4.5/5 - (6 stemmen)

Harry Potter (I) and the Philosopher’s Stone

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691836426871", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000022408701","familyId":"9200000022408701","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Harry%20Potter%20%26%20The%20Philosophers%20Stone%2C%20J.K.%20Ro...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Mr and Mrs Dursley, of number four, Privet Drive, were proud to say that they were perfectly normal, thank you very much. They were the last people you’d expect to be involved in anything strange or mysterious, because they just didn’t hold with such nonsense.
Mr Dursley was the director of a firm called Grunnings, which made drills. He was a big, beefy man with hardly any neck, although he did have a very large moustache. Mrs Dursley was thin and blonde and had nearly twice the usual amount of neck, which came in very useful as she spent so much of her time craning over garden fences, spying on the neighbours. The Dursleys had a small son called Dudley and in their opinion there was no finer boy anywhere.
The Dursleys had everything they wanted, but they also had a secret, and their greatest fear was that somebody would discover it. They didn’t think they could bear it if anyone found out about the Potters. Mrs Potter was Mrs Dursley’s sister, but they hadn’t met for several years; in fact, Mrs Dursley pretended she didn’t have a sister, because her sister and her good-for-nothing husband were as unDursleyish as it was possible to be. The Dursleys shuddered to think what the neighbours would say if the Potters arrived in the street. The Dursleys knew that the Potters had a small son, too, but they had never even seen him. This boy was another good reason for keeping the Potters away; they didn’t want Dudley mixing with a child like that.

© Arthur A. Levine Books, Scholastic Press / Bloomsbury Publishing, 1997/1998.

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Harry Potter nog maar een baby is, worden zijn ouders gedood door een wrede tovenaar. Harry groeit op bij het gezin Dursley: zijn tante (de zus van zijn moeder), zijn oom en zijn verwende neefje Dudley. Daar heeft hij een nare jeugd: zijn neefje wordt altijd voorgetrokken en verwend, terwijl Harry nooit iets krijgt en een bezemkast als slaapkamer heeft.
Maar op een dag, wanneer hij elf jaar oud wordt, verandert het leven van Harry in één klap: hij wordt uitgenodigd om leerling te worden op de tovenaarsschool Hogwarts, de school waar zijn ouders ook naar toe gingen. Harry zal worden opgeleid tot tovenaar.
Vanaf dat moment lacht het leven op de beroemde tovenaarsschool Harry toe. Hij maakt vrienden, zoals de mislukte tovenaar en manus-van-alles op Hogwarts, Hagrid, de trouwe Ron Weasley en Hermione Granger, de ijverigste leerlinge van de school. Hij merkt dat hij een jongen is die wordt bewonderd vanwege zijn beroemde en dappere ouders. En hij komt erachter dat hij een natuurtalent is in de balsport-met-vliegende-bezemsteel, Quidditch.
Helaas ontdekt hij ook na een tijdje dat er op deze school personen zijn die een enorme hekel aan hem hebben. Zo is er bijvoorbeeld Draco Malfoy met zijn akelige vriendjes. En er is een professor, Severus Snape, die Harry haat terwijl Harry geen idee heeft waarom dat zo is. Tenslotte schijnt er dan ook nog ergens die kwaadaardige tovenaar Voldemort (‘You-Know-Who’) te zijn. Voldemort, de moordenaar van zijn ouders …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
J.K. Rowling

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
309

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
UK, een dorpje, de Engelse hoofdstad Londen en een tovenaarsschool

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 17 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Harry Potter en de steen der wijzen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ is het eerste deel van de meest succesvolle jeugdboeken-serie die er de afgelopen vijftig jaar is geweest: de avonturen van de jonge tovenaar Harry Potter.
Als je houdt van fantasy, van sprookjes, van magie of van spannende verhalen, dan is dit zeker een boek voor jou.
Waarschuwing: begin er niet aan wanneer je weinig tijd hebt. De Harry Potter-serie bestaat uit zeven delen. En die zijn zo spannend, dat je niet kunt ophouden na één deel …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het eerste deel uit deze serie, ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’, heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het is een verhaal dat zich afspeelt in Engeland. De tovenaarsschool bevindt zich in een oud spookachtig kasteel. Er zijn donkere gangen, geheime tunnels en torenkamers, vreemdsoortige spoken en sprookjesachtige wezens en er is een verboden bos, maar verder is het een verhaal over vrij normale jongeren. En als er iets voorkomt in dit verhaal wat alleen maar in de Harry Potterboeken voorkomt – zoals ‘Quidditch’ of ‘Platform Nine and three-quarters’ – dan legt de schrijfster haarfijn uit wat daarmee bedoeld wordt.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ zijn soms lastig, maar een goede lezer zal vaak kunnen raden wat er bedoeld wordt met een moeilijk woord.
De alinea’s zijn nooit erg lang. De hoofdstukken hebben een normale lengte; ze zijn spannend, ook vanwege hun mysterieuze titels (‘The Boy Who Lived’, ‘The Mirror of Erised’, bijvoorbeeld).
Qua taal is dit eerste Harry Potter-deel niet eenvoudig.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ heeft veel hoofdstukken (met intrigerende titels). Er gebeurt heel veel in elk hoofdstuk en het hoofdverhaal houdt de nodige raadsels in petto voor de lezer. Er zijn veel dialogen en het verhaal is heel spannend geschreven.
Een goede niveau 2-lezer zal veel plezier beleven aan dit verhaal. Maar hij – en misschien nog vaker: zij – zal wel de hele serie moeten uitlezen … ‘Harry Potter’ werkt verslavend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ een boek met een literair niveau B 2a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ is geweldig spannend geschreven. Het verhaal is bovendien ontroerend en heel vaak angstaanjagend. Ms Rowling, van wie dit het eerste boek is, liet meteen merken dat ze een zeer talentvolle schrijfster is.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ zit boordevol actie. Dat is in het begin nog niet helemaal duidelijk; allereerst blijkt dat Harry als baby wordt ondergebracht bij zijn oom en tante (tegen hun zin). Maar vanaf hoofdstuk 2 zit er heel veel actie in het verhaal, met in vrijwel elk hoofdstuk een spannende gebeurtenis.


Tijd:

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ beschrijft een jaar uit het leven van Harry. Hij is 11 jaar oud geworden en hij zal zijn eerste jaar op de middelbare school doorbrengen. Die middelbare school is een kostschool, maar dan wel een heel speciale: Hogwarts, een opleidingsschool voor tovenaars.
Er is een korte beschrijving over het eerste jaar dat Harry onderdak krijgt bij zijn oom en tante (hoofdstuk 1), maar de rest van het boek gaat over het elfde levensjaar van Harry en het schooljaar op Hogwarts.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en we volgen Harry een jaar lang, bijna van dag tot dag.

 


Plaats:

De plaatsen waar ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ zich voornamelijk afspeelt zijn:
• 4 Privet Drive, Little Whinging (in het graafschap Surrey): het adres waar Harry Potter woont, in het huis van zijn oom, zijn tante en zijn neef;
• Londen: de plaats van waaruit Harry op reis gaat naar de tovenaarsschool en waar hij zijn schoolspullen koopt;
• (en vooral) Hogwarts, de tovenaarsschool: een kostschool op het Engelse platteland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’: hoe zal het Harry vergaan op zijn nieuwe school, Hogwarts, de school voor jonge tovenaars? Andere verhaallijnen hebben te maken met zaken uit de toekomst: wat zal Harry later kunnen doen om die slechte tovenaar, Voldemort, te bestrijden, en wie zullen hem bijstaan in die strijd?
Een belangrijk thema van dit deel, ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’, gaat uiteindelijk over het verbergen en het later vinden van de Steen der Wijzen, de steen waarmee de alchemist Nicolas Flamel – een collega tovenaar van Dumbledore van vroeger – van allerlei metalen goud kan maken en waarmee je een levenselixer (‘the Elixir of Life’) kunt maken. Er zijn personen die rijk willen worden van zo’n steen, maar anderen willen veel liever onsterfelijk worden …


Verteller:

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ wordt verteld door een alwetende verteller. Het verhaal wordt bekeken vanuit het perspectief van de 11-jarige Harry Potter. Hij is, aan het begin van deze serie, nog totaal onbekend met zijn verleden. Pas langzamerhand komt hij bij stukjes en beetjes iets te weten over zijn verleden; daardoor komt hij ook iets te weten over de rol die hij in de toekomst zal moeten vervullen om de wereld te redden van de slechte tovenaar, You-Know-Who, Voldemort.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ zijn:
• Harry Potter: een 11-jarige jongen. Hij groeit op bij zijn oom en tante en hoort pas op zijn elfde dat hij de zoon is van de wizard (tovenaar) James en de witch (heks) Lily Potter. Bij de moord op zijn ouders werd Harry geraakt door de toverstaf van Voldemort, waardoor hij een bliksemvormig litteken op zij voorhoofd heeft;
• Rubeus Hagrid: de onderhoudsman op de tovenaarsschool, de ‘Keeper of the Keys and Grounds at Hogwarts’. Eén van de grootste vrienden van Harry (letterlijk). Hij heeft een grote hond (‘boarhound’) die Fang heet;
• Ron Weasley: een klasgenoot en de beste vriend van Harry. Hij komt uit een groot gezin van allemaal tovenaars. Drie van zijn broers zitten ook op Hogwarts;
• Hermione Granger: een klasgenote en de beste vriendin van Harry. De ouders van Hermione zijn geen tovenaars (maar tandartsen). Hermione is waarschijnlijk de ijverigste leerling van de hele school.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ zijn:
• Uncle Vernon Dursley: de oom van Harry. Een saaie en opvliegende man;
• Aunt Petunia Dursley: de tante van Harry. Een saaie en bange vrouw (en de zus van Harry’s moeder);
• Dudley Dursley: de neef van Harry. Een bijzonder naar, verwend en pesterig ventje;
• Professor Albus Dumbledore: de directeur, Headmaster van de tovenaarsschool, Hogwarts;
• Professor Minerva McGonagall: de onderdirecteur (‘Deputy Headmistress’) en Professor Transfiguration van de tovenaarsschool;
• Voldemort (oftewel ‘You-Know-Who’): de slechte tovenaar. Hij doet nog niet veel mee in dit deel, maar hij speelt wel een belangrijke rol. Zo lezen we dat hij de ouders van Harry vermoord heeft;
• Lily en James Potter: de ouders van Harry. Zij zijn al dood (vermoord) wanneer het verhaal begint, maar ze spelen een rol op de achtergrond in het verhaal;
• Personeel van winkels en bedrijven in Diagon Alley: Griphook (een goblin), Madame Malkin (kleding), Mr Ollivander (toverstaffenmaker);
• De leden van de familie Weasley, de familie van Ron: Mr en Mrs Weasley, Bill en Charlie (wonen niet meer thuis en zijn al van school), Percy (de Prefect van Gryffindor), de tweeling Fred en George en de jonge Ginny;
• Neville Longbottom: een vriend van Harry, een beetje een stuntelig type;
• Draco Malfoy, en zijn maatjes Crabbe en Goyle: drie leerlingen van huis Slytherin die Harry en zijn vrienden zo veel mogelijk pesten;
• Professor Severus Snape: de Master of Potions: een professor die vanaf het begin laat merken dat hij Harry haat;
• Andere professoren en personeelsleden op Hogwarts, zoals Professor Quirrell (‘Defense Against the Dark Arts’) en Professor Flitwick (‘Charms’, toverspreuken), Mr Argus Filch (‘caretaker’, de conciërge, die een nare kat heeft die Mrs Norris heet), Professor Sprout (‘Herbology’, plantkunde), Professor Binns (‘History of Magic’), Madame Pomfrey (ziekenboeg), Madame Pince (‘librarian’, bibliothecaresse);
• Andere leerlingen: Parvati Patil, Oliver Wood, Seamus Finnigan (Quidditch-speler), Dean Thomas, Lee Jordan, (Gryffindor), Pansy Parkinson, Angelina Johnson, Marcus Flint, Alicia Spinnet, Bletchley, Terence Higgs (Slytherin);
• Dieren die de studenten helpen (bij hun correspondentie, bijvoorbeeld): Hedwig (de uil van Harry), Scabbers (de rat van Ron), Trevor (de pad van Neville).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ is in 2001 verfilmd, met in de hoofdrollen Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Thompson, John Cleese, Richard Harris en John Hurt.


Overig:

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ was een gigantisch succes, het werd het eerste deel uit één van de populairste jeugdboekenseries ooit. J.K. Rowling werd met dit eerste deel in één klap de populairste jeugdboekenschrijfster ter wereld, en die populariteit nam alleen maar toe toen de volgende delen uitkwamen.
‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ is als los boek te lezen, maar het is het eerste deel uit een indrukwekkende serie, en daarom zou het zonde zijn om na het lezen van dit boek te stoppen. Bovendien is de kans daarop klein wanneer je deel I helemaal hebt uitgelezen …
‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ heet in de Verenigde Staten ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’.

In dit boek maak je voor het eerst kennis met:
• De familie Dursley en nog een paar andere ‘Muggles’ (‘gewone’ mensen) (chapter 1);
• Tovenaars (zoals Dumbledore), tovenaarsleerlingen (zoals Harry Potter) en tovenaarsfamilies (zoals de Weasleys) (chapter 1, 6 en 7);
• Diagon Alley: de winkelstraat voor de tovenaars (chapter 5);
• Platform Nine and Three-quarters: het perron waarvandaan de trein naar Hogwarts vertrekt (chapter 6);
• Hogwarts: de tovenaarsschool (chapter 6);
• Tovenaarsspullen en –attributen, zoals de ‘owl’ (de uil voor de brieven), de ‘wand’ (de toverstaf om mee te toveren) en ‘broomsticks’ (bezemstelen) om Quidditch mee te spelen (zoals Harry’s Nimbus Two Thousand) (chapter 5);
• The Sorting Hat: de hoed die de eerstejaars tovenaarsleerlingen voor een ‘huis’ selecteert (chapter 7);
• De vier ‘huizen’ van Hogwarts: Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw en Slytherin; het zijn de vier afdelingen van Hogwarts waar de leerlingen van jong tot oud hun hele schooltijd verblijven (chapter 7); het spel Quidditch: een soort hockey. Maar dan in de lucht, en met bezemstelen en meerdere ballen (waaronder the Golden Snitch) (chapter 11);
• Allerlei sprookjesdieren, -wezens en -figuren: goblins, ghosts’, ‘Nearly Headless Nick, Peeves (‘poltergeist’), troll, centaurs (Ronan, Bane en Firenze), dragon (draak Norbert) en een unicorn (eenhoorn).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.K. Rowling.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Harry Potter and the Chamber of Secrets van J.K. Rowling
• A Series of Unfortunate Events (Book I) – The Bad Beginning van Lemony Snicket
• The Earthsea Quartet (Book I) – A Wizard of Earthsea van Ursula Le Guin


Citaat:
‘After all, to the well-organized mind, death is but the next great adventure. You know, the Stone was really not such a wonderful thing. As much money and life as you could want! The two things most human beings would choose above all – the trouble is, humans do have a knack of choosing precisely those things that are worst for them.’ (p.297)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het volgens jou belangrijk dat Harry Potter opgroeit bij zijn oom en tante (en bij die nare neef, Dudley)?
2. Wie is die Hagrid precies en wat voor rol speelt hij in dit deel (en daarmee ook in het leven van Harry Potter)?
3. Waarom zijn de centaurs in the Forbidden Forest  belangrijk voor Harry?
4. Wie is ‘the man with two faces’ en waarom wordt hij zo genoemd?
^ Terug naar boven

Comments are closed.