Ted Hughes

TED HUGHES

Edward James (Ted) Hughes (1930-1998) was een beroemde Britse dichter, volgens de critici één van de belangrijkste Engelse dichters van de twintigste eeuw. Hij was niet alleen beroemd; hij was ook berucht vanwege zijn huwelijk met de Amerikaanse dichter Sylvia Plath, een vrouw die op haar 30e zelfmoord pleegde, al of niet verband houdend met haar huwelijk met Hughes.
Ted Hughes werd in 1930 in Mytholroyd in Yorkshire geboren. Hij groeide op te midden van de natuur: wilde en tamme dieren bleven in heel zijn oeuvre een belangrijke rol spelen.
Hughes studeerde Engels aan de universiteit van Cambridge, een studie die hij niet afmaakte. Hij stapte over op archeologie en antropologie, studies die hij ook niet afmaakte – maar die wel, samen met zijn studie van de literatuur, een blijvende invloed op zijn werk zouden hebben.
Ted Hughes ontmoette tijdens zijn studie de toen al gerenommeerde jonge dichteres Sylvia Plath, een Amerikaanse die al een roman (The Bell Jar) en een dichtbundel had gepubliceerd. Ze trouwden en woonden vervolgens in Cambridge (GB), Amsherst (Massachusetts, USA) en North Tawton, Devon (GB). Na een aantal verhoudingen van Ted Hughes scheidde het paar, dat ondertussen twee kinderen had. In 1963 pleegde Sylvia Plath zelfmoord, volgens velen vanwege haar dramatische relatie met de toen populaire dichter en performer Ted Hughes.
Hughes verhuisde later naar Yorkshire en hertrouwde in 1970. Hij zou met tweede zijn vrouw tot zijn dood in Yorkshire blijven wonen.
In 1984 werd Ted Hughes benoemd tot Poet Laureate. Hij overleed in 1998.
Zijn belangrijkste genre – poëzie – zou gekenmerkt blijven door de natuur, de liefde en de dood.

Werk:

Poëzie:
The Hawk in the Rain (1957)
‘Lupercal’ (1960)
‘Wodwo’ (1967)
Crow: From the Life and the Songs of the Crow (1970)
‘Cave Birds’ (1975)
‘Gaudete’ (1977)
‘Remains of Elmet’ (fotografie van Fay Godwin) (1979)
‘Moortown’ (1979)
‘River’ (1983)
‘Flowers and Insects’ (1986)
‘Wolfwatching’ (1989)
‘Rain-charm for the Duchy’ (1992)
‘Tales from Ovid’ (1997)
‘Birthday Letters’ (1998)

Ander werk:
Ted Hughes vertaalde veel (uit het Frans, Spaans en Latijn), hij redigeerde veel anthologieën. Verder schreef hij korte verhalen, proza, toneel, kinderboeken en toneelstukken.

Website:
https://www.poetryfoundation.org/poets/ted-hughes