Starlight City

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: science fiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Last night, I had a really weird dream. There were people coming towards me. Not the tourists that flock here in the vacation weeks but people in strange clothes … all walking out of bright sunlight … huge figures with hands outstretched. They moved together, like puppets on invisible strings. Vague … indistinct … as if a heavy mist swirled around them and they were having to push their way through it. It was their eyes that scared me. Staring right at me. Eyes that I couldn’t resist.
I woke feeling grey and groggy. The edges of the dream still haunted my mind. Then I remembered what day it was and the illusion flitted away. The first day of the summer holidays. Great!
I hopped out of bed, charged to the window, and opened the shutters. My heart plummeted to the soles of my feet. Rain. Huge oily drops rolling down the glass, quicksilver against the backdrop of leaden skies. I pressed my nose to the pane and watched the great sheets of water. Everything outside was obscured by a curtain of mist. The garden, the lane, the hills beyond … everything.
I could have wept. Jake and I had got it all planned. He would come over first thing. We would bike to the terminal and catch the suburban-link tramway. It would take us to Bluelake – the out-of-city complex nearest to us. We could go for a swim at the sports pavilion, mooch along the boulevard, eat in the flood hall, listen to whatever rock band was playing in the square, maybe even take in a film at the moviedrome before we got the tram home.
‘Chill out, Kari,’ Jake said on the videophone when I called him. ‘We can go tomorrow.’

© Oxford University Press, 1992^ Terug naar boven

Algemeen

Het is het jaar 2050. Engeland is de laatste tijd enorm veranderd. De steden – zoals Londen – zijn voor een groot deel onveilige, vervuilde, criminele plekken geworden, bevolkt door Drifters (dak- en thuislozen) en Misfits (onaangepasten, die verslaafd zijn aan drugs of drank of die besmettelijke ziekten hebben). Sommige mensen hebben het echter goed; ze wonen in zwaar beveiligde huizen ver buiten de gevaarlijke plaatsen.
Zo iemand is Kari. Ze woont met haar ouders en haar broertje in een groot, luxe huis op het platteland. Ze gaat naar een goede school, ze heeft via de computer contact met veel vrienden; haar beste vriend is Jake, een jongen die bij haar in de buurt woont. Kari heeft speciale talenten: zij is heel muzikaal en ze ziet soms aan kleuren om mensen heen (een aura) wat voor mensen het zijn (of wat ze denken).
Maar op een dag verandert Kari’s gelukkige leventje. Asia, de moeder van Kari, heeft een vervuilde oudere vrouw mee naar huis genomen. Deze Rachel is een bijzondere vrouw. Kari vindt het eerst maar een vies mens, maar wanneer ze is opgeknapt merkt Kari dat Rachel heel speciaal is: het lijkt net of ze dingen van Kari weet. Ook heeft ze iets te verbergen. Wanneer de politie haar op het spoor komt, wordt ze gearresteerd. Maar Kari weet dat ze haar ooit weer zal ontmoeten.
Samen met haar vriend Jake gaat Kari naar het levensgevaarlijke Londen – bevolkt door Drifters, Misfits en andere vreemde figuren – om daar op zoek te gaan naar sporen van Rachel.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Sue Welford

Jaar van uitgave:
1998

Aantal pagina's:
164

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2050

Plaats van handeling:
UK, Londen en omgeving

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 4 delen en in 14 genummerde hoofdstukken. De delen zijn:
• ‘In the Country’
• ‘In the City’
• ‘At Blenham’
• ‘Back Home’

In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Starlight City’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Starlight City’ gaat over een leven in de toekomst. Het is het jaar 2050 (dus zo lang duurt dat niet meer …). Een meisje gaat met haar vriend op zoek naar een verdwenen vrouw. Het is een soort sciencefiction, maar dan zonder raketten of maanmannetjes. De SF bestaat meer uit een hoog ontwikkelde technologie (met robots en allerlei nieuwe machines), maar het verhaal beschrijft vooral een zwaar vervuilde en gevaarlijke wereld met veel rijkdom voor heel weinigen en armoede voor de meesten.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Starlight City’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Het is een verhaal over de toekomst, maar het gaat nergens over technische dingen. Het verhaal draait helemaal om goed en kwaad, om de eerlijke verdeling tussen arm en rijk, om het helpen van mensen die in moeilijkheden zijn.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Starlight City’ zijn niet moeilijk. Ms Welford gebruikt nooit ingewikkelde of specialistische taal en haar verhaal heeft een geweldig snel tempo. De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een normale lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Starlight City’ is goed te begrijpen.
Het verhaal is bijzonder spannend. Heel lang heb je geen idee wie die mysterieuze Rachel is en waarom Kari en Jake eigenlijk naar Londen zouden moeten gaan. De mensen die ze daar tegenkomen – zoals Razz en Jon – zijn in eerste instantie al even geheimzinnig. Je moet echt doorlezen om erachter te komen wie iedereen precies is en wat zij allemaal met ‘Starlight City’ te maken hebben.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Starlight City’ een boek met een literair niveau B 4b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Ms Welford is een zeer bedreven schrijfster. Dat was al vanaf haar eerste jeugdroman duidelijk. En met dit (toekomst)verhaal, ‘Starlight City’, is het niet anders. Als je een paar bladzijden hebt gelezen, ga je door, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal aflopen. Het wordt heel spannend allemaal.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Starlight City’ is een verhaal met veel actie. Het begint meteen al mysterieus met de komst van een vreemde, oude, slonzige vrouw in het deftige huis van de familie van Kari. Via deze Rachel komt Kari in allerlei vreemde situaties terecht, vooral in de mindere buurten van Londen.


Tijd:

De jeugdroman ‘Starlight City’ speelt zich af in het jaar 2050. Het is een jaar in de toekomst, maar zo ver weg is het allemaal nu ook weer niet: wij kennen videogesprekken en contacten via sociale media. Misschien zijn die robots nog nieuw, maar ook deze machines kunnen we ons goed voorstellen.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Starlight City’ is het platteland rond Londen en de stad Londen zelf. Kari en haar vriend Jake wonen niet al te ver buiten Londen (maar wel in een heel ander en veiliger gebied dan de stad Londen); ze zien Londen als een onherbergzaam en levensgevaarlijk oord (ten minste de meeste wijken van de stad).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Starlight City’: wie is die geheimzinnige Rachel en wat heeft zij met Kari te maken?


Verteller:

De roman ‘Starlight City’ heeft twee vertellers. De eerste is een ik-verteller, Kari, die in deel I vertelt over wat haar overkomt. In deel II is er een alwetende verteller die het verhaal verder vertelt vanuit het perspectief van de thuisloze Razz. Deel III en deel IV heeft weer de ik-verteller Kari.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Starlight City’  zijn:
• Kari Charles: een 16-jarige meid die met haar ouders en haar broertje ergens op het platteland in de buurt van Londen woont. Het huis staat langs een eenzame weg vlak bij een oude spoorlijn, zwaar beveiligd door allerlei alarmsystemen;
• Jake: de beste vriend van Kari. Hij woont bij Kari in de buurt. Jake is heel goed met computers en hij is gek op allerlei machines;
• Razz: een jongen die in vervallen appartementen en kraakpanden in Londen woont. Hij handelt in allerlei spulletjes om op die manier in zijn levensonderhoud te voorzien.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Starlight City’ zijn:
• Mrs Asia Charles Brookner: de moeder van Kari en Damien. Zij is ‘Market Research Director’;
• Mr George Charles: de vader van Kari en Damien. Hij is architect en ontwerper en hij werkt thuis (altijd op zijn computer);
• Damien: het jongere broertje van Kari. Zijn favoriete speelgoed is zijn ‘zapper’, waarmee hij iedereen kan schieten (zogenaamd; het is een soort speelgoedpistool);
• Vinny: een ‘webfriend’ van Kari. Zij woont in Londen. Kari en zij hebben elkaar nog nooit in het echt ontmoet, ze kennen elkaar alleen via de computer;
• Rachel: een oudere vrouw die door Kari’s moeder wordt opgevangen en verzorgd;
• Archie: de huisrobot;
• Jake’s moeder: een verpleegster in een Londens ziekenhuis;
• Chief Zeon: het hoofd van de politie in de streek waar Kari woont;
• Swampy, Vi: vrienden van Razz;
• Jon en de ‘Others’: mannen en vrouwen die werken bij ‘Starhost’ in Londen;
• Dr Chris(tine) Evans en Dr Marion Kapoor: doctoren van ‘Blenham Happy Days Retirement Home’.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Starlight City’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Starlight City’ is een soort fantasy-sciencefictionverhaal, maar eigenlijk is het thema iets heel anders: de relaties tussen mensen onderling. Het is daarom de vraag of het bezoek van Jon en zijn ‘Others’ geholpen heeft.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sue Welford.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Plague 99 van Jean Ure
• Baby & Fly Pie van Melvin Burgess
• ‘Skellig’ van David Almond


Citaat:
In bed, I lay for ages, my brain whirlpooling around, I was petrified of what they were going to do to me. The thought of some hypnotist probing my subconscious gave me the shudders. Taking me back to a time in my childhood that I hadn’t even known existed. And if I betrayed Jon and the Others I knew I would never forgive myself. I couldn’t bear to think what the government might do to people like them.
Before I’d gone to bed, I’d looked out of the window. The night was clear, the stars so huge and close, you felt you could almost touch them. I wondered where they had come from. Somewhere up there in Starlight City. (p.141)

Vragen over het boek:

1. Wie is volgens jou de grote liefde van Kari (als ze die tenminste heeft)? Waarom denk je dat?
2. Wat is de relatie tussen Jon en Rachel?
3. Waarom zijn Jon en ‘The Others’ naar Londen toe gekomen?
4. Heeft het verhaal een happy end? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.