrouw.
Wel is deze roman iets minder hard en gruwelijk dan de meeste romans van Slaughter (ondanks de nare moord die al gepleegd is wanneer het verhaal begint).


Tijd:

‘Faithless’ speelt zich af ergens tussen de jaren 2000 en 2005.


Plaats:

De roman ‘Faithless’ speelt zich af in de zuidelijke staat Georgia, in de Verenigde Staten. Het district is Grant County. Grant County is een gemeente met drie plaatsen: Heartsdale, Madison en Avondale. Op de grens van een andere gemeente ligt een terrein waar een streng religieuze gemeenschap sojagewassen verbouwt.
Het verhaal wordt chronologisch verteld, met zo nu en dan een flashback naar een eerder beschreven gebeurtenis (zoals de scheiding van Sara Linton en Jeffrey Tolliver, of de moord op Sibyl, de zuster van Lena Adams).


Verhaallijn:

‘Faithless’ heeft als belangrijkste verhaallijn het oplossen van de moord op een meisje uit een religieuze sekte, Abigail (‘Abby’) Bennett.
Daarnaast zijn er andere verhaallijnen die soms met de moord en de sekte te maken hebben (de monteur Dale Stanley en zijn vrouw) en soms niet (de relatie tussen Jeffrey en Sara en het verontrustende leven van Lena).


Verteller:

De thriller ‘Faithless’ wordt verteld door een auctoriale verteller. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit de visie van Sara Linton, Jeffrey Tolliver en Lena Adams.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Faithless’ zijn:
– Chief Jeffrey Tolliver: het hoofd van politie in Grant County, die een moord bij een gesloten religieuze gemeenschap onderzoekt;
– Sara Linton: kinderarts en lijkschouwer; de vriendin (en ex-vrouw) van Jeffrey. Ze was van hem gescheiden, maar de band is weer enigszins aangehaald;
– Lena Adams: de detective die Tolliver assisteert bij het onderzoek.


Bijfiguren:

In ‘Faithless’ komen veel bijfiguren voor. De belangrijkste daarvan zijn:
• Oom Hank, de oom die Lena en haar zus heeft grootgebracht;
• Nan Thomas: vroeger de minnares van Sibyl, de vermoorde zus van Lena. Lena en Nan wonen in hetzelfde huis;
• Tessa Linton: de zus van Sara;
• Eddie en Cathy Linton: de ouders van Sara;
• Gregory (Greg) Mitchell: de ex-vriend van Lena;
• Ethan Green, de vriend van Lena;
• De monteur Dale Stanley en zijn vrouw Terri.
Leden van de religieuze sekte, waaronder de families Bennett en Ward:
• Thomas Ward: de stichter van de sekte;
• Lev (Leviticus) Ward: zoon, predikant;
• Mary en Rachel Ward: dochters; zussen van Esther;
• Ephraim (Eph) Bennett: de vader van Abby (Abigail) en Becca (Rebecca);
• Esther Bennett-Ward: de moeder van Abby en Becca;
• Cole (Coleman) Connolly: de voorman en oudste medewerker op de boerderij van de sekte.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘Faithless’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Faithless’ is de vijfde roman van Karin Slaughter; het is tevens de vijfde roman in de serie over Grant County. De hoofdpersonen in de romans over Grant County zijn – naast de voornaamste hoofdpersoon, Sara Linton – het hoofd van politie Jeffrey Tolliver en de detective Lena Adams. Er zijn verwijzingen naar gebeurtenissen uit vroegere delen: de moord op de tweelingzus van Lena, Sibyl; het huwelijksbedrog van Jeffrey; het beroep van Sara (kinderarts en patholoog-anatoom).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Tryptich van Karin Slaughter
• Carrie van Stephen King
• The Taking van Dean Koontz


Citaat:
Sara blushed crimson at his tone. ‘I just …’
‘You are either the faithful or the faithless,’ Connolly insisted. There was a Bible on the table and he picked it up, raising his voice. ‘I pity the faithless, for they inherit an eternity in the fiery pits of hell.’ (p.324)

Vragen over het boek:

1. Waarom is de band tussen Sara Linton en Jeffrey Tolliver behoorlijk verstoord als het verhaal begint?
2. Waarom heeft Lena Adams een reden om achterdochtig te zijn over religieuze sekten?
3. Wat is er goed aan de religieuze sekte die in Faithless beschreven wordt?
4. Op welk moment krijg je als lezer door wie de dader van de misdaden is (… daders … zijn)? Leg uit waarom je dit goed of minder goed beschreven vindt.
^ Terug naar boven

Comments are closed.