4/5 - (2 stemmen)

Nyxia

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: science fiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

‘You all know why you’re here.’
There are ten of us at the table. We all nod like we even have a clue.
Eight of the richest men and women in the world stand at the opposite end of the conference room. Last night, I used PJ’s phone to look them up. Babel Communications. Swallowed Google back in 2036. Some blogger says they’re NASA’s dark little shadow and have been for decades. Whatever they do, they look good doing it. Each of them wears the same charcoal suit. It looks like someone threaded smoke into formal wear. The overheads dance off all the polished shoulders and shoes.
But the lights and the room and the world are bending forward to hear the man who’s speaking: Marcus Defoe. He’s black, but not like me. I’ve spent half my life feeling like an absence, a moonless night. I can’t imagine this guy going anywhere without turning heads. Everything about him whispers king. It’s in the set of his shoulders and the sound of his voice and the prowl of his walk. He glides toward us, and an image of a panther flashes through my head. There’s so much polish and shine that I almost don’t notice the claws.

© Penguin Random House Company / Crown Books, 2017

^ Terug naar boven

Algemeen

Emmett woont met zijn vader en ernstig zieke moeder in een armere wijk van de Amerikaanse stad Detroit als hij wordt geselecteerd voor een expeditie naar de verre planeet Eden. Daar, op die planeet, wordt een delfstof gevonden die zeer speciale eigenschappen heeft: nyxia. Deze nyxia kan van vorm veranderen, hij kan gebruikt worden als sieraad, als wapen, als gereedschap, het is een kostbaar betaalmiddel. Kortom: degene die op aarde veel nyxia bezit, is financieel binnen.
Vandaar dat er een strenge selectie is voor de expeditie naar Eden. Een bedrijf, Babel Communications, verzorgt de reis (en de selectie). Het heeft tien jongeren uit de hele wereld geselecteerd. Op welke gronden is niet helemaal duidelijk. Acht van de tien zullen uiteindelijk mogen meedoen aan de expeditie, die bijzonder gevaarlijk blijkt te zijn.
Emmett en zijn con-collega’s begrijpen niet veel van die selectie. En ook niet van de functie van de spellen die ze moeten spelen en de trainingen die ze moeten ondergaan. Het spelelement van de eerste dagen verandert al snel in een wedstrijd met winnaars en verliezers. En die wedstrijd wordt een keiharde competitie: wie onderaan de lijst komt te staan, zal zeker afvallen.
En al na een paar weken in het ruimtevaartuig dat op weg is naar de planeet Eden, merken Emmett en de anderen dat er gewonden zullen vallen. En mogelijk doden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Scott Reintgen

Jaar van uitgave:
2017

Aantal pagina's:
376

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
De toekomst

Plaats van handeling:
Een ruimtevaartuig en een ruimtestation

Bijzonderheden:
Een roman in 2 delen en in heel veel hoofdstukken, aangegeven door de dagen waarop de gebeurtenissen plaatsvinden.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van fantasy en science fiction is ‘Nyxia’ een aanrader. Het verhaal gaat over tien jongeren die worden geselecteerd en op de proef worden gesteld om op een verre planeet een delfstof te zoeken: ‘nyxia’. Dit goedje heeft ongekende mogelijkheden en het is daarom zeer kostbaar: het is zeer moeilijk boven de grond te halen en de bewoners van de planeet waar de nyxia voorkomt staan het materiaal niet zo maar af.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Nyxia’ is het nodig dat je iets weet van het materiaal waar het verhaal over gaat. Het gaat om het (denkbeeldige) ‘nyxia’: een materie die je in allerlei vormen kunt laten verschijnen (door aan zo’n vorm te denken), een materie die als het ware lijkt te denken (en die zich daardoor ook verdedigen zal) – kortom, de mogelijkheden zijn echt oneindig. De bezitter van veel nyxia zal, teruggekeerd op de aarde, een machtige positie bekleden.
De jongeren die de nyxia moeten ophalen dienen onverschrokken, flexibel en lichamelijk en geestelijk zeer sterk te zijn.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Nyxia’ zijn soms lastig. Dat gaat met name over de beschrijvingen van technische zaken, zoals materialen en apparaten. De gesprekken en de beschrijvingen van de personen daarentegen maken het verhaal goed leesbaar qua taal.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Nyxia’ is zo nu en dan moeilijk, met name bij scenes die over technische zaken gaan.
Het verhaal is heel spannend. Het gaat over tien jongeren die met elkaar en tegen elkaar moeten strijden om een plaats in de expeditie die zal plaatsvinden op de planeet Eden. De roman gaat over vriendschap, over rivaliteit en over list en bedrog.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Nyxia’ een boek met een literair niveau B 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De fantasyroman ‘Nyxia’ is heel boeiend geschreven. Het verhaal gaat over relaties tussen jongeren (vooral). Het is een multiculturele roman, hoewel je dat heel lang niet in de gaten hebt: de jongeren zijn Afro-Amerikaans, Afrikaans, Europees en Aziatisch.
Qua verhaal lijkt deze roman op andere beroemde fantasy-verhalen zoals The Hunger Games en The Maze Runner.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Nyxia’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie speelt zich vooral rondom de relaties die de deelnemers aan de ruimtereis met elkaar hebben: er ontstaan vriendschappen, maar enkele deelnemers staan elkaar al snel naar het leven.


Tijd:

‘Nyxia’ speelt zich ergens in de toekomst af. Er wordt verteld dat de reis wordt ondernomen door een bedrijf dat in 2036 het bedrijf Google heeft overgenomen, dus het zal een aantal jaren daarna zijn. Bepaalde technische ontwikkelingen zul je herkennen: (bemande) ruimtereizen (maar dan veel verder dan nu mogelijk is), gesprekken via beeldschermen, werken met zeer geavanceerde computers; andere ontwikkelingen zijn op dit moment toekomstmuziek.
Er zijn de nodige flashbacks – met name wanneer sommige karakters terugdenken aan hun (vaak trieste) thuissituatie.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van ongeveer een jaar.


Plaats:

De setting van ‘Nyxia’ is in deel I een ruimtevaartuig dat van de aarde naar de (denkbeeldige) planeet Eden reist. Tijdens die reis ondergaan de tien kandidaten voor de expeditie naar Eden een aantal tests in verschillende ruimten in het vaartuig, waarbij virtuele decors een grote rol spelen.
Deel II van de roman speelt zich voor het grootste deel af op het station Tower Space Station, waar de deelnemers opnieuw strijd moeten leveren, maar nu tegen de leden van een andere groep.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Nyxia’: hoe zal het de jongeren vergaan op hun reis naar en hun verblijf op de planeet Eden?


Verteller:

De roman ‘Nyxia’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De verteller is de Afro-Amerikaanse jongen Emmett. Hij is een jaar of zestien en hij doet mee aan de expeditie omdat hij veel geld wil verdienen zodat hij kostbare operaties voor zijn doodzieke moeder mogelijk kan maken.
Er is een kort hoofdstuk (‘Interlude’) dat verteld wordt door Marcus Defoe waarin hij iets over de andere leiders van de expeditie vertelt.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Nyxia’ zijn:
• Emmett Atwater: een ongeveer 16-jarige jongen die geselecteerd is voor een reis naar de planeet Eden, samen met negen andere jongeren. Als hij definitief wordt uitgezonden, zal hij zijn verdere leven geen enkele financiële zorg meer hebben – maar de reis is niet zonder gevaar;
• Kaya: een meid afkomstig uit Japan. Zij is degene die Emmett onmiddellijk vertrouwt – en dat is wederzijds;
• Marcus Defoe: de (zwarte) leider (de CEO van Babel Communications) van de reis naar de planeet waar de nyxia gevonden wordt, Eden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Nyxia’ zijn:
De andere deelnemers aan de reis naar de planeet Eden:
• Bilal: een vriendelijke jongen, oorspronkelijk afkomstig uit Palestina (The West Bank);
• Katsu: een vrolijke jongeman, vol humor en grappen (die hij zelf het leukste vindt). Oorspronkelijk komt hij uit Japan;
• Jazzy (eigenlijk: Jasmine): een meid afkomstig uit Memphis, Tennessee;
• Azima: een meid afkomstig uit Kenia. Azimia is zeer fanatiek in de wedstrijden;
• Jaime: een jongen afkomstig uit Zwitserland. Hij is nogal gesloten over zijn afkomst;
• Longwei: een jongen afkomstig uit China. Longwei is zeer fanatiek en heel succesvol, maar op sociaal gebied is hij een loner;
• Isadora: een meid afkomstig uit Brazilië. Zij gaat veel om met Roathy;
• Roathy: een kortaangebonden jongen. Hij vertelt aan niemand waar hij oorspronkelijk vandaan komt.
Anderen in het ruimtevaartuig:
• Dr. Donovan Vandemeer: een van oorsprong Nederlander. Hij is de begeleider (‘caretaker’) van Emmett en Kaya; tevens is hij de psychiater in het ruimtevaartuig;
• Commander ‘Crock’ Crocker: de gezagvoerder van het ruimtevaartuig;
• Lieutenant Light: een marinier die de jongeren in het ruimtevaartuig test en traint;
• Dr. Karpinski: de begeleider van Roathy en Isadora;
• Astronauten, doctoren, mariniers en technisch personeel (‘Techies’): personeel dat de reis uitvoert;
• Erone: een Adamite, een gevangengenomen bewoner van de planeet Eden.
De tweede groep deelnemers aan de reis naar de planeet Eden:
• Morning: de leidster van de tweede groep, een Amerikaanse uit San Jose;
• Anton: een driftige jonge Rus;
• Loche: een knappe, blonde jongen uit Australië;
• Holly: een meid uit Ierland;
• Omar: een enorm grote en sterke vent uit Egypte;
• Alex: een Columbiaan;
• Anderen: Parvin, Noor, Ida, Brett;
• David Requin: de leider van de groep, de CEO – een medewerker van Babel Communications.
Anderen:
• ‘Pops’ Jeremiah Atwater: de vader van Emmett. Hij woont in Detroit, waar hij een eenvoudige (en slecht betaalde) baan heeft;
• ‘Moms’ Atwater: de moeder van Emmett. Zij is ernstig ziek; ze zal niet lang meer leven, tenzij zij voor veel geld behandeld wordt;
• PJ Queen: de beste vriend van Emmett in Detroit.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De fantasyroman ‘Nyxia’ is niet verfilmd.


Overig:

De sciencefictionroman ‘Nyxia’ is de eerste uit een trilogie die de schrijver gepland heeft. Liefhebbers van dit eerste deel wachten met spanning op het volgende deel …^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Scott Reintgen.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Hunger Games van Suzanne Collins
The Maze Runner van James Dashner
The Terranauts van T.C. Boyle


Citaat:
He reaches in his pockets and pulls out a marble. It’s pitch-black, shades darker than the thumb and forefinger he has it pinched between.
‘Meet nyxia.’
With a quick manipulation, the substance stretches. Defoe’s hands dance. After a moment, he holds it up. A black-bladed dagger. He allows us all a good look at the knife, flips his grip, and throws it at a target to his right. It buries itself up to the hilt. Not a bad trick, but he’s not done. With another hand motion, he draws the substance back across the room into his palm. He holds the marble up for us to see. Not a bad trick at all. (p.10)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn de redenen dat Emmett zich heeft aangemeld voor de reis naar de planeet Eden?
2. Waarom zou Emmett wel en waarom zou hij niet met Kaya willen samenwerken?
3. Waarom vinden Emmett en Morning elkaar aardig en waarom vinden ze dat juist niet?
4. In welke opzichten worden de deelnemers bedrogen door Babel Communications?
^ Terug naar boven

Comments are closed.