3/5 - (1 stemmen)

The Comedians

Niveau:
Genre: history
Thema: politics

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696154604967", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000000761278","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Comedians%20%28ebook%29%2C%20Graham%20Greene","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

When I think of all the grey memorials erected in London to equestrian generals, the heroes of old colonial wars, and to frock-coated politicians who are even more deeply forgotten, I can find no reason to mock the modest stone that commemorates Jones on the far side of the international road which he failed to cross in a country far from home, though I am not to this day absolutely sure of where, geographically speaking, Jones's home lay. At least he paid for the monument - however unwillingly - with his life, while the generals as a rule came home safe and paid, if at all, with the blood of their men, and as for the politicians - who cares for dead politicians sufficiently to remember with what issues they were identified? Free Trade is less interesting than an Ashanti war, though the London pigeons do not distinguish between the two. Exegi monumentum. Whenever my rather bizarre business takes me north to Monte Cristi and I pass the stone, I feel a certain pride that my action helped to raise it.
There is a point of no return unremarked at the time in most lives. Neither Jones nor I knew of it when it came, although, like the pilots of the old pre-jet air-liners, we should have been trained by the nature of our two careers to better observance. Certainly I was quite unaware of the moment when it receded one sullen August morning on the Atlantic in the wake of the Medea, a cargo-ship of the Royal Netherlands Steamship Company, bound for Haiti and Port-au-Prince from Philadelphia and New York. At that period of my life I still regarded my future seriously - even the future of my empty hotel and of a love-affair which was almost as empty. I was not involved, so far as I could tell, with either Jones or Smith, they were fellow passengers, that was all, and I had no idea of the pompes funèbres they were preparing for me in the parlours of Mr Fernandez. If I had been told I would have laughed, as I laugh now on my better days.

© Penguin Random House Company / Penguin Books, 1967

^ Terug naar boven

Algemeen

De hoteleigenaar Brown keert na een verblijf van een aantal maanden in de USA terug naar zijn hotel in Haïti. Bij zijn terugkeer merkt hij onmiddellijk dat de situatie zo mogelijk nog ernstiger is dan voorheen: de geheime dienst (de Tontons Macoute) heeft het land en haar bevolking in een ijzeren greep en iedereen danst naar de pijpen van de moordzuchtige president Doctor François ‘Papa Doc’ Duvalier – een man die vrijwel niemand ziet, maar die alles en iedereen onderdrukt.
Brown reist per schip in het gezelschap van enkele nieuwe kennissen: het echtpaar Mr. en Mrs. Smith – een vegetarisch en politiek correct stel – en de gokker en klaploper Jones. Terug in Haïti krijgt Brown met alle drie nieuwe vrienden veel te maken.
Maar ook ontmoet hij daar zijn minnares weer. Martha lijkt al die tijd op hem gewacht te hebben. De verhouding met Martha is een lastige; Martha heeft een achterdochtig, veel aandacht vragend zoontje en ze is getrouwd met een machtige, invloedrijke ambassadeur. Maar Brown en zij gaan door met hun geheime ontmoetingen – hoewel liefde vrijwel afwezig lijkt tussen die twee.
En terwijl de relaties tussen geliefden en vrienden en kennissen hoe langer hoe hechter (en risicovoller) worden, wordt de greep van de Tontons Macoute en Papa Doc op het land hoe langer hoe steviger.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Graham Greene

Jaar van uitgave:
1966

Aantal pagina's:
287

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970

Plaats van handeling:
Cariben (Haïti)

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 3 delen, meerdere genummerde hoofdstukken en subhoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De komedianten’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je iets meer wilt weten over Midden-Amerika in de jaren zestig van de vorige eeuw, dan is ‘The Comedians’ een goede keus. Het verhaal geeft perfect de beklemmende sfeer weer die in die tijd op Haïti heerste. Daarnaast is het een verhaal over liefde en relaties, bij uitstek onderwerpen waar Mr Greene goed mee uit de voeten kon.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Comedians’ is een roman uit 1966 over Haïti. In die tijd – 1960-1970 – werd het land bestuurd door de dictator François Duvalier en zijn geheime politie, de Tontons Macoute. In tegenstelling tot de lieflijk klinkende naam – net als ‘Papa Doc’, de bijnaam van Duvalier – was deze organisatie een groep moordenaars die vermomd achter zonnebrillen en lange jassen jaren lang hun gang konden gaan.
Haïti, één van de armste landen van Midden-Amerika, ligt op het eiland Hispaniola, samen met de Dominicaanse Republiek. In de Dominicaanse Republiek wordt voornamelijk Spaans en Creools gesproken, op Haïti Frans en Creools.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Comedians’ zijn goed te begrijpen. Graham Greene schreef zijn verhalen al lang geleden en die tijd werden ze door sommige recensenten als nogal journalistiek (en dus niet echt ‘literair’ …) gezien, maar in de loop der jaren is die mening door de meeste kenners wel weersproken: Mr Greene kon heel goed schrijven. Hij gebruikt geen woord te veel, hij schrijft ironisch en met veel gevoel voor zijn medemens en hij behandelt universele problemen – ook wanneer het ‘maar’ politieke verhalen lijken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Comedians’ is heel toegankelijk.
Het verhaal is dat zeker ook. ‘Westerlingen’ wonen en leven in een vijandig land waarin een mensenleven nauwelijks telt. Misschien hebben die westerlingen het iets gemakkelijker dan de autochtone bevolking, maar het verraad en het wispelturige gedrag van de geheime dienst en van degenen die de dienst uitmaken loert op iedereen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Comedians’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Comedians’ is heel mooi geschreven, beklemmend met de nodige ironie hier en daar.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Comedians’ is een verhaal met redelijk veel actie. De weinige gewelddadige handelingen (vaak off-stage gepleegd) zijn opvallend.


Tijd:

‘The Comedians’ speelt zich af in de jaren 1960-1970. De dictator van Haïti, ‘Papa Doc’ Duvalier (soms ook ‘Baron Samedi’ genoemd), regeerde het land met harde hand van 1958 tot 1971. Hij werd opgevolgd door zijn zoon: ‘Baby Doc’.


Plaats:

De setting van ‘The Comedians’ is de republiek Haïti, een van oorsprong Franse kolonie, gelegen op het Caribische eiland Hispaniola (samen met de Dominicaanse Republiek, van oorsprong Spaans). Ondanks de idyllische ligging was (en is) Haïti een zeer arm land, politiek onstabiel en vaak geteisterd door natuurrampen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Comedians’: hoe zal de relatie zich ontwikkelen tussen de mannen Brown, Jones en Smith, tussen Brown en zijn minnares en tussen de ‘westerlingen’ en de geheime dienst van Haïti?


Verteller:

De roman ‘The Comedians’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Comedians’ zijn:
• Brown: een met zijn achternaam aangeduide ik-verteller. Brown is de ongeveer 60-jarige eigenaar van een hotel, een hotel dat door alle politieke en maatschappelijke problemen in Haïti nauwelijks gasten krijgt. Toch heeft Brown het nodige personeel in dienst; mocht er een gast komen dan kan deze in het hotel goed eten, slapen (en zelfs zwemmen in het privézwembad). De in Monte Carlo opgegroeide Brown erfde het hotel van zijn Engelse (of Franse?) moeder en hij heeft het maar geaccepteerd – veel carrière heeft hij tot nu toe niet gemaakt. Privé gaat het redelijk met Brown: hij heeft een langdurige relatie met de echtgenote van een ambassadeur. Brown laat in het midden of hij van haar houdt;
• Mr Smith: een ‘Presidential Candidate’ uit Wisconsin, een man die zich ooit kandidaat stelde als president van de USA. Tegenwoordig reist hij met zijn vrouw naar lastige plekken op aarde waar hij zijn positieve levenshouding wil propageren. Mr Smith is vegetarisch, hij eet met mate en hij drinkt (uiteraard) geen alcohol. Mr Smith’s voornaam is William;
• Jones: een man die zichzelf soms Major Jones noemt. Volgens hemzelf was hij majoor tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar veel over zijn verleden is onduidelijk. Ook het doel van zijn reis is vaag. Jones kaart graag (en hij verdient daarmee een aardig zakcentje);
• Martha Pineda: de minnares van Brown. Zij is de echtgenote van een ambassadeur. Martha is van oorsprong Duitse. Met haar man heeft ze een zoontje dat zij enorm verwent.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Comedians’ zijn:
Op het Nederlandse stoomschip s.s ‘Medea’:
• Mrs Smith: een kranige dame, de echtgenote van Mr Smith. Mrs Smith is een principiële vegetariër, een milieuactiviste (voordat zo’n woord bestond);
• Andere reizigers op het Nederlandse stoomschip dat naar het eiland Hispaniola voer: Mr Fernandez: een Afro-Amerikaanse man die geen Engels lijkt te spreken, Mr Baxter: een reiziger in farmaceutische producten;
• Zeelieden: de kapitein, de chief engineer, de kok.
In Haïti:
• Petit Pierre: een (vaag soort) journalist, een mannetje dat veel krediet bij de geheime politie heeft, een goede kennis van Brown;
• Ambassador Luis Pineda: de ambassadeur van een niet nader genoemd Zuid-Amerikaans land, de echtgenoot van Martha;
• Angel: het zoontje van Martha, een verwend, nieuwsgierig en vrij lastig ventje;
• Doctor Magiot: de arts met wie Brown goed contact heeft;
• Comtesse Yvette de Lascot-Villiers: de moeder van Brown. Als het verhaal begint is zij al overleden; toch drukt ze haar stempel zo nu en dan op het verhaal;
• Marcel: een kelner/ober – tevens de minnaar van de Comtesse;
• Joseph: de trouwe bediende in het hotel – zowel van de Comtesse als later van Brown;
• The Secretary of State: eigenlijk zijn er twee, maar de ene (Doctor Philipot) is al overleden wanneer het verhaal begint;
• Madame Philipot: de echtgenote van de overleden minister;
• Messieurs Hercule en Clément Dupont: twee broers, begrafenisondernemers;
• Hamit: een Syrische kamerverhuurder;
• Henri Philipot: een dichter, de neef van de minister;
• Mère Catherine: een bordeelhoudster;
• Tin Tin: een prostituee, een kennis van Brown;
• Captain Concasseur: een officier van de Tontons Macoute;
• Andere politici en leden van de geheime dienst.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Comedians’ is in 1967 verfilmd met in de hoofdrollen Richard Burton, Elizabeth Taylor, Peter Ustinov en Alec Guinness.


Overig:

‘The Comedians’ is één van de vele romans waarin Graham Greene een in die tijd actuele situatie beschreef (en meestal bekritiseerde). Het schijnt dat President ‘Papa Doc’ Duvalier, de toenmalige president van Haïti, zeer verbolgen was over de roman – en over het grote succes van het boek.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Graham Greene.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
A Good Man in Africa van William Boyd
The Kite Runner van Khaled Hosseini
The Reluctant Fundamentalist van Mohsin Hamid


Citaat:
The ambassador said, ‘We mustn’t complain too much of being comedians – it’s an honourable profession. If only we could be good ones the world might gain at least a sense of style. We have failed – that’s all. We are bad comedians, we aren’t bad men.’
‘For Christ’s sake,’ Martha said in English, as though she were addressing me directly, ‘I’m no comedian.’ (p.134)


Vragen over het boek:

1. Waarom ging Brown voor langere tijd naar de USA?
2. Welke indruk krijg je van de moeder van Brown?
3. Waarom is het echtpaar Smith belangrijk voor de plot van het verhaal?
4. Waarom is Jones belangrijk voor de plot van het verhaal?




^ Terug naar boven

Comments are closed.