2/5 - (1 stemmen)

Strata

Niveau:
Genre: science fiction
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691954363971", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30388726","familyId":"30388726","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Strata%2C%20Terry%20Pratchett","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It was, of course, a beautiful day – a Company brochure day. At the moment Kin’s office overlooked a palm-fringed lagoon. White water broke over the outer reef, and the beach was of crushed white coral and curious shells.
No brochure would have shown the nightmare bulk of the pontoon-mounted strata machine, the small model for islands and atolls under fifteen kilometres. As Kin watched, another metre of beach spilled out of the big back hopper.
She wondered about the pilot’s name. There was genius in that line of beach. A man who could lay down a beach like that, with the shells just right, deserved better things. But then, perhaps he was a Thoreau type who just liked islands. You got them sometimes; shy silent types who preferred to drift across the ocean after the volcano teams, dreamily laying complicated archipelagos with indecent skill. She’d have to ask.
She leant over her desk and called up the area engineer.
‘Joel? Who’s on BCF3?’
The engineer’s lined brown face appeared over the intercom.
‘Guday, Kin. Let me see now. Aha! Good, is it? You like it?’
‘It’s good.’

© Penguin Random House Company / Corgi Books, 1988

^ Terug naar boven

Algemeen

Een hoge beambte van de Company, de leidende macht op veel planeten en sterren, Kin Arad, krijgt bezoek van een man die nog ouder dan zijzelf is: een elf-eeuwen-oude (soms onzichtbare) man. Hij vraagt om haar assistentie, maar Kin begrijpt niet precies waarvoor. Als ze meer duidelijkheid verlangt, is hij al weer verdwenen.
Op bezoek op de planeten van de ‘kung’ en de ‘shandi’ ontdekt ze dat de vreemdeling meer wezens heeft trachten te ronselen: onder anderen de kung Marco Farfarer en de shand Silver. Gedrieën gaan ze op zoek naar de onzichtbare vreemdeling.
Na een weinig enerverende reis komen ze aan op de levensgevaarlijke Disc: een ooit door mensen geconstrueerde namaak-Aarde, een platte schijf die in het heelal zweeft. Kin, Marco en Silver besluiten de Disc te verkennen. Maar dat valt niet mee: het hemellichaam wordt bevolkt door een soort primitieve mensen, en door sprookjesachtige, mythische wezens …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
1981

Aantal pagina's:
285

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Het heelal

Bijzonderheden:
Een sciencefictionroman zonder hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Strata’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van Terry Pratchett is ‘Strata’ een mooie voorstudie: het is een avontuur dat voorafging aan de beroemde Discworld-romans. Het verhaal is veel simpeler en ook veel minder verrassend dan die beroemde serie – wat ook ontbreekt is de absurde Terry Pratchett-humor.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Strata’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Dit is een sciencefictionroman in de stijl van Douglas Adams (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy): hij is echter minder grappig en minder origineel dan de absurde Adams-verhalen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Strata’ zijn prima te begrijpen, maar je moet de Engelse taal goed beheersen. De alinea’s zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen. Wat het lezen lastig maakt is dat er geen hoofdstukken (en weinig witregels) zijn.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Strata’ is niet echt moeilijk.
Het verhaal is dat ook niet: na enige verwarring in het begin wordt al snel duidelijk waar het heengaat met dit avontuur: drie reizigers gaan op zoek naar iemand of iets op een andere planeet. Wat of wie dat precies is (of zijn) wordt niet echt duidelijk.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Strata’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De sciencefictionroman ‘Strata’ lijkt op de Discworld-verhalen van Terry Pratchett, maar het  verhaal is minder boeiend – en zeker minder grappig. Ook ontbreekt de (maatschappij)kritiek die kenmerkend is voor de meeste boeken van Sir Terry Pratchett.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De sciencefictionroman ‘Strata’ is een verhaal met veel actie. Er wordt van planeet naar planeet gereisd, en op een Discworld-achtige planeet worden veel avonturen beleefd.


Tijd:

‘Strata’ speelt zich af in een fantasierijk. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal dagen.


Plaats:

De setting van ‘Strata’ is het heelal – en dan met name een door mensen gemaakt platte planeet (die veel op de aarde lijkt).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Strata’: zal het Kin Arad en haar medereizigers lukken het vege lijf te redden?


Verteller:

De roman ‘Strata’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Kin Arad.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Strata’ zijn:
• Kin Arad: een hoge beambte van de Company, de machthebbers op aarde en op meerdere planeten. Kin is meer dan twee eeuwen oud, maar ze ziet er nog altijd behoorlijk aantrekkelijk uit;
• Marco Farfarer: een soort mens, maar ook een ‘kung’ (een wezen van een andere planeet, Kung geheten). Marco is sterk en hij heeft veel voordeel van zijn vier armen;
• Silver: een enorm, insectachtig wezen dat veel talen spreekt. Silver is een ‘shand’, een vrij bloeddorstig wezen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Strata’ zijn:
• Medewerkers en collega’s van Kin Arad: Joel Chenge, Nicol Plante, Bjorne Chang;
• Jago Jalo: een mysterieuze, elf-eeuwen-oude man die in staat is om zichzelf onzichtbaar te maken;
• Min of meer menselijke bewoners van de Disc (een plat, door mensen gemaakt hemellichaam dat veel op de aarde lijkt): Leiv Eriksson (een zeeman, -rover en –reiziger), Eirick Raude (de vader van Leiv), Lothar (een legeraanvoerder), Otto (een priester), Abu Ibn Infra (een machtige man), Azrifel (de djinn van Abu), Jen Teremilt (een arts), Death (een angstaanjagende verschijning).
• Andere bewoners van de Disc: demonen, elfen, trollen, eenhoorns, zeemeerminnen, een ‘roc’ (een heel grote vogel).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De sciencefictionroman ‘Strata’ is niet verfilmd.


Overig:

Terry Pratchett schreef een aantal romans die weinig of niets met de Discworld te maken hebben. ‘Strata’ is een sciencefictionverhaal, maar het is ook een soort voorstudie van de latere Discworld-romans. Het verhaal is minder qua verhaal en qua humor, maar het blijft een leuke introductie op de latere Discworld-verhalen.
De roman verscheen in Nederland onder de titel ‘Delven’ en later als ‘Strata’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• I, Robot van Isaac Asimov
• The Seeds of Time van John Wyndham
• The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams


Citaat:
They watched the waterfall slide past under high magnification. There were rocky islands, some tree-lined, overhanging the drop. It was a long drop – five hundred miles into a turmoil of steam. But the disc itself was only five miles thick. As the ship passed under the disc there was nothing but a space-black plain on the underside.
‘Some humans used to believe the world was flat and rested on the backs of four elephants,’ said Silver.
‘Yeah?’ said Kin. ‘What did the elephants stand on?’
‘A giant turtle, swimming endlessly through space.’ (p.86)

Vragen over het boek:

1. Waarom gaat Kin op reis door de ruimte?
2. Wat zijn de eigenschappen van Marco Farfarer die het voor Kin gemakkelijker maken tijdens haar avontuur in leven te blijven?
3. Wat zijn de eigenschappen van Silver die het voor Kin gemakkelijker maken tijdens haar avontuur in leven te blijven?
4. Verklaar de titel van het boek.
^ Terug naar boven

Comments are closed.