William Wordsworth

WILLIAM WORDSWORTH

William Wordsworth (1770-1850) was één van de belangrijkste Engelse dichters van de negentiende eeuw. Hij wordt gezien als één van eerste Romantische dichters van Engeland. De laatste jaren van zijn leven was hij Poet Laureate.
William Wordworth werd in 1770 in Cockermouth, Cumbria, geboren, in het gebied dat bekend staat als het Lake District, een natuurgebied waar hij lang zou wonen. Zijn jongere zuster Dorothy was levenslang zijn grootste vriendin. Hun vader was vanwege zijn werk veel van huis, hun moeder leerde hen lezen. Na de dood van zijn moeder ging William naar een kostschool. Hij studeerde in Cambridge en publiceerde zijn eerste gedichten. Op zijn twintigste reisde Wordsworth uitgebreid door Europa, vooral door de Alpen van Frankrijk, Zwitserland en Italië. In Frankrijk kreeg hij een relatie met een Franse vrouw, met wie hij samen een dochter kreeg. Hij keerde terug naar Engeland, maar hij zou later zijn dochter financieel ondersteunen.
Terug in Engeland werd Wordsworth bekender als dichter. Hij raakte bevriend met Samuel Taylor Coleridge. Samen met hem schreef hij ‘Lyrical Ballads’, een verzameling Romantische gedichten. Coleridge, William en Dorothy woonden lange tijd samen. Gedrieën reisden ze door Duitsland waar ze ook enkele jaren bleven wonen.
Terug in Engeland gingen William en Dorothy wonen in Grasmere in The Lake District, hun geliefde plek. Samen met Coledridge en Robert Southley werden de dichters bekend onder de naam ‘The Lake Poets’.
William Wordsworth trouwde in 1802 met zijn jeugdliefde Mary Hutchinson. Dorothy bleef bij hen wonen en werd de beste vriendin van Mary. Het echtpaar kreeg vijf kinderen, van wie twee hun ouders overleefden. Coleridge raakte ondertussen meer verslaafd aan opium en de vriendschap met William was langere tijd verstoord. Ondertussen werd William Wordsworth steeds populairder en dat zou tot zijn dood in 1850 zo blijven.

Werken:

Toneel:
‘The Borderers’ (1797)

Poëzie:
Lyrical Ballads with a Few Other Poems (1798)
Lyrical Ballads with Other Poems (1800)
Poems, In Two Volumes (1807)
French Revolution (1810)
Guide to the Lakes (1810)
To the Cuckoo (1811)
The Excursion (1814)
Laodamia (1815)
The White Doe of Rylstone (1815)
Peter Bell (1819)
Ecclesiastical Sonnets (1822)
The Prelude (1850)
The Poems (1850)

Website:
https://www.gutenberg.org/ebooks/authors/search/?query=Wordsworth,+William