3/5 - (1 stemmen)

Sam and Jenny

Niveau:
Genre: love
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696361227991", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000055515226","familyId":"9200000055515226","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Sam%20and%20Jenny%2C%20John%20Rowe%20Townsend","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

I first met Sam Horsfall on the beach in Brighton. And it’s all very well for my father to raise his eyebrows, but it was because of him that it happened. I mean, any ordinary parent with a reasonable income and an only daughter would buy that daughter a camera when she asked for it, and just be glad if she only wanted a cheap one. But my father isn’t an ordinary parent; well, not ordinary enough. He’s an architect with a big practice. He designs town centres and sits on committees and gives lectures. My mother says he has exceptional qualities that are bound to spill over into his private life. I expect she is right, really, but the overspill can be hard to live with.
That’s how it was the morning I asked for a camera.
‘They cost far too much,’ Father said, lowering his newspaper nearly into the marmalade and looking at me severely over the top of it.
‘I don’t want an expensive one. Just one like Susan’s.’
‘And what is Susan’s like?’
‘Well, it’s not a great square thing you look into the top of it, like yours. It’s little, and you look at it through one eye. She gets good snaps; she’s got a nice album full of prints of where she’s been.’
‘How does it focus?’
‘Oh, I don’t know, Da.’

© Penguin Random House Company / Red Fox, 1992

^ Terug naar boven

Algemeen

Jenny ontmoet de student Sam wanneer ze een dag met haar vriendin Susan naar Brighton gaat om mooie foto’s te maken. Deze Sam vraagt of hij haar (dure) fotocamera mag lenen. Het blijkt dat Sam zijn (geleende) camera is verloren; voor een fotowedstrijd van een krant wil hij foto’s maken in Brighton en dat kan hij alleen maar doen met de camera van Jenny; dat is namelijk hetzelfde type camera als hij van zijn opleiding heeft geleend. Als Jenny hem de foto’s laat maken, gaat Sam later naar huis met het fotorolletje. Overigens raakt hij het adres van Jenny daarna ook nog kwijt ...
Jenny komt via een briefje weer in contact met Sam en deze stuurt haar alsnog de foto’s. Het blijkt dat de foto’s van de ‘amateur’ Jenny veel beter gelukt zijn dan die van de ‘professional’ Sam. Sam vraagt haar mee te gaan naar de stad Stratford-on-Avon om daar foto’s te maken van de plaats waar Shakespeare woonde; misschien is dat ook een plaats waar mooie foto’s voor de fotowedstrijd te maken zijn. Maar ze moet wel weer de camera van haar vader meenemen. Jenny gaat mee, hoewel ze Sam maar een vreemde, verstrooide snuiter vindt.
Sam studeert aan een ‘Polytechnic’ (een technische hogelschool) in het (denkbeeldige) plaatsje Barhampton waar hij woont bij zijn oom en tante. Hij is een hardwerkende student die maar weinig oog voor anderen – zoals meisjes – heeft. Jenny maakt dan ook nauwelijks indruk op hem. Maar in Barhampton is er wel een meisje dat met haar charmes indruk op hem kan maken: Elaine. Elaine haalt hem over om samen met hem naar de plaatselijke krant te gaan, een krant die Sam heeft gevraagd een aantal foto’s te maken. Sam gaat mee: hij heeft nu bijna een baan (bij de krant) en bijna een meisje (Elaine).
Maar toch gaat alles heel anders dan de koele en vrij onverschillige Sam denkt. Ver in het zuiden aan de Thames woont Jenny. En die laat Sam niet zo maar los …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
John Rowe Townsend

Jaar van uitgave:
1984

Aantal pagina's:
170

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
UK (Londen, Brighton, Stratford, York)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 27 korte hoofdstukken, elk getiteld ‘Sam’ of ‘Jenny’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Sam and Jenny’ is een verhaal voor romantische zielen. Het gaat over een voorzichtige verkering tussen een stuntelige student en een slim meisje. Het verhaal zit vol vergissingen, onnozelheden en humor. Maar het is een heel logisch en echt verhaal.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Sam and Jenny’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. De twee bezoeken beroemde plaatsen in Engeland (Brighton, Stratford en York), maar die plaatsen worden duidelijk genoeg beschreven. Verder gaat het veel over fotografie. Sam heeft telkens een dure camera mee (die hij zo nu en dan ook weer verliest); die camera is ouderwets en foto’s moeten met zorg worden genomen en met geduld worden ontwikkeld. Dit is een verhaal van voor de digitale camera.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Sam and Jenny’ zijn zeker niet moeilijk te noemen. Zo nu en dan gebruikt Sam (en soms de vader van Jenny) ingewikkelde woorden die met fotografie te maken heeft, maar gelukkig is Jenny net zo onwetend als de meesten van ons en wordt er veel uitgelegd.
De alinea’s en hoofdstukken zijn kort en er zijn veel dialogen. Ook is het boeiend dat het verhaal afwisselend door Sam en door Jenny wordt verteld.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van de jeugdroman ‘Sam and Jenny’ is heel begrijpelijk. Veel moeilijke woorden staan er niet in het verhaal.
Het verhaal op zich is ook heel toegankelijk. Sam is een beetje een nerd, Jenny is een heel praktisch meisje. Zij heeft vaak eerder door dan Sam wat goed en verstandig voor Sam is. Daarbij krijgt ze hulp van haar oma en opa, maar ook van de tante van Sam. Het verhaal heeft te maken met liefde, maar ook met werk en met klassenverschillen; Sam komt uit een ‘arbeidersmilieu’, terwijl Jenny en haar ouders tot de ‘gegoede burgerij’ behoren. Soms zorgt dat voor kleine onenigheden.
Op basis van deze eigenschappen isSam and Jenny een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman Sam and Jenny is heel vlot en boeiend geschreven. Het is een liefdesverhaal met veel verwarring, wat het tot een humoristisch, maar ook wel echt verhaal maakt. Het is niet zo dat Sam en Jenny als blokken voor elkaar vallen. Juist de langzame kennismaking zorgt voor een beter begrip van elkaar.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Sam and Jenny’ is een verhaal met de nodige actie. We horen de gebeurtenissen om en om verteld door Jenny en door Sam. Dat zorgt ervoor dat we een compleet beeld van de situatie krijgen. De liefdesgeschiedenis wordt heel keurig verteld (hoewel Sam ook wel een zinderende relatie met Elaine lijkt te krijgen).


Tijd:

De jeugdroman ‘Sam and Jenny’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Dat is te merken aan de manier van vervoer (de arme student Sam reist niet met een OV-kaart, maar hij lift meestal) en aan het gebrek aan mobiele telefoons (waarmee je uiteraard niet alleen maar bellen kunt, maar ook kunt fotograferen).


Plaats:

De plaatsen waar Sam en Jenny naar toe gaan en waar ze wonen zijn Kingston aan de Thames in het zuiden van Engeland (waar Jenny woont) en Barhampton in het centrum van het land (de denkbeeldige stad waar Sam woont en studeert), en de steden die ze met zijn tweeën bezoeken: Brighton, Stratford-on-Avon en York.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Sam and Jenny’: krijgen die twee elkaar eigenlijk ooit?


Verteller:

De roman ‘Sam and Jenny’ heeft twee ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De ene keer vertelt Sam het verhaal en een hoofdstuk later hoor je dezelfde gebeurtenis, maar nu verteld door Jenny. Zo krijg je twee persoonlijke commentaren, waardoor je als lezer uiteindelijk een goed beeld krijgt van wat er ‘echt’ gebeurd is. Ook maakt deze manier van vertellen het verhaal vaak heel humoristisch: de vaak eigenwijze en onnozele Sam begrijpt veel zaken niet, terwijl de nuchtere en slimme Jenny vaak beter weet wat goed voor Sam is.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Sam and Jenny’ zijn:
• Jenny Midhurst: een 16-jarige scholier uit het plaatsje Kingston bij Londen;
• Sam Horsfall: een 19-jarige student aan een technische opleiding, een ‘Polytechnic’ in Barhampton.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Sam and Jenny’ zijn:
• Mrs Emily Midhurst: de moeder van Jenny;
• Mr Robert Midhurst: de vader van Jenny;
• Gran en Gramps: de grootouders van Jenny;
• Susan: de vriendin van Jenny;
• Elaine Anders: een studiegenoot van Sam op de Polytechnic;
• Larry Lomas: een jonge docent aan de Polytechnic;
• Auntie Edith en Uncle Frank Turnbull: de oom en tante bij wie Sam in huis woont;
• Pat Allison: een vriendin van Elaine;
• Ken Edwards en Derek Dixon: redacteur en fotograaf van de ‘Barhampton Echo’.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Sam and Jenny’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Sam and Jenny’ is een roman over de liefde, over verliefdheid en over vriendschap. Maar ook is het een verhaal over kunst en kunstzinnigheid. In dit geval is die kunst de fotografie: er worden foto’s gemaakt met een dure camera. Soms lijkt het nogal omslachtig: foto’s maken met zo veel ingewikkelde instellingen (beeldscherpte, ontsluitingstijd, foto’s ontwikkelen), maar denk eraan dat dit een verhaal is uit een tijd dat er geen mobiele telefoons en geen digitale camera’s waren.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Rowe Townsend.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Girl who Wanted a Boy van Paul Zindel
• A Summer Dance van Maeve Henry
• An Abundance of Katherines van John Green


Citaat:
There are some folks that have closed minds. They know what they think about everything, and never change. Well, I’m not one of them. Where I come from, adaptability is the price of survival. I reckon to be flexible. And there are times in life when you can see you’ve been getting things wrong. (p.130)

Vragen over het boek:

1. Wat is het verschil tussen de vader en moeder van Jenny, als je kijkt naar hoe ze met Sam omgaan?
2. Wat is de rol van Gran en Gramps in dit verhaal?
3. Welk karakter vind je het aardigst, Susan of Elaine? Waarom vind je dat?
4. Wanneer realiseert Sam zich echt wie het meeste om hem geeft?
^ Terug naar boven

Comments are closed.