3/5 - (1 stemmen)

Notes on a Scandal (a.k.a. What Was She Thinking)

Niveau:
Genre: love
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695144163894", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30312586","familyId":"30312586","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Notes%20On%20A%20Scandal%2C%20Zoe%20Heller","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The first time I ever saw Sheba was on a Monday morning, early in the winter term of 1996. I was standing in the St. George's car park, getting books out of the back of my car, when she came through the gates on a bicycle - an old-fashioned, butcher-boy model with a basket in the front. Her hair was arranged in one of those artfully dishevelled up-dos: a lot of stray tendrils framing the jaw, and something like a chopstick piercing a rough bun at the back. It was the sort of hairstyle that film actresses wear when they're playing sexy lady doctors. I can't recall exactly what she had on. Sheba's outfits tend to be very complicated - lots of floaty layers. I know she was wearing purple shoes. And there was definitely a long skirt involved, because I remember thinking that it was in imminent danger of becoming entangled in her spokes. When she dismounted - with a lithe, rather irritating little skip - I saw that the skirt was made of some diaphanous material. Fey was the word that swam into my mind. Fey person, I thought. Then I locked my car and walked away.
My formal introduction to Sheba took place later the same day when Ted Mawson, the deputy head, brought her into the staff room at afternoon break for a ‘meet and greet.’ Afternoon break is not a good time to meet schoolteachers. If you were to plot a graph of a teacher's spirits throughout the school day, afternoon break would be represented by the lowest valley. The air in the staff room has a trapped, stagnant quality. The chirpy claptrap of the early morning has died away, and those staff members who are not milling about, checking their timetables and so on, sprawl in lugubrious silence. (To be fair, the sprawling is as much a tribute to the shoddy construction of the staff room's three elderly foam sofas as an expression of the teachers' low morale.) Some of the teachers stare, slack-shouldered, into space. Some of them read - the arts and media pages of the liberal newspapers mainly, or paperback editions of the lower sort of fiction - the draw being not so much the content as the shield against having to converse with their colleagues. A great many chocolate bars and instant noodles in plastic pots are consumed.

© Penguin Random House Company / Viking, 2003

^ Terug naar boven

Algemeen

Barbara Covett is al veel jaren docente geschiedenis op St George’s, een middelbare school in Londen. De leerlingen die deze school bezoeken zijn niet afkomstig uit de beste milieus, maar Barbara heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een harde tante die voor niets en niemand bang is. Ze kijkt met een zeer cynische blik naar haar medemens. Vriendinnen, vrienden of een gezin heeft ze niet. Ze is alleen en eenzaam, maar dat laat ze aan niemand merken.
Op een dag in 1996 komt er een nieuwe docente op school die het vak ‘pottery’ (pottenbakken, werken met klei) gaat geven. Het is de aantrekkelijke Sheba Hart. Ze heeft altijd veel gedaan aan handvaardigheid en daar heeft ze ook een onderwijsbevoegdheid voor, maar lesgegeven heeft ze nooit. Ze is op haar twintigste getrouwd met de gescheiden (en veel oudere) docent Richard en heeft met hem twee kinderen gekregen – de dwarse puber Polly en Ben, een jongen met het syndroom van Down – die ze met veel liefde heeft opgevoed. Nu, op haar veertigste, wil ze alsnog aan het werk.
Dat werk valt haar heel erg tegen. De leerlingen – zowel de jongens als de meiden – zijn ongeïnteresseerd en onbeschoft en hun taalgebruik stuit een nette dame als Sheba tegen de borst.
En dan ontmoet ze de vijftienjarige Steven Connolly. Steven is niet één van haar leerlingen, maar hij zoekt haar heel vaak op. Steven wordt al snel verliefd op de charmante, geïnteresseerde en mooie Sheba en Sheba voelt zich gevleid door de aandacht van de aanhankelijke puber. Die twee krijgen een relatie.
Maar ook haar oudere collega Barbara heeft een speciale interesse in Sheba. Ze voelt zich aangetrokken door de erudiete, mooie en deftige Sheba en ze wil haar heel graag helpen om beter les te geven. Maar ze is geschokt als ze hoort van de band tussen Sheba en Steven (zelfs als ze nog lang niet alles weet van die twee).
Meer dan een jaar na de gebeurtenissen op de school, wanneer Sheba samen met Barbara voorlopig in een huis van Sheba’s broer woont, vertelt Barbara wat er de afgelopen periode gebeurd is en wat dat voor gevolgen heeft gehad voor de betrokkenen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Zoë Heller

Jaar van uitgave:
2003

Aantal pagina's:
244

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
GB, Londen (voornamelijk), Eastbourne en Peebles

Bijzonderheden:
Een roman in 18 hoofdstukken, voorafgegaan door een voorwoord van de verteller.
In het Nederlands heet het boek ‘Kroniek van een schandaal’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Notes on a Scandal’ is heel boeiend voor iemand die geïnteresseerd is in het dagelijkse reilen en zeilen op een Britse middelbare school. Maar uiteraard is deze roman vooral een verhaal over liefde en over relaties. Het gaat om de liefde tussen een docente en een leerling, maar ook over relaties tussen volwassenen onderling, met alle haat- en liefdesgevoelens die daarbij kunnen ontstaan.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Notes on a Scandal’ is het aan te raden om iets te weten te komen over het Britse onderwijssysteem. Dit verhaal speelt voor een deel op een comprehensive school, een middelbare school (met zo’n 1300 leerlingen). Op deze school gaat het niet alleen om lessen, relaties, liefde en orde houden, maar ook om schoolresultaten, haat en nijd onderling en spanningen tussen docenten onderling en tussen hen, de leerlingen en de leiding.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Notes on a Scandal’ zijn vaak lastig en ze zijn zeker bedoeld voor een volwassen lezer die het Engels heel goed beheerst. De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn de nodige dialogen. Er wordt veel geschreven over het Engelse onderwijs (vooral over de comprehensive schools) wat misschien voor sommige lezers lastig kan zijn.
Verder heeft het verhaal een zeer ironische ondertoon: Barbara, de verteller, bekritiseert alles en iedereen om haar heen, terwijl ze zelf niet echt beseft wat haar eigen gebreken zijn.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van de roman ‘Notes on a Scandal’ is regelmatig lastig. Hoofdstukken zijn vaak redelijk lang. Toch is het verhaal heel leesbaar en dat komt door de plot van het verhaal. De lezer heeft heel lang niet door wat er hier allemaal speelt. Uiteraard is er de – door iedereen afgekeurde – verhouding tussen de docente en de 15-jarige leerling, maar er speelt veel meer in het verhaal. en dat maakt de roman spannend tot op het eind: als lezer wil je graag veel meer weten over die ongrijpbare verteller, Barbara Covett.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Notes on a Scandal’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘Notes on a Scandal’ is heel bijzonder geschreven. Het verhaal wordt verteld door een collega van Sheba. En deze collega, Barbara Covett, is iemand die allerlei splinters in ogen van anderen ziet. Maar de balken in haar eigen ogen ziet ze nooit.
Dit zorgt voor een zeer ironisch verhaal (met een ernstige ondertoon).



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Notes on a Scandal’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie wordt een paar jaar later verteld in een verslag door een collega van de docente. Het lijkt allemaal niet zo opwindend. Maar dat is het wel. We komen als lezers namelijk heel langzaam te weten wat er precies aan de hand is en wat de schrijver van dit verslag eigenlijk voor persoon is.


Tijd:

De roman ‘Notes on a Scandal’ speelt zich af in de jaren 1996 tot 1998. De docente Barbara Covett schrijft haar verhaal in maart 1998. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt in totaal een tweetal jaren.


Plaats:

‘Notes on a Scandal’ speelt zich voornamelijk af in Londen. Er worden bepaalde delen van de stad, zoals Primrose Hill en Highgate, genoemd. Sheba en Steven ontmoeten elkaar onder andere in het park Hampstead Heath en the British Museum. Er zijn een paar uitstapjes van Sheba en/of Barbara: naar Brighton (naar de school van Polly), Eastbourne (naar de zuster van Barbara) en naar Peebles, in Schotland (naar de moeder van Sheba).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Notes on a Scandal’: hoe zullen de relaties tussen de leerling Steven Connolly en de docente Sheba Hart enerzijds en tussen Sheba en haar collega Barbara Covett anderzijds zich ontwikkelen?


Verteller:

De roman ‘Notes on a Scandal’ heeft een ik-verteller. Dat zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief; de verteller wil het verhaal van haar vriendin-collega en een leerling vertellen, maar ze beseft bij het schrijven niet dat ze zelf ook een belangrijke rol in het verhaal heeft.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Notes on a Scandal’ zijn:
• Barbara Covett: een ervaren, oudere docente aan St George’s, een middelbare school in Londen. Als zij het verhaal opschrijft – in 1998 – is ze sinds kort met pensioen;
• Sheba (Bathsheba) Hart: een 40-jarige docente aan St George’s die het vak ‘pottery’ (handvaardigheid, boetseren, kleien) geeft. Zij krijgt een verhouding met een scholier;
• Steven Connolly: een 15-jarige scholier, de geliefde van Sheba.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Notes on a Scandal’ zijn:
• Richard Hart: de – al wat oudere – echtgenoot van Sheba. Hij heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk: Saskia en Claire;
• Polly: de 17–jarige dochter van Sheba en Richard. Zij is nogal een lastige puber;
• Ben: de 11-jarige zoon van Sheba en Richard. Ben heeft het syndroom van Down;
• De ouders van Steven Connolly: de vader is taxichauffeur, de moeder werkt in een restaurant;
• Marjorie en Dave: de zuster en zwager van Barbara. Ze wonen in Eastbourne en ze zijn heel religieus (Seventh Day Adventists);
• Mrs Taylor: de moeder van Sheba. Zij is weduwe en ze woont in Peebles (in Schotland);
Het personeel van St George’s, zoals:
• Sandy Pabblem: the Head, een 42-jarige, ambitieuze schoolleider;
• Ted Mawson: the Deputy Head;
• Sue Hodge: de muziekdocente, die bevriend raakt met Sheba;
• Veel collega’s van Sheba en Barbara, zoals: Brian Bangs, Bill Rumer, Elaine Clifford, Malcolm Plummer, Mary Horsely, Diane Nebbins, Theresa Shreve, Marian Simmons.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Notes on a Scandal’ is verfilmd (2006), met in de hoofdrollen Judy Dench en Cate Blanchett.


Overig:

De roman ‘Notes on a Scandal’ is ook uitgekomen onder de titel ‘What Was She Thinking?’ (met ‘Notes on a Scandal’ als ondertitel). De roman werd in 2003 op de shortlist voor de Man Booker Prize gezet en de latere verfilming was ook een groot succes (met twee Oscarnominaties).



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Zoë Heller.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Stoner van John Williams
 The Bluest Eye van Toni Morrison
• The Indian Clerk van David Leavitt


Citaat:
I nodded. ‘I’m going to tell you something now, that you’re not going to like,’ I said. ‘You’re new to this game and you have a lot of worthy, completely impractical ideas about what your role as teacher should be. The fact is, it isn’t your job to be a friend to your pupils. When you blur the lines of the teacher-pupil contract – when you try to be soft and chummy and ‘one of them’ – you are actually doing your pupils a disservice. I don’t pretend to know exactly what ails this boy, but it would seem fairly obvious that he has formed an intense attachment to you.’ (p.111)

Vragen over het boek:

1. Waarom denk je dat Steven Connolly een verhouding wil beginnen met Sheba Hart? Verklaar je antwoord met behulp van fragmenten uit de tekst.
2. Waarom denk je dat Sheba Hart een verhouding wil beginnen met Steven Connolly? Verklaar je antwoord met behulp van fragmenten uit de tekst.
3. Analyseer het karakter van Barbara Covett aan de hand van een drietal fragmenten uit de tekst.
4. Welke conclusies kun je trekken over het Britse onderwijs als je afgaat op deze roman?




^ Terug naar boven

Comments are closed.