Heaven Eyes

Niveau:
Genre: growing up
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

My name is Erin Law. My friends are January Carr and Mouse Gullane. This is the story of what happened when we sailed away from Whitegates that Friday night. Some people will tell you that none of these things happened. They’ll say they were just a dream that the three of us shared. But they did happen. We did meet Heaven Eyes on the Black Middens. We did dig the saint out of the mud. We did find Grampa’s treasures and his secrets. We did see Grampa return to the river. And we did bring Heaven Eyes home with us. She lives happily here among us. People will tell you that this is not Heaven Eyes. They’ll say she’s just another damaged child like ourselves. But she is Heaven Eyes. You’ll know her easily. Look at her toes and fingers. Listen to her strange sweet voice. Watch how she seems to see through all the darkness in the world to the joy that lies beneath. It is her. These things happened. January, Mouse and I were there to see them all. Everything is true. So listen.

© Hodder & Stoughton, 2000^ Terug naar boven

Algemeen

Drie vrienden wonen met andere kinderen in een gezinsvervangend tehuis. Het zijn Erin Law, January Carr en Mouse Gullane. January kwam in januari in het tehuis aan (logische naam, toch?), achtergelaten door zijn moeder; Mouse heeft zijn huisdier Squeak – een muis, uiteraard – altijd bij zich. En Erin? Erin woonde tien jaar bij haar (ongehuwde) moeder. Toen die ziek werd en overleed, is Erin in het tehuis gekomen.
De kinderen worden goed verzorgd door Maureen en haar twee mannelijke assistenten. Maar Erin moet niets van Maureen hebben. Ook January voelt zich niet thuis in het tehuis. Samen besluiten ze weg te lopen van het tehuis. Dat ‘weglopen’ gaat het gemakkelijkst met het zelfgemaakte vlot van January: daarmee kunnen ze de rivier afdrijven, op weg naar de zee. Als ze er vandoor gaan, gaat Mouse op het laatste moment mee.
De tocht verloopt voorspoedig. Het vlot loopt vast in een moerasachtig gebied en de avonturiers proberen de vaste wal te bereiken. En dat lukt. Maar daar aangekomen worden ze opgewacht door twee vreemde figuren. Het zijn Grampa, een oude man met een bijl en een mes, en Heaven Eyes, een mysterieus meisje dat vliezen tussen haar vingers en tenen heeft …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
David Almond

Jaar van uitgave:
2000

Aantal pagina's:
2016

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK, het noorden (het graafschap Tyne and Wear) in de buurt van de stad Newcastle

Bijzonderheden:
De jeugdroman ‘Heaven Eyes’ is een jeugdroman in veel korte hoofdstukken en in drie delen: ‘Whitegates’, ‘The Black Middens’ en ‘Whitegates’
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Heaven Eyes’ is een verhaal over eenzame, ouderloze jongeren. Het is geen kinderboek – hoewel één van de hoofdpersonen, Mouse, nog maar een jongen is; het verhaal wordt zo nu en dan erg spannend en er gaat een grote dreiging van uit.
Het verhaal lijkt in veel opzichten op een sprookje. David Almond schrijft vaak dit soort verhalen: het zou allemaal echt kunnen gebeuren wat hij beschrijft, maar sommige karakters lijken wel heel bijzondere mensen te zijn …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Heaven Eyes’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in het noorden van Engeland. Het is in de buurt van de stad Newcastle (hoewel die stad nergens genoemd wordt): het is een rivierenlandschap, compleet met oude werven, verlaten pakhuizen en verraderlijke stromingen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Heaven Eyes’ is heel toegankelijk. De woorden zijn zelden moeilijk. De zinnen en de alinea’s zijn meestal heel kort, evenals de hoofdstukken. Er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat de taal betreft is ‘Heaven Eyes’ heel goed te lezen. Als je een paar jaar Engelse teksten hebt gelezen, zul je hier geen enkel probleem mee hebben.
Wat het verhaal aangaat, geldt dat eigenlijk ook. Het verhaal is heel mysterieus. Gestaag worden er allemaal raadsels opgelost, maar zoals bij elk goed verhaal blijven er nog vraagtekens genoeg over.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Heaven Eyes’ een verhaal met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Heaven Eyes’ is heel spannend geschreven. Het is een soort thriller met veel suspense. Soms neigt het verhaal een beetje naar het morbide toe – maar lees maar door, die raadsels worden ook weer opgelost.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Heaven Eyes’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie bestaat in eerste instantie uit de reis die de drie vrienden met elkaar ondernemen. Maar latere actie vindt vooral plaats in de oude fabrieken en pakhuizen waar de drie terechtkomen.


Tijd:

De young adult novel ‘Heaven Eyes’ speelt zich af ergens in de jaren 2000-2010. Het lijkt heel lang alsof dit fantasy is, maar later zul je die gedachten (waarschijnlijk) moeten laten varen.
Het verhaal duurt in zijn totaliteit een aantal dagen en het wordt chronologisch verteld. Maar uit de eerste alinea van het boek blijkt wel dat het verhaal eigenlijk één lange flashback is.


Plaats:

De setting van ‘Heaven Eyes’ is een rivierlandschap van Noord-Engeland. Het verhaal speelt zich af in de buurt van de rivier de Tyne. Aan die rivier liggen heel veel steden en dorpen, maar ook veel oude (en nieuwe) werven en veel verlaten pakhuizen en schuren. De enige plaatsnamen die worden genoemd zijn de stad Norton (die niet echt bestaat – er is wel een dorp Norton in de buurt, maar dat is heel klein) en de rivier de Ouseburn (een zijrivier van de Tyne).


Verhaallijn:

De belangrijkste verhaallijn in ‘Heaven Eyes’ is: wie is die Heaven Eyes eigenlijk en wat zal er met haar gebeuren?


Verteller:

De roman ‘Heaven Eyes’ heeft een ik-verteller. Deze verteller is Erin Law. Ze is soms een beetje onredelijk – een echte puber –  en dat zorgt regelmatig voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Heaven Eyes’ zijn:
• Erin Law: de verteller van het verhaal. Zij is een meid van een jaar of veertien. Haar vader heeft ze nooit gekend, haar moeder is een paar jaar geleden overleden. Sindsdien woont ze – met een aantal andere kinderen en jongeren – in een gezinsvervangend tehuis;
• January Carr (‘Jan’): de vriend van Erin. Zij vertrouwen elkaar blindelings en ze zijn ook veel samen. January is – in de maand januari – in het tehuis achtergelaten door zijn moeder, die niet langer voor hem kon zorgen;
• Mouse (eigenlijk: Sean) Gullane: een jongen die in het tehuis woont. Zijn ouders heeft hij nooit gekend. Zijn grootste vriend is Squeak, een muis (vandaar dat Mouse ‘Mouse’ wordt genoemd);
• Heaven Eyes: een mysterieus meisje dat de drie vrienden op hun reis ontmoeten. Zij woont bij een oude man, Grampa, in een pakhuis.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Heaven Eyes’ zijn:
• Maureen: de ‘moeder’ van het gezinsvervangende tehuis, waar zo’n twaalf kinderen wonen. Zij is heel bezorgd en vriendelijk, maar veel kinderen vertrouwen haar toch niet zo erg;
• Fat Kev en Skinny Stu: het personeel van het tehuis. Zij helpen Maureen bij haar werk;
• Andere kinderen in het tehuis: Maxie Ross, Fingers Wyatt, Wilson Cairns (een dikke, eenzame jongen), Hairy Smart;
• Grampa: de conciërge van een oude drukkerij die tussen de oude huizen, werven en pakhuizen staat. Grampa is oud en zijn geheugen is niet al te best. Hij verzorgt Heaven Eyes al jaren.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Heaven Eyes’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Heaven Eyes’ lijkt soms een fantasy-verhaal, maar wanneer je verder leest blijkt het allemaal echt wel mogelijk te zijn wat hier allemaal beschreven wordt.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over David Almond.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook de volgende romans kunnen lezen:
Which Way Is Home? van Ian Strachan
The Candle Man van Catherine Fisher
The Byzantium Bazaar van Stephen Elboz


Citaat:
‘I will bring them to you, Grampa,’ she said. ‘Go and clean yourself and I will bring them to you.’
She held out her hands to us.
‘Come,’ she said.
We didn’t move.
‘There is warmness and comfort and food,’ she said.
‘He’ll bloody kill us,’ said Jan.
‘No,’ she said. ‘He will love you and look after you like he loves Heaven Eyes and looks after Heaven Eyes.’
‘You are Heaven Eyes?’ I said.
‘I is Heaven Eyes, my sister.’ (p.53)

Vragen over het boek:

1. Hoe is het mogelijk dat de drie vrienden het tehuis kunnen verlaten?
2. Wie is ‘The Saint’ en wat gebeurt er met hem?
3. Wat kom je uiteindelijk te weten over Heaven Eyes? Hoe is ze bij Grampa terechtgekomen?
4. Voor wie heeft dit verhaal het meest een happy end? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.