4/5 - (1 stemmen)

Skinhead

Niveau:
Genre: crime
Thema: discrimination

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

The cold, insistent ring of the telephone waked him. He sat up in bed and then reached over to the night table and picked up the receiver. It glistened black in his pale hand.
‘Yes?’
‘Is this Jonathan Atwood?’
‘Yes.’
‘I’m Sergeant Ward of the Seattle Police.’
‘Seattle?’
Jonathan looked around the shadowy walls of the huge bedroom. A ray of moonlight touched the ceiling, like a slender, silvery finger. Through the open windows, he could hear the soft sound of the surf.
The voice spoke again. ‘I’m calling from a hospital. A man is dying and wants to see you.’
‘What man? I don’t know anybody in Seattle.’

© New York Review Books Bantam / Ballantine Books / Fawcett Juniper, 1991.

^ Terug naar boven

Algemeen

Jonathan (Jon) Atwood is een stinkend rijke Amerikaanse jongen die met zijn grootvader in een villa bij New York woont. Zijn ouders wonen in Europa waar zijn vader als diplomaat werkt.
Op een dag krijgt Jon een verontrustend telefoontje. Een stervende man, die in een park in Seattle in elkaar geslagen is, vraagt hem te spreken voordat hij zal sterven. Jon gelooft de politie eerst niet, maar hij besluit toch maar te gaan als blijkt dat de man heel veel over hem weet. Als hij in Seattle aankomt is de man dood. Jon besluit in Seattle te blijven, nadat hij van een meisje, Jenny Mason, heeft gehoord dat de dode man erg in hem geïnteresseerd was en heel veel van hem wist. Maar als ze samen op zoek gaan naar de ware reden van de dood van de man, komen ze terecht in een wespennest van racisme in het noordwesten van de USA. En dan wordt Jon gepakt door Skinheads, een racistische groepering die de USA zuiver voor de blanke (niet-joodse, -Italiaanse, -Poolse, -Koreaanse, -zwarte, enz., enz.) Amerikanen wil houden.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jay Bennett

Jaar van uitgave:
1991

Aantal pagina's:
146

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980 – 1990

Plaats van handeling:
USA, stad (Seattle)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 31 heel korte hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor lezers die houden van boeken met heel veel actie is de young adult novel ‘Skinhead’ een aanrader. Het verhaal heeft een geweldig tempo: je wilt weten wat er in een volgend, ook weer kort, hoofdstuk, gaat gebeuren. ‘Skinhead’ is een spannend boek met – helaas nog steeds – actuele thema’s: racisme, onverdraagzaamheid, discriminatie. Als lezer wil je bovendien weten of het wat wordt tussen Jonathan en Jenny, en wat die opa van Jon allemaal te verbergen heeft. Voor dat laatste is het cruciaal om te weten wie de dode man eigenlijk was.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis heb je als lezer niet nodig. Het boek speelt zich af in een Amerikaanse stad in het noordwesten van de V.S.: Seattle, in de staat Washington. Het is een stad met de problemen van elke grote stad, maar de stad dient hier uitsluitend als decor voor de hoofdthema’s: onverdraagzaamheid en racisme.
Veel culturele en letterkundige kennis is er niet nodig voor het lezen van dit boek. Het is handig als de lezer iets weet van neonazi’s, maar noodzakelijk is dat niet: Bennett legt heel veel uit.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is eenvoudig. De lezer van dit soort boeken – die toch wat ouder moet zijn vanwege de leeftijd van de hoofdpersoon – zal de thematiek prima herkennen van films en TV-series.
Een fragment:

‘‘Skinhead’,’ he murmured.
‘We have them here in the Seattle area. Like lice.’
He didn’t speak. He thought of the man lying dead under the white sheet. Then he heard her say in a low bitter voice, ‘Lice. Most of them shave their heads clean and wear military fatigues. As if they’re fighting a war.’
‘A war?’
‘Yes. To save the country from Blacks, Jews, Hispanics, Orientals … all those who aren’t, in their bigoted eyes, one hundred percent Americans. And who don’t think and act as they do.’ (p.53)


DE TAAL EN HET VERHAAL

Zinsconstructies zijn zeer kort met heel veel herhaling.
Bijvoorbeeld:

‘You’re starting to get back some of your color.’
‘I feel okay.’
‘Good.’
But the man kept studying him. ‘I’m sorry. I was hard on you,’ he said.
‘That’s all right.’
‘But you’re a brat.’
‘I guess I am.’ He smiled weakly at the man.
‘I’ve got a son your age,’ Ward said. ‘And he’s a brat, too.’
‘But not a rich and spoiled one,’ Jonathan said. (p.24)

Het verhaal is razend spannend. Het literair niveau is B 3a en het taal(ERK-)niveau is A2.


Schrijfstijl:

De stijl is recht-toe-rechtaan. Geen zijsprongen, weinig flashbacks. Bennett schrijft heel helder en heel informatief; als lezer wil je beslist weten hoe dit verhaal afloopt.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De spanning in dit boek is heel goed opgebouwd. Vanaf het moment dat Jon in de nacht gebeld wordt door de politie in Seattle, spoedt het verhaal zich voort: van het vliegveld naar de rouwkamer, van het park met Jenny naar de Skinheads.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn flashbacks, maar die worden duidelijk in het verhaal verweven en ze leiden nergens tot verwarring.


Plaats:

Het verhaal speelt zich voor een klein deel af in de buurt van New York, maar het grootste deel van het verhaal gaat over Seattle, een grote stad aan de westkust van de USA.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: die van Jonathan en de link die hij heeft met die dode man in Seattle.


Verteller:

Er is een alwetende verteller. Deze beschrijft Jonathan en zijn gedachten en handelingen. Andere karakters spelen een kleinere rol.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘Skinhead’ is:
• Jonathan Atwood: een rijke jongen die bij zijn grootvader in huis woont. Zijn ouders zijn langdurig weg: zijn vader is diplomaat in Europa.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Skinhead’ zijn:
• Jenny Mason: een meid die Jonathan in Seattle ontmoet;
• Mr. Atwood: de grootvader van Jonathan. Hij is een miljonair die zijn kleinzoon in huis heeft genomen. Maar een aardige man is het niet echt;
• Walter: de butler van Jonathans grootvader;
• Inspector Ward: de inspecteur van politie in Seattle;
• Twee Skinheads: Mitch en Carl.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Skinhead’ is niet verfilmd.


Overig:

Jay Bennett heeft heel veel boeken geschreven die vaak op elkaar lijken. Ze zijn zonder uitzondering spannend en niet moeilijk te lezen. Het zijn echt boeken voor jongere lezers (vooral jongens) die liever een dun spannend boek lezen waarin veel gebeurt, in plaats van een diepzinnig en dik boek.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jay Bennett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• That Was Then, This Is Now van S.E. Hinton
• After the First Death van Robert Cormier
• Marathon Man van William Goldman


Citaat:
‘Why do the good and the gentle suffer so much in this world? Why are they beaten and cut and destroyed? Why, Jonathan?’ (p.50)

Vragen over het boek:

1. Jonathan Atwood moet bepaalde keuzes maken, bijvoorbeeld: gaat hij naar Seattle of niet, blijft hij daar of niet? Vind je dat hij de goede keuzes maakt? Wat zou jij in zijn plaats hebben gedaan?
2. Wat is de band tussen Jonathans opa en de dode man? Wanneer werd je dat duidelijk? En wat heeft de butler, Walter, daarmee te maken?
3. Vergelijk dit boek van Jay Bennett met een ander boek van hem (bijvoorbeeld Sing Me a Death Song of The Skeleton Man). Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?
4. Vergelijk dit boek van Jay Bennett met een boek van een andere jeugdromanschrijver, bijvoorbeeld S.E. Hinton, Robert Cormier of Melvin Burgess. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?
^ Terug naar boven

Comments are closed.