3/5 - (1 stemmen)

Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket

Niveau:
Genre: horror
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694712389014", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000018490404","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Narrative%20of%20Arthur%20Gordon%20Pym%20of%20Nantucke...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

My name is Arthur Gordon Pym. My father was a respectable trader in sea-stores at Nantucket, where I was born. My maternal grandfather was an attorney in good practice. He was fortunate in every thing, and had speculated very successfully in stocks of the Edgarton New Bank, as it was formerly called. By these and other means he had managed to lay by a tolerable sum of money. He was more attached to myself, I believe, than to any other person in the world, and I expected to inherit the most of his property at his death. He sent me, at six years of age, to the school of old Mr. Ricketts, a gentleman with only one arm and of eccentric manners – he is well known to almost every person who has visited New Bedford. I stayed at his school until I was sixteen, when I left him for Mr. E. Ronald’s academy on the hill. Here I became intimate with the son of Mr. Barnard, a sea-captain, who generally sailed in the employ of Lloyd and Vredenburgh – Mr. Barnard is also very well known in New Bedford, and has many relations, I am certain, in Edgarton. His son was named Augustus, and he was nearly two years older than myself. He had been on a whaling voyage with his father in the John Donaldson, and was always talking to me of his adventures in the South Pacific Ocean. I used frequently to go home with him, and remain all day, and sometimes all night. We occupied the same bed, and he would be sure to keep me awake until almost light, telling me stories of the natives of the Island of Tinian, and other places he had visited in his travels. At last I could not help being interested in what he said, and by degrees I felt the greatest desire to go to sea. I owned a sailboat called the Ariel, and worth about seventy-five dollars. She had a half-deck or cuddy, and was rigged sloopfashion – I forget her tonnage, but she would hold ten persons without much crowding. In this boat we were in the habit of going on some of the maddest freaks in the world; and, when I now think of them, it appears to me a thousand wonders that I am alive to-day.

© Doubleday & Company, Inc., 1966

^ Terug naar boven

Algemeen

Arthur Gordon Pym is een jongeman die op het walviseiland Nantucket - voor de oostkust van de Verenigde Staten - woont. Hij is gelukkig met zijn ouders; zijn opa is dol op hem en hij zal later een rijke man worden dankzij de rijkdom van die opa. Toch voelt hij dat er iets ontbreekt in zijn leven: avontuur. Dus wanneer zijn beste vriend Augustus Barnard aanbiedt dat hij – eerst als verstekeling en daarna als bemanningslid – een zeereis mag maken met hem en zijn vader, aarzelt Arthur geen moment. Hij laat zich aan boord smokkelen en Augustus verbergt hem in een kruipruimte onder het dek.
Als Arthur een aantal dagen later weer wakker wordt uit een soort bewusteloosheid, raakt hij in paniek: het is niet mogelijk om uit de kruipruimte te komen. Gelukkig weet Augustus hem te redden. Maar dan hoort Arthur dat er iets vreselijks gebeurd is: muiters hebben de vader en van Augustus en een aantal getrouwen overmeesterd en ze zijn bezig de meeste bemanningsleden te vermoorden. Augustus en Arthur slagen erin hulp te krijgen van een paar getrouwen en ze weten uiteindelijk te overleven. Maar hun schip – dat nu een wrak is – dobbert over de oceaan.
Als ze uiteindelijk worden opgepikt, zijn er nog maar een paar mensen in leven. Arthur en een paar overlevenden worden gelukkig opgepikt door een schip dat een zeeroute zoekt door het Zuidpoolgebied. Maar dat blijkt nog veel gevaarlijker te zijn dan de eerste reis van Arthur: de wezens die bij de Zuidpool wonen zijn de bemanning van het schip zeer vijandig gezind. Opnieuw zal Arthur met een overlevende moeten proberen te ontsnappen. Maar nu in de richting van de onbekende Zuidpool …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Edgar Allan Poe

Jaar van uitgave:
1838

Aantal pagina's:
127

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1800-1850

Plaats van handeling:
USA, Nantucket, de oceaan en de Zuidpool

Bijzonderheden:
Een roman in 25 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ is voor de liefhebbers van het klassieke horrorgenre. Het is een reisverslag met de nodige morbide gebeurtenissen (moord, muiterij, kannibalisme). Het is behalve een klassiek horrorverhaal ook een avontuurlijk reisverhaal: een onderneming van zeevaarders die de weg naar het centrum van de Zuidpool willen ontdekken.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ heb je niet veel specialistische kennis nodig. Het is handig wanneer je iets weet van Nantucket en van de walvisvaart, maar Mr. Poe vertelt uitgebreid – zeer uitgebreid – over van alles en nog wat: over lengte- en breedtegraden, schoeners, fregatten, het stouwen van lading en allerlei soorten winden die de zeilscheepvaart in de negentiende eeuw hielpen of teisterden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ is een lastig te lezen verhaal. Er staan veel moeilijke woorden in, de alinea’s zijn lang en er zijn weinig dialogen. De taal is behoorlijk verouderd en de schrijver legt heel veel, heel uitgebreid uit.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal en het thema van ‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ zijn oud en complex.
De woorden zijn vaak ouderwets (zoals veel woorden uit de negentiende-eeuwse zeilscheepvaart), de alinea’s zijn lang en er zijn weinig dialogen. Daarmee is de taal een lastig onderdeel van dit boek.
Het thema is horror. Maar het is wel een horror die nogal exotisch en vrij absurd aandoet: ‘monsters’ en ‘levend begraven worden’ op een schip, kannibalisme, een onwezenlijke vaarroute naar het centrum van de Zuidpool.
Toch is dit verhaal één van de klassieken op dit gebied. Niet alleen is het de enige roman die de horrorschrijver pur sang Edgar Allan Poe schreef, maar ook is het één van de eerste echte horrorverhalen in zijn soort. Het verhaal combineert de exotische gebeurtenissen uit de romans van Daniel Defoe en Jonathan Swift met de latere horror van H.P. Lovecraft, Joseph Conrad en Herman Melville. Daarnaast effende de roman het pad voor moderne succesvolle schrijvers als Stephen King, Clive Barker en Dean Koontz.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ een roman met een literair niveau C 5e en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De schrijfstijl in ‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ is journalistiek en semi-objectief beschrijvend, maar het is ook exotisch en spectaculair bij vlagen. Vaak heb je als lezer geen idee waarheen het verhaal zal gaan: Is het een jongen die langere tijd van huis wegloopt? Is het een avonturenroman? Is het een reisverhaal? Of is het een macaber reisverslag van een gedoemde avonturier? Al met al blijft het tot het einde aan toe een intrigerende roman.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ zit vol actie. Van het avontuur van een jongen die van huis wegloopt – en nooit meer iets van zich laat horen, net als Robinson Crusoe – verandert het verhaal in een levensbedreigende vaartocht, een muiterij met moord en doodslag en een roekeloze ontdekkingsreis. De roman wordt bevolkt door piraten, haaien, ontbindende lijken en exotische monsters.


Tijd:

‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ is heel precies gedateerd. Het begint in 1827 en volgt de avonturen van Pym in de maanden die daarop volgen, waarbij de gebeurtenissen vaak per dag (als aantekeningen) worden weergegeven.
Er zijn geen flashbacks; het gehele verhaal wordt in een soort dagboekvorm (als een soort logboek, een scheepsverslag) verteld.


Plaats:

De roman ‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ begint in Nantucket, een eiland aan de noordoostkust van de Verenigde Staten, ooit het centrum van de walvisvaart in de Verenigde Staten in de negentiende eeuw. Vandaar volgen we de hoofdpersoon op zijn lange oceaanreis, van de Cariben via de Kaapverdische eilanden en Kaap de Goede Hoop naar Antarctica.


Verhaallijn:

Er zitten meerdere verhaallijnen in ‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ die allemaal neerkomen op hetzelfde thema: hoe blijft Arthur tijdens al die avonturen in leven?
Wat deze verhaallijn verwarrend maakt, is dat het eerst lijkt op een avontuur van een jongen die van huis wegloopt (een soort Robinson Crusoe), daarna op een piratenverhaal (een soort Treasure Island) en tenslotte op een ijzingwekkend horrorverhaal (een soort Dracula of The Island of Dr Moreau).


Verteller:

‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ heeft een ik-verteller. Zijn verhaal is subjectief en veel van de gebeurtenissen worden verteld in dagboekvorm (een soort scheepsverslag).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ zijn:
• Arthur Gordon Pym: een avontuurlijke jongeman uit Nantucket, die graag de wereld wil verkennen;
• Augustus Barnard: zijn vriend, ook een avontuurlijk type;
• Dirk Peters: een zeeman, die Arthur helpt.


Bijfiguren:

Er zijn weinig bijfiguren in ‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’. De belangrijkste daarvan zijn:
• Mr Peterson: de opa van Arthur Gordon Pym;
• Mr. Barnard: de vader van Augustus;
• Parker: een bekeerde piraat.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ is behalve een horrorverhaal ook een reisverhaal; een exotisch verhaal in de stijl van Daniel Defoe, Jonathan Swift en Herman Melville.
Zijn korte verhalen zouden echter veel meer invloed hebben op latere schrijvers dan deze – zijn enige – roman.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Edgar Allan Poe.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Robinson Crusoe van Daniel Defoe
• Moby Dick van Herman Melville
• Heart of Darkness van Joseph Conrad

 


Citaat:
Upon passing the blade of a knife athwart the veins, the water closed over it immediately, as with us, and also, in withdrawing it, all traces of the passage of the knife were instantly obliterated. If, however, the blade was passed down accurately between the two veins, a perfect separation was effected, which the power of cohesion did not immediately rectify. The phenomena of this water formed the first definite link in that vast chain of apparent miracles with which I was destined to be at length encircled. (p.99)

Vragen over het boek:

1. Wanneer gaat het verhaal over van een spannend jongensboek in een angstaanjagend horrorverhaal? Geef een fragment uit de tekst waaruit dit blijkt.
2. Wat vind je van Arthur Gordon Pym als karakter? Is hij sympathiek en meevoelend of juist niet? Geef aan, aan de hand van voorbeelden uit de roman, waaruit zijn karakter duidelijk wordt.
3. Het lijkt alsof Poe een reisverhaal met een horrorverhaal wil combineren. Is hij hierin geslaagd volgens jou? Waarom vind je dat?
4. Deze roman is de enige roman van Edgar Allan Poe, die vooral bekend staat als een horrorschrijver van korte verhalen. Is ‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ desalniettemin geslaagd als roman, of juist niet, volgens jou? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.