3/5 - (1 stemmen)

That Was Then, This Is Now

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695221248162", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30399110","familyId":"30399110","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"That%20Was%20then%2C%20This%20is%20Now%2C%20S%20E%20Hinton","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Mark and me went down to the bar/pool hall about two or three blocks from where we lived with the sole intention of making some money. We'd done that before. I was a really good pool player, especially for being just sixteen years old, and, what's more, I look like a baby-faced kid who wouldn't know one ball from another. This, and the way Mark set me up, helped me hustle a lot of pool games. The bad deal is, it's against the law to be in this pool hall if you're under age, because of the adjoining bar. The good deal is, the bartender and owner was a good friend of mine, being the older brother of this chick I used to like. When this chick and me broke up, I still stayed friends with her brother, which is unusual in cases like that. Charlie, the bartender, was just twenty-two, but he had a tough reputation and kept order real good. We lived in kind of a rough part of town and some pretty wild things went on in Charlie's Bar.
I looked around for a plainclothes cop when we went in – I can always tell a cop – but didn't find one, so I went up to the bar and hopped on a barstool.
‘Give me a beer,’ I said, and Charlie, who was cleaning glasses just like every bartender you ever see, gave me a dirty look instead. ‘O.K.,’ I said brightly, ‘a Coke.’
‘Your credit ain't so hot, Bryon,’ Charlie said. ‘You got cash?’
‘A dime – for cryin' out loud! Can't you let me charge a dime Coke?’
‘Cokes are fifteen cents, and you already got three dollars’ worth of Cokes charged here, and if you don't pay up this month I'll have to beat it out of you.’ He said this real friendly-like, but he meant it. We were friends, but Charlie was a businessman too.
‘I'll pay up,’ I assured him. ‘Don't worry.’
Charlie gave me a lopsided grin. ‘I ain't worried, kid. You're the one who should be worried.’
I was, to tell the truth. Charlie was a big, tough guy so a three-dollar beating up was something to worry about.


^ Terug naar boven

Algemeen

Bryon en Mark zijn elkaars beste vrienden. Bovendien wonen ze samen met Bryons moeder: zij is weduwe en ze vindt het fijn om een eenzaam kind als de ouderloze Mark op te voeden. Marks ouders hebben elkaar tijdens een ruzie doodgeschoten.
Mark en Bryon zitten nog op school, maar ze zijn eigenlijk geïnteresseerd in andere zaken: geld verdienen, feesten, een auto kopen, een knokpartijtje uitlokken. Ze hebben zo nu en dan wat extra zakcenten door bij het pool spelen samen andere spelers geld uit de zak te trommelen. Dat doen ze in het café van een oudere vriend, Charlie.
Bryon en Mark komen in contact met een jongen die in de stad in elkaar is geslagen; later ontmoeten ze M&M, een zachtaardige hippie-jongen. Mark en Bryon zijn anders: ze zijn arm, maar trots, stoer en dapper en ze steunen elkaar door dik en dun.
Maar dan verandert de verhouding tussen die twee langzaamaan. Bryon ontmoet voor het eerst in zijn 16-jarige leventje een meisje waar hij echt iets om geeft: Cathy, de zus van M&M. zij heeft een jaar op een school ver weg gezeten en nu zij terug is gekeerd, herkent Bryon haar niet eens.
Mark moet het nu vaak redden zonder zijn beste vriend/broer. En hij zoekt aansluiting bij andere vrienden. Vrienden met wie hij handelen kan en een gemakkelijke zakcent kan verdienen (en meer dan dat). Helaas zijn meestal de verkeerde vrienden en is dat de verkeerde handel …

© HarperCollins / Lions Tracks, 1975.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
S.E. Hinton

Jaar van uitgave:
1971

Aantal pagina's:
126

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1965–1975

Plaats van handeling:
USA, Oklahoma, Tulsa

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 11 hoofdstukken, verteld door de ik-persoon.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

is een typisch jongensboek (hoewel het door een 23-jarig meisje geschreven werd): het is een verhaal over vriendschap en haat, over liefde en ruzies, over messen en pistolen, over bier en marihuana, over goed en kwaad.
Je moet geïnteresseerd zijn in de problemen van de Amerikaanse grote stad (maar dan uit de periode 1965 – 1975), en dan met name de problemen waar leden van  jeugdgroepen tegenaan lopen.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet nodig voor het begrijpen van het verhaal. De roman heeft het over knokpartijen, wapens en (soms) over illegale praktijken, maar deze wereld is – hoewel gewelddadig – zeker niet zo hard beschreven als de wereld die jongeren zullen kennen uit de verhalen en films over de (vaak zwarte) getto’s van de Amerikaanse steden.
Veel specifieke culturele en literaire kennis is er niet nodig voor het begrijpen van het verhaal.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is vaak de taal van de straat, maar dan de taal van jongeren uit de jaren ’60 en ‘70 van de vorige eeuw. Dat maakt het vocabulaire soms moeilijk. Niet alleen vanwege slangtaal zoals ‘hood’, ‘greaser’, en afkortingen zoals ‘ain’t gonna’, maar ook vanwege verouderde woorden zoals ‘rumble’, ‘bopper’ en ‘cowlick’.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn kort en dat geldt ook voor de alinea’s. Vandaar dat het verhaal gemakkelijk leest.
De taal van ‘That Was Then, This Is Now’ is hier en daar enigszins verouderd: woorden als ‘rumble’, ‘cruising’, ‘making out’ zal de lezer van nu misschien niet kennen. Maar vaak wordt uit de context wel duidelijk wat er met zo’n woord bedoeld wordt. De auteur gebruikt woorden die zij kende uit de school- en straatcultuur, maar ze legt gelukkig alle situaties duidelijk uit. Al met al is het taal-(ERK-)niveau B2.
Het literaire niveau is eenvoudig. ‘That Was Then, This Is Now’ is een spannend verhaal met een heldere plot en een oprechte boodschap. Ms Hinton gebruikt een enkele keer flashbacks, maar omdat ze duidelijk de context aangeeft, zal dit nergens tot enige verwarring leiden. Andere literaire stijlmiddelen worden nauwelijks gebruikt. Vandaar dat het literair niveau B 3b is.


Schrijfstijl:

De stijl is direct en helder. S.E. Hinton weet precies hoe ze jongeren uit 1971 moet laten praten, omdat ze zelf een jongere was op het moment dat ze het verhaal schreef. Dat maakt het verhaal erg geloofwaardig.
Het nadeel is dat het boek al wat ouder is; dat blijkt soms ook uit de manier waarop Ms Hinton schrijft.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

That Was Then, This Is Now’ is een boek boordevol actie. Vanaf het eerste hoofdstuk krijgt de lezer te maken met de ‘broers’ Bryon en Mark en de vrienden en vriendinnen uit hun wijk. Zij horen bij de minder gelukkigen van de stad, de ‘Greasers’. De tegenstanders in dezelfde stad zijn de ‘Socs’, een groep rijkere jongeren.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld, maar zo nu en dan is er een flashback. Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken.


Plaats:

De handelingen vinden plaats in de Amerikaanse stad Tulsa, in de staat Oklahoma.


Verhaallijn:

Er zijn verschillende verhaallijnen, maar ze hebben allemaal te maken met de vriendschap tussen Bryon en Mark en hoe die vriendschap op de proef wordt gesteld.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit de eerste persoon. Dit karakter, Bryon, is een intelligente jongen van 16, die zo eerlijk mogelijk vertelt wat er gebeurd is. Hoewel hij heel goed kan weergeven wat er aan de hand is, is hij soms ook een onbetrouwbare verteller: zijn relatie met zijn vriend Mark en met zijn vriendin Cathy is nogal persoonlijk gekleurd. Vaak hebben we als lezer het gevoel dat Bryon ook niet precies weet hoe hij moet reageren.
Ms Hinton vertelt met ‘That Was Then, This Is Now’ niet alleen maar een spannend verhaal dat een goed tijdsbeeld geeft van een grote Amerikaanse stad (Tulsa) in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zij maakt ook duidelijk hoe zinloos de ruzies en gevechten zijn die de groepen hebben: ruzies die kunnen leiden tot diep verdriet en jarenlange ellende.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘That Was Then, This Is Now’ zijn:
• Bryon Douglas: een 16-jarige jongen. Zijn vader is overleden; hij woont samen met zijn moeder en met zijn beste vriend Mark;
• Mark: de beste vriend (en stiefbroer) van Bryon;
• Cathy Carlson: de vriendin van Bryon.


Bijfiguren:

Enkele belangrijke bijfiguren in ‘That Was Then, This Is Now’ zijn:
• Mrs Douglas: een weduwe, de moeder van Bryon. Zij is soms wat ziekelijk en ze heeft moeite om het huishouden te financieren;
• M&M: een 13-jarige broer van Cathy;
• Charlie: de 22-jarige eigenaar van de bar waar Bryon en Mark vaak komen;
• Angela Shephard: een ex-vriendin van Bryon;
• Tim en Curly Shephard: de broers van Angela;
• Ponyboy Curtis: een vriend van Mark; lezers kennen hem misschien uit de eerste roman van S.E. Hinton, The Outsiders.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

That Was Then, This Is Now’ is niet verfilmd.


Overig:

was één van de eerste echte jeugdromans die uitkwam. Het was de tweede jeugdroman van een nog heel jonge S.E. Hinton.
Het is heel verrassend om te lezen dat één van de hoofdpersonen uit The Outsiders, Ponyboy Curtis, ook een belangrijke rol speelt in deze roman.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over S.E. Hinton.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Belonging van Maureen Wartski
• The Absolutely True Diary of a Part-time Indian van Sherman Alexie
• Schizo van Kim Firmston


Citaat:
‘Yeah, but still, don’t you kinda miss that one-for-all, all-for-one routine? It’s kinda sad, really, when you get to where you don’t need a gang – I mean, like you did before.’
‘It’s kind of a good thing too,’ I said, ‘when you know your own personality so you don’t need the one the gang makes for you.’
‘Yeah,’ Mark sighed, ‘but there is a difference. I wonder what the difference is?’
‘The difference is,’ I said evenly, ‘that was then, and this is now.’ (p.54)

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van de manier waarop Ms Hinton ‘hippies’ en ‘greasers’ heeft uitgebeeld?
2. Waarom zijn Mark, Cathy en Charlie belangrijk in het leven van Bryon?
3. Is de manier waarop de jongeren in 1971 in Tulsa worden afgebeeld een goede volgens jou of denk je dat het een onnatuurlijk beeld is? Waarom vind je dat?
4. Wat vind je van het laatste besluit van Bryon?




^ Terug naar boven

Comments are closed.