Samuel Taylor Colerdige

SAMUEL TAYLOR COLERIDGE

De Engelse dichter Samuel Taylor Coleridge (1722-1834) was één van eerste dichters van de Romantic Period in Engeland, samen met zijn vriend William Wordsworth. Zijn roem berust vooral op langere gedichten, zoals ‘The Rime of the Ancient Mariner’ en ‘Kubla Khan’. Veel gedichten hebben niet alleen een romantische, maar ook een mysterieuze sfeer, iets wat veel lezers zien als het schrijven onder invloed van drugs: vanwege een zwakke gezondheid raakte Colerdige verslaafd aan opium.
Samuel Taylor Coleridge groeide op als kind van een predikant in Ottery St Mary, een dorpje in het graafschap Devon. Hij had een eenzame jeugd en hij had een zwakke gezondheid. Hij studeerde in Cambridge en begon al snel te schrijven, met name over filosofie en theologie. Hij bracht samen met Wordsworth de Duitse literatuur – en daarmee de Romantiek – naar Engeland en hij schreef zijn langere gedichten. Hij reisde veel, met name in Italië. Toch was hij in veel opzichten niet echt gelukkig: vaak werd hij (ook financieel) geholpen door Wordsworth. Zijn verslaving bleef hem parten spelen en hij overleed in 1834 in Londen.

Werken:

Poëzie:
De poëzie van Samuel Taylor Coleridge is verzameld in Poetical Works, maar het is uiteraard ook online te lezen. Zijn meest indrukwekkende en bekende werken zijn:
The Rime of the Ancient Mariner (1797)
Christabel (1797)
Kubla Khan (1798)
Dejection An Ode (1802)

Ander werk:
Coleridge schreef behalve poëzie ook over theologie, literatuur en filosofie.

Website:
https://www.gutenberg.org/ebooks/author/95