How to Be Good

Niveau:
Genre: love
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I am in a car park in Leeds when I tell my husband I don’t want to be married to him anymore. David isn’t even in the car park with me. He’s at home, looking after the kids, and I have only called him to remind him that he should write a note for Molly’s class teacher. The other bit just sort of … slips out. This is a mistake, obviously. Even though I am, apparently, and to my immense surprise, the kind of person who tells her husband that she doesn’t want to be married to him anymore, I really didn’t think that I was the kind of person to say so in a car park, on a mobile phone. That particular self-assessment will now have to be revised, clearly. I can describe myself as the kind of person who doesn’t forget names, for example, because I have remembered thousands of times and forgotten them only once or twice. But for the majority of people, marriage-ending conversations happen only once, if at all. If you choose to conduct yours on a mobile phone, in a Leeds car park, then you cannot really claim that it is unrepresentative, in the same way that Lee Harvey Oswald couldn’t really claim that shooting presidents wasn’t like him at all. Sometimes we have to be judged by our one-offs.

© Penguin Random House Company, 2001.^ Terug naar boven

Algemeen

Katie Carr is een succesvolle huisarts. Ze werkt in een mooie praktijk, ze heeft een man, een zoon en een dochter, een mooi huis en een rijk leven. Toch is ze nogal ongelukkig. Haar man David Grant is in de loop der jaren een sarcastische, chagrijnige vent geworden die zijn vrouw (en kinderen) nauwelijks ziet staan. Katie brengt de nacht door met een aardige man en ze besluit om David voor te stellen te scheiden. David, eerst bijtend sarcastisch en later praktisch, stelt voor dat Katie de kinderen inlicht wanneer hij een paar dagen bij een kennis verblijft. Katie durft het slechte nieuws echter nog niet aan haar kinderen te vertellen.
Maar als David weer thuiskomt, blijkt hij volledig veranderd te zijn. Hij heeft gesproken met D.J. GoodNews, een natuurgenezer. Deze heeft hem de weg gewezen om een goed mens te worden. En dat gaat David nu proberen. Katie merkt – net als haar kinderen – dat alles wat David vroeger zei en deed nu anders gaat: hij is een invoelende man geworden, een toegewijde echtgenoot en een lieve vader. Tot ontsteltenis van zijn zoon wil hij met hem voetballen, hij wil de hele dag gezellige spelletjes doen met zijn dochtertje en hij gaat met Katie vrolijk en enthousiast naar het theater. Maar wanneer Katie’s de hele portemonnee met inhoud aan een dakloze geeft en wanneer hij de wonderdokter GoodNews uitnodigt bij hen in huis te komen wonen, begrijpt Katie dat zo'n geweldig goede man misschien ook niet ideaal is …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Nick Hornby

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
244

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
GB, Londen

Bijzonderheden:
Een roman in 15 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Hoe ben je een goed mens?’
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘How to Be Good’ is een humoristische vertelling over een ernstig onderwerp: huwelijksproblemen en wellicht een echtscheiding. Dit toch wel zware thema wordt op een hilarische manier verteld: de serieuze Katie Carr staat versteld van haar volledig veranderde man. David Grant is van een sikkeneurige zeurpiet die een hekel heeft aan de meeste literatuur, alle politici, de meeste films en alle toneel en nog aan duizend andere dingen van de ene dag op de andere verandert in een zweverige do-goody-two-shoes: alles wat zijn vrouw en kinderen zeggen en doen vindt hij prima en het lijkt hem het beste om alles wat zijn gezin over heeft weg te geven aan wie het maar hebben wil.
Als je houdt van een luchtige behandeling van een zwaar onderwerp, dan is ‘How to Be Good’ een goede keuze voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van de roman ‘How to Be Good’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Dit is een verhaal over relaties. Het gezin Grant is een gewoon gezin; weliswaar met intellectuele, intelligente gezinsleden, maar zonder noemenswaardige strubbelingen. Het verhaal speelt zich af in een betere wijk van Londen; daarmee lijkt het verhaal een beetje op sommige romans van Graham Swift, Ian McEwan, Martin Amis, Ruth Rendell en vele anderen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘How to Be Good’ zijn zo nu en dan lastig. Het verhaal is echt bedoeld voor volwassen lezers; een jongere zal zich door dit verhaal – ook qua taal – nauwelijks aangesproken voelen. Wel is het een zeer humoristische roman, met zo en dan hilarische momenten.
De alinea’s zijn meestal niet erg lang; de hoofdstukken zijn van een redelijke lengte. Er zijn heel veel dialogen die het verhaal levendig houden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘How to Be Good’ is niet echt lastig, mar het is wel een verhaal voor volwassen lezers. Dat komt vooral door de manier waarop Hornby zijn karakters en situaties beschrijft. Het zijn niet echt moeilijke woorden, maar het jargon is wel de taal van volwassenen.
Het verhaal is humoristisch en zo nu en dan hilarisch. Het verhaal is ook verrassend genoeg om de aandacht van de lezers vast te houden: na een aangekondigde scheiding volgen we de gedragingen en de gebeurtenissen in de Grant-familie. En die gebeurtenissen zijn boeiend genoeg om het verhaal tot het einde te willen blijven lezen: wat zal Katie gaan doen, wat is die meneer GoodNews echt van plan en zal David die Lammert Goedzak blijven die hij nu geworden is?
Op basis van deze eigenschappen is ‘How to Be Good’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘How to Be Good’ is humoristisch en soms hilarisch. Het is een typisch Hornby-verhaal: gewone (maar wel gegoede) burgers in gewone, maar soms kolderieke situaties. Uiteraard zit er een tragisch thema onder: het gaat uiteindelijk om het gezinsgeluk van een vrouw, een man en hun kinderen.
Het verhaal zal je niet bij de keel grijpen, maar het is wel een roman die je uit wilt lezen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘How to Be Good’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie heeft alles te maken met de gebeurtenissen van de karakters onderling: vriendschaps- en liefdesbanden, ruzies en diepgaande gesprekken. Echt spannende zaken zul je niet tegenkomen: de leden van het gezin Grant zijn te fatsoenlijk om elkaar fysiek te lijf te gaan, ook wanneer ze elkaar nauwelijks kunnen uitstaan.


Tijd:

De roman ‘How to Be Good’ speelt zich af over een periode van een aantal maanden in het jaar 2000. Katie en David zijn 24 jaar geleden (in 1976) getrouwd. Hun huwelijk is een gewoontehuwelijk geworden: echte liefde of vriendschap is nauwelijks herkenbaar, men is aan elkaar gewend geraakt en men neemt elkaar voor lief.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt een aantal weken. Flashbacks zijn er niet. Katie vertelt haar verhaal in de tegenwoordige tijd.


Plaats:

De plaats die in ‘How to Be Good’ vooral wordt beschreven, is de Britse hoofdstad Londen. Het gezin Grant woont in Noord Londen, in Holloway, in een straat voor de beter gesitueerden van de stad. De setting is de wereld van de hogere sociale klassen: doctoren, hoogleraren, uitgevers, schrijvers, intellectuelen, universitair opgeleide mensen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘How to Be Good’: hoe zal de relatie zich tussen Katie en David – en haar kinderen en vrienden en bekenden – ontwikkelen?


Verteller:

De roman ‘How to Be Good’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Katie Carr vertelt over een confronterende periode uit haar leven. Ze zegt eerlijk te zijn, maar in de loop van het verhaal merk je als lezer wel dat zoiets niet altijd waar is: uit de gebeurtenissen wordt duidelijk dat ook Katie niet altijd even eerlijk, lief of betrouwbaar is. Zij zelf heeft dat meestal niet in de gaten.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘How to Be Good’ zijn:
• Katie Carr: een 38-jarige arts uit Londen. Zij is succesvol in haar werk, maar minder gelukkig in haar huwelijk;
• David Grant: de 41-jarige echtgenoot van Katie. Hij is freelance columnist en hij werkt – met weinig succes overigens – aan zijn eerste roman;
• Tom Grant: de 10-jarige zoon van Katie en David;
• Molly Grant: de 8-jarige dochter van Katie en David;
• D.J. GoodNews: een 32-jarige natuurgenezer. Hij is een geboren en getogen Engelsman die vaak de indruk maakt dat hij een Aziatische goeroe is (getooid met eigenaardige sieraden);
• Stephen Garner: de minnaar van Katie.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘How to Be Good’ zijn:
• Becca: een vriendin en collega-arts van Katie;
• Mark: de broer van Katie;
• De ouders van Katie, een nogal ouderwets echtpaar;
• Giles en Christine: kennissen van Katie en David;
• Eva: de receptioniste in de praktijk waar Katie werkt;
• Jeanie Field: de onderwijzeres van Tom;
• Monkey: een gast in het gezin Grant;
• Meerdere buren van Katie en David (zoals de aannemer Mike).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘How to Be Good’ is niet verfilmd.


Overig:

‘How to Be Good’ is geschreven volgens het beproefde Nick Hornby-principe: een hoofdpersoon die soms onnozele en onverstandige dingen doet en dat vervolgens niet in de gaten heeft. Zo komt in deze roman het hilarische karakter van David voor: een onuitstaanbare negatieveling die van de ene op de andere dag verandert in een filantropisch watje.
‘How to Be Good’ lijkt in veel opzichten op andere Hornby-romans zoals High Fidelity, ‘About a Boy’ en Juliet, Naked.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nick Hornby.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Last Orders van Graham Swift
• Freedom van Jonathan Franzen
• Notes on a Scandal van Zoë Heller


Citaat:
‘Well, you know. It’s tough. It’s not as straightforward as it sounds.’
I’m not making this up. This is actually what he says, in real life, in the Curry Queen.
‘Oh, and we’re sort of writing a book.’
‘A book.’
‘Yes. ‘How to Be Good’, we’re going to call it. It’s about how we should all live our lives. You know, suggestions. Like taking in the homeless, and giving away your money, and what to do about things like property ownership and, I don’t know, the Third World and so on.’ (p.210)

Vragen over het boek:

1. Hoe reageert David op de verhouding van Katie en Stephen?
2. Welke rol spelen Molly en Tom in de roman?
3. Waarom is de setting van ‘How to Be Good’ belangrijk voor de plot?
4. In hoeverre verandert het karakter van Katie in de loop van het verhaal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.