The 26-Storey Treehouse

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: adventure

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Hi, my name is Andy.
This is my friend Terry.
We live in a tree.

Well, when I say ‘tree’, I mean treehouse. And when I say ‘treehouse’, I don’t just mean any old tree-house – I mean a 26-storey treehouse! (It used to be a 13-storey treehouse, but we’ve added another 13 storeys.)

So what are you waiting for?
Come on up!

We’ve added a dodgem car rink, a skate ramp (with a crocodile-pit hazard), a mud-fighting arena, an anti-gravity chamber, an ice-skating pond (with real live ice-skating penguins), a recording studio, a mechanical bull called Kevin, an ATM (that’s an Automatic Tattoo Machine, in case you didn’t know), an ice-cream parlour with seventy-eight flavours, run by an ice-cream serving robot called Edward Scooperhands, and the Maze of Doom – a maze so complicated that nobody who has gone in has ever come out again.

As well as being our home, the treehouse is also where we make books together. I write the words and Terry draws the pictures.
As you can see, we’ve been doing this for quite a while now.
Sure, Terry can be a bit annoying at times … but mostly we get on pretty well.

© Macmillan & Co Ltd, 2015^ Terug naar boven

Algemeen

Andy is schrijver, maar hij schrijft niet zo veel. Zijn vriend Terry is tekenaar. Maar hij tekent niet zo veel. En toch moeten ze hard aan de slag, want hun uitgever – de man die hun boeken betaalt, maakt en naar de boekhandel brengt – wil heel snel mooie en getekende verhalen van die twee vrienden hebben. Wat moeten ze doen?
Allereerst moeten ze – samen met Jill – haaien opereren. Daarna vertelt Andy hoe hij Terry heeft ontmoet. En Terry vertelt hoe hij Andy heeft ontmoet. En Jill vertelt hoe ze Silky en al haar andere dierenvrienden heeft ontmoet. En ze vertellen elkaar hoe ze elkaar hebben ontmoet: bij de piratenkapitein Captain Woodenhead. En dat is een gevaarlijk persoon – die ze helaas meerdere keren tegenkomen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Andy Griffiths & Terry Denton

Jaar van uitgave:
2012

Aantal pagina's:
368

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats

Bijzonderheden:
Een kinderboek met gekke verhalen in 13 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van gekke, ongelofelijke verhalen over twee halfgare vrienden en een hele rare boom – een soort enorme boomhut – dan moet je zeker ‘The 26-Storey Treehouse’ lezen. Je zult je zeker niet vervelen.
En wanneer je de teksten lastig vindt, dan kijk je gewoon de plaatjes: die zijn minstens zo leuk!


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The 26-Storey Treehouse’ heb je eigenlijk maar één eigenschap nodig: een enorme fantasie. Als je die niet hebt, doe het boek dan niet open. Als je die wel hebt: bekijk het boek, begin te lezen en kijk naar de plaatjes en … genieten maar.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The 26-Storey Treehouse’ zijn soms lastig. Vooral wanneer je nog niet veel Engelse woorden kent. Maar als dat wel zo, dan heb je geen problemen: er wordt veel herhaald, er wordt veel uitgelegd. En er staan heel veel leuke tekeningen in het boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The 26-Storey Treehouse’ is niet moeilijk, maar je moet wel een paar jaar Engels op school hebben gehad om het verhaal een beetje te kunnen volgen.
Het verhaal is geweldig leuk en vaak ook behoorlijk spannend. Natuurlijk is het allemaal flauwekul en onzin, maar altijd grappige flauwekul en onzin …
Op basis van deze eigenschappen is ‘The 26-Storey Treehouse’ een boek met een literair niveau A 1b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Het kinderboek ‘The 26-Storey Treehouse’ is heel grappig geschreven. Je zult de verhalen in elk geval glimlachend lezen (als je tenminste niet luidkeels in lachen uitbarst).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The 26-Storey Treehouse’ is een verhaal met heel veel actie: het ene avontuur is nog niet afgelopen of het volgende begint alweer.


Tijd:

Het kinderboek ‘The 26-Storey Treehouse’ speelt zich af in een fantasietijd. Maar de tijd is natuurlijk niet belangrijk, want zo’n verhaal kan zich nooit in werkelijkheid afspelen. Geen probleem: je eigen fantasie is bijna net zo belangrijk als die van de schrijvers.


Plaats:

De setting van ‘The 26-Storey Treehouse’ is voor een belangrijk deel een boom. Een boom met ‘verdiepingen’: dat zijn eigenlijk een soort plekken. Eerst denk je dat het boomhutten zijn, maar al snel heb je door dat dit niet kan: welke boomhut heeft een arena, of een antizwaartekrachtkamer? Of iets anders geks?


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The 26-Storey Treehouse’: zullen Andy en Terry hun boek op tijd afkrijgen? Of is dat helemaal niet belangrijk?


Verteller:

De roman ‘The 26-Storey Treehouse’ heeft een ik-verteller. Dat is Andy, de schrijver van het verhaal. maar eigenlijk is er nog een verteller: Terry. Die vertelt namelijk ook (hetzelfde) verhaal. maar dan met zijn tekeningen.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The 26-Storey Treehouse’  zijn:
• Andy: een schrijver;
• Terry: een tekenaar.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The 26-Storey Treehouse’  zijn:
• Jill: de buurvrouw van Andy en Terry. Zij heeft als huisdieren een poes (Silky), twee honden, een geit, drie paarden, vier goudvissen, een koe, zes konijnen, twee cavia’s, een kameel en een ezel;
• Mr. Big Nose: de uitgever van de boeken van Andy en Terry;
• Silky: de poes van Jill;
• Captain Woodenhead: de piratenkapitein;
• Gorgonzola: een stinkende (en zeer gevaarlijke) vis;
• De ouders van Andy
• De ouders van Terry;
• De ouders van Jill;
• Geel gekleurde vliegende poezen (‘catnaries’), haaien en veel piraten.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The 26-Storey Treehouse’ is niet verfilmd.


Overig:

Het kinderboek ‘The 26-Storey Treehouse’ is het tweede boek in een serie. De serie vervolgt telkens met een boek met bijna dezelfde titel. Alleen komen er telkens 13 verdiepingen bij (‘storey’ betekent ‘verdieping’, maar het woord klinkt hetzelfde als ‘story’)
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Andy Griffiths & Terry Denton.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The 39-Storey Treehouse van Andy Griffiths en Terry Denton
• Peter Pan van J.M. Barrie
• Diary of a Wimpy Kid, Book 2 van Jeff Kinney


Citaat:
‘Well, anyway,’ I say, ‘the point is, if I’m right, then ‘Ten Unlucky Pirates’ suggests that ten pirates and our treehouse are going to be a bad combination.’
‘I hope you know what you’re doing, Andy,’ says Terry.
‘Me too,’ I say. (p.259)

Vragen over het boek:

1. Waar gaat het hoofdstuk over dat ‘Why the Sharks Ate Terry’s Underpants’ heet?
2. Waar gaat het hoofdstuk over dat ‘Why We Hate Pirates So Much’ heet?
3. Waar gaat het hoofdstuk over dat ‘Flotsam, Jetsam … and Castaways’ heet?
4. Waar gaat het hoofdstuk over dat ‘The Maze of Doom’ heet?

^ Terug naar boven

Comments are closed.