4.5/5 - (2 stemmen)

Slade House

Niveau:
Genre: crime
Thema: horror

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691521161372", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000040985889","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Slade%20House%20%28ebook%29%2C%20David%20Mitchell","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Whatever Mum’s saying’s drowned out by the grimy roar of the bus pulling away, revealing a pub called The Fox and Hounds. The sign shows three beagles cornering a fox. They’re about to pounce and rip it apart. A street sign underneath says Westwood Road. Lords and ladies are supposed to be rich, so I was expecting swimming pools and Lamborghinis, but Westwood Road looks pretty normal to me. Normal brick houses, detached or semi¬detached, with little front gardens and normal cars. The damp sky’s the colour of old hankies. Seven magpies fly by. Seven’s good. Mum’s face is inches away from mine, though I’m not sure if that’s an angry face or a worried one.
‘Nathan? Are you even listening?’ Mum’s wearing make¬up today. That shade of lipstick’s called Morning Lilac but it smells more like Pritt Stick than lilacs. Mum’s face hasn’t gone away, so I say, ‘What?’
‘It’s ‘Pardon’ or ‘Excuse me.’ Not ‘What?’ ’
‘Okay,’ I say, which often does the trick.
Not today. ‘Did you hear what I told you?’
‘ ‘It’s ‘Pardon’ or ‘Excuse me.’ Not ‘What?’ ’ ’
‘Before that! I said, if anyone at Lady Grayer’s asks how we came here, you’re to tell them we arrived by taxi.’
‘I thought lying was wrong.’
‘There’s lying,’ says Mum, fishing out the envelope she wrote the directions on from her handbag, ‘which is wrong, and there’s creating the right impression, which is necessary. If your father paid what he’s supposed to pay, we really would have arrived by taxi. Now …’ Mum squints at her writing. ‘Slade Alley leads off Westwood Road, about halfway down …’ She checks her watch.
‘Right, it’s ten to three, and we’re due at three. Chop-chop. Don’t dawdle.’ Off Mum walks.

© Hodder & Stoughton / Sceptre, 2015

^ Terug naar boven

Algemeen

Als de dertienjarige Nathan en zijn moeder door een deftige adellijke dame in een oud landhuis worden uitgenodigd voor een muzikale matinee, lijkt het een mooie dag te worden. Nathans moeder kan na afloop misschien weer eens aan de slag als klassiek pianiste en Nathan ontmoet die middag warempel een aardige jongen van zijn eigen leeftijd. Maar de sfeer slaat behoorlijk om wanneer er vreemde dingen gebeuren in het huis en in de tuin.
Negen jaar later onderzoekt een detective de bewuste middag van een moeder en haar dertienjarige zoon in Slade House, een vrijwel onvindbaar landhuis midden in een stad. De detective vindt een schilderij van de verdwenen Nathan. Maar ook van zichzelf …
Andere mysteries, verlokkingen en verleidingen spelen zich negen jaar later opnieuw af in het landhuis. En negen jaar later weer. En negen jaar opnieuw …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
David Mitchell

Jaar van uitgave:
2015

Aantal pagina's:
233

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1975-2015

Plaats van handeling:
UK, een niet bij naam genoemd stadje

Bijzonderheden:
Een horrorverhaal in 5 delen:
I ‘The Right Sort’ (1979)
II ‘Shining Armour’ (1988)
III ‘Oink Oink’ (1997)
IV ‘You Dark Horse You’ (2006)
V ‘Astronauts’ (2015)

In het Nederlands heet het boek ‘Doorgang’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van horror en fantasy is ‘Slade House’ een prima keuze. Het verhaal is zeer spannend met veel karakteristieke (maar origineel uitgewerkte) elementen: een spookachtig landhuis, een adellijke familie met een groot geheim, gedoemde, maar onschuldige slachtoffers, in en in verdorven slechteriken.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Slade House’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal heeft traditionele horrorelementen zoals zinloze vluchtpogingen, duistere vertrekken in verlaten kastelen, vampierachtige wezens en onschuldige slachtoffers.
Qua sfeer doet het boek denken aan klassieke boeken als The Picture of Dorian Gray, Dracula, The Castle of Otranto, The Island of Doctor Moreau, maar ook aan moderne klassiekers als The Shining, Lost Souls of A Dark Matter.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Slade House’ zijn niet echt moeilijk. Het is een horrorverhaal voor volwassenen, maar het begint als een spannende young adult novel: een eenzame jongen bezoekt met zijn moeder een adellijke dame in een groot en geheimzinnig landhuis. Maar al snel besef je dat dit zeker geen boek voor jongeren is. En dat komt niet alleen door het morbide geweld dat je tegenkomt in dit verhaal, maar ook door de leeftijden van de andere hoofdpersonen die als volwassenen spreken en denken.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een normale lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘Slade House’ is goed te begrijpen qua taal. Het is spannend geschreven en de schrijver gebruikt alledaagse woorden en uitdrukkingen.
Het verhaal is bijzonder intrigerend. Maar het is ook een echte horrorroman, compleet met vrij schokkende situaties en gruwelijke gebeurtenissen. Je moet wel van dit genre houden, anders zul je je verbazen over de absurde en soms morbide gebeurtenissen. Voor de liefhebbers van horror is ‘Slade House’ een must: het verhaal past in de traditie van schrijvers als Bram Stoker, Robert Louis Stevenson, H.G. Wells, Stephen King en Dean Koontz.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Slade House’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De horrorroman ‘Slade House’ is bijzonder boeiend geschreven. Niet alleen is het een spannend verhaal – met veel thriller-, suspense– en horrorelementen – maar het is ook een intrigerend verhaal: als lezer vraag je jezelf continu af wie de huiseigenaren en wie de bezoekers zijn en wat zij precies van plan zijn.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Slade House’ is een verhaal met zeer veel actie. Die actie is telkens samengebald in een zeer kort bezoek aan een vreemd landhuis: Slade House in een stadje in Engeland.


Tijd:

De roman ‘Slade House’ beslaat een periode van de jaren 1979 tot 2015. De vijf delen beschrijven telkens een gebeurtenis die zich negen jaar na de vorige afspeelt: dus in 1979, in 1988, in 1997, in 2006 en in 2015.
Het verhaal wordt chronologisch verteld door vertellers die spreken over hun bezoek aan of hun band met Slade House.


Plaats:

De setting van ‘Slade House’ is voornamelijk een oud landhuis met een ommuurde tuin ergens in een niet bij name genoemd stadje (niet al te ver van Londen). Pas in deel IV van het verhaal spelen gebeurtenissen zich af op meerdere plaatsen in de wereld (vooral in het Atlas Gebergte in Algerije). Maar we horen via een anekdotisch verhaal over die gebeurtenissen; ze worden vele jaren later verteld door iemand die er zelf niet bij was.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Slade House’: wie zijn die geheimzinnige bewoners van Slade House en wat zijn ze van plan met (sommige van) hun bezoekers?


Verteller:

De roman ‘Slade House’ heeft vijf verschillende ik-vertellers, wat vaak zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Dat komt ook voor een deel omdat deze vertellers zo verschillend van elkaar zijn: zowel in sekse, als in leeftijd, als in sociale klasse.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Slade House’ zijn:
I The Right Sort’:
• Nathan Bishop: de verteller – een dertienjarige jongen die bij zijn moeder woont. Zijn vader woont al jaren in Zimbabwe;
• Mrs Rita Bishop: de moeder van Nathan. Zij is van beroep (klassiek) pianiste.
II ‘Shining Armour’:
• Detective Inspector Gordon Edmonds, CID, Thames Valley Police: de verteller – een detective die de vermissing van Nathan en zijn moeder onderzoekt.
III ‘Oink Oink’:
• Sally Timms: de verteller – een 18-jarige studente, lid van de ‘Paranormal Society’. Zij is vrij dik en ze heeft (met name vanwege haar gewicht) een minderwaardigheidscomplex.
IV ‘You Dark Horse You’:
• Miss Freya Timms: de verteller – de oudere zuster van Sally. Zij is journaliste en ze gaat op zoek naar haar verdwenen zus;
• Fred Pink: een 79-jarige oom van Axel/Alan Hardwick. Hij was lang geleden glazenwasser die in de buurt van Slade Alley werkte.
V ‘Astronauts’:
• Dr Iris Marinus-Fenby: de psychiater die speciale plekken – zoals Slade House – onderzoekt op vreemde waarnemingen;
• Norah Grayer: de verteller van het laatste deel van de roman.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Slade House’  zijn:
I ‘The Right Sort’:
• Lady Norah Grayer: een adellijke dame die Slade House bewoont;
• Jonah Grayer; de dertienjarige zoon van Lady Grayer;
• Frank Bishop: de vader van Nathan. Hij woont al jaren in Salisbury, Rhodesië (het huidige Zimbabwe). Hij woont samen met een jonge vriendin, Joy.
II ‘Shining Armour’:
• Chloe Chetwynd: een adellijke, mooie jongedame die Slade House bewoont. Zij is sinds kort weduwe en ze woont alleen in haar grote landhuis.
III ‘Oink Oink’:
• Een aantal leden van de ‘Paranormal Society’, de studenten Axel (Alan) Hardwick, Lance Matthews, Angelica Gibbons, Lance Arnott, Fern Penhaligon;
• Todd Cosgrove: een lid van de Paranormal Society. Hij is een knappe vent die de nodige aandacht aan Sally besteedt (tot haar grote verbazing en vreugde);
• Kate Childs, ‘The Wicked Witch of the West’: een Amerikaanse studente die tijdelijk in Slade House woont.
IV ‘You Dark Horse You’:
• Jonah en Norah Grayer: een tweeling die in een ver verleden door een adellijke familie werd geadopteerd;
• ‘Maggs the Moody Cow’: de landlady van ‘The Fox and Hounds’.
V ‘Astronauts’:
• ‘Bombadil’: een ietwat sjofele alternatieveling die Dr Iris Marinus-Fenby in Slade House wil rondleiden.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Slade House’ is niet verfilmd.


Overig:

De horrorroman ‘Slade House’ is een verhaal met veel suspense in de beste traditie van een Stephen King-verhaal. David Mitchell voegt daar zijn eigen specialiteiten aan toe: een mooi literair geschreven verhaal waarin tweelingen met speciale gaven voorkomen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over David Mitchell.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde
• Dracula van Bram Stoker
• The Shining van Stephen King


Citaat:
The unmasked witch isn’t sure. ‘Why don’t you ask Todd Cosgrove to get you home safe and sound? One of the last gentlemen in England, is Todd.’
I didn’t know Kate knew Todd. ‘Actually, I was just looking for him.’
‘He’s looking for you too, Sally. Up in the games room.’
Tonight feels like a board game co-designed by M.C. Escher on a bender and Stephen King in a fever. (p.119)

Vragen over het boek:

1. Verklaar de titel van deel I van het boek, ‘The Right Sort’.
2. Verklaar de titel van deel II van het boek, ‘Shining Armour’.
3. Verklaar de titel van deel IV van het boek, ’You Dark Horse You’.
4. Verklaar de titel van deel V van het boek, ’Astronauts’.
^ Terug naar boven

Comments are closed.